Νεκροί σε αναμονή στη Θεσσαλονίκη-Το δράμα των γεμάτων νεκροταφείων

«Φράκαρε» το Κοιμητήριο της Καλαμαριάς - Επεκτείνεται το Κοιμητήριο στον Εύοσμο - Συγγενείς που επωμίζονται πέρα από το ψυχολογικό και το οικονομικό «φορτίο» της αναμονής.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
νεκροί-σε-αναμονή-στη-θεσσαλονίκη-το-δ-890020
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: SOOC

Πολλαπλό είναι το «φορτίο» που καλούνται να επωμιστούν συγγενείς που χάνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αφού πέρα από το ψυχολογικό, έρχονται αντιμέτωποι και με το οικονομικό, αφού η κατάσταση που επικρατεί στα Κοιμητήρια -ιδιαίτερα της Καλαμαριάς- κρατούν τις σορούς σε ψυγεία για αρκετές ημέρες, κάτι που φυσικά απαιτεί χρηματικό κόστος.

Μπορεί η κατάσταση να είναι ομαλή στα Κοιμητήρια του Ευόσμου και της Αναστάσεως στη Θέρμη, όμως στην περίπτωση της Καλαμαριάς είναι δραματική.

Υπάρχει, σύμφωνα με αναφορές του κ. Τράκα, περίπτωση συνανθρώπου μας που ενώ πέθανε στις 4 Ιανουαρίου, ενταφιάστηκε στις 25 Ιανουαρίου!

Θηλιά στον λαιμό του Κοιμητηρίου Καλαμαριάς έβαλε η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μη δέχεται πλέον νεκρούς από covid από το συγκεκριμένο Δήμο.

Παράλληλα, η αύξηση των ενταφιασμών στην Καλαμαριά δημιουργεί επιπλέον συμφόρηση στα Κοιμητήρια, καθώς το 2021 καταγράφηκαν πάνω από 850 ταφές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πριν από δύο χρόνια κυμαίνονταν στις 650.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα στην parallaxi του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Καλαμαριάς κ. Τσακμακίδη ο οποίος σημειώνει ότι «Τα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς έχουν τελειώσει!».

Βρέθηκε μια προσωρινή λύση με τη δημιουργία 18 νέων ταφώνων, ενώ προχωρά και η μείωση του χρόνου για την εκταφή μιας σορού από τα 3+1 χρόνια, στους 3+6 μήνες. Από εκεί και πέρα θα αναζητηθούν λύσεις σε όμορους Δήμους.

Οικογένειες που μένουν σε αναμονή για να θρηνήσουν το νεκρό τους, αναγκάζονται να πληρώσουν έως και 50 ευρώ την ημέρα για να παραμείνει μια σορός σε ψυγείο μέχρι να γίνει η ταφή.

Τσακμακίδης: «Είμαστε εγκλωβισμένοι»

Για την κατάσταση που επικρατεί στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς μίλησε στην parallaxi ο Ε. Τσακμακίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου.

«Τα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς έχουν τελειώσει. Η μοναδική λύση θα ήταν να βρίσκαμε -κάτι που είναι πολύ δύσκολο- να βρίσκαμε χώρο εκτός του Δήμου Καλαμαριάς, γιατί εντός ορίων δεν υπάρχει η δυνατότητα και χώρος κατάλληλος για να γίνει Κοιμητήριο.

Το συγκεκριμένο Κοιμητήριο δεν μπορεί να αναπτυχθεί προς καμία κατεύθυνση. Περιβάλλεται από δρόμους, δίπλα είναι τα Συμμαχικά και πιο κάτω το στρατόπεδο.

Έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια με τους υπαλλήλους τις περασμένες ημέρες και βρήκαμε 18 σημεία στα οποία δεν υπήρχαν τάφοι και προσπαθήσαμε να κάνουμε νέους, αλλά όλες αυτές οι λύσεις είναι… ασπιρίνες.

Μόνο το μήνα Φεβρουάριο είχαμε 60 θανάτους περισσότερους σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Τη στιγμή που από 13/12/2021 ο Δήμος Θεσσαλονίκης σταμάτησε να δέχεται τους θανάτους συνανθρώπων μας από covid για ενταφιασμό, είμαστε εγκλωβισμένοι.

Γίνεται μια προσπάθεια με τους γειτονικούς Δήμους, όχι βέβαια στο Αναστάσεως στη Θέρμη που δεν μπορούν. Η μόνη εφικτή λύση είναι να φύγουμε, εάν μας δεχτούν γιατί κανείς δε θέλει περαιτέρω επιβάρυνση, σε κάποιον γειτονικό δήμο.

Είναι μια κατάσταση που έπρεπε να λυθεί πριν από 15-20 χρόνια. Κάποτε ο Δήμος Καλαμαριάς είχε 30-40.000 κατοίκους. Τώρα φτάσαμε στους 130.000.

Προχωρούμε και σε μια αλλαγή του κανονισμού στην οποία προβλέπουμε ότι πέρα από τα 3 έτη που είναι υποχρεωτικά να παραμείνει ο νεκρός στο τάφο, δίναμε και μια παράταση ενός χρόνου, δηλαδή 4 στο σύνολο. Τώρα, αναγκαζόμαστε να κατεβάσουμε αυτήν την παράταση στους 6 μήνες. Αλλά τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το επόμενο διάστημα με τους 16-18 νέους τάφους θα έχουμε μια προσωρινή ανάσα. Από εκεί και πέρα ο Θεός να μας φυλάει να μην έχουμε τόσους πολλούς θανάτους. Να δούμε και ποια θα είναι η απάντηση των γειτονικών Δήμων. Θα προχωρήσω σε προσωπικές επαφές για να το συζητήσω και να δούμε τι λύση θα βρούμε».

Επεκτείνεται το Κοιμητήριο του Ευόσμου

Ομαλή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κοιμητήριο Ευόσμου σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Δυτικής Θεσσαλονίκης, Πέτρο Τράκα.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο Κοιμητήριο της Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο εξυπηρετεί όλους τους Δήμους των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τράκας τονίζει:

«Δεν υπήρχε και εξακολουθεί να μην υπάρχει ζήτημα στα Κοιμητήρια του Ευόσμου ανάλογο με αυτό που συνέβη στα Κοιμητήρια Καλαμαριάς όπου υπήρχε περίπτωση όπου κάποιος πέθανε στις 4/1 και ενταφιάστηκε στις 25/1.

Για παράδειγμα την Τετάρτη (2/3) είχα δηλωμένες 13 κηδείες από το πρωί και ο ενταφιασμός θα γίνει κανονικά.

Λόγω covid και εξαιτίας των δύο μεγάλων κυμάτων πανδημίας που δέχτηκε η Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίσαμε όντως ελάχιστη πίεση διαθεσιμότητας. Αλλά με τον προγραμματισμό των καθημερινών εκταφών που έχουμε το ξεπεράσαμε γρήγορα.

Τώρα είμαστε στο τελικό στάδιο της επέκτασης του Κοιμητηρίου. Έχουμε πάρει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων 4 εκατ. ευρώ. Το Κοιμητήριο θα επεκταθεί κατά 65 στρέμματα. Θα δημιουργηθούν 3.500 θέσεις νέας ταφής.

Κάτι που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση στα Κοιμητήρια της Δυτικής Θεσσαλονίκης, γιατί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κεντρική Μακεδονία, μετά το Αναστάσεως στη Θέρμη.

Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε επιπλέον χρόνο παράτασης για την παραμονή των ενταφιασμένων, κάτι που είναι αίτημα και των συγγενών».

Τη δική του οπτική για το θέμα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δίνει ο κ. Νέστορας Νικητόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, υπεύθυνος για την Κεντρική Μακεδονία.

«Το κόστος για την παραμονή μιας σορού στο ψυγείο είναι γύρω στα 40-50 ευρώ το 24ωρο ανάλογα με το σε ποιο Κοιμητήριο θα φιλοξενηθεί.

Δεν υπάρχουν υποδομές. Έχουμε ζητήσει από το κράτος να μας αδειοδοτήσει να κάνουμε τις δικές μας εγκαταστάσεις, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί.

Αναγκαζόμαστε να απευθυνόμαστε στα εκάστοτε Κοιμητήρια που είναι δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν με το 24ωρο.

Αν μείνει μία σορός για μια εβδομάδα για παράδειγμα καταλαβαίνετε αμέσως το έξτρα κόστος που υπάρχει για τους συγγενείς.

Στο Κοιμητήριο Καλαμαριάς παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση, μετά την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από χρόνια συνεργασίας των δύο πλευρών, να δέχεται στο Κοιμητήριο του, μόνο κάτοικους και δημότες. Λες και οι της Καλαμαριάς θεωρούνται ξένοι. Στα Κοιμητήρια Ευόσμου και Αναστάσεως στη Θέρμη δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα