Μαλδίβες! Ο προορισμός που δημιούργησαν ένας τουριστικός πράκτορας και ο υπάλληλος της πρεσβείας…
Οι Μαλδίβες θεωρούνται σήμερα ως ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά σημεία του πλανήτη, προσελκύοντας τουρίστες αρκετά υψηλού εισοδήματος.
Εικόνες- Λέξεις: Πάνος Γεωργιάδης
Μπορούν άραγε δύο και μόνο άνθρωποι να δημιουργήσουν έναν νέο προορισμό; Και μετά από λίγα χρόνια αυτός ο προορισμός να καταστεί, ως το « ταξιδιωτικό όνειρο» εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ;
Οι Μαλδίβες θεωρούνται σήμερα ως ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά σημεία του πλανήτη, προσελκύοντας τουρίστες αρκετά υψηλού εισοδήματος. Οι 26 ατόλες έχουν συνολικά 1190 νησιά, ενώ μόλις τα 200 έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά.
Κάθε ένα από αυτά τα νησιά είναι ένα αυτοτελές τουριστικό θέρετρο. Τη δεκαετία του 60, αποστολή του ΟΗΕ η οποία επισκέφθηκε τις Μαλδίβες, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης…
Οι άγνωστες και φτωχικές Μαλδίβες
Μέχρι το 1972 οι Μαλδίβες ήταν παντελώς άγνωστες τουριστικά και οι κάτοικοι ( 122.000 περίπου) ζούσαν αποκλειστικά από την αλιεία.. Η πρωτεύουσα Μάλε είχε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, ξενοδοχεία δε υπήρχαν και τα ταξί ήταν μόλις δύο! Οι εμπορικές σχέσεις γινόταν κυρίως μέσω της Κεϋλάνης ( Σρι Λάνκα), η οποία χωρίς λόγο το 1972 αποφάσισε τη μείωση εισαγωγής ψαριών από τις Μαλδίβες, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στη φτωχή τότε, τοπική οικονομία.
Ο τουριστικός πράκτορας και ο υπάλληλος της πρεσβείας «ανοίγουν το δρόμο»…
Ήταν το 1971 όταν ο Ιταλός τουριστικός πράκτορας Giorgio Corbin μαζί με τον Ahmed Naseed υπάλληλο της Πρεσβείας των Μαλδίβων στην Κεϋλάνη ( σημερινή Σρι Λάνκα), στην πρωτεύουσα Κολόμπο όπου και εργαζόταν, «ανοίγουν το δρόμο». Από εκείνες τις στιγμές όλα θα αλλάξουν για τις Μαλδίβες.
Ο Corbin σαν γνήσιος τουριστικός πράκτορας, έψαχνε ένα παρθένο νησί για να φέρει Ιταλούς τουρίστες για κολύμπι και ψάρεμα. Αρχικά επισκέφτηκαν με εμπορικό πλοίο το Μάλε, ενώ η επόμενη κίνησή τους ήταν να καλέσουν δημοσιογράφους και φωτογράφους, οι οποίοι μετέβησαν με αεροπλάνο της Ceylon Air Force στο Hulule που ήταν περισσότερο ένας διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης, παρά ένα κανονικό αεροδρόμιο…
Όταν ρωτήθηκε ο Ιταλός τουριστικός πράκτορας για το ποια είναι τα ατού του προορισμού, απάντησε : « η μοναδική- αυθεντική- παρθένα ομορφιά του τοπίου, η ησυχία, τα ζεστά νερά, μα κυρίως οι φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι», ενώ συνέχισε χαριτολογώντας « δεν έχουμε μεγάλα ξενοδοχεία, ούτε μπορείτε να κάνετε sightseeing, αλλά ούτε και να χορέψετε ! Αλλά θα έρθετε σε ένα ανέγγιχτο τόπο…»
Και το ξενοδοχείο Kurumba ανοίγει!
Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 3η Οκτωβρίου 1972, όταν το νεόκτιστο και μοναδικό ξενοδοχείο το Kurumba, δέχεται τους πρώτους και λιγοστούς τουρίστες, φτάνοντας στην επιτυχία του σήμερα.
Το 1973 υπήρχαν πλέον μόλις δύο resorts, με τουρίστες κυρίως από Ιταλία, Σουηδία και Δανία οι οποίοι έφτασαν τους 3.790. Η μεγάλη έκρηξη έγινε το 1981με την επέκταση του αεροδρομίου και την είσοδο μεγαλύτερων αεροσκαφών από την Condor, την Alitalia, τη Singapore Airlines, αλλά και τις ημερήσιες πτήσεις με το Colombo από την Αir Lanka.
Ο κ. Manikou λέει με σεμνότητα: « Τότε δεν γνωρίζαμε πολλά για τον τουρισμό. Οι ίδιοι οι επισκέπτες, μας βοήθησαν να χτίσουμε την τουριστική βιομηχανία των Μαλδίβων. Εμείς ακούγαμε αυτά που ήθελαν, και κατόπιν το φτιάχναμε και τους το δίναμε… Δεν ξέραμε καν τι να μαγειρέψουμε στους επισκέπτες μας.
Είχα ένα βιβλίο συνταγών στα αγγλικά το οποίο μεταφράσαμε στην τοπική διάλεκτο για να μπορούν να μαγειρέψουν οι άπειροι νέοι, οι οποίοι ήταν κηπουροί, ή υπηρέτες δωματίων… Ήμασταν και τυχεροί όμως… Οι πελάτες μας ήταν άνθρωποι που αναζητούσαν την απλότητα σε ένα φυσικό περιβάλλον, κάτι που μπορούσαμε να τους δώσουμε απλόχερα…»
Οι Μαλδίβες και το Kurumba σήμερα…
Σήμερα σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, οι επισκέπτες φτάνουν τους 900.000 ετησίως στα δεκάδες resorts που υπάρχουν πλέον, ενώ ο τουρισμός συνεισφέρει στο 28% του ΑΕΠ, αλλά και στο 90% των φορολογικών εισπράξεων των Μαλδίβων.
Tο Kurumba δεν είναι το καλύτερο resort στις Μαλδίβες, αλλά θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω αν το επιλέξετε. Έχει ιδανική σχέση ποιότητας και τιμής. Είναι από τα πιο κοσμικά θέρετρα με αρκετό κόσμο και πολλές δραστηριότητες, ιδανικό για αυτούς που φοβούνται ότι μπορεί να πλήξουν στη απόλυτη απομόνωση, ενώ έχει και ιδιαίτερα φιλικό και ζεστό προσωπικό. Στις Μαλδίβες το θεωρούν «ιστορικό» σημείο, αφού από εδώ ξεκίνησαν όλα… Απέχει μόλις 10 λεπτά με το ταχύπλοο από το αεροδρόμιο του Μάλε.
Τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται στις Μαλδίβες, έχουν το Kurumba στις προτάσεις τους, ενώ πολλοί είναι οι νεόνυμφοι που το επιλέγουν για τους λόγους που προαναφέραμε.
**Η πηγή των πληροφοριών είναι από το βιβλίο : «The story of Kurumba» ενώ ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό γραφείο Exotic Tours με έδρα την Αθήνα.