Featured

Με κενά και απορίες η επαναλειτουργία των σχολών χορού

"Ακόμη και τώρα που ανοίγουμε τα μέτρα που μας έχουν ανακοινωθεί δεν είναι προσωποποιημένα με βάση τις ανάγκες μας.'' λένε στην Parallaxi οι άνθρωποι του κλάδου.

Μυρτώ Τούλα
με-κενά-και-απορίες-η-επαναλειτουργία-808774
Μυρτώ Τούλα

Οι σχολές χορού, οι χορευτές και δάσκαλοι ανήκουν στις ΚΑΔ που επλήγησαν δραματικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που διαρκεί η πανδημία.

Ως γνωστόν στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες είναι παραμερισμένοι, καθώς να θυμίσουμε πως έλαβαν επίδομα αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του lockdown, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον Σεπτέμβρη του 2020 είχε κάνει την εμπρηστική δήλωση ότι «εν πολλοίς κινούνται στο χώρο της μαύρης οικονομίας».

Την Δευτέρα μετά από μία παύση ενός περίπου χρόνου, οι σχολές χορού άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους για να υποδεχθούν μαθητές, αλλά τα μαθήματα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν.

Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν, προβλέπουν τα νέα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, από τον μέχρι πρότινος υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, ο έλεγχος της βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του μέχρι πρότινος υπουργού Υγείας, οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων και σχολών χορού θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους. Για τους μαθητές των σχολών που είναι κάτω των 18 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί απαιτούνται τα ίδια πιστοποιητικά/ test που απαιτούνται στα σχολεία, υπενθυμίζεται πως η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους είναι υποχρεωτική.

Η Κλαίρη Καραπιδάκη ιδιοκτήτρια των σχολών χορού ”Pro Dancers Studio” και ”Pro Dancers Schools” στη Θεσσαλονίκη μίλησε στην Parallaxi για τα μέτρα που ισχύουν στις σχολές.

” Όσον αφορά την υποχρεωτική προσκόμιση rapid test από τους υπαλλήλους και τους μαθητές ουσιαστικά νιώθω πως σε προσπάθεια η κυβέρνηση να «δυσκολέψει» τους ανθρώπους που δεν θέλουν εμβολιαστούν στην πορεία «τιμωρεί» τις επιχειρήσεις. Είναι μία μεγάλη συζήτηση το τι μέτρα και αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν ακριβώς παρθεί εξ αρχής, καθώς με βάση τη σημερινή διάδοση του ιού η διαχείριση απεδείχθη αναποτελεσματική και πολύς κόσμος δείχνει απροθυμία συμβιβασμού. Και όχι άδικα εφόσον υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά.”

Η κ. Καραπιδάκη χαρακτήρισε αδιανόητο το ότι τόσο καιρό ήταν ανοιχτά τα γυμναστήρια και κλειστές οι σχολές χορού, ενώ καθημερινά παρατηρούνταν εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα θέατρα.

Συγκεκριμένα για την οικονομική τραγική κατάσταση που επικράτησε τον τελευταίο χρόνο ανέφερε η κ. Καραπιδάκη ανέφερε:

”Ήμασταν κλειστοί από αρχές Νοέμβρη του 2020 και ξαφνικά ανοιχτοί τον Αύγουστο του 21’, με υποχρέωση από τους εργοδότες να καταβάλουν στους εργαζόμενους επίδομα αδείας και στην κυβέρνηση ένσημα για το επίδομα. Η απώλεια ήταν τεράστια, οι επιχειρήσεις δεν επιδοτήθηκαν οριζόντια και επι ίσοις όροις και η «βοήθεια» ουσιαστικά ήταν εν μέρει κρατικός δανεισμός, που δεν τον έλαβαν όλοι.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες των σχολών χορού δεν έλαβαν απολύτως καμία βοήθεια πέραν της επιχείρησης τους για τους ίδιους. Έμεινε ένα τεράστιο κενό σε προσωπικό επίπεδο που έπρεπε ο καθένας να καλύψει με όποιον τρόπο νομίζει. Φανταστείτε την επίδραση μπορεί να έχει αυτό στην ψυχολογία.”

Συμπληρώνει επίσης: ”Είμαι σε επαφή με μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών σχολών χορού και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ακόμη και τώρα που ανοίγουμε τα μέτρα που μας έχουν ανακοινωθεί δεν είναι προσωποποιημένα με βάση τις ανάγκες μας, υπάρχουν πολλά κενά και απορίες από τους μαθητές προς εμάς και από εμάς προς την κυβέρνηση και το μόνο που ευχόμαστε είναι τουλάχιστον στο εξής να υπάρξει μία ομαλή πορεία για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στον κανονικό μας ρυθμό και να αποκαταστήσει καθένας στην καθημερινότητα και στην δουλειά του την τάξη.”

Ωστόσο βλέποντας το μέλλον η κ. Καραπιδάκη τόνισε πως: ‘‘Υπάρχει αισιοδοξία και μεγάλη διάθεση για τη συνέχεια, κάτι που γενικά χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες κι εμείς δεν είμαστε εξαίρεση.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα