Οι Ολύμπιοι Θεοί «βλέπουν» κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου

Ο Όλυμπος, τα μνημεία και ο πολιτισμός

Parallaxi
οι-ολύμπιοι-θεοί-βλέπουν-κλειστό-το-712433
Parallaxi

Λέξεις: Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης

Πίσω από τα κυπαρίσσια, τις δάφνες και τα έλατα της αυλής μου στον Πολύγυρο, πέρα από τη θάλασσα του Θερμαϊκού, προβάλλει αραχνοΰφαντος ο Όλυμπος. Είναι το ζωογόνο βουνό των Θεών, απ’ όπου επέβλεπαν την ευρύτερη περιοχή, την προστάτευαν και την τροφοδοτούσαν με την θεϊκή τους δύναμη.

Υποθέτω ότι οι νοτιοελλαδίτες κατά τους αρχαίους χρόνους, επιλέγανε την Χαλκιδική ως ιδανικό τόπο εποικισμού, γιατί ανάμεσα στις τόσες άλλες ευνοϊκές προϋποθέσεις διέθετε κι αυτή τη θεϊκή επικοινωνία. Αυτός ίσως θα ήταν -πέρα από τον πλούτο της- κι ένας πρόσθετος λόγος που ερμήνευε το πως και το γιατί υπήρχαν τόσοι πολλοί διάσπαρτοι οικισμοί σε όλη την περιοχή, από τον Πολύγυρο (“Καστριά”) μέχρι την ακτογραμμή του Θερμαϊκού, αλλά και σ’ όλη τη χερσόνησο!

Τα τεκμήρια αυτού του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πολυγύρου. Εκεί οι ντόπιοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της μαγευτικής της Χαλκιδικής μπορούν να μάθουν την πραγματική αρχαία Ιστορία της. Το επιτελικό όμως κράτος έχει επί χρόνια ερμητικά κλεισμένο το τόσο ενδιαφέρον μουσείο… Οι βασικοί λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι αρμόδιοι είναι ότι …δεν προβλέφθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια για τις συμπληρωματικές εργασίες (προθήκες, φωτισμός κ.λπ.)! Αλλά γι’ αλλού κι αλλού όπως φαίνεται περισσεύουν…

Επαναλαμβάνεται κι εδώ, θα μπορούσα να πω έστω και σε μια διαφορετική εκδοχή, το ίδιο ωστόσο επώδυνη, η ιστορία της διατήρησης των μεσοβυζαντινών μνημείων στο σταθμό της Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης! Απευθυνόμενος λοιπόν ως πολίτης στην υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη της υπενθυμίζω, ότι όπως ίσως γνωρίζει τα πιο αξιόπιστα κριτήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι τα μνημεία, η ιστορία και ο πολιτισμός της! Με κραυγές και εκφωνήσεις πανηγυρικών «κατά τας επετείους» τίποτε δεν υπερασπίζεται, απλά γιατί όλα αυτά ως επί το πλείστον αλλού αποβλέπουν…

“Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”, λοιπόν κ. Μενδώνη και λοιποί αρμόδιοι, για να επικαλεστώ την γνωστή ρήση, την δανεισμένη από τον Αισώπειο μύθο “«Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα»… Κάντε κάτι άμεσα για την Χαλκιδική και μην την θυμόσαστε μόνο για τα έσοδα από τον τουρισμό της, που και γι’ αυτόν ακόμη επιβάλατε lockdown καταμεσής του καλοκαιριού και της όποιας καλής, μέτριας ή αδύναμης περσινής περιόδου! Αν δεν υπερασπίζομαι το δίκιο του πολίτη, όχι μόνο του Χαλκιδικιώτη, παρακαλώ δώστε μας μια εξήγηση για ό, τι μπορεί πράγματι να συμβαίνει!

*Ο Γ. Αικατερινάρης είναι αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Μουσείο Πολυγύρου – Συλλογή Λαμπρόπουλου
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα