Μαρμελάδα Φράουλα: Δύο κωμικοί δημιούργησαν το πιο γευστικό podcast
Δύο κωμικοί, ο Χάρης Νταρζάνος και ο Στέλιος Ανατολίτης μαζί με το podcast τους ήρθαν για να δώσουν μία ακόμη έννοια στην Μαρμελάδα φράουλα.
Μαρμελάδα φράουλα, το γλυκό που παρασκευάζεται από φράουλες βρασμένες με ζάχαρη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η πολτοποίηση του φρούτου. Σύμφωνα με τον Νίκο Τσελεμεντέ η μαρμελάδα ανήκει στην κατηγορία των γλυκών του κουταλιού μαζί με τους πελτέδες και τις κομπόστες.
Δύο κωμικοί, ο Χάρης Νταρζάνος και ο Στέλιος Ανατολίτης μαζί με το podcast τους ήρθαν για να δώσουν μία ακόμη έννοια στην Μαρμελάδα φράουλα. Μέσα από τα -έως τώρα- 55 επεισόδια θα γνωρίσεις τους δύο κωμικούς, θα ακούσεις τα προβλήματα τους με μία χιουμοριστική οπτική και θα σχολιάσουν τα κρυφά διαμαντάκια στο netflix.
Η Parallaxi μίλησε με τον Χάρη και τον Στέλιο για το podcast, την ιδέα και τα επόμενα επεισόδια:
Πότε ξεκίνησε το podcast, πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το εγχείρημα;
Χ.Ν: «Ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και είναι ένα podcast με κωμικό πρόσημο όπου ο Στέλιος κι εγώ μιλάμε μαζί, αλλά δεν συνεννοούμαστε ποτέ.»
Σ.Α: Ήμουν σπίτι του Χάρη μου έδειξε ένα μικρόφωνο που είχε αγοράσει για να κάνει podcast και του είπα “ρε κι εγώ θέλω, θες να το κάνουμε μαζί;”. Μετά για κάποιο λόγο, όντως το κάναμε.»
Χάρη και Στέλιο, δύο κωμικοί πώς ενώσατε το χιούμορ σας και δημιουργήθηκε η ιδέα για την μαρμελάδα φράουλα;
Χ.Ν: «Γνώρισα τον Στέλιο μέσω του stand up και κάποια στιγμή του είπα ότι σκεφτόμουν να ξεκινήσω ένα podcast . Και μου είπε: «Ωραία ιδέα, κι εγώ ήθελα να κάνω podcast . θες να το κάνουμε μαζί;» και του είπα: «ναι». Και εγένετο μαρμελάδα φράουλα.»
Σ.Α: .«Δεν θυμάμαι καθόλου. Είπαμε να τα βάλουμε κάτω να τα δούμε. Εγώ είχα λίγη τεχνογνωσία, τη βάλαμε κι αυτή στο χαρτί κι είπαμε πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στόχος μας ήταν να περνάμε καλά στο μικρόφωνο, ξέρω κλισέ, αλλά θέλαμε κάτι που θα ακούγαμε κι εμείς όσο κάναμε δουλειές ή περπατούσαμε. Αυτό θέλαμε να πετύχουμε. Να γεμίσει το κοινό ευχάριστα τις βαρετές ώρες του.»
«Μαρμελάδα Φράουλα» ένα όνομα που δεν συνηθίζεται, ποιος είναι ο λόγος πίσω από την ονομασία;
Χ.Ν: «Βάζαμε κάτω λέξεις που απλά ακούγονται καλά συνδυαστικά και μετά από 6-7 ζευγάρια λέξεων που σκεφτήκαμε, το μαρμελάδα φράουλα μας έκανε κλικ χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.»
Σ.Α: «Δεν ξέρω τι είπε ο Χάρης γιατί δεν απαντάμε μαζί, αλλά επειδή στο επεισόδιο 56 κάναμε κάποιες αποκαλύψεις για την καταγωγή μου, θα πω μόνο ότι στον πλανήτη μου “Μαρμελάδα Φράουλα” σημαίνει “Αγάπη στο cheesecake”. Οπότε απλώς προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να φάει cheesecake.»
Τρεις επιτυχημένες σεζόν γεμάτες «μαρμελάδα φράουλα», ποια είναι τα σχέδια σας για τα επόμενα επεισόδια και την πιθανή επόμενη σεζόν
Χ.Ν: «Γενικά πριν ξεκινήσει η κάθε σεζόν, κάνουμε έναν σχεδιασμό για να ανανεώνουμε λίγο το content και να μπαίνουν νέες ιδέες. Φέτος είχαμε μεγάλα σχέδια, αλλά δυστυχώς λόγω συνθηκών, περιοριστήκαμε σε πιο stand up format. Όσο για την επόμενη σεζόν, άγνωστο ακόμα. Κάτι θα σκεφτούμε πάντως.»
Σ.Α: «Θα φτάσουμε μάλλον τα 20 επεισόδια για αυτή τη σεζόν κι αν μας το επιτρέψει η πανδημία θέλουμε να κάνουμε κάποια live μέσα στη χρονιά. Ανοίξαμε νέο κανάλι αποκλειστικά για τη Μαρμελάδα και θα ανεβάσουμε εκεί όλα τα παλιά επεισόδια για το καλοκαίρι. Επίσης ίσως επεκταθούμε και σε κάποιες ελληνικές πλατφόρμες. θα δείξει.»
Χάρη και Στέλιο και οι δύο σας είσαστε κωμικοί με βάση το stand up, έχετε συνηθίσει σε παραστάσεις, πώς επηρεαστήκατε από την καραντίνα και την παύση των παραστάσεων, νιώσατε περισσότερο παραγωγικοί, ότι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αφοσιωθείτε στην «μαρμελάδα φράουλα»;
Χ.Ν: «Εξαιρώντας το πρώτο διάστημα της πρώτης καραντίνας που προσπάθησα να συνεχίσω να γράφω αστεία, από εκεί και πέρα νιώθω αισθητά λιγότερο παραγωγικός σε ότι αφορά το stand up. Αν δεν έχεις παραστάσεις, δεν έχεις και μεγάλο κίνητρο να γράψεις είναι η αλήθεια. Ευτυχώς όμως υπάρχει η μαρμελάδα που έριξα περισσότερο βάρος, καθώς και κάποια παράλληλα project που ασχολούμουν γράφοντας αστεία και με κράτησαν λίγο ώστε να μη σκουριάσω τελείως. Είναι πάρα πολύ δύσκολο από τη στιγμή μας έχει καταπλακώσει όλους μας το θέμα της πανδημίας για τόσο μεγάλο διάστημα, να έχεις εμπειρίες και παρατηρήσεις που πάνω σε αυτές θα πατήσεις και θα γράψεις αστεία. Όταν τελειώσει όλο αυτό, πραγματικά δεν ξέρω τι θα είναι relevant και τι όχι και για ποια θέματα θα ήθελα να μιλήσω στα κείμενά μου στο μέλλον, αλλά ανυπομονώ να έρθει αυτή η στιγμή.»
Σ.Α: «Προσωπικά δεν σταμάτησα να είμαι παραγωγικός, το αντίθετο θα έλεγα. Ναι, είχα περισσότερο χρόνο να αφοσιωθώ γενικώς στην τέχνη και την εκπαίδευση και είδα πόσο μου λείπουν κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να πω ότι με “έριξε” η καραντίνα, παραμένω αρκετά ενεργός απλώς έχω κουραστεί κι έχω σιχαθεί λίγο το ψέμα της εξουσίας και την προχειρότητα. Θέλω να εμβολιαστούμε να τελειώνει όλο αυτό. Και μου λείπει πάρα πολύ η σκηνή πλέον.»
Αν έπρεπε να περιγράψετε σε κάποιον το podcast με πέντε λέξεις ποιες θα ήταν;
Χ.Ν: «Σουρεαλισμός, ΠΑΣΟΚ, Άντζελα, απόδραση, ασυναρτησίες.»
Σ.Α: «Το καλύτερο Κυριακάτικο ξύπνημα, ασυζητητί.»
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κωμωδία, πώς ήταν τα πρώτα σας βήματα στον χώρο;
Χ.Ν: «Η πρώτη επαφή που είχα με το standup σαν θέαμα ήταν ένα special του Dylan Moran, το «Like, Totally» αν δεν κάνω λάθος. Ενθουσιάστηκα, αλλά δεν μου μπήκε η σκέψη ότι θα μπορούσα ποτέ να το κάνω κι εγώ. Στις αρχές του 2014, βρέθηκε τυχαία στον τοίχο μου στο fb μια διαφήμιση για σεμινάρια standup comedy, τα οποία διοργάνωνε ο Λάμπρος Φισφής, τον οποίον τον γνώριζα μέσα από το κάψε το σενάριο ως απλός θεατής. Σε εκείνη τη φάση της ζωής μου είπα ας πάω να το δοκιμάσω, τι θα πάθω, σεμινάριο είναι, κανείς δεν πέθανε από σεμινάριο, κι έτσι πήγα. Μετά από περίπου ενάμιση μήνα που δουλεύαμε όλοι ένα 5λεπτο, έκανα την πρώτη μου παράσταση και είχα πει στον εαυτό μου ότι αν αντέξω και δεν λιποθυμήσω από το άγχος, θα συνεχίσω να το κάνω. Ευτυχώς ή δυστυχώς παρέμεινα όρθιος, πήγε και αρκετά καλά και από εκεί και πέρα και με τη βοήθεια του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου που διοργάνωνε εκείνη την εποχή τα open mics, έμαθα τι πρέπει να κάνω για να συνεχίζω να παίζω και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.»
Σ.Α: «Έκανα θέατρο, ασχολήθηκα με τον αυτοσχεδιασμό, είχα κι ένα blog όπως είχαμε όλοι στα 2000’s και κάπως αποφάσισα να ενώσω το blog με τον αυτοσχεδιασμό. Και ήταν το χειρότερο πράγμα στον πλανήτη. Ε, μετά δούλεψα κι έστρωσα. Λίγο. Έχω πολύ δρόμο ακόμα.»
Το ελληνικό stand up community μπορεί να βιοποριστεί μόνο από τις παραστάσεις και το περιεχόμενο που κοινοποιείται;
Χ.Ν: «Yπάρχει ένα κομμάτι της κοινότητας που βιοπορίζεται καθαρά από το stand up, ναι. Προσωπικά, δεν βιοπορίζομαι αποκλειστικά από αυτό, όπως και αρκετοί άλλοι κωμικοί της ελληνικής σκηνής.»
Σ.Α: «Κάποιοι ναι, κάποιοι όχι, εξαρτάται. Δεν υπάρχει ακόμη μια οργανωμένη “βιομηχανία” και πολλά πράγματα τα κάνουμε μόνοι μας. Όχι ότι θέλουμε τη βιομηχανοποίηση αλλά θα βοηθούσε πολύ στα πρώτα μας βήματα ή στα πρώτα τουρ κάποιος να μας έδειχνε πέντε πράγματα και να μην ζωγραφίζαμε αφίσες μόνοι μας ή κλείναμε δωμάτια μόνοι μας. Καταλήγαμε να μένουμε σε δωμάτια χωρίς θέρμανση με -6 έξω γιατί δεν ξέραμε πώς να το κάνουμε σωστά.»
Όλο και περισσότεροι είτε κωμικοί είτε όχι στρέφονται στα podcast, πιστεύετε ότι τα podcast θα γίνει το κυρίαρχο «όπλο» στην μετάδοση περιεχομένου
Χ.Ν: «Για μένα υπάρχει μια ξεκάθαρη σύνδεση με τους stand up κωμικούς και τα podcasts. Ίσως είναι απλά το ότι μπορείς να μιλάς στο μικρόφωνο, αλλά έχω παρατηρήσει ότι πάρα πολλοί κωμικοί (ιδίως στο εξωτερικό) έχουν δικό τους podcast. Ακούγοντας πολλά από αυτά, αλλά και βιώνοντας την εμπειρία μέσα από την Μαρμελάδα, πιστεύω ότι σου δίνει μια τεράστια ελευθερία να εκφραστείς, να ραντάρεις, όντας πιο πολύ ο εαυτός σου κι όχι αυστηρά η περσόνα που έχεις στη σκηνή. Δείτε για παράδειγμα, πως κάνει ο Conan O’brien μια συνέντευξη στην τηλεόραση και πως στο podcast του. Το λέει ο ίδιος που παρουσιάζει late night 30 χρόνια τώρα, ότι η εμπειρία του podcast ήταν πολύ ανανεωτική. Όντως παρατηρώ ότι είναι σε μια ακμή και στην Ελλάδα και καλό είναι να υπάρχει πολυφωνία, γιατί έχω ακούσει φοβερά ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε podcast, έχουν να σου δώσουν πολλά.»
Σ.Α: «Είναι ήδη όπλο έξω, θα γίνει κι εδώ, απλώς βλέπω ήδη ότι τα μεγάλα media προσπαθούν να κατακτήσουν και αυτόν τον χώρο χωρίς να κάνουν προτάσεις σε ήδη υπάρχοντα podcast γιατί δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν podcast στην ουσία, τους νοιάζει να είναι επεκτατικοί και να έχουν χέρι στην πίτα. Θα δείξει. Παραμένω ρεαλιστικά αισιόδοξος.»
Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε ένα επεισόδιο ποιο θα ήταν και γιατί;
Χ.Ν: «Πραγματικά είναι πάρα πολλά επεισόδια που μου έρχονται στο μυαλό. Αφού πρέπει να επιλέξω όμως ένα, θα πάω με το επεισόδιο #21 – Το διαφορετικό επεισόδιο. Ήταν προς το τέλος της 1ης σεζόν και το ξεχωρίζω για διάφορους λόγους. Καταρχάς, είχαμε διανύσει μια ολόκληρη σχεδόν σεζόν και ήταν το σημείο που προσωπικά συνειδητοποίησα ότι κάτι κάναμε, τα καταφέραμε. Επίσης, γράψαμε μαζί στον ίδιο χώρο με τον Στέλιο, που πάντα μου δίνει ένα παραπάνω boost σαν συνθήκη. Και τρίτον, γιατί σε ένα εντελώς άκυρο χρόνο, ο Στέλιος σηκώθηκε, πήρε την κιθάρα του, άρχισε να παίζει κι εγώ από πάνω αφηγήθηκα αυτοσχεδιαστικά μια ιστορία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ σουρεάλ και αστείο και σίγουρα ξεχωριστό σε σχέση με το τι συμβαίνει στο podcast κατά κανόνα.»
Σ.Α: «Νομίζω το επεισόδιο 9 με την Άντζελα που ξύπνησε τηλέφωνο γιατί αυτό ξεκλείδωσε πολύ μεγάλο κομμάτι του κοινού μας. Και ξεκλείδωσε ίσως και σε μας τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε. Είχαμε όλη αυτή τη βλακεία μέσα μας αλλά δεν ξέραμε αν θα την αντέξει το κοινό. Απ’ ό,τι φαίνεται τα κατάφερε. Μπράβο κοινό, ευχαριστούμε που μας εθίζεις στον βούρκο της βλακείας μας.»
Πείτε λίγα λόγια ο καθένας για τον εαυτό σας
Χ.Ν: «Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Νταρζάνος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1986 από άνθρωπο. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του φάνηκε να ξεχωρίζει, αφού σε ηλικία μόλις 17 ετών, έβγαλε λύκειο και Α.Φ.Μ. Το 2008 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έκτοτε η ζωή του μπαίνει σε fast forward χάριν συντομίας >> μέχρι τις αρχές του 2014, όταν και αποφάσισε να ασχοληθεί με το standup comedy. Από τότε μέχρι και σήμερα συμμετέχει ενεργά σε παραστάσεις, στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και 2-3 πόλεις της επαρχίας. Είναι επίσης συμπαρουσιαστής του κωμικού podcast με τίτλο «Μαρμελάδα Φράουλα».
Σ.Α: «Ο Στέλιος Ανατολίτης γεννήθηκε χωρίς να τον ρωτήσουν κι αποφάσισε ότι θα κάνει ό,τι του κατέβει. Εκπαιδεύτηκε στο σχολείο, στα ωδεία, στα πανεπιστήμια και στα θέατρα. Και στα μαγαζιά που δούλεψε σερβιτόρος. Μέγα λάθος. Πλέον είναι κυρίως Stand-up κωμικός αλλά έχει υπάρξει μουσικός, δάσκαλος κιθάρας για μια δεκαετία, μετά δάσκαλος αυτοσχεδιασμού και φυσικά αυτοσχεδιαστής με πληθώρα παραστάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει σπουδάσει Χημεία χωρίς να πάρει ποτέ το πτυχίο γιατί τα τέσσερα μαθήματα αν λείπεις μια δεκαετία και Θέατρο σε κανένα απολύτως πιστοποιημένο χώρο αλλά σε πολλούς μικρούς με πολλά σεμινάρια για να ταλαιπωρεί και να ταλαιπωρείται. Επίσης γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό του και πλέον είναι επίσημα και συγγραφέας. Παράλληλα, εργάζεται ως Voice-over artist για ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημιστικές εταιρείες και ανεξάρτητες παραγωγές και είναι και παραγωγός podcast. Ασχολείται ενεργά με το Youtube. Όχι, θα τ’ άφηνε κι αυτό. Από το 2017 έχει έδρα την Αθήνα.»
Μπορείτε να ακούσετε ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω πλατφόρμες:
- Spotify
- iTunes
- Acast
- TuneIn
- Soundcloud
- Και στα google podcasts με αναζήτηση: ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ