Οι Wind Surfers της Θεσσαλονίκης

Πότε εμφανίστηκε το windsurfing στην Ελλάδα, πόσες σχολές λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το κόστος για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα

Μάριος Δαδούδης
οι-wind-surfers-της-θεσσαλονίκης-675465
Μάριος Δαδούδης
Μάριος Δαδούδης
Έχει η Θεσσαλονίκη ανθρώπους οι οποίοι να ασχολούνται με το Wind Surf;
Και όμως έχει και αρκετούς θα έλεγα.
Μάριος Δαδούδης

Συναντήθηκα μαζί τους και μου έδωσαν 12 σημαντικές πληροφορίες για αυτό το σχεδόν άγνωστο Ολυμπιακό Άθλημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάριος Δαδούδης
  • Το 1968 ο Jim Drake, και o Hoyle Schweizer πατεντάρησαν το σύστημα σανίδα & άλμπουρο (κατάρτι) +μάτσα (ring) τις Η.Π.Α και σε δύο χώρες τις Ευρώπης, Αγγλία και Γερμανία.
Μάριος Δαδούδης
  • Το 1973, η ολλανδική εταιρεία Ten Cate αγόρασε την άδεια του Windsurfer για την Ευρώπη και εισήγαγε τις πρώτες ιστιοσανίδες.
Μάριος Δαδούδης
  • Στην Ελλάδα το windsurfing έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1970 , έχοντας πολύ λίγους φίλους του αθλήματος , όλοι τους σχεδόν αυτοδίδακτοι (όπως και ο γράφων), οι οποίοι αναζητούσαν παραλίες με σχετικά μέτριας έντασης ανέμους γιατί ο εξοπλισμός σε συνδυασμό με την απειρία δεν επέτρεπε ανέμους 7 και 8 bf, όπως σήμερα.
Μάριος Δαδούδης
  • Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες σανίδες του windsurfing έπεσαν στο νερό στο τέλος της 10ετίας του 70 στις θάλασσες της Περαίας , Αγ. Τριάδας, Μηχανιώνας , Χαλκιδικής και Λίμνης Βόλβης.
Μάριος Δαδούδης
  • Σήμερα οργανωμένες σχολές windsurfing στη περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργούν τους θερινούς μήνες στο Αγγελοχώρι και στη Βουρβουρού και όλο το χρόνο στη Λίμνη Βόλβη.
Μάριος Δαδούδης
  • Το windsurfing είναι Ολυμπιακό Άθλημα , ανήκει στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία [ΕΙΟ] και διέπεται από τους κανόνες ναυσιπλοΐας που εκδίδουν οι αρμόδιες λιμενικές αρχές , ως προς την ασφάλεια των χειριστών , των λοιπών πλωτών και του κοινού και από την TWA ως προς τους κανόνες διεξαγωγής αγώνων.
Μάριος Δαδούδης
  • Η εκπαίδευση ενός υποψήφιου χειριστή διαρκεί περίπου ένα 10ωρο (1ώρα ή και λιγότερη το κάθε μάθημα) και προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση και πολύ καλή γνώση κολύμβησης.
Μάριος Δαδούδης
  • Ο εξοπλισμός ενός αρχάριου σερφίστα κοστίζει από 700 – 1000 ευρώ (σανίδα, πανί, κατάρτ, μάτσα, σύνδεσμος, στολή, φόρμα, παπούτσι, κράνος). Η μεταφορά στο χώρο άθλησης απαιτεί αυτοκίνητο και έξοδα κίνησης.
  • Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δύο καταστήματα από τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
  • Τέλος, ως άθλημα, όπως όλα τα αθλήματα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, ετοιμότητα, πολύ καλή φυσική κατάσταση σεβασμό στο περιβάλλον και στον συναθλητή, καθαρή και νηφάλια σκέψη. Αυτά τα καλλιεργεί το ίδιο το άθλημα και αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Ιδιαίτερος σεβασμός απαιτείται προς το υγρό στοιχείο και τον άνεμο, στοιχεία της φύσης χωρίς συναισθήματα.
Μάριος Δαδούδης
  • Το windsurfing είναι άθλημα ατομικό. Πάνω στο σανίδι είσαι εσύ και το πανί σου. Το κύμα και ο άνεμος οι συνεργάτες σου. Οι όποιες αποφάσεις είναι καθαρά δικές σου. Εσύ θα φτάσεις σε στιγμές που η αδρεναλίνη σου θα είναι στα ύψη και πρέπει να την τιθασεύσεις και εσύ πάλι, που μπορεί μία απόφασή σου ταξιδεύοντας, να σου κοστίσει για αρκετό καιρό την αποχή από το άθλημα που σε συναρπάζει και το λατρεύεις.
  • Σε κάθε περίπτωση αυτή την ελευθερία, αυτή την πνευματική και ψυχική έξαρση, θα την νιώσεις μόνο εσύ, αγαπητέ σερφίστα. Είναι δύσκολο να την περιγράψεις και αν ακόμα προσπαθήσεις, όπως ο γράφων, να την μεταφέρεις, δεν θα σε καταλάβουν, δεν θα σε πιστέψουν.
  • Καλά σερφαρίσματα!
Μάριος Δαδούδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα