Μια ομάδα ανθρώπων στο κέντρο στηρίζει εντελώς δωρεάν γονείς και μαθητές!

Μια αχτίδα φωτός ενόψει έναρξης μιας ακόμα δύσκολης σχολικής χρονιάς.

Στέλλα Παϊσανίδη
μια-ομάδα-ανθρώπων-στο-κέντρο-στηρίζε-809126
Στέλλα Παϊσανίδη

Χιλιάδες μαθητές που έμειναν εκτός πανεπιστημίων– έπειτα από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά- θα κληθούν εφέτος να μαζέψουν όσες δυνάμεις απέμειναν, να μελετήσουν εκ νέου και να κερδίσουν τελικώς την πολυπόθητη θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, αρκετοί μαθητές θα χρειαστεί να ριχτούν για πρώτη φορά στην «αρένα» του δυσάρεστου, ψυχοφθόρου και απαράλλαχτου συστήματος προκειμένου να εκπληρώσουν τον αντίστοιχο στόχο/ όνειρό τους.

Και κάπως έτσι, όλοι τους θα χρειαστεί να πληρώσουν… πολλά, ενόσω γονείς σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ευτυχώς, στην πόλη υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αναγνωρίζουν πως η αλληλεγγύη είναι το μοναδικό όπλο και πως με θέληση και μεθοδικότητα όλα μπορούν να συμβούν.

Η αναφορά, φυσικά, για την εξαίρετη ομάδα εθελοντών του «Ελλήνιον», που χρόνια τώρα με αγάπη προς τους μαθητές, τους γονείς και την ίδια τη γνώση παραδίδει μαθήματα εντελώς δωρεάν σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη.

Μια μεγάλη και σφιχτή «αγκαλιά» ανθρώπων που επιτελεί ένα θεάρεστο έργο και μάλιστα πολύ μακριά από σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα.

«Με την κρίση πάρα πολλά προβλήματα προέκυπταν καθώς πολλοί γονείς έχαναν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο. Θελήσαμε, λοιπόν, να το ξεκινήσουμε», εξηγεί από καρδιάς στην parallaxi η οργανώτρια του κοινωνικού φροντιστηρίου και φιλόλογος, Θεοδώρα Λειψιστινού. Και συμπληρώνει:

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας το κάνουμε. Θα βάλουμε και από την τσέπη μας, διότι αυτό σημαίνει, άλλωστε, εθελοντισμός. Υπάρχει και ο πατέρας Θεοδόσης που βοηθά πολύ σε πράγματα. Ο ίδιος είναι ιερωμένος στον Άγιο Φώτιο, ο οποίος βρήκε κιόλας το χώρο στο κέντρο για τα μαθήματα».

Στο κοινωνικό φροντιστήριο, που παρεμπιπτόντως βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αγωνίζεται καθημερινά σκληρά μια σειρά από δασκάλους και καθηγητές όλων των βαθμίδων. Συμμετέχουν, όμως, και δικαστές, καθηγητές της Νομικής και άλλοι. Την ομάδα προσεγγίζουν επίσης νέα παιδιά με πολύ καλή διάθεση για διδασκαλία.

«Και οι νέοι καθηγητές που έρχονται κοιτάζουμε να είναι πάρα πολύ καλοί», τονίζει η κυρία Λειψιστινού.

Από μια πεπειραμένη ή/και καλά πεπαιδευμένη ομάδα, λοιπόν, γίνονται όλα τα μαθήματα στο «Ελλήνιον». Για τα μαθήματα της βιολογίας και της πληροφορικής, η αναζήτηση καθηγητών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθεί.

Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό, πως οι ώρες διδασκαλίας στο φροντιστήριο είναι αντίστοιχες με τα υπόλοιπα.

«Οι ώρες είναι όσες και σε ένα κανονικό φροντιστήριο. Π.χ δύο ώρες γνωστό, δύο ώρες άγνωστο. Ακόμα και τα λατινικά γίνονται εντός δίωρου», επισημαίνει η Θεοδώρα Λειψιστινού.

Η φιλόλογος προτρέπει με κάθε τρόπο τα παιδιά να προσεγγίσουν το φροντιστήριο τονίζοντας τo εξής:

«Υπάρχει και αυτή η λύση τώρα, γιατί δεν έρχονται;», καθώς και ότι «θα πρέπει και τα ίδια τα παιδιά να έχουν ερχόμενα διάθεση για σπουδές».

Για όσους θεωρούν πως το κοινωνικό φροντιστήριο υστερεί σε σχέση με άλλα, η κ. Λειψιστινού έχει να πει:

«Δε συμφωνώ καθόλου. Είναι ένα κανονικό φροντιστήριο. Γίνονται κανονικά και τα διαγωνίσματα».

Σημειώνεται, δε, πως εν μέσω καραντίνας το «Ελλήνιον» δε σταμάτησε στιγμή τις παραδόσεις. Τα μαθήματα διεξάγονταν εξ αποστάσεων και με κανονικότατη παρακολούθηση ακόμα και με έναν μόλις μαθητή.

Και «εδώ» η κ. Λειψιστινού κάνει λόγο για αναμφισβήτητη προσφορά των καθηγητών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στο μέγιστο πρώην μαθητές και επιτυχόντες του φροντιστηρίου.

«Το Ελλήνιον, μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις στα μαθήματα της κατεύθυνσης που επέλεξα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο», λέει στην parallaxi ο Παναγιώτης Παπαχρήστος.

Ο Παπαγιώτης, προπτυχιακός φοιτητής πλέον, μαθήτευσε στο φροντιστήριο μεταξύ 2018 και 2019 με στόχο τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τα κατάφερε.

«Συστήνω ανεπιφύλακτα το κοινωνικό φροντιστήριο “Ελλήνιον”, καθώς προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, στηρίζοντας την ανάγκη για ίση και καθολική πρόσβαση στην παιδεία», λέει, μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης.

Και η Mαρία Παπούλα, όμως, που φοίτησε μεταξύ 2019- 2020 στο φροντιστήριο και πέρασε επίσης στην πρώτη της επιλογή, την Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία στο ΑΠΘ, αναφέρει:

«Το φροντιστήριο είναι πάρα πολύ καλό, εφάμιλλο άλλων φροντιστηρίων. Έχει πάρα πολύ καλούς καθηγητές. Εγώ πέρασα στη σχολή παρότι ήμουν σε μεγάλη ηλικία και ήταν πιο δύσκολο για εμένα. Και το παιδί που έκανε την έκθεση και το παιδί που έκανε τα αρχαία και η κυρία Λειψιστινού ήταν εξαιρετικοί».

Η κ. Παπούλα συστήνει με τη σειρά της το φροντιστήριο λέγοντας στα παιδιά: «Να μη φοβηθούν ότι είναι κατώτερης ποιότητας επειδή δεν είναι επί πληρωμή».

Η parallaxi εντόπισε μία ακόμη μαθήτρια, την Ανδριανή Μπαλάφα, η οποία φοίτησε στο φροντιστήριο τη χρονιά 2019- 2020 και κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή, το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Το συγκεκριμένο φροντιστήριο δεν είναι κάτι λιγότερο από τα υπόλοιπα. Θυμάμαι ότι έκανα σχεδόν όλα τα μαθήματα και οι ώρες ήταν αρκετές», σχολιάζει η κ. Μπαλάφα, σημειώνοντας ότι αν και μεγαλύτερη σε ηλικία τότε σε σχέση με άλλους μαθητές δεν ένιωθε ανισότητα.

«Οι  καθηγητές στο Ελλήνιον έχουν μεγάλη εμπειρία και προϋπηρεσία. Έχει όμως και νέα παιδιά. Ειδικά η κυρία Λειψιστινού είναι μία καθηγήτρια που με κλειστό βιβλίο θα μπορούσε να σου δώσει μιαν απάντηση. Και ο κύριος Γιάννης Παπαδόπουλος, που μου έκανε κοινωνιολογία ερχόταν και έλεγε περισσότερα από το βιβλίο», λέει η κ. Μπαλάφα και κλείνει:

«Φυσικά θα σύστηνα στα παιδιά να έρθουν και το έχω ήδη κάνει».

Η Θεοδώρα Λειψιστινού, ο Παναγιώτης Παπαχρήστος, η Μαρία Παπούλα και η Ανδριανή Μπαλάφα βρέθηκαν στον ίδιο χώρο εκπαίδευσης κάποτε και σήμερα επιβεβαιώνουν με μια φωνή στην parallaxi το ίδιο πράγμα: Πως δεν χρειάζεται να κοστίζει κάτι για να έχει αξία. Ελπίζουμε πως αυτό θα το έχουν κατά νου οι μαθητές της πόλης φέτος εξετάζοντας ουσιώδεις εναλλακτικές για το δικό τους μέλλον.

Λίγα ακόμη λόγια για τη Θεοδώρα Λειψιστινού

λειψιστινού

Η Θεοδώρα Λειψιστινού υπήρξε αρχικά πρόεδρος στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Βαφοπούλειο. Φεύγοντας ακολούθησε παρόμοια βήματα στον Άγιο Φώτιο. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Φάρο και το κοινωνικό φροντιστήριο «Ελλήνιον».

Λίγα ακόμη λόγια για την ομάδα εθελοντών

Η ομάδα του «Ελλήνιον» δραστηριοποιείτο μέχρι και πέρυσι στις φυλακές Διαβατών όπου συνέταξε μαζί με κρατούμενους τέσσερα βιβλία. Οι άνθρωποί της ελέγχουν κάθε φορά πού υπάρχουν σχετικές ανάγκες και αναλόγως κινούνται/μεταβαίνουν.

*Κοινωνικό φροντιστήριο “Ελλήνιον”, Εθνικής Αμύνης 22. Για την εγγραφή μπορεί κάποιος να τηλεφωνήσει στο 6937391991, υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής εδώ. Συστήνεται να γίνει και ηλεκτρονική εγγραφή και κλήση στον προαναφερθέντα αριθμό. Δεν υπάρχει περιορισμός θέσεων, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα