Featured

Μεγάλος περίπατος, μεγάλα κόλπα

Πώς η απογείωση της Αθήνας προσγειώθηκε απότομα...

Parallaxi
μεγάλος-περίπατος-μεγάλα-κόλπα-660908
Parallaxi

Με μια σεμνή και περιεκτική δήλωση στον φιλικά προσκείμενο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος της Αθήνας και ανηψιός του πρωθυπουργού Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε πως ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας μας τελείωσε:

”Ο Μεγάλος Περίπατος βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Ήταν να ‘τρέξεις’ μια προσαρμογή, μια προσομοίωση. Θα ξηλωθεί η Πανεπιστημίου για να γίνει ένα μόνιμο έργο. Ό,τι έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή είναι προσωρινό. Θα φύγουν οι ζαρντινιέρες. Δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και να βάζεις μια ζαρντινιέρα. Τι θέλαμε να κάνουμε; Θέλαμε να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και προσωρινό, να τραβήξουμε τις γραμμές αυτού του έργου”.

Μάλιστα. Ας θυμηθούμε τι προηγήθηκε:

Δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τότε που φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έγραφαν τέτοιους τίτλους για να τους εμπλουτίσουν με ”ρεπορτάζ”.

”Για πρώτη φορά, ένα έργο τόσο μεγάλης εμβέλειας πραγματοποιείται με την συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σχέση με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. ο Μεγάλος Περίπατος θα αλλάξει τον τρόπο που «συνομιλούμε» με την πόλη. Το τουριστικό προϊόν της Αθήνας αποκτά μεγαλύτερη αξία, καθώς ενισχύεται ο τουριστικός της χαρακτήρας. Η πόλη εκσυγχρονίζεται αποκτώντας μια νέα ταυτότητα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της” έγραφε το iefimerida πριν ξεκινήσει το έργο.

Η Καθημερινή μιλά για τον καλοδεχούμενο «θεσμικό ακτιβισμό» του Κώστα Μπακογιάννη!

Λίγες μέρες μετά την έναρξη του και εξ αιτίας των προβλημάτων που είχε ήδη προκαλέσει στην κυκλοφορία το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφασίζει να περιορίσει κατά μία λωρίδα την εφαρμογή του στην οδό Πανεπιστημίου. Στο μεταξύ οι λωρίδες αρχίζουν να ξεβάφουν και οι λαμαρίνες στα παγκάκια να βράζουν με αποτέλεσμα να μην κάθεται κανείς.

Επιστρατεύονται ΜΜΕ και ”έγκριτοι” αρθρογράφοι να υπερασπιστούν κάτι που γίνεται κάθε μέρα αντικείμενο σάτιρας στα social media με δεκάδες αναρτήσεις. Το  #μεγαλος_περιγελος  γίνεται λατρεμένο στο twitter.

Παράλληλα ειδικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το σχεδιασμό, την προχειρότητα και την χρησιμότητα όμως ο δήμαρχος μοιάζει να μην ακούει.

Λίγο μετά το τέλος της καραντίνας, περνά από την οικονομική επιτροπή του δήμου με προϋπολογισμό 1.108.165,80 €, η έγκριση και η σχετική δημοσίευση της πρόσκλησης έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις 27-5-2019, χωρίς ούτε 3 εργάσιμες μέρες περιθώριο για την υποβολή προσφοράς την 1η Ιουνίου, πρακτικά αδύνατο διάστημα για συγκέντρωση δικαιολογητικών, ακόμη και για όσους το πληροφορήθηκαν άμεσα.

Με προεπιλεγμένο ανάδοχο όπως καταγγέλουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι:

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου, κατήγγειλε το διαγωνισμό και τους όρους του, με σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, και τονίζει ότι εξαρχής υπήρξε «προεπιλεγμένος διάδοχος» (Πρόκειται για την εταιρία Urban Innovations Ltd). Η Ένωση ζητά «την ακύρωσή του και επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο».

Τελικά οι συμβάσεις ήταν δυο. Όπως αποκαλύπτει το news247:

Πιο αναλυτικά, στη σύμβαση που αφορά τα χρώματα και τη σήμανση, το κόστος ανήλθε (μαζί με το ΦΠΑ) στα 849.514,70 ευρώ και το έργο ανέλαβε η “MAYCON Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία”. Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε τα χρώματα του οδοστρώματος, (κίτρινο και πράσινο για τις λωρίδες του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου) το οποίο μόλις τρεις μήνες μετά έχει αλλοιωθεί. Επίσης, περιελάμβανε προκατασκευασμένα θερμοπλαστικά σήματα ΚΟΚ, βέλη κατεύθυνσης, πλευρικές πληροφοριακές πινακίδες οδικής σήμανσης, στύλους πινακίδων, το κόστος της χειρονακτικής εργασίας κ.α.

Μεγάλος Περίπατος: Πόσο μας κόστισε η

Στη δεύτερη σύμβαση, το κόστος ανήλθε στο 1.020.559,70 ευρώ και ανάδοχος ήταν η εταιρεία Urban Innovation Μονοπρόσωπη ΙΚΕ”.Τα χρήματα δόθηκαν για ζαρντινιέρες -με τιμές που κυμαίνονταν από 4.605 ευρώ έκαστη, ως 506.55 ευρώ έκαστη- παγκάκια με ζαρντινιέρες στο Σύνταγμα που κοστίζουν 5.249,70 ευρώ το καθένα, παγκάκια με φωτισμό που κοστίζουν 911,79 ευρώ, φοινικοειδή φυτά (Ουασινγκτόνιες) με κόστος 1.565,70 το καθένα, άλλα φυτά, φυτικά υποστρώματα καθώς και εργασίες συντήρησής τους για δύο μήνες.

Μεγάλος Περίπατος: Πόσο μας κόστισε η

Το άθροισμα των δύο συμβάσεων για τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον Μεγάλο Περίπατο, ανέρχεται σε κονδύλια 1.870.074,4 ευρώ.

Στο μεταξύ το εγχείρημα στερείται Πάσης νομιμότητας σύμφωνα με έγγραφο γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αποκάλυψε, στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Χρήστος Καραμάνος. Η γνωμοδότηση έγινε κυριολεκτικά εν κρυπτώ και για δικαιολογηθεί ο εκτελεστικός γραμματέας Γ. Σελίμης, υποστήριξε ότι ο Δήμος Αθηναίων νομιμοποιείται να κάνει όποιες παρεμβάσεις «για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Τρεις μήνες μετά ο Μεγάλος Περίπατος ετοιμάζεται να πάει περίπατο. Τι μένει; Πολύς ντόρος, 2 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του δήμου να έχουν πεταχτεί στον αέρα και ένα καλά στημένο κόλπο για να προβληθεί ο δήμαρχος. 

ΥΓ. Ο δήμαρχος της Αθήνας για μια άλλη ανάπλαση που αμφισβητείται, εκείνη της πλατείας Ομονοίας δήλωσε χθες πως το γκαζόν δεν υπάρχει πια γιατί το έφαγαν οι κάμπιες. Τελικά η Αθήνα είναι γεμάτη επικίνδυνα έντομα και τρωκτικά…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα