Featured

Οι ζωές των άλλων: Λίνα Τσαλταμπάση η γυναίκα που επιχειρεί

Μία γυναίκα - πρότυπο μιλάει στην Parallaxi για τις προκλήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, την επόμενη ημέρα, αλλά και πώς κατάφερε να αναδειχτεί σε έναν χώρο που άνδρες συνάδελφοι της, της φέρονταν στερεοτυπικά και με προκατάληψη

Γιώργος Τσιτιρίδης
οι-ζωές-των-άλλων-λίνα-τσαλταμπάση-η-γυ-711993
Γιώργος Τσιτιρίδης

Την Λίνα την γνώρισα ως προπονήτρια ρομποτικής σε κάποιο διαγωνισμό της FLL GREECE. Αργότερα οι δρόμοι μας ξανασυναντήθηκαν και αναπτύξαμε μια αμοιβαία συμπάθεια. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την δυναμικότητα, τα πολύπλευρα ενδιαφέροντα της, την επιθυμία της να μαθαίνει, να είναι κοινωνική και ενεργή είτε επαγγελματικά είτε ως ακτιβίστρια και μας συνέδεσε το κοινό μας πάθος για τα ταξίδια αλλά και για την δημιουργία νέων ιδεών και δράσεων στην πόλη. Την προηγούμενη Παρασκευή κάναμε μια κουβέντα για τα θέματα της επικαιρότητας.

Η Λίνα Τσαλταμπάση είναι αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας. Έχει σπουδάσει Θετικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο της Uppsala, και έχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Μ.Β.Α. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι η μόνη Ευρωπαία Σύμβουλος που εκπαιδεύτηκε από το ASAE στη Washington, κερδίζοντας 1 από τις 5 Υποτροφίες που δόθηκαν σε Στελέχη Διεθνώς, από το Διεθνές Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας (C.I.P.E.) της Washington. Το 2010 βραβεύτηκε για τα Επιχειρηματικά της Επιτεύγματα στις Βρυξέλλες, και αναγορεύτηκε ως «Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της Ε.Ε.». Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος-Σ.Ε.Γ.Ε., Αντιπρόεδρος της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Γυναικείων Επαγγελματικών Φορέων (AFAEMME), κατέχει τη Γραμματεία της Διαβαλκανικής Συνομοσπονδίας Γυναικείων Επαγγελματικών Οργανώσεων (Balkan Coalition), ενώ είναι πιστοποιημένη Μέντορας Νέων και Γυναικών Επιχειρηματιών. Την εποχή του κορονοιού που οι επαφές είναι δύσκολες εμείς καθιερώσαμε τους διαδικτυακούς καφέδες όπου λέμε τα νέα μας. Σε μια τέτοια συνάντηση μιλήσαμε για τη ζωή της και την πορεία της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε άκρως ανδροκρατούμενο. 

Σήμερα «τρέχει» έναν Όμιλο Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων, την OECON Group, με 6 συνολικά εταιρίες, συμμετοχή ως Business Angel σε άλλες 3 εταιρίες, με παρουσία μέσω έργων σε περισσότερες από 60 χώρες.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ευκαρπία όπου συνεχίζει να ζει, στο πρώτο hot spot της Ελλάδος, όπως η ίδια το αποκαλεί, γιατί το 1922  όταν κατέβαιναν τα καραβάνια με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, πήγαν και τους παράτησαν στην Ευκαρπία και τους ξέχασαν λίγο πολύ εκεί. Οπότε αναγκάστηκαν να φτιάξουν την ζωή τους και να δημιουργήσουν έναν προσφυγικό καταυλισμό που αργότερα με τα χρόνια όταν τους δώσανε τα ανταλλάξιμα έγινε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα ενδιαφέροντα σου ως παιδί ποια ήταν; 

Ήμουν πολυσχιδής ήθελα να ανακατεύομαι με τα πάντα, να τα δοκιμάζω όλα σε επίπεδο εξωσχολικών δραστηριοτήτων και να αποφασίζω μετά τι θέλω. Τα περισσότερα από αυτά που επέλεγα ήταν κοινωνικά, μου άρεσαν τα κοινά, τα συνδικαλιστικά και πράγματα που είχαν να κάνουν με κόσμο. Σε αυτό και σε άλλα πολλά έπαιξε ρόλο ο πατέρας μου ο οποίος ήταν για μένα πολύ εμβληματική φιγούρα, είχε ενδιαφέρον για τα κοινά, για τους γύρω του, αυτό το μοντέλο ζωής μου εμφύσησε και εμένα.

Τι έλεγες σαν μικρό κορίτσι ότι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Όταν ήμουν πολύ μικρή ήθελα να γίνω δασκάλα, συγκεκριμένα νηπιαγωγός, είχα έρωτα με την νηπιαγωγό μου και ήθελα να ασχοληθώ με τα παιδιά με την κλασική έννοια της εκπαίδευσης. Όσο μεγάλωνα άρχισαν να μου αρέσουν τα τεχνικά επαγγέλματα νόμιζα ότι θα γίνω μηχανικός και η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μου πτυχίο του γεωλόγου το πήρα γιατί τότε θεωρούνταν ότι οι γεωλόγοι θα είναι το επάγγελμα που θα χρειαστεί σε όλα τα τεχνικά έργα στο μέλλον. Βέβαια από την πρώτη χρονιά ξεκίνησα να δουλεύω για το χαρτζιλίκι στις εμπορικές εκθέσεις, οι εκθέσεις ήταν κάτι που άνθιζε εκείνη την εποχή και εκεί γνώρισα το επάγγελμα μου. Ψάχνανε οι εταιρίες δημοσίων σχέσεων και οι διαφημιστικές, κοπέλες για τις εκθέσεις προκειμένου να υποστηρίζουν τα περίπτερα και να κρατάνε στατιστικά για διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και κάπως έτσι μπήκα στον κόσμο των προγραμμάτων αρχικά με το Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και έγινα πολύ γρήγορα εξωτερική συνεργάτης σε διάφορα Ευρωπαϊκά Έργα. Αγάπησα το αντικείμενο. Παράλληλά σπούδαζα, πήγα Σουηδία για Erasmus και ξεκίνησα ένα ερευνητικό κομμάτι με υποτροφία. «Είναι αυτό που λένε πήγα και ξέμεινα», καθώς μέσω της υποτροφίας έμεινα δυο χρόνια στη Σουηδία. Συνέχισα με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και μου άρεσε τόσο πολύ που δεν έκανα πίσω και άρχισα να επιμορφώνομαι στο κομμάτι της διοίκησης επιχειρήσεων.

Το περιβάλλον σου ήταν υποστηρικτικό διότι ήσουν κορίτσι σε χώρους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους.

Οι γονείς μου ήταν υποστηρικτικοί από μικρή ηλικία, ο μπαμπάς μου ενέπνεε την δύναμη της αυτονομίας μου έλεγε θα σπουδάσεις, να είσαι αυτόνομη κάτι που δεν ήταν δεδομένο, ακόμα και στη δική μου εποχή. Ήταν πολύ διαφορετικός από τον κλασικό παραδοσιακό μπαμπά της εποχής του. Αυτό το πολύ δυναμικό, το πολύ διεκδικητικό είναι χαρακτηριστικό του μπαμπά μου. Μου έλεγε ότι θα κυνηγήσεις τα όνειρά σου και μου έβαζε βάσεις υποστηρικτικότητας. Στο μόνο που οι γονείς μου ήταν σκεπτικοί και έκαναν προς στιγμή πίσω, νομίζω πανικοβλήθηκαν, ήταν όταν στα 27 τους είπα ότι εγώ θέλω να κάνω την δική μου Εταιρία Συμβούλων. Μη έχοντας από πίσω κάποιον που να είναι ήδη στον κλάδο για να με υποστηρίξει ήταν διστακτικοί, αλλά τους είπα ότι αφού μου δώσανε όλα τα εφόδια και φτερά για να πετάξω, τώρα ήρθε η ώρα να το κάνω και δεν με σταματά κανείς. Υπήρχε βέβαια το γύρω περιβάλλον οι δορυφόροι όπως φίλοι, συγγενείς που λέγανε στο μπαμπά μου όταν ήμουν μικρή «το χαλάς το κορίτσι και τα μυαλά της πετάνε, κάνει σχέδια και όνειρα και κανείς δεν θα την πάρει». 

Αντιμετώπισες ως επιχειρηματίας στερεότυπα και προκαταλήψεις για το ότι ήσουν γυναίκα;

Ναι φυσικά, στον δικό μου κλάδο, στην δική μου γενιά πάρα πολλά. Όχι ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα συγκλονιστικά, αλλά τείνουν να αλλάξουν. Το μοντέλο νέα κοπέλα στο χώρο της συμβουλευτικής ήταν ένα ξένο μοντέλο για την Ελλάδα. Τους φαινόταν πολύ περίεργη η προσέγγιση από ένα νέο κορίτσι και δεν αισθάνονταν ασφαλής. Υπήρχε από την μια το ερώτημα πως είσαι παραγωγική και δουλεύεις έχοντας ένα σπίτι, σύζυγο και παιδιά. Από την άλλη ήταν και αυτοί που όταν έβλεπαν να τα καταφέρνεις σου έλεγαν πας ταξίδια, δουλεύεις και που αφήνεις τα παιδιά σου. Η ερώτηση που έχω ακούσει δεκάδες φορές αλλά δεν την κάνουν ποτέ σε έναν άντρα, ποιος προσέχει τα παιδιά. Θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να είναι με τη μαμά τους. Το φορτίο είναι πάντα μεγαλύτερο για την γυναίκα που πρέπει να κουβαλάει την ευθύνη της οικογένειας, του σπιτιού και των παιδιών ότι και αν κάνει. Δεν υπάρχει λογική ότι θα το μοιράζεται με το σύζυγο από κοινού. 

Πιστεύεις ότι και σήμερα οι γυναίκες είναι θύματα των προκαταλήψεων στον εργασιακό χώρο;

Η Ελλάδα είναι τελευταία στις μετρήσεις σε όλες τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης σε θέματα Ισότητας, για επιχειρηματικότητα, εργασία, γονεική, μέριμνα, τελευταίοι από χώρες όπως η Ρουμανία και Βουλγαρία που ο μέσος Έλληνας θεωρεί τριτοκοσμικές και έχουν μπει πολύ αργότερα από εμάς στην Ε.Ε. Οι στερεοτυπικοί ρόλοι στην Ελλάδα είναι έντονοι από τη μία, από την άλλη δεν έχουν παρθεί ουσιαστικές θεσμικές αποφάσεις. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος το αντιμετωπίζω καθημερινά. Δεν υπήρξε από καμία κυβέρνηση διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και στρατηγικές αλλαγές. 

Πες μας λίγα λόγια για το Σ.Ε.Γ.Ε 

Υπήρξα μέλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος από την αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου, ήταν η δική μου άγκυρα και βοήθεια όταν ξεκίνησα και ίσως γ’ αυτό τον αγαπώ τόσο πολύ και το στηρίζω. Μπήκα σε μια συντροφιά όπου βρήκα βοήθεια και μπορούσα να συζητήσω και να δω πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους, ενδυναμώθηκα και είδα πώς κάποιες πριν από εμένα λειτούργησαν και κατάφεραν να αναπτυχθούν στο επιχειρείν. Έγινα αρχικά μέλος και μετά η διάθεση της προσφοράς με έφερε να εμπλακώ περισσότερο και έφτασα σήμερα να διανύω την πρώτη μου περίοδο ως εκλεγμένη πρόεδρος. 

Ο Σ.Ε.Γ.Ε είναι μια μεγάλη οικογένεια γυναικών που όλες μαζί αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μας που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των αντρών. Όλες μαζί ενδυναμώνουμε νέες κοπέλες, αποφασίζουμε και πιέζουμε για τις διεκδικήσεις μας, άλλες φορές τα καταφέρνουμε, άλλες δεν έχουμε εισακουστεί. Τα αιτήματα μας διαφοροποιούνται κατά περιόδους. Έχουμε τα χρονικά επίκαιρα όπως αυτό το διάστημα με τον κορονοιό που οι γυναίκες αναγκάστηκαν να περιοριστούν διότι με το που κλείσανε τα σχολεία θεωρήθηκε αυτονόητο ότι η γυναίκα επιχειρηματίας έπρεπε να πάει στο σπίτι της να προσέξει τα παιδιά της. Μην ξεχνάμε η γονεική μέριμνα στην Ελλάδα σε τεράστιο ποσοστό είναι δεδομένο ότι αφορά μόνο την γυναίκα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες είχαν να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία στην λειτουργία των επιχειρήσεων τους εφόσον δεν υπήρχε κάποια λύση με τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια σχεδόν όλου του έτους, οπότε ένα αίτημά μας ήταν να δοθεί ένα επιπλέον επίδομα ανεξαρτήτους κλάδου για τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι τους. Ένα αίτημα που δεν εισακούστηκε δυστυχώς. Ένα άλλο αίτημα μας αφορά τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας επιχειρηματία η οποία δεν δικαιούται κανένα επίδομα γέννας ενώ πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές μόνη της, δεν έχει καμία βοήθεια οικονομική για την περίοδο που δεν θα μπορεί να εργαστεί. Αυτό το αίτημα μας το διεκδικούμε εδώ και πολλά χρόνια. Θέλουμε να μεγαλώσει η αγκαλιά της κοινωνίας και για την γυναίκα επιχειρηματία που σε αντίθεση με την μισθωτή θα πρέπει όλα τα πληρώνει μόνη της. Όταν λέμε επιχειρηματίες να μην πηγαίνει το μυαλό μας σε μια πλούσια γυναίκα. Μπορεί να είναι μια γυναίκα που μόλις ξεκινάει, που αντιμετωπίζει προβλήματα ο κλάδος της. Μια γυναίκα που απλά διαφοροποιήθηκε και κυνηγάει τα όνειρα της.

Ο κορονοιός συνεχίζει να πλήττει πολλές επιχειρήσεις. Μπορεί να είναι παράλληλα πρόκληση και ευκαιρία;

Σίγουρα υπάρχει περιθώριο να ανατρέψεις τα πράγματα αρκεί να είσαι ψύχραιμος και να έχεις καθαρό μυαλό να σκεφτείς εναλλακτικές κινήσεις. Όλοι είχαμε ας πούμε το περιθώριο του χρόνου. Να σκεφτούμε τι δεν πάει καλά στην επιχείρηση μας, τι θέλουμε να αλλάξουμε, τι μπορεί να πάει καλύτερα και με ποιο τρόπο, να κάνουμε επανατοποθέτηση στρατηγικής στην αγορά, να δούμε ποιο μερίδιο πελατών δεν πιάνουμε και να το κυνηγήσουμε, να δούμε πως θα οργανωθούμε καλύτερα. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι κάποιοι κινούνταν στα όρια της φτώχειας. Δεν μπορείς να έχεις καθαρό νου και ψυχραιμία όταν δεν έχεις τα προς το ζειν. Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Άλλοι θα βγουν πιο δυνατοί και έτοιμοι για την επόμενη ημέρα αφού θα έχουν αναπτύξει την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και αυτούς που δεν μπόρεσαν να το κάνουνε γιατί τους βρήκε ο κορονοιός σε μια περίοδο που είχαν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την παρατεταμένη δεκαετή κρίση στην οικονομία μας. 

Περνάμε σε μια εποχή ψηφιακής αναβάθμισης που πάει λίγο τα πράγματα σε ένα άλλο επίπεδο. 

Πηγαίνουμε όμως εξαναγκαστικά και πολύ βίαια. Ένα τέτοιο τεχνολογικό μοντέλο χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί και να καταρρεύσει. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα να κάνουν ας πούμε ένα e shop, αλλά λίγοι ξέρουν ξέρει τι μπορεί να κρύβει αυτό από πίσω. Το πόσο πολύ δουλειά χρειάζεται για να είναι βιώσιμο και πετυχημένο. 

Οι επιχειρηματίες εμπιστεύονται έναν σύμβουλο στην Ελλάδα και τι πρέπει να προσέχει κανείς ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει τον σωστό επαγγελματία;

Για να γίνεις σύμβουλος στην Ελλάδα δεν απαιτείται κανένα απολύτως χαρτί, κανένα πιστοποιητικό. Κάνεις απλά έναρξη στην εφορία ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Πίσω λοιπόν από αυτόν τον τίτλο κρύφτηκαν πολλοί όλα αυτά τα χρόνια που μόνο κακό έκαναν στην αγορά και πολλοί πλέον είναι διστακτικοί με τους συμβούλους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα κλαδικό που δεν αντιμετωπίσαμε.

Είναι και η νοοτροπία η ελληνική, που ο άλλος δεν μπορεί να καταλάβει την σημασία και σπουδαιότητα αυτού που του προσφέρεις με τον τρόπο που του το προσφέρεις. Τελευταία με το coaching είναι και λίγο μόδα. Έχουν ξεφυτρώσει παντού coaches για κάθε είδους ζητήματα ενδυνάμωσης. Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν το κριτήριο της επιλογής. Όσοι πάνε σε σύμβουλο να πιέζουν το πρώτο ραντεβού να γίνει στο γραφείο του συμβούλου για να δουν την δουλειά και την υποδομή του. Οι περισσότεροι δουλεύουν από το σαλόνι του σπιτιού τους δεν έχουν γραφείο, προσωπικό, στελέχη. Είναι σαν να μην έχει ο γιατρός ιατρείο και κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις δίνοντας συμβουλές. Καλό είναι να μπει να δει την ιστοσελίδα, να δει τι προγράμματα τρέχει, ποιο είναι το πελατολόγιο ενδεχομένως, να ρωτήσει και στην αγορά κάποιους παλιούς πελάτες. Επίσης δεν είναι όλοι για όλα. Αν κάποιον σου πει ότι τα κάνει όλα και δεν έχει εξειδίκευση θέλει απλά ξεκάθαρα να σου πάρει τα χρήματα. Είμαστε σε εποχή μεγάλης εξειδίκευσης. Και τέλος το σημαντικό θα πρέπει να ταιριάζει η χημεία τους.

Ο κορονοιός ανέδειξε τα προβλήματα της ενδοοικογενειακής βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Τι θα μπορούσε να γίνει για την ενδυνάμωση τους;

Ο Σ.Ε.Γ.Ε κατάφερε μετά από πίεση οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση να θεωρούνται ευπαθή ομάδα και να έχουν προτεραιότητα στα προγράμματα επιδότησης,  μια πάγια απαίτηση πολλών χρόνων. Το πιο βασικό όμως είναι να υπάρξει η θεσμική υποστήριξη για να φτάσεις στη λύση αυτή. Ως Σ.Ε.Γ.Ε στα κέντρα κακοποιημένων γυναικών λέμε ότι για να σπάσει ο κύκλος της βίας και για να μην αναγκάζονται οι γυναίκες είτε να επιστρέφουν, είτε να ανέχονται την κακοποίηση, θα πρέπει να ενδυναμώνονται οικονομικά. Αυτό είναι που προσπαθούμε πολύ, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο υποχρεώσεων της πολιτείας. 

Τα μελλοντικά σου σχέδια;

Επαναπροσδιορισμός στόχων και προτεραιοτήτων. Βλέπω τι πρέπει να γίνει γύρω από τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες, να ασχοληθούμε με αυτό περισσότερο, με νέες αγορές, διασύνδεση με το εξωτερικό. Στο κομμάτι των Εταιριών μου στοχεύουμε πολύ σε έργα υποστήριξης Καινοτομίας και Νέων Αγορών και έχουμε επανατοποθετηθεί στην αγορά.

Στο κομμάτι του Συνδέσμου αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες και προσπαθούμε να παρέχουμε υπηρεσίες ανά κλάδο αλλά και οριζόντια σε όλα μας τα μέλη. Έχουμε ξεκινήσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα γυναικών λαϊκής βάσης για όσα μέλη μας επιθυμούν να συμμετέχουν σε έναν μεγάλο ενεργειακό συνεταιρισμό για να ρευματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος. Έχουμε μέλλον!!

Είναι δύσκολο να είσαι επιχειρηματίας και αγορομάνα. Είσαι σε ένα περιβάλλον μόνο με αγόρια

Η επιτυχία μου θα είναι λοιπόν να μεγαλώσω δύο άντρες οι οποίοι θα σέβονται τις γυναίκες. Περάσαμε και δύσκολες φάσεις με τα παιδιά, να γυρνάνε από το σχολείο και να μου λένε “μαμά εσύ γιατί δεν είσαι σαν τις άλλες μαμάδες” ή ότι τους λένε πως η μαμά σας λείπει σε ταξίδια για δουλειές γιατί δεν σας αγαπάει. Έχω φτάσει να έχω όμως ένα 13 και ένα 16 γιό που μου λένε πλέον πόσο περήφανοι είναι που έχουν μια μαμά διαφορετική από τις άλλες. Μιλούσα και μιλάω πολύ με τα παιδιά μου και τους έδωσα να καταλάβουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό. Το διαφορετικό δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερο, απλά είναι διαφορετικό. Το χρόνο μας τον χρησιμοποιούμε ποιοτικά και ουσιαστικά με τα παιδιά και τα υποστηρίζω σε ότι θέλουν γ’ αυτό έγινα προπονήτρια και έφαγα πολλές ώρες στην ρομποτική όταν αποφάσισαν ότι ήθελαν να κάνουν μια δική τους ομάδα ρομποτικής. Αφιερώνω τα Σαββατοκύριακα μου εξ’ ολοκλήρου στα παιδιά, και στις κοινές μας δράσεις. 

Μιας και ανέφερες τα ταξίδια πως είναι η ζωή χωρίς αυτά;

Είμαι ψάρι έξω από το νερό. Μετράω τις μέρες σαν την απεξάρτηση αλλά με στόχο να ξανακυλήσω στην περιπέτεια των ταξιδιών. Είμαι 10 μήνες και 12 μέρες χωρίς αεροπλάνο. Δεν έχω βρεθεί τόσο μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα. Ήταν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής μου. Ανυπομονώ να ξεκινήσω και πάλι να σφραγίζω το διαβατήριο μου. Τα  ταξίδια, η επαφή με ανθρώπους και πολιτισμούς είναι εμπειρία ζωής, είναι ένας τρόπος ζωής και δεν θέλω να σταματήσω να κάνω.

Περισσότερα για το Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος

 https://www.sege.gr/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα