Όλα όσα μπορείς να κάνεις στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021

Κάθε χρόνο η ημέρα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το φετινό αφορά «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Εύα Καβάζη
όλα-όσα-μπορείς-να-κάνεις-στη-διεθνή-ημ-716478
Εύα Καβάζη

Από το 1977, η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κάθε χρόνο η ημέρα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το φετινό αφορά «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πώς η είσοδος σε όλα τα μουσεία στις 18 Μάϊου είναι δωρεάν!

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα προγραμματιστεί για τον εορτασμός της Διεθνής Ημέρας Μουσείων 2021:

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000)! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον χρωματιστό κόσμο της Ιωάννας Σπητέρη στις 12.00 αλλά και στις 19.30.

Στην έκθεση, σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της Τώνης Σπητέρης, διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης, έκαναν προς το Τελλόγλειο Ίδρυμα μια μεγάλη και πολύτιμη δωρεά: τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στη νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της. Ένα υλικό που προετοιμάστηκε στη διάρκεια πολλών μηνών με πολλή προσοχή και αγάπη από τους συνεργάτες του Τελλογλείου Ιδρύματος.

**Δωρεάν είσοδος. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση. Τηλ. κρατήσεων: 2310-991610/ Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη 11.00-14.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Σάβατο 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Κυριακή 11.00-14.00, Δευτέρα κλειστά.

MOMus

Πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένου των συνθηκών και των προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μουσεία σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, «Το Μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2021.

Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με κατά βάση διαδικτυακές δράσεις από όλες τις Διευθύνσεις του, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα πωλητηρίου στις 18 Μαΐου, και φυσικά τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους του φορέα.

Αναλυτικά

Παρασκευή 14 – Παρασκευή 21 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Δευτέρα 17 Μαΐου, 18:00-21:00

Διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο «Φωτογραφίες από σπίτι»

Μείναμε αρκετά στο σπίτι. Βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο που συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Στο διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στο κατώφλι της επόμενης μέρας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας ενώνουν με τους άλλους.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Για νέους ηλικίας 13 έως 103 ετών. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310566716 και στο email: [email protected]./ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.

Τρίτη 18 Μαΐου

«Art Museums are everchanging»

Πρώτη προβολή του animation «Art Μuseums are everchanging», ανάθεση του MOMus στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από τα κάναλια του MOMus στα social media fb @MOMusMuseums, Instagram @momus_museums, youtube @MOMus Museums.

Διαδικτυακή ξενάγηση-παρουσίαση 360ο στην έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη από την επιμελήτρια Αγγελική Χαριστού. Στις 16:00

Join Zoom Meeting ΕΔΩ / Meeting ID: 847 8077 2423/ Ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα από τα πωλητήρια του MOMus

Πέμπτη 20 Μαΐου, 19:00

Διαδικτυακή εκδήλωση «Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου ‘Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950 – 1967)’»

Πώς οι εκθέσεις τέχνης υπηρέτησαν ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε ποιες περιόδους του παρελθόντος και σε ποια έργα τέχνης ανατέθηκαν «διπλωματικές αποστολές» στα χαρακώματα του σκληρού ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού; Πώς η Ελλάδα συνδέθηκε με τον μεταπολεμικό δυτικό πολιτισμό; Τι είδους εκθέσεις έβλεπε και πώς τις προσλάμβανε το αθηναϊκό κοινό; Πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες στην Ευρώπη; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά)

  • Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ
  • Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ
  • Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΔΠΜΣ «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ, ΜΜΣΤ και ΜΟΜus
  • Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μετάδοση live streaming: facebook @MOMusContemporary, @Εκδόσεις UniversityStudioPress youtube @MOMus Museums

Κυριακή 23 Μαΐου, 12:00 -14:00

Διαδικτυακό, εικαστικό εργαστήριο «Η Αφροδίτη και ο Μινώταυρος συνομιλούν με τον γεωμετρικό κόσμο της Άλεξ Μυλωνά»

Ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του μουσείου μας στο κοινό, και ειδικότερα στους μικρούς μας επισκέπτες και σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι του κόσμου της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά. Μέσα από την εκπαιδευτική μας δράση επιχειρείται μια επανεκκίνηση άμεσης επαφής με τον κόσμο της τέχνης, τα έργα και την καλλιτέχνη. Στη προσπάθειά μας να μη χαθεί η δημιουργικότητα και η έμπνευση που αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, δοκιμάζουμε ένα βιωματικό εικαστικό εργαστήριο, σχεδιασμένο να πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου, με τους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και εικαστικής προσέγγισης που μας έμαθε η πανδημία. Το εργαστήριο βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και το σχετικό τετράδιο αυτόνομης δράσης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Θάνος Μακρής, Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών/ Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103215717 και στο email: [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση της πλατφόρμας zoom.

Εκθέσεις στους χώρους του MOMus

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

«Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» έως 23 Μαΐου 2021

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)

Μαρία Ζερβός, «The Camp» έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

Larissa Sansour – Soren Lind, «In Vitro, 2019» εως 26 Σεπτεμβρίου 2021

«When The Present is History / Όταν το παρόν είναι ιστορία» 21 Μαΐου – 12 Σεπτεμβρίου 2021

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

«Anthropause» έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

«Together, so Far so Close» έως 27 Ιουνίου 2021

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

«Takis – Ενεργειακοί Τόποι» έως 17 Οκτωβρίου 2021

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» σας καλούμε να μιλήσουμε για την επίδραση της πανδημίας στην ζωή του καθενός μας.

Ξεκινάμε πρώτοι μιλώντας για την έλλειψη επαφής με τη φύση συσχετίζοντάς της μέσα από ένα βίντεο με γλυπτό με που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή στη φύση, πουλιά να ραμφίζουν σταφύλια, μέλισσες να ζουζουνίζουν, σαλιγκάρι και σαύρα να λιάζεται νωχελικά σε αμπελόφυλλο.

Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας και πείτε μας με τη σειρά σας, τι σας έχει λείψει την περίοδο της πανδημίας. Οι απαντήσεις σας θα συγκεντρωθούν στο [email protected] και θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης – βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με εκθέματά του. Προχωρώντας στο πνεύμα του αναστοχασμού και της επανεκκίνησης που προτείνει και το ICOM, το Μουσείο σας καλεί να μας δηλώσετε τι άλλες δράσεις θα θέλατε να δείτε από εμάς. Με τις δράσεις αυτές ευελπιστούμε να ανοίξουμε έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας και συμβάλλοντας έτσι, στην αλληλοεπίδρασή μας

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πόσο μας λείπουν οι επισκέπτες μας, οι άνθρωποι που στοχάζονται μπροστά στα εκθέματα, όλοι εκείνοι που αναζητούν να μάθουν κάποιο κρυφό μυστικό για τα μουσειακά μας αντικείμενα! Πόσο μας λείπουν οι σιγοψιθυριστές συνομιλίες των επισκεπτών μέσα στο μουσείο!

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον πολιτισμό, όπου τα μουσεία παραμένουν κλειστά, εμείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συνεχίζουμε να συνομιλούμε και να ακούμε τους επισκέπτες μας, έστω ψηφιακά! Στις 18 Μαΐου ακούμε 18 δικές σας ιστορίες!

Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», στις 18 Μαΐου 2021.

Ακούμε, από τους ίδιους τους δημιουργούς, 18 από τις 200 και πλέον ιστορίες που έγραψαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες μας με έμπνευση αρχαιότητες των συλλογών μας, στο πλαίσιο της ψηφιακής δράσης δημιουργικής γραφής «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!» (26 Δεκ 2020 – 30 Απρ 2021).

Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ποιο θα θέλαμε να είναι το μέλλον του πλανήτη και πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτό; Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο “Μουσεία και Κλιματική Αλλαγή”. Το θέμα της εκδήλωσης θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν τα μουσεία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι οικουμενικό. Η πρόσφατη πανδημία έθεσε στην παγκόσμια ατζέντα το ζήτημα της κακής διαχείρισης της φύσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα φυσικά οικοσυστήματα. Ποιος είναι ο ρόλος των μουσείων στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της; Πώς μπορούν να ενημερώσουν για τους τρόπους αντιμετώπισής της και να αναλάβουν τα ίδια δράση;

Τα τελευταίο διάστημα, πολλά μουσεία και χώροι πολιτισμού σ’ όλον τον κόσμο θέτουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή κεντρικό άξονα του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους, υιοθετούν τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και εντάσσουν το θέμα της βιωσιμότητας στον χώρο του πολιτισμού. Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα προχωρούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους, στην ενσωμάτωση οικολογικών πρακτικών στην καθημερινή τους λειτουργία και ακόμη στην διοργάνωση εκθέσεων, καλλιτεχνικών δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ποικίλων δράσεων με σκοπό την προώθηση της οικολογικής συνείδησης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αναζητήσει αυτή τη σύνδεση της Βιωσιμότητας με τον Πολιτισμό και τον ρόλο των μουσείων, προσπαθώντας να δώσει το έναυσμα για την ενημέρωση γύρω από τα “πράσινα μουσεία” και στην Ελλάδα.

Δήμος Παύλου Μελά: “Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις και τη λαϊκή παράδοση μέσα από βυζαντινά μονοπάτια”

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού, σας προσκαλούν το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαΐου 2021 (18:15 και 19:15), στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης, όπου θα πραγματοποιηθεί η δράση “Εξερευνώντας τις αρχαίες εφευρέσεις και τη λαϊκή παράδοση μέσα από βυζαντινά μονοπάτια”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Οι ξεναγήσεις από την Αθανασία Πρωτοψάλτη, Μουσειολόγο του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά.

Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

«…Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου εδώ που σταματήσαν οι μυλόπετρες».

Γ. Σεφέρης (Μυκήνες)

Εδώ και μισό αιώνα έχουν σταματήσει να λειτουργούν οι νερόμυλοι που λησμονήθηκαν σχεδόν τελείως από τις τοπικές κοινωνίες. Σαν να μην υπήρξαν. Ωστόσο, οι “ταπεινές” αυτές κατασκευές αποτελούν αναμφίβολα το πιο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των μέσων που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για το άλεσμα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα. Κι αυτό, διότι με την εφεύρεση του νερόμυλου, ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος σκέφτηκε να αξιοποιήσει την υδραυλική ενέργεια, μια φυσική δύναμη για κίνηση μηχανισμού, αυξάνοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του.

Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι νερόμυλοι από τεχνολογικής άποψης, έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την κοινωνική ζωή της κάθε περιοχής. Η συγκέντρωση πελατών στον νερόμυλο υπήρξε πολλαπλά ενδιαφέρουσα μορφή επικοινωνίας. Οι νερόμυλοι ως χώροι οικονομικής δραστηριότητας αποτελούσαν χώρους συνάθροισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έφταναν για άλεσμα. Θέματα οικονομικά, κοινωνικά, ειδικότερα θέματα για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες αλλά και… “κουτσουμπολιά” βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στην πολύβουη κοινωνία του νερόμυλου που έμοιαζε με παζάρι ή πανηγύρι κυκλοφορούσαν τα νέα ολόκληρης της γύρω περιοχής. Αντάλλασαν νέα και σχολίαζαν ειδήσεις και λειτουργώντας ως ανταποκριτές της εποχής.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική και διαχρονική εφεύρεση του ανθρώπου, που τον συντρόφεψε για αιώνες, θα μιλήσουμε για την τοπική ιστορία της περιοχής, για τις διατροφικές συνήθειες, για το μυλοτόπι αλλά και για τη λαϊκή παράδοση, καθώς θα περιδιαβαίνουμε μερικά κατάλοιπα των βυζαντινών νερόμυλων της Πολίχνης, στον περίπατο που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, την ημέρα εορτασμού των Μουσείων.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα