Νικόπολη: Οι κοινωνικές προεκτάσεις ενός βανδαλισμού σε σχολείο

Το προφίλ μιας περιοχής που ψάχνει ακόμα ταυτότητα, με αφορμή το περιστατικό στο 6ο Γυμνάσιο.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
νικόπολη-οι-κοινωνικές-προεκτάσεις-ε-872704
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στο στόχαστρο αγνώστων για τέταρτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια μπήκε το 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης που βρίσκεται στην περιοχή της Νικόπολης.

Το βράδυ της Δευτέρας ομάδα ατόμων κατάφερε να εισέλθει στο εσωτερικό του σχολείου και να προκαλέσει υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δράστες μπήκαν από το κυλικείο στο οποίο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Ανέστης Λαζαρίδης, πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Παύλου Μελά, προκάλεσαν φθορές πετώντας πέτρες.

Μάλιστα, έβαλαν φωτιά και σε ένα ρολό κουζίνας που υπήρχε εκεί με αποτέλεσμα ο καπνός που εμφανίστηκε σε συνδυασμό με τους συναγερμούς που άρχισαν να χτυπάνε, να αναστατώσουν τους κατοίκους που κάλεσαν την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Το πρόσφατο περιστατικό φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων -και όχι μόνο-, στις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα, πέρα από το σχολείο της Νικόπολης και άλλα σχολεία σε περιοχές όπως της Σταυρούπολης ή των Μετεώρων έχουν μπει στο στόχαστρο.

Στην περίπτωση του δήμου Παύλου Μελά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο Ανέστης Λαζαρίδης, οι αρμόδιοι φορείς έχουν πάρει τα μέτρα τους με την εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας και αυτοματισμών στις πόρτες, όμως φαίνεται ότι δεν αρκούν για να σταματήσουν κάποιους οι οποίοι λειτουργούν με τη λογική ότι μπορούν να εισέρχονται σε σχολικά κτίρια και να προκαλούν υλικές ζημιές και φθορές.

Το φαινόμενο αυτό μάλιστα τείνει να γίνει πιο έντονο σε σχολεία που βρίσκονται σε σημεία που είναι απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό.

Και σε αυτό φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ζήτημα της ελλιπής αστυνόμευσης, ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες.

Το Α.Τ Παύλου Μελά αντιμετωπίζει δυσκολίες το τελευταίο διάστημα και λειτουργεί υποστελεχωμένο, αφού η αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων το 2016 δεν φαίνεται να έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες φαίνεται να είναι άτομα νεαρής ηλικίας, όμως αυτό που μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών, είναι γιατί τα σχολεία έχουν μπει στο στόχαστρο και ποιοι είναι οι λόγοι των επιθέσεων, ειδικότερα από τη στιγμή που παρατηρούνται μόνο υλικές ζημιές και φθορές και όχι κλοπές.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του κ. Λαζαρίδη σε συνέντευξη του που ανέφερε για όσους κρύβονται πίσω από αυτά τα περιστατικά, ότι όσα μέτρα και αν παρθούν, εάν αποφασίσουν να κάνουν τη ζημιά, θα την κάνουν.

Έτσι, ανοίγει και πάλι το ζήτημα για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, ως ύστατη λύση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, με τον κ. Λαζαρίδη να τονίζει ότι ήδη έχουν σταλεί επιστολές προς τους συλλόγους διδασκόντων και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολείων της περιοχής, ώστε να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες για την εγκατάσταση τους. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν τα μισά σχολεία έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους για να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από πλευράς καθηγητών, αλλά και οι απορίες σχετικά με την λειτουργία τους, από γονείς.

Θέλουν περιπολίες τη νύχτα οι κάτοικοι

Κάτοικοι της περιοχής μεταφέρουν το κλίμα της ανασφάλειας που βιώνουν στην περιοχή, αφού όπως τονίζουν το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούν να υπάρχουν, οι ίδιες σε αριθμό, αστυνομικές περιπολίες σε σχέση με παλιότερα.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι σε πολλά περιστατικά που σημειώνονται και καλούν την αστυνομία, το περιπολικό αργεί να φτάσει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, κ. Δεμουρτζίδης, ανέφερε ότι το τοπικό αστυνομικό τμήμα διαθέτει μόλις ένα περιπολικό και είναι λογικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ μάλιστα όταν είναι χαλασμένο, πρέπει να περιμένουν να έρθει άλλο από γειτονική περιοχή.

Το κοινωνικό ζήτημα

Παρά τα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η Νικόπολη, παραμένει μια συνοικία β’ κατηγορίας στα δυτικά της πόλης.

Αδίκως, εξαιτίας κυρίως της καταγωγής της πλειοψηφίας των κατοίκων της, έχει συνδεθεί στο μυαλό των περισσοτέρων ως μια κακόφημη περιοχή, παρά το γεγονός ότι είναι συχνά έκνομα φαινόμενα.

«Η Νικόπολη είναι µια περιοχή 450 περίπου στρεµµάτων που αποκόπτεται από τον υπόλοιπο πολεοδοµικό ιστό µε ισχυρά όρια όπως η περιφερειακή οδός στα νότια και η οδός Λαγκαδά στα ανατολικά» αναφέρει στην παρουσίαση της με τίτλο «Νέες Πολιτείες» – συνοικίες των οµογενών µεταναστών στη δυτική Θεσσαλονίκη στην ηµερίδα του ΤΕΕ τη θεσσαλονίκη συν-κατοικώ, η αρχιτέκτονας Παρασκευή Κούρτη, την άποψη της οποίας ζήτησε η parallaxi προκειμένου να μελετήσει και κοινωνικά το προφίλ της περιοχής.

«Η Νικόπολη, όπως και η κοντινή της η γειτονιά η Ευξεινούπολη, μια αυθαίρετη γειτονιά, έχουν συγκεντρώσει τον πληθυσμό τους όταν είχαμε μεγάλη εισροή από Πόντιους που επέστρεφαν από την Ρωσία στην Ελλάδα για να μείνουν εδώ.

Υπήρχε μια συγκυρία περιπτώσεων όπου δινόταν κάποια ευνοϊκά δάνεια στην ομάδα αυτή των επαναπατρισμένων πολιτών και ταυτόχρονα η μεν Νικόπολη είχε ένα ευνοϊκό πολεοδομικό καθεστώς που επέτρεπε την οικοδόμηση παραπάνω ορόφων και μόλις είχε ενταχθεί πολεοδομικά, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να αρχίσουν να οικοδομούν, την ώρα που οι άνθρωποι με τα δάνεια στα χέρια τους μπορούσαν να αγοράσουν διαμερίσματα, σε μια τιμή βατή, λόγω και του απομακρυσμένου της περιοχής. Και από την άλλη η Ευξεινούπολη και μιλώ και γι’ αυτή, γιατί τα παιδιά από εκεί πηγαίνουν στα σχολεία της Νικόπολης, είναι μια παράνομη γειτονιά εκτός σχεδίου, με αυθαίρετα οικοδομημένα σπίτια.

Παρουσίαση στην ηµερίδα του ΤΕΕ τη θεσσαλονίκη συν-κατοικώ – Τίτλος: «Νέες Πολιτείες» – συνοικίες των οµογενών µεταναστών στη δυτική Θεσσαλονίκη Οµιλήτρια: Παρασκευή Κούρτη, αρχιτέκτονας

Υπάρχει η συγκέντρωση ενός πληθυσμού που δεν έχει δυνατότητες να αφομοιωθεί, εμπλεκόμενος με τον κοινωνικό και πολεοδομικό ιστό της πόλης. Απομονώνεται δηλαδή εξαιτίας χωρικών και κοινωνικών συνθήκων. Πολλά από τα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής συνεχίζουν να υπάρχουν.

Υπάρχει μια μελέτη του Δήμου Παύλου Μελά που έχει μάλιστα δημοσιοποιηθεί, που εξειδίκευε ποιες γειτονιές είναι πιο φτωχές και πού είναι συγκεντρωμένος ο πληθυσμός με χαμηλότερα εισοδήματα. Στο μυαλό των περισσοτέρων υπάρχει η ιδέα “τα δυτικά είναι φτωχά”. Δεν είναι όμως αυτή η εικόνα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη. Αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν είναι όλες οι περιοχές του Παύλου Μελά φτωχές. Η Νικόπολη στη μελέτη αυτή παρουσιάζεται ως μια γειτονιά που έχει τα χαμηλότερα εισοδήματα. Η φτώχεια είναι το πρώτο δεινό. Πίσω από κάθε περιστασιακό ή συστηματικό πρόβλημα που εμφανίζεται, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κρύβεται η φτώχεια από πίσω. Η έρευνα απαντάει με έναν διαφορετικό τρόπο στο ρητό περί υποβαθμισμένης δυτικής Θεσσαλονίκης. Γιατί έχουν γίνει και πολλά έργα τα τελευταία 20 χρόνια και επενδύσεις, έχουν μετακινηθεί και άνθρωποι σε νεαρότερες ηλικίες, με υψηλότερα εισοδήματα. Είναι πολύπλοκο το ζήτημα. Υπάρχουν γειτονιές με καινούργιο απόθεμα οικοδομικό και με υψηλά εισοδήματα, όπως για παράδειγμα τα καινούργια Μετέωρα του Παύλου Μελά, αλλά και γειτονιές που παραμένουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα ή μεγάλοι σε ηλικία.

Η γειτονιά χτίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια. Ξεκίνησε το 1995, εντατικοποιήθηκε το 2000, μέχρι το 2005 είχαν χτιστεί τα πάντα και συγκεντρώθηκε ο πληθυσμός. Η Πολιτεία, ο δήμος ή όποιος έπρεπε να κάνει τις παρεμβάσεις των δημόσιων έργων δεν μπορούν να προλάβουν αυτή την ταχύτητα της ιδιωτικής επένδυσης και συνεπώς πολλά πράγματα έμεναν αφρόντιστα. Ο δήμος από την πλευρά του έκανε παρεμβάσεις με νέα σχολεία, κτλ, αλλά όλες οι δημόσιες επενδύσεις έρχονται όλες μεταγενέστερα.

Παρουσίαση στην ηµερίδα του ΤΕΕ τη θεσσαλονίκη συν-κατοικώ – Τίτλος: «Νέες Πολιτείες» – συνοικίες των οµογενών µεταναστών στη δυτική Θεσσαλονίκη Οµιλήτρια: Παρασκευή Κούρτη, αρχιτέκτονας

Το ότι επιτρέψαμε να συμβούν όλα αυτά και αφήνουμε αυτή τη γειτονιά έτσι, έχει και τις συνέπειες του. Ένα θέμα που δεν συζητιέται συστηματικά. Όταν ήρθε το πρώτο σχέδιο επέκτασης του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη η πρώτη αντίδραση του δήμου ήταν “πάλι θα μείνει από έξω η Νικόπολη, δε θα φτάσει εδώ το μετρό; Δε θα φτάσει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου;” Ήρθε το δεύτερο σχέδιο του μετρό από την προηγούμενη διοίκηση του και προέβλεπε ένα loop που θα πηγαίνει από τη Σταυρούπολη στον Εύοσμο, όμως και πάλι η ίδια κουβέντα σχετικά με το γιατί μένει χωρικά αποκομμένη η Νικόπολη και κατ’ επέκταση και κοινωνικά.

Ο δήμος έχει βάλει την Κοινωνική του Υπηρεσία στη Νικόπολη. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Δέχεται αιτήματα από το γύρω πληθυσμό. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Όταν δεν προσέχεις κάποιες προϋποθέσεις, μετά χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και επένδυση για να βοηθήσεις με παρεμβάσεις αυτό που έχεις δημιουργήσει ως πρόβλημα.

Το ζήτημα είναι πώς αφήνεις αυτές τις συγκεντρώσεις πληθυσμών. Αυτό που μαθαίνουμε πολεοδομικά είναι για να έχεις καλύτερη ενσωμάτωση και αφομοίωση πρέπει να διασπείρεις τους πληθυσμούς στους ιστούς των πόλεων. Έτσι και τους αφήνεις να συγκεντρωθούν απομονωμένοι, μετά έχεις πρόβλημα».

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης κάνει έναν αγώνα προκειμένου να επιλύσει και άλλα σημαντικά ζητήματα γύρω από την ομαλή λειτουργία του σχολείου, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τη διευκόλυνση των μαθητών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου με νεότερη επιστολή του προς τον δήμαρχο Παύλου Μελά, τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται ξανά στο ζήτημα της διάνοιξης των οδών Νικοπόλεως, Αιγαίου ή Ανδρούτσου, ώστε η Νικόπολη έχει πρόσβαση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες όπως στον Περιφερειακό και στην οδό Θερμαϊκού.

«Η περιοχή μας είναι αποκομμένη και η σύνδεση της με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου και τη Θεσσαλονίκη είναι προβληματική, αλλά και επικίνδυνη για τροχαία» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, παρουσιάζοντας μάλιστα και προτάσεις ως προς την επίλυση του ζητήματος.

https://www.facebook.com/6gymstav/posts/5397715053624535

Άλλο ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, έχει να κάνει με την μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία.

«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Στις 18.10.2021 προβήκαμε σε αίτημα προς τον ΟΣΕΘ ΑΕ για την επίλυση του προβλήματος μετακίνησης και μεταφοράς των μαθητών Λυκείου της περιοχής μας.Πέρα από τα γνωστά προβλήματα των γραμμών 27 και 34, μεγάλος αριθμός μαθητών διασχίζει τον περιφερειακό από τις διαβάσεις στον κόμβο Ωραιοκάστρου ή από την μεταλλική πεζογέφυρα.

Aιτηθήκαμε από τον ΟΣΕΘ ΑΕ να μελετήσει τη δυνατότητα εισόδου της γραμμής 27 μέσα από τη Νικόπολη ώστε να μπορούν οι μαθητές να τη χρησιμοποιούν για την μετακίνηση τους στα Λύκειά τους κατά τις ώρες αιχμής.H απάντηση του ΟΣΕΘ ΑΕ στις 04.11.2021 ήταν ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή καμία πιθανή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 27 ωστόσο, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του συστήματος Δημοσίων Συγκοινωνιών θα ληφθεί υπόψη το αίτημά σας».

Στη συνέχεια, προβήκαμε στην αποστολή αιτήματος για επίλυση του προβλήματος αυτού στον Δήμαρχο Παύλου Μελά, στους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών και Παιδείας, καθώς και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως προτάσεις επίλυσης του θέματος ζητήσαμε να εξεταστούν :

α) Η εκ μέρους του Δήμου μίσθωση λεωφορείων από τον οργανισμό ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ή από Γραφεία ταξιδίων.

β) Η κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ωραιοκάστρου και η δημιουργία διαβάσεων ασφαλείας ή νέας πεζογέφυρας.

γ) Η από κοινού δημιουργία νέου Λυκείου στα όρια Νικόπολης και Νέας Πολιτείας με το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, εφόσον η κατασκευή Λυκείου στην περιοχή μας δεν είναι εφικτή.

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων».

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα