Featured

NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!

Θ for Θεσσαλονίκη!

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-πάντα-μαζί-πάντα-ασφαλείς-604611
Δανάη Στυλιανίδου

Λέξεις-Εικόνες: Δανάη Στυλιανίδου

Θ for Θεσσαλονίκη!

Άναψε το πράσινο φως για την επαναφορά της ζωής σε μια σχετική κανονικότητα σε κάθε τομέα πια και η Θεσσαλονίκη σιγά σιγά επανέρχεται… Η πόλη δεν είναι άλλη από εμάς, εμείς επανερχόμαστε και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα.

Ξεμυτίσαμε δειλά δειλά και πάλι πριν λίγο καιρό, τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν όλα πλέον κανονικά, άνοιξαν μέχρι και καφέ, μπαράκια και χώροι εστίασης και οι τελευταίοι που ακόμη τηλεργάζονται αργά και σταθερά επανέρχονται στην εργασιακή τους καθημερινότητα η ολοκλήρωση της οποίας μόλις σε λίγες ημέρες ε ε έρχεται! Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, με άλλα λόγια.

Και ενώ όλα χτίζονται εκ νέου, υπάρχουν και μερικά που…γκρεμίζονται!  Πολλά είναι αυτά και κάποια εξαιρετικά σημαντικά, κοινωνικο-οικονομικά θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα πολύωρων συζητήσεων. Ωστόσο, θα περιοριστώ σε κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι ζωτικής σημασίας, όπως άλλα ζητήματα αλλά έχει και αυτό τη σημασία του… 

Μαζί συνήθως μιλάμε για οργάνωση ταξιδιών και περιπέτειες, ταξιδιωτική στήλη γαρ. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα θα σου πω για το ακριβώς αντίθετο! Την από-διοργάνωση ενός ταξιδιού και μάλιστα…πολύ σχολαστικά! Πολύ σχολαστικά για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι απώλειες στον οικονομικό τομέα, διότι ως γνωστόν δε μας τρέχουν και από τα μπατζάκια… Από την έναρξη των lock downs, ξεκίνησε μαζί με άλλους αγώνες και ο αγώνας από-δόμησης προγραμματισμένων ταξιδιών, καθώς η covid 19, έβαλε φρένο σε αυτά. Μάλιστα, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να είσαι ένας ή μία από αυτούς/ες που έχουν ήδη κανονίσει ένα ταξίδι το οποίο λόγω των συνθηκών δε θα καταφέρει να πραγματοποιηθεί. Γι’ αυτό σκέφτηκα να σου πω τη δική μου πρόσφατη εμπειρία και να μοιραστώ όσα έμαθα για το πώς να γκρεμίσεις ένα ταξίδι επιμελώς! 

Είχα οργανώσει ,σχολαστικά πάντα, ένα ταξίδι σε σκανδιναβικές χώρες με μια φίλη για τον περασμένο Απρίλιο. Πτήσεις (πέντε παρακαλώ!), εκδρομές, φιορδ, διαμονή… Προφανώς και δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά για τον γνωστό λόγο που αναφέραμε και την προηγούμενη φορά: δεν είναι στο χέρι μας ο έλεγχος των πάντων! Η ζωή είναι μια έκπληξη! Άλλοτε ευχάριστη κι άλλοτε δυσάρεστη. Εμείς, φυσικά, πάντα προσπαθούμε να κοιτάμε το bright  side όσο γίνεται…To the point, λοιπόν! Όπως σχολαστικά το οργανώσαμε, το ίδιο σχολαστικά αναγκαστήκαμε να το απόδιοργανώσουμε, ακολουθώντας την αντίθετη διαδικασία και…το αποτέλεσμα ήταν θετικό! Να τι έμαθα…

 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

  • Ενημερώσου από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρίας με την οποία θα ταξίδευες σχετικά με την ημερομηνία μέχρι την οποία μπορείς να ακυρώσεις το ταξίδι σου λαμβάνοντας πίσω τα χρήματά σου και χωρίς πέναλτι. Έχοντας αυτή την πληροφορία στο μυαλό σου, ενημερώσου πάλι από την ιστοσελίδα της αεροπορικής σου εταιρίας σχετικά με το status  της πτήσης σου. Δες και τα email σου. (Και τα spam! Συχνά ‘’πέφτουν΄΄ εκεί emails από εταιρίες). 
  • Αν έχει ακυρωθεί η πτήση σου, η αεροπορική εταιρία οφείλει είτε να σου επιστρέψει το χρηματικό ποσό το οποίο δαπάνησες είτε να σε αποζημιώσει με ένα voucher, το οποίο θα είναι αντίστοιχο του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού και θα σου χρησιμεύσει σε μελλοντικό σου ταξίδι με τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία. Συνήθως, το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.
  • Αν δεν έχει ακυρωθεί η πτήση σου (προς το παρόν τουλάχιστον) και αν δεν έχεις αγοράσει εισιτήριο το οποίο να καλύπτει αλλαγές στις ημερομηνίες και ακυρώσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν επιθυμείς να ταξιδέψεις λόγω των συνθηκών, περίμενε. Μη βιαστείς να ακυρώσεις το εισιτήριό σου! Είναι πιθανό εξαιτίας της όλης ιο-ανακατωσούρας, να ακυρωθεί η πτήση σου από την ίδια την αεροπορική εταιρία και έτσι, να αναγκαστεί  να σε αποζημιώσει ανεξάρτητα από τον τύπο του εισιτηρίου σου. Είναι λίγο ρίσκο διότι δεν υπάρχει κάποιος να μας διαβεβαιώνει ότι θα ακυρωθεί η πτήση σίγουρα. Ωστόσο, διαβάζοντας ειδήσεις και παρακολουθώντας την εξέλιξη του ιού και των μέτρων που λαμβάνονται στη χώρα στην οποία είχες σκοπό να ταξιδέψεις, αποκτάς μια ιδέα και πράττεις ανάλογα. 
  • Όταν ακυρωθεί το εισιτήριό σου, λογικά, θα λάβεις ένα email  από την αεροπορική σου εταιρία όπου θα σου τίθεται το εξής ερώτημα: Προτιμάτε να αποζημιωθείτε χρηματικά ή με ένα ταξιδιωτικό voucher; Η κορονοκατάσταση είναι ρευστή και κατ’ επέκταση και τα ταξίδια, ιδίως τα αεροπορικά, μόνο ρευστά μπορεί να είναι. Γι’ αυτό τον λόγο, θα σου πρότεινα να επιλέξεις και τη χρηματική αποζημίωση και να επιμείνεις σε αυτή. Μπορεί να χρειαστεί, γι’ αυτό στο λέω… Μπορεί (ειδικά αν η εταιρία είναι low cost) , ενώ έχεις ήδη πει γραπτώς ότι προτιμάς τη χρηματική αποζημίωση να λάβεις κι άλλο email με το ίδιο ερώτημα. Απλά απαντάς το γνωστό, ότι προτιμάς να σου επιστραφούν τα χρήματά σου και μετά από αυτό δε νομίζω να λάβεις και τρίτο email. Αν λάβεις κωδικό ακύρωσης του εισιτηρίου σου ή μήνυμα το οποίο αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την αποζημίωσή σου, τα κρατάς και δε τα χάνεις σε καμία περίπτωση έως ότου πάρεις τα λεφτά σου πίσω!
  • Τα χρήματα θα σου επιστραφούν στην κάρτα με την οποία έκανες την κράτηση. Αν η κάρτα αυτή για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει ή δε χρησιμοποιείται πια, θα πρέπει να μιλήσεις μέσω email, ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή και τηλεφώνου με την αεροπορική σου εταιρία. Η κάθε εταιρία, προβλέπει κάτι διαφορετικό για αυτή την περίπτωση. Αρκεί μόνο να την ενημερώσεις και δε θα έχεις πρόβλημα.
  • Συχνά, οι αεροπορικές εταιρίες ενημερώνουν μέσω email την εκτιμώμενη ημερομηνία επιστροφής του ποσού του εισιτηρίου σου . Αν αυτό δε συμβεί, μην ανησυχήσεις. Περίμενε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες και έπειτα επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί τους. Αν δεν υπάρχει τηλεφωνική υποστήριξη στην Ελλάδα και το ποσό το οποίο αναμένεις να σου επιστραφεί θεωρείς ότι είναι υψηλό , ίσως αξίζει η έξτρα χρέωση στα γραφεία της εταιρίας στο εξωτερικό. Έτσι, θα μάθεις αν όλα βαίνουν καλώς. Εδώ θα σου χρειαστεί ο κωδικός ή το email ακύρωσης το οποίο παραπάνω σου επεσήμανα να φροντίσεις να μη χαθεί. Σε κάθε περίπτωση, έχε στο νου σου ότι τα συστήματα των αεροπορικών εταιριών είναι υπερφορτωμένα εξαιτίας των άπειρων ακυρώσεων των τελευταίων μηνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν μήνες οι διαδικασίες επιστροφής χρημάτων. Ο επιμένων νικά! Μην παραιτηθείς! Υπομονή και επιμονή!
  • Αναφορικά με εισιτήρια τρένου ή λεωφορείου, θα πρέπει να ενημερωθείς από την αντίστοιχη ιστοσελίδα και να ακολουθήσεις την προβλεπόμενη διαδικασία. Εικάζω και από όσο γνωρίζω εκ πείρας ότι αν κινηθείς εγκαίρως, δε θα βγεις ζημιωμένος/η.

ΔΙΑΜΟΝΗ:

  • Δεν έχω ακούσει καμία περίπτωση στην οποία να μην επεστράφησαν χρήματα κράτησης  μέσω airbnb λόγω ακύρωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πιστεύω ότι αν το αιτηθείς εγκαίρως μέσω της πλατφόρμας, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα και μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων θα έχεις λάβει πίσω το ποσό που είχες πληρώσει.
  • Γνωστές διαδικτυακές εταιρίες κράτησης δωματίων σε ξενοδοχεία, bed and breakfast και hostels, λόγω των κορονοσυνθηκών, συνήθως επιστρέφουν το χρηματικό ποσό που πλήρωσες κάνοντας την κράτηση, ανεξάρτητα από το αν έχεις κάνει κράτηση που σου δίνει το δικαίωμα ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων  ή όχι. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους μέσω email ή και τηλεφωνικώς. Συχνά, διαθέτουν τηλεφωνικές γραμμές και στη χώρα μας.
  • Αν έχεις κάνει κράτηση για τη διαμονή σου, όχι μέσω κάποιου site, αλλά μέσω απευθείας επικοινωνίας με το εκάστοτε ξενοδοχείο, , bed and breakfast ή hostel, επικοινώνησε κατευθείαν μαζί τους. Νομίζω με ένα email, θα διευθετηθεί το θέμα…
  • Για τα campings ισχύει ό, τι και για τα υπόλοιπα καταλύματα αν η κράτηση έχει γίνει μέσω διαδικτυακής εταιρίας κρατήσεων ή με απευθείας επικοινωνία με το camping  και φυσικά προσοχή στους κανονισμούς του κάθε camping όπως και κάθε άλλου καταλύματος. 

Αν πάλι είσαι από αυτούς/αυτές που θα ταξιδέψουν, εφόσον δεν ακυρωθούν τα εισιτήρια και οι μετακινήσεις προς και από τον επιλεγμένο προορισμό επιτρέπονται, εύχομαι να περάσεις υπέροχα και να μην ξεχάσεις ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια. Στην Ελλάδα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενημερώσου για τη χρήση αυτής στη χώρα στην οποία σκοπεύεις να επισκεφθείς. Δεν υπάρχει κάποιος ενιαίος κανονισμός σχετικά με αυτό το θέμα. 

 Πάντως, ζήσαμε να το δούμε κι αυτό! Εμάς τους δύο να συζητάμε για το πώς ΔΕΝ θα ταξιδέψουμε! Αν και… να σου πω κάτι; Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο…Το ρεύμα του αέρα του κλεισίματος της πόρτας το ανοίγει, αρκεί να μη σταθείς εμπόδιο στη φόρα του. Όταν χαλάει ένα σχέδιο, κάποιο άλλο θα εμφανιστεί. Πάντα κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτό που δε γίνεται, μπορεί να είναι τελικά και για καλό…Γιατί είτε μπορεί να φανεί σωτήριο στο τέλος της ημέρας είτε και να γίνει κάτι άλλο αντ’ αυτού, ακόμη καλύτερο, που ούτε καν είχες φανταστεί! 

Ξ for Ξεσσαλονίκη!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα