Featured

No Room for Trafficking: Η ώρα του παραδειγματισμού και για την Ελλάδα

Στις ΗΠΑ εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία εκπαιδεύονται για να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν θύματα trafficking - Ποιο το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας.

Parallaxi
no-room-for-trafficking-η-ώρα-του-παραδειγματισμού-και-γι-873165
Parallaxi

Εδώ και λίγα χρόνια η American Hotel and Lodging Association έχει ξεκινήσει μια εθνική εκστρατεία επιδιώκοντας να ενώσει την ξενοδοχειακή βιομηχανία γύρω από μια ενιαία, ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση του human trafficking.

«Το No Room for Trafficking στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θα ανεχτούμε το human trafficking στον ξενοδοχειακό τομέα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Chip Rogers πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AHLA. Σημείωσε μάλιστα ότι παρά τις προσπάθειες που κάνει ο κλάδος, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ακόμα περισσότερα με την σωστή κατάρτιση και την εκπαίδευση.

Όπως σημειώνει ο Rogers, τα δίκτυα διακίνησης βασίζονται συχνά σε νόμιμες επιχειρήσεις, πολλές στον κλάδο του τουρισμού, για να πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις παράνομες δραστηριότητες τους. Οι ξενοδόχοι μπορούν να εντοπίσουν τέτοιες πρακτικές και να βάλουν φρένο στην καταπολέμηση του human trafficking μέσω της ευαισθητοποίησης, του βελτιωμένου συντονισμού με τις αρχές και της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Η Michelle Guelbart, διευθύντρια του ECPAT-USA, τονίζει ότι το όραμα της προσπάθειας αυτής είναι ένας κόσμος όπου κανένας άνθρωπος, κανένα παιδί δεν θα πέφτει θύμα αγοραπωλησίας για να χρησιμοποιείται για σεξ.

Γι’ αυτό το λόγο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι υπάλληλοι ενός ξενοδοχείου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν εάν ένας άνθρωπος ή ένα παιδί έχει πέσει θύμα trafficking και βρίσκεται εκεί παρά την θέληση του.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ υπάρχει μια εθνική τηλεφωνική γραμμή γι’ αυτό τον σκοπό, που παρέχει υποστήριξη και βοήθεια όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα του χρόνου.

Έχει αποδειχθεί, ότι οι υπάλληλοι ενός ξενοδοχείου που έχουν εκπαιδευτεί στις πρακτικές της AHLA έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του ζητήματος και εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να καταγγείλουν στις αρχές παράνομες συμπεριφορές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους που δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Γι’ αυτό το λόγο και ολοένα περισσότερα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης των υπαλλήλων τους, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πότε ένας συνάνθρωπος μας βρίσκεται σε κίνδυνο και έχει πέσει θύμα trafficking.

Η πανδημία ενίσχυσε τις ευπαθείς ομάδες στις ΗΠΑ καθιστώντας ορισμένα άτομα ακόμα πιο ευάλωτα στο να πέσουν θύμα trafficking.

Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του trafficking, να εμποδίσουν την ταυτοποίηση των θυμάτων και να δυσκολέψουν την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς αυτά.

Η Interpol μάλιστα σημειώνει ότι «η ανεπαρκής αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και η αυξημένη κοινή χρήση υλικού εκμετάλλευσης παιδιών μέσω δικτύων peer-to-peer είναι μεταξύ των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19».

Το FBI εξέδωσε επίσης προειδοποίηση σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο ως κανάλι σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων και παιδιών λόγω της πανδημίας.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Οι έμποροι ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται φοιτητές για να τους χρησιμοποιήσουν ως εργάτες του σεξ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούσαν ότι η πανδημία θα βάλει φρένο στην εκμετάλλευση ανθρώπων, όμως μάλλον έχει συμβεί το αντίθετο, καθώς το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην καταπολέμηση της covid-19 με αποτέλεσμα το human trafficking να ανθίζει και να λειτουργεί ανενόχλητο.

Άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υποστήριξη είναι πιθανόν να πέσουν θύματα trafficking ή καταναγκαστικής εργασίας, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια σε διάφορες περιοχές της Αυστραλίας.

Τα περισσότερα θύματα είναι αλλοδαποί πολίτες ή φοιτητές που πληρώνουν υψηλά ακαδημαϊκά δίδακτρα. Έτσι, οι μεν φοβούμενοι να μην απελαθούν και οι δε για να τα βγάλουν πέρα, υποκύπτουν στις πιέσεις τέτοιων κυκλωμάτων.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι οι επιεικείς ποινές που επιβάλλονται σε εμπόρους ανθρώπων, με αποτέλεσμα να υπομονεύεται η όποια προσπάθεια γίνεται για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Μάλιστα, η αυστραλιανή κυβέρνηση, δεν εστίασε σε άλλες ευάλωτες ομάδες που επίσης διατρέχουν κίνδυνο, όπως, οικιακές βοηθοί, ξένοι φοιτητές, μετανάστες εργαζόμενοι, κ.α

Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν έρθει στο φως και με φοιτητές/φοιτήτριες στην Κύπρο που εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές επαφές σε διαμερίσματα ή στο να διαπράξουν εγκλήματα όπως η διακίνηση και πώληση ναρκωτικών.

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη χώρα μας, σε περίπτωση λειτουργίας καμερών εντός ξενοδοχείων, αυτές θα πρέπει να ακολουθούν τις Κατευθυντήριες γραμμές 3/2019 σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω βιντεοσυσκευών.

Παράλληλα, θα πρέπει η ξενοδοχειακή μονάδα να φροντίζει να ενημερώνει με σημάνσεις σε εμφανή σημεία τους πελάτες της ότι οι χώροι βιντεοσκοπούνται.

Όπως είναι φυσικό, οι κάμερες στους ορόφους δεν μπορούν να είναι στραμμένες προς τους διαδρόμους και τις πόρτες των δωματίων, αλλά προς τους ανελκυστήρες.

Από εκεί και πέρα τα ξενοδοχεία για λόγους ασφαλείας μπορούν να έχουν τοποθετημένες κάμερες σε χώρους όπως το πάρκινγκ κ.α.

Τα δεδομένα πρέπει να τηρούνται για το μικρότερο δυνατό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να τηρούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, εκτός από εξαιρέσεις.

Ειδικά για πολυκατοικίες, πρέπει να τηρούνται το πολύ μέχρι 48 ώρες, ενώ για σχολικά συγκροτήματα κ.λπ. μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να τα τηρούν μέχρι 45 ημέρες.

Ο χρόνος τήρησης μπορεί να παραταθεί εφόσον υπάρξει κάποιο συμβάν και το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο. (βλ. άρθρο 8 της οδηγίας 1/2011 για αναλυτικότερη περιγραφή, καθώς και το αντίστοιχο άρθρο του Ειδικού Μέρους της οδηγίας ανάλογα με την κατηγορία του υπευθύνου επεξεργασίας).

Άρθρο 17 – Οδηγία 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Ξενοδοχεία

1. Η λειτουργία συστηµάτων βιντεοεπιτήρησης σε ξενοδοχειακές µονάδες υπό οποιαδήποτε µορφή (ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόµενα δωµάτια κλπ.) πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε χώρους που αποσκοπούν στον έλεγχο εισερχοµένων/εξερχοµένων (όπως π.χ. η κεντρική είσοδος, ο χώρος υποδοχής, οι είσοδοι/έξοδοι των ανελκυστήρων και των κλιµακοστασίων) καθώς και στους χώρους φύλαξης χρηµάτων (π.χ. ταµεία) και στις ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις.

2. ∆εν επιτρέπεται η τοποθέτηση καµερών στους χώρους εστίασης και στους διαδρόµους που οδηγούν στα δωµάτια του ξενοδοχείου και σε χώρους όπου ενδέχεται να παρακολουθούνται οι πελάτες ή/και επισκέπτες του ξενοδοχείου. Τέτοιοι χώροι είναι ιδίως οι είσοδοι των κατ’ ιδίαν δωµατίων, οι τουαλέτες και οι χώροι όπου πραγµατοποιούνται δραστηριότητες αναψυχής (όπως πισίνες, γυµναστήρια, χώροι άθλησης, αποδυτήρια κλπ.)

*πληροφορίες: lodgingmagazine.com / thepienews.com / ahlafoundation.org / ecpatusa.org / lawpost.gr / dsgroup.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα