Ναι μεν, αλλά: Πώς βλέπουν καθηγητές και φοιτητές την επιστροφή στα αμφιθέατρα
Πού κινούνται τα ποσοστά των εμβολιασμών; Είναι δυνατόν να γίνουν μαθήματα με 100% πληρότητα; Πώς και πού θα γίνονται οι έλεγχοι για τις εισόδους στα πανεπιστήμια;
Για την επιστροφή τους στα αμφιθέατρα προετοιμάζονται διδάσκοντες και φοιτητές, έπειτα και από την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που άναψε το πράσινο φως για το άνοιγμα των πανεπιστημίων αλλά υπό προϋποθέσεις και με τήρηση των αυστηρών μέτρων που έχει θέσει η Πολιτεία.
Η απόφαση αυτή βέβαια δεν ξεδιαλύνει το τοπίο, ούτε και καθησυχάζει καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ομαλό τρόπο, χωρίς να εκτεθούν στο κίνδυνο της νόσησης, ακόμα και εάν τα ποσοστά των εμβολιασμένων -σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας- είναι υψηλά.
Αυτό μπορεί να καθησυχάζει, όμως το πρωτόκολλο λειτουργίας των ΑΕΙ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά όσων εισέρχονται σε αυτά, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των φοιτητών.
Η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι τα ΑΕΙ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με απευθείας ανάθεση με ιδιωτικές εταιρίες για τον έλεγχο και την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Όπως είναι φυσικό, οι καθηγητές δεν θέλουν να κάνουν οι ίδιοι τον «αστυνομικό» για να ελέγχουν το ποιος μπορεί ή όχι να παρακολουθήσει το μάθημα
Μέσω της πλατφόρμας edupass.gov.gr θα ελέγχεται εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για τη φυσική του παρουσία στις εκπαιδευτικές διαδικασίες όλων των βαθμίδων.
Το πρωτόκολλο λειτουργίας των ΑΕΙ
Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Φοιτητικές εστίες:
-Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
– Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.
– Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
– Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.
Σύνοδος Πρυτάνεων: Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού δείχνει το δρόμο της επιστροφής
Οι πρυτάνεις τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για δια ζώσης μαθήματα κάτι που αποτυπώθηκε στο ψήφισμα της που εκδόθηκε και το οποίο κάνει λόγο για «τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση» τονίζοντας ότι διατυπώθηκαν στη συνάντηση προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».
«Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.
Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.
Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.
Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση».
ΠΟΣΔΕΠ – Ακατανόητη η δια ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών σε ποσοστό 100%
Υπέρ του ανοίγματος σε συνθήκες δια ζώσης διδασκαλίας αλλά με προϋποθέσεις και ενστάσεις τάσσεται και η ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ).
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου Παιδείας για «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50- 80% (όπως στα θεάματα).
Γι’ αυτό το λόγο και επισημαίνει «τις σοβαρές ευθύνες τις Πολιτείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων για τις ελλείψεις, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι η επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία θα επιδιωχθεί ενόσω η πανδημία συνεχίζεται».
Παράλληλα, σημειώνει ότι τάσσεται ευθέως υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης, αλλά ζητά να δίνεται ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσμενών συνθηκών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και υπερβαίνουν τα όρια του λελογισμένου επιδημιολογικού ρίσκου. Επίσης ζητά να λαμβάνεται πρόνοια για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ατόμων ευάλωτων, με επιβαρυμένη υγεία.
Κατά τα άλλα προσθέτει ότι «επειδή ο εμβολιασμός πρέπει να στηρίζεται στην πειθώ και όχι τον εξαναγκασμό, για τους φοιτητές που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είτε να διενεργούν τακτικά rapid ή μοριακό τεστ, ώστε να μπορούν να προσέρχονται στους χώρους των Ιδρυμάτων και να παρακολουθούν τα μαθήματα, προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα αναστολής φοίτησης πέραν των κειμένων διατάξεων λόγω Covid-19 για ένα εξάμηνο».
Όπως αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματείας της Ομοσπονδίας:
-Μετά από σχεδόν 3 εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουν σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
-Η επιστροφή στην «δια ζώσης εκπαίδευση» και το άνοιγμα των πανεπιστημίων θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους. Απαιτείται η εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που οι επιτροπές των ειδικών προτείνουν. -Θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων), να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους, με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, και παράλληλα να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση. Ο προγραμματισμός και η εφαρμογή των δράσεων αυτών πρέπει να επισπευσθούν, και τα πανεπιστήμια να ενισχυθούν οικονομικά με την απαιτούμενη έκτακτη χρηματοδότηση. Το απαραίτητο και πρωταρχικό όμως μέσο για την ομαλή επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι. αποτελούν οι εμβολιασμοί, διότι είναι το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας και για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων.
-Η εξαγγελία του υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των πανεπιστημίων έχει καθυστερήσει και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών τεστ (screening) σε ασυμπτωματικά άτομα, rapid ή μοριακών τεστ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ πέραν των μέτρων εκείνων που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ζητά επίσης την εφαρμογή με συνέπεια ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία συμβάλλουν στη δημόσια υγεία. Παράλληλα ζητά ενίσχυση του προσωπικού των Ιατρικών Σχολών οι οποίες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ευρύτερα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τη συζήτηση μεταξύ των Πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί ΚΥΑ η οποία θα αποσαφηνίζει την πλήρης επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση.
Η εικόνα στο ΑΠΘ
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, αυτή τη στιγμή το ποσοστό στις τάξεις των ενεργών φοιτητών που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει αγγίζει το 76%, ενώ στους καθηγητές το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 90%.
«Η απόφασή μας χθες ήταν τα μαθήματα θα αρχίσουν διά ζώσης. Το χειμερινό εξάμηνο, αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά διά ζώσης για όλα τα πανεπιστήμια. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με την όποια βοήθεια έχουμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια», εξήγησε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την προηγούμενη εβδομάδα, στο ΠΑΜΑΚ από τους 15.030 φοιτητές το 66%, δηλαδή οι 9.945 έχουν εμβολιαστεί με μία ή με μία δόσεις εμβολίου. Αντίστοιχα, το 28% των φοιτητών, δηλαδή οι 4.249 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Ανά πανεπιστήμιο το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων έχει το ΕΜΠ 78% και ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΕΚΠΑ (73%) και τα Πειραιώς και Πάντειο (με 72% έκαστο).
Το μικρότερο ποσοστό εμβολιασθέντων έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (58%) εάν εξαιρέσουμε τις τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που όλες έχουν χαμηλότερα ποσοστά. Οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες βέβαια, αντίστροφα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης (από 7% έως 11%).
Συρίγος: Στοχευμένοι έλεγχοι στα πανεπιστήμια, όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα πανεπιστήμια θα είναι στοχευμένοι όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
Ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι οι πρυτανικές αρχές και οι φοιτητές έχουν δώσει την απάντησή τους, έχοντας εμβολιαστεί σε πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 75%, που σε κάθε περίπτωση είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ελληνικής κοινωνίας.
Είπε, επίσης, έχει ψηφιστεί τροπολογία να μπορούν να προσλαμβάνουν οι πανεπιστημιακές αρχές με εξάμηνη σύμβαση ανθρώπους για να κάνουν τους ελέγχους των πιστοποιητικών.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί ήδη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά το ΑΠΘ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει για το πού θα τοποθετηθεί το συγκεκριμένο προσωπικό που θα προσληφθεί, δηλαδή εάν θα είναι στις αίθουσες ή στις εισόδους του πανεπιστημίου.
Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον για 12 ώρες την ημέρα στα σημεία που θα επιλεγούν.
Αντιδρούν οι φοιτητές
Ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ώστε να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τη δια ζώσης εκπαίδευση, ζητούν οι φοιτητές.
«Την ίδια ώρα που θα έπρεπε να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των Πανεπιστημίων σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια ώστε να εξασφαλιστεί με ασφαλείς όρους η δια ζώσης διδασκαλία (σχολαστικός καθαρισμός χώρων, κλιμάκια, αποστάσεις στις αίθουσες κλπ), η κυβέρνηση προωθεί την είσοδο εργολάβων και σεκιούριτι στις σχολές μας για τους οποίους μάλιστα «υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση». Οι φοιτητές απαιτούμε τα λεφτά αυτά, όπως και τα 30 εκατομμύρια της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες μας στην μόρφωση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» σημειώνουν σχετικά σε απόφαση τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΤΕΦΑΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΦΕΘ που εναντιώνονται απέναντι στην θέσπιση κάρτας εισόδου στα μεγάλα πανεπιστήμια.