NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!
Η Δανάη Στυλιανίδου μας ταξιδεύει στην όμορφη Ύδρα.
Αφού πλέον όλα είναι τόσο μακριά από τον ρεαλισμό, όπως τουλάχιστον τον ξέραμε, σκέφτηκα να κινηθούμε και εμείς σε αυτά τα…σουρρεαλιστικά πλαίσια και να μιλήσουμε όχι απλά για ένα ταξίδι αλλά μάλιστα για ταξίδι σε νησί! Και ας είμαστε σε λοκντάουν (μέσα στο ήδη προϋπάρχον λοκντάουν) κι ας κάνει κόλπα ο καιρός. Σκέφτηκα να σου πω για την όμορφη Ύδρα, παραμερίζοντας, για λίγο, όλα αυτά τα ακραία που ζούμε με τους περιορισμούς, τους φόβους, τα προβλήματα… Και όταν μπορέσουμε κι αν θέλουμε, κάνουμε το ταξίδι στην Ύδρα πραγματικότητα. Ως τότε, έστω θα έχουμε ταξιδέψει νοερά σε αυτό το ξεχωριστό μέρος και θα έχουμε αποδράσει για λίγο από τη ζοφερή πραγματικότητα.
Η Ύδρα, ένα τόσο δα νησάκι, με μια Ιστορία σπουδαία. Βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό και αριθμεί κάτι λιγότερο από 2000 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Για να φτάσεις στην Ύδρα, παίρνεις ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά. Τα δρομολόγια είναι συχνά, το καλοκαίρι σίγουρα καθημερινά και ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσεις στο νησί από τον Πειραιά υπολογίζεται περίπου στη μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά, μπορείς να προσεγγίσεις την Ύδρα από το Μετόχι ή την Ερμιόνη. Στην Ύδρα δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, παρά μόνο άμαξες και θαλάσσια ταξί. Το αυτοκίνητό σου θα μείνει πίσω, στον Πειραιά, στο Μετόχι ή στην Ερμιόνη. Δεν υπάρχει καν τρόπος να το μεταφέρεις στο νησί. Τα δρομολόγια είναι μόνο για επιβάτες άνευ οχημάτων. Ύδρα και αυτοκίνητα δε πάνε μαζί. Σε αντίθεση με τις γάτες, που αλήθεια, τόσες γάτες δεν έχω ξαναδεί σε ένα μέρος! Κάθε γωνιά και ψιψίνα…Το ίδιο και με τα γαϊδουράκια, τα οποία μεταφέρουν κόσμο και αγαθά.
Για’ μένα, η ιδανική εποχή για να ευχαριστηθείς το νησί είναι το καλοκαίρι. Ωστόσο, επειδή είναι αρκετά κοσμοπολίτικο, αν θέλεις να το απολαύσεις στα ήσυχά του, η άνοιξη ή και το φθινόπωρο είναι καλές επιλογές. Αν θέλεις να αποφύγεις τον πολύ κόσμο αλλά ο καιρός να είναι ζεστός, τότε τέλη Μαΐου ίσως να είναι η ιδανική περίοδος. Επίσης, όσο πιο high season, τόσο πιο ακριβά όλα, σε ένα μέρος που έτσι κι αλλιώς δε φημίζεται για τις οικονομικές τιμές του. Υπάχρουν ξενοδοχεία, πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων και airbnb. Ένα δίκλινο δωμάτιο, από τα πιο οικονομικά, θα κοστίσει περίπου 60-70 ευρώ τη βραδιά και φυσικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες αλλά και η διαθεσιμότητα στα καταλύματα περιορισμένη. Οπότε, αν αποφασίσεις να την επισκεφθείς αυτούς τους συγκεκριμένους μήνες, έχε στο νου σου να μην αφήσεις την οργάνωση του ταξιδιού για την τελευταία στιγμή. Δυο ημέρες στο νησί αρκούν για να το δεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν μείνεις πέντε ή έξι θα βαρεθείς. Εγώ έμεινα τρεις και έζησα στιγμές χαλάρωσης, θάλασσας αλλά βίωσα και την κοσμοπολίτικη πτυχή του μέρους.
Η ναυτική παράδοση της Ύδρας είναι μεγάλη και σημαντική. Μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 εξαιτίας της ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Εκείνη την περίοδο η Ύδρα διέθετε όχι δέκα, ούτε πενήντα, αλλά εκατόν ογδόντα έξι πλοία! Μάλιστα, από το νησί αυτό κατάγονται ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Λάζαρος Κουντουριώτης και άλλες γνωστές προσωπικότητες άλλων εποχών της χώρας μας. Τη σοβαρή ναυτική δύναμη και το σημαντικό ρόλο του νησιού μαρτυρούν και οι πολεμίστρες και τα κανόνια που δεσπόζουν σε αυτό αλλά και η ναυτική σχολή που υπάρχει.
Η πόλη της Ύδρας είναι ο μοναδική του νησιού και απαγορεύονται τα τροχοφόρα καθώς έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα. Τα δρομάκια της είναι γεμάτα από αναπαλαιωμένα αρχοντικά και γραφικές γωνιές, όπως το παλιό λιμάνι. Στο νησί υπάρχουν και τριακόσιες εκκλησίες και έξι μοναστήρια! Στην περιοχή Έρως βρίσκονται τα δίδυμα Μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία όπου το 1825 φυλακίστηκαν ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές. Άλλα μοναστήρια είναι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου και της Θεοτόκου της Ζούβρας. Μερικές από τις εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείς για να θαυμάσεις τις τοιχογραφίες και την ομορφιά που κρύβουν μέσα τους είναι αυτή της Υπαπαντής και του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή αλλά και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου η οποία βρίσκεται στον λόφο Κιάφα. Ακόμη, επισκέψου και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μέσα στο Μοναστήρι, στο λιμάνι. Στέκει εκεί από τον 17ο αιώνα και είναι η Μητρόπολη του νησιού.
Περπάτησε το νησί μια και δυο φορές και απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο ή από την Σπηλιά. Επισκέψου την οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, η οποία σήμερα αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου αλλά και την οικία του Γεώργιου Κουντουριώτη η οποία πλέον στεγάζει το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας. Μη χάσεις, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο του νησιού!
Η Ύδρα, εκτός από κοσμοπολίτικο, έχει και άκρως καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Αποτέλεσε (και συνεχίζει να αποτελεί) πηγή έμπνευσης για πολλούς διάσημους (και όχι μόνο) καλλιτέχνες, όπως ο Pablo Picasso και ο Marc Chagall. Ο Leonard Cohen αγάπησε τόσο το νησί που αγόρασε ένα σπίτι σε αυτό. Από το 1939 λειτουργεί και παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, το οποίο στεγάζεται στην οικία του Ιάκωβου Τομπάζη. Ακόμη, να μην σου πω και για την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών “Μελίνα Μερκούρη”, όπου συχνά φιλοξενούνται καλλιτεχνικές εκθέσεις. Ελπίζω αν πας στο νησί, να μπορέσεις να επισκεφθείς μία!
Τέλη Ιουνίου (και στις μέρες μας ιού επιτρέποντος) διεξάγεται η πιο σημαντική γιορτή του νησιού! Τα Μιαούλεια. Πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με τη δράση του Μιαούλη αλλά και άλλων ναυμάχων.
Οι παραλίες του νησιού, αν και μικρό, είναι πολλές. Άλλες πιο ήσυχες και άλλες φασαριόζικες και οργανωμένες με ξαπλώστρες και beach bars, όπως αυτή στο Μανδράκι. Σε κάποιες πας με τα πόδια και σε άλλες με θαλάσσια ταξί ή καϊκάκια. Να πας στη Σπηλιά για το ηλιοβασίλεμα που σου έλεγα και εκεί κοντά είναι και η Υδρονέτα και λίγο πιο εκεί το Αυλάκι. By the sea, στο μικρό γραφικό λιμανάκι των Καμινιών βρίσκεται και το παλιό σπίτι του Mιαούλη. Αξίζει να δεις και τον παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού. Μια ερημική όμορφη παραλία είναι ο Άγιος Κυπριανός και φυσικά μην παραλείψεις τον Μώλο, όπου στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 χρησίμευε ως ναύσταθμος των πλοίων του νησιού! Ακόμη, υπάρχουν και διάφορες περιπατητικές διαδρομές στο νησί αλλά και καταδυτικό κέντρο. Δεν έχω περπατήσει καμία διαδρομή και δεν έχω κάνει ούτε μια φορά κατάδυση στα νερά της Ύδρας, αλλά μάλλον θα έπρεπε. Ειδικά το πρώτο. Έχω ακούσει μόνο καλά σχόλια. Η ενημέρωση για το πού και πώς είναι εύκολη, διαδικτυακή.
Να γιατί δεν έκανα καταδύσεις και βόλτες στα μονοπάτια. Γιατί γύριζα τις παραλίες, σκαρφάλωνα στα βράχια και μετά εξουθενωμένη αφιερωνόμουν στην δοκιμή ντόπιων γεύσεων! Στην Ύδρα έφαγα πεντανοστιμιές, αλλά με το αζημίωτο. Δε θα σου πω ότι οι τιμές είναι οικονομικές, γιατί η εμπειρία μου δεν είναι αυτή και από τη μικρή έρευνα που έχω κάνει, διαπιστώνω ότι δεν είναι μόνο η δική μου εμπειρία έτσι, αλλά οι τσιμπημένες τιμές αποτελούν μια γενικότερη κατάσταση. Βέβαια, ό, τι έφαγα ήταν καλομαγειρεμένο και φρέσκο. Παραδοσιακά πιάτα είναι τα ψάρια, νησί είναι άλλωστε… Μεγάλα ψάρια στο φούρνο με ντομάτα και πατάτες. Απλά και εύγεστα. Αν βρεις, δοκίμασε σαλάτα από κρίταμο οπωσδήποτε. Ντόπιο γλυκό που δε μπορείς να φύγεις και να μην έχεις δοκιμάσει, είναι το αμυγδαλωτό. Τα ξακουστά υδραίϊκα αμυγδαλωτά αφήνουν στο τέλος μια ελαφριά γεύση από λεμόνι αναμεμειγμένη με μια γλύκα… Με έναν ελληνικό καφέ από δίπλα, είναι ό, τι πρέπει!
Φαντάζει εντελώς μακρινό, έως και τρελό. Μια εκδρομή, ένα ταξίδι… Ακόμη κι αν είναι στην Ύδρα, έναν όμορφο προορισμό, ιδανικό για όσους ζουν κοντά στην Αττική. Ακολουθώντας τη γραμμή των καιρών, των σουρρεαλιστικών καιρών που διανύουμε, ας τολμάμε να μιλάμε για κάτι που τώρα δείχνει εντελώς εκτός εποχής. Και τι σημασία έχει αν δε μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα; Και τι σημασία έχει αν ,πια, μάθαμε ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδια είναι επίφοβα; Τα μακροπρόθεσμα όνειρα δεν είναι!…