Όσα θα δούμε και θα ακούσουμε αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη
Τα μουσικά και θεατρικά σχήματα που θα απολαύσουμε τους επόμενους μήνες.
Ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας, ο πολιτισμός, ψάχνει σιγά σιγά τον βηματισμό του στη νέα πραγματικότητα, ενώ η Ελλάδα εμβολιάζεται αναζητώντας την έξοδο από την κρίση. Ιδανική εποχή για την πρώτη απόπειρα να πάρουμε πίσω τις βραδιές μας με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, είναι το καλοκαίρι το οποίο ξεκίνησε, αφού οι εξωτερικοί χώροι ενέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Κομβική απόφαση να επιτραπεί 70% πληρότητα
Με έντονο δισταγμό, λόγω ασάφειας σχετικά με το επιτρεπτό ποσοστό πληρότητας των παραστάσεων, αλλά και γενικότερων εκκρεμοτήτων σχετικά με την τήρηση των πρωτοκόλλων, ξεκινούν το σχεδιασμό του φετινού θεατρικού καλοκαιριού οι παραγωγοί εκδηλώσεων και οι μεγάλοι θεατρικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη διεκδίκηση των διοργανωτών εκδηλώσεων είναι να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας από 50% σε 70% κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί αφού η κυβέρνηση και η επιτροπή των επιδημιολόγων περιμένουν πτώση κρουσμάτων και διασωληνωμένων για να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Θέατρο Δάσους και Γης, Θέατρο Κήπου και θέατρο «Μάνος Κατράκης» στις Συκιές είναι οι βασικές σκηνές όπου θα απολαύσουμε – επιτέλους μετά από τόσους μήνες – σημαντικές παραστάσεις του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Οι τρεις παραγωγές του ΚΘΒΕ
Παραστάσεις που ματαιώθηκαν, επανέρχονται το καλοκαίρι
Πολλές είναι οι επιλογές του θεατρόφιλου κοινού της Θεσσαλονίκης και από τις Αθηναϊκές παραγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν προγραμματιστεί από την περσινή χρονιά αλλά η πανδημία τις πήγε πίσω.
Την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη αναμένουμε στο Θέατρο Δάσους για να απολαύσουμε την Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της Θεάς Αθηνάς. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Λένα Παπαληγούρα, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Ψαρράς. Στο ίδιο θέατρο θα ανέβει και ο «Ορέστης», του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και τους Άρη Σερβετάλη, Πάνο Βλάχο, Μαρία Πρωτόπαππα μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Το «1821» είναι η επετειακή παράσταση σε δραματουργία Δημήτρη Καραντζά και Φοίβου Δεληβοριά η οποία περιοδεύει ανά την Ελλάδα και θα την δούμε στο τέλος του καλοκαιριού με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργο Γάλλο, Γιάννη Νιάρρο, Νίκο Καραθάνο και πολλούς guest. Στο ίδιο επετειακό κλίμα και η παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου «Καραϊσκάκης», σε δικά του, σατιρικά κυρίως, κείμενα και σκηνοθεσία θα ανέβει στο Θέατρο Κήπου.
Κυπουργός και Κραουνάκης «υπογράφουν» μουσικές
Λίγες παραστάσεις που περιλαμβάνουν και τη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματίσει και η Νένα Μεντή με τον συγκλονιστικό μονόλογο «Ευτυχία» που σκιαγραφεί τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. «Άρωμα» Θεσσαλονίκης με τη σφραγίδα του «δικού μας», Άκη Δήμου, έχει και η παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» την οποία θα δούμε στο τέλος του καλοκαιριού σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, μουσική Νίκου Κυπουργού, με τους Θεοφανία Παπαθωμά, Στέλιο Μάινα, Δημήτρη Πιατά, Ελένη Καρακάση, Δάνη Κατρανίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο και με τον ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου.
Αλλη μια σημαντική παράσταση που θα έχουν τη ευκαιρία να δουν οι Θεσσαλονικείς είναι η «Παγίδα», του Ρομπέρ Τομά, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη την Εφη Μουρίκη, τον Λεωνίδα Κακούρη και τον Τάκη Παπαματθαίου, ενώ στο Θέατρο Δάσους αναμένεται με ενδιαφέρον η σκηνοθετική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη στις «Βάκχες», του Ευριπίδη με την Ιωάννα Παππά. Τον «Οθέλλο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα υποδυθεί ο Γιάννης Μπέζος σε μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Αιμίλιος Χειλάκης και θα ανέβει στο τέλος του καλοκαιριού, πιθανόν στο Θέατρο Δάσους. Σάτιρα με στοιχεία σταντ απ κωμωδίας θα έχει και η παράσταση «Αφοί Μπαμπούλα» την οποία θα φέρουν στη Θεσσαλονίκη οι Ζήσης Ρούμπος, Δημήτρης Μακαλιάς και Αντώνης Κρόμπας, ενώ το «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» θα ανέβει σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζι με την Πέμυ Ζούνη, τον Αναστάση Ροϊλό και την Εριέτα Μανούρη και με μουσικές του Σταμάτη Κραουνάκη.
Στο Θέατρο Δάσους αναμένουμε από το Εθνικό Θέατρο τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με Κώστα Κόκλα, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Πάνο Μουζουράκη. Από την πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας θα απολαύσουμε, φυσικά στο Θέατρο Δάσους, τις «Φοίνισσες», του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου με Θάνο Τοκάκη και πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς του δυναμικού του Εθνικού. Παράλληλα, στο Δάσος θα δούμε και τον «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Ηρώ Μπέζου και με μουσική Φώτη Σιώτα. Υπόσχεση για γλυκόπικρο γέλιο δίνει η σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στη «Μήδεια», του Μποστ που θα ανέβει στο Δάσος (την απολαύσαμε πέρσι στο Θέατρο Γης) με Μάκη Παπαδημητρίου, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Γιάννη Δρακόπουλο, Νικορέστη Χανιωτάκη, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη, Αναστασία Γεωργοπούλου.
«Μερκούρεια» και φέτος
Στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών ετοιμάζονται ήδη για τα «Μερκούρεια» τα οποία ξεκινούν στις 20 Αυγούστου και θα περιλαμβάνουν πολλές και ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις. Πρεμιέρα στο θέατρο «Μάνος Κατράκης» θα κάνει το ΚΘΒΕ επαναφέροντας το έργο του Ευγένιου Ο Νηλ «Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» με την Βέρα Κρούσκα, τον Τάκη Χρυσικάκο, τον Χρήστο Διαμαντούδη και τη Σταυριάνα Παπαδάκη. Στη συνέχεια θα δούμε την παράσταση «Μια Ιλιάδα» (το έργο παντρεύει με τον απλούστερο τρόπο την αφήγηση της Ιλιάδας με έναν αφηγητή – ραψωδό) σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα με τον Νίκο Αρβανίτη, από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.
Στις Συκιές θα δούμε και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στο «Μαζί δεν κάνουμε», του Μπέρναντ Σλέηντ με τη Μαριάννα Τουμασάτου και τον Αλέξανδρο Σταύρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου. Τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Ρούμελης συμπράττουν και ανεβάζουν φέτος στη σκηνή του Μάνος Κατράκης την «Υπόθεση Καποδίστριας» του Γιάννη Μαργαρίτη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Ορφανός, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας.
Οι «Βάκχες», του Ευριπίδη θα ανέβουν, εκτός από το Δάσος και στις Συκιές, ενώ στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αμαλία, η γέννηση ενός κράτους», σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολάρι από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με τις Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Καλλιόπη Ευαγγελίδου να ενσαρκώνουν τη βασίλισσα Αμαλία. Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει στα Μερκούρεια «Τα αγάλματα», σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού με τους Θανάση Ζέρβα, Χρήστο Κορδελά, Μαρσέλα Λένα, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλή Τζαφέτα. Συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και της ομάδας Anima είναι και το «Μια χώρα δύο αιώνες μετά», του Ανδρέα Φλουράκη με τους Γιάννη Νταλιάνη, Θανάση Κουρλαμπά, Βασιλική Τρουφάκου, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Αμαλία Νίνου. Τις «Ανθισμένες μανόλιες», του Ρόμπερτ Χάρλινγκ και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ θα ανεβάσει φέτος το θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις».
Επιτέλους συναυλίες αλλά μετά τις 20 Ιουνίου
Διστακτικά στην αρχή και πιο εντατικά μετά τις 20 Ιουνίου αναμένεται να κάνει επανεκκίνηση ο πολιτισμός και στον τομέα των συναυλιών. Τα Θέατρα Δάσους και Γης, η Μονή Λαζαριστών, το Θέατρο Κήπου, ο χώρος του Επταπυργίου με το ομώνυμο φεστιβάλ του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας είναι κάποιοι από τους χώρους όπου θα απολαύσουμε τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ Επταπυργίου μεταξύ άλλων την όπερα ”Τόσκα” του Πουτσίνι με τη Σοφία Μητροπούλου, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά, μουσική διεύθυνση Λίζας Ξανθοπούλου και σε συμπαραγωγή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ σε λίγο καιρό θα μάθουμε όλο το πρόγραμμα.
Το Θέατρο Δάσους φαίνεται να επιλέγει για πρώτη φορά στην καριέρα του, μόνος του και όχι ως ερμηνευτής κάποιου αφιερώματος, ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ο Καλαματιανός τραγουδοποιός είναι στην εμπορικότερη φάση της καριέρας του και ίσως να τον δούμε στη Θεσσαλονίκη και δεύτερη φορά, αυτή τη φορά ως τραγουδιστή σε ένα αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή, συναυλία, όμως, που δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί. Με καινούρια τραγούδια και ανανεωμένη ορχήστρα αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους ή Γης) και τον Γιάννη Χαρούλη. Ήδη το τραγούδι του «Θέατρο του δρόμου», σε στίχους Ελένης Φωτάκη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Το φετινό καλοκαίρι φέρνει σίγουρα στη σκηνή και τον Σωκράτη Μάλαμα σε χώρο που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Ο Χαλκιδικιώτης τραγουδοποιός θα παρουσιάσει το νέο του δίσκο με τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Απροστάτευτος» και φυσικά όλα τα δικά του αγαπημένα.
Από τις πολύ ιδιαίτερες παραγωγές του φετινού καλοκαιριού είναι κι αυτή που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών για λογαριασμό του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο. Στον ίδιο χώρο πρόκειται να φιλοξενηθεί και ένα αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Θάνο Μικρούτσικο με κύριους ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα και Χρήστο Θηβαίο.
Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε στη Θεσσαλονίκη και τη Νατάσα Μποφίλιου η οποία θα κάνει περιοδεία με τους μόνιμους δημιουργούς των τραγουδιών της, Γεράσιμο Ευαγγελάτο και Θέμη Καραμουρατίδη, όπως επίσης και ο «αειθαλής» Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Αίσθηση θα προκαλέσει, αν τελικά πραγματοποιηθεί και η συνεργασία Λίνας Νικολακοπούλου και Τάνιας Τσανακλίδου (στο Θέατρο Δάσους ή Γης) αλλά και οι συναυλίες των αδελφών Τσαχουρίδη, της Ματούλας Ζαμάνη καθώς και η σύμπραξη της Μαρινέλλας με το Μάριο Φραγκούλη. Επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα δώσει και ο Σταύρος Ξαρχάκος με τίτλο «Πόλις: 200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», βασισμένο στην δισκογραφική παραγωγή των 21 τραγουδιών που ηχογράφησε πρόσφατα με καταξιωμένους ερμηνευτές (ανυπομονούμε να μάθουμε πόσοι και ποιοι από αυτούς θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη).
Η μεγάλη περσινή «έκπληξη» του καλοκαιριού, ο Αλέξανδρος Τσουβέλας, θα έρθει και φέτος στο θέατρο Γης με ένα πρόγραμμα σταντ απ κόμεντι βασισμένο όλο επάνω του (πέρσι ήταν από τις πιο εμπορικές παραγωγές). Από το χώρο του εμπορικού τραγουδιού, μάλλον θα ακούσουμε στα μεγάλα θέατρα της πόλης μας, διαδοχικά τον Αντώνη Ρέμο και την Νατάσα Θεοδωρίδου.
Συναυλίες πάνω στο κύμα
Ένας νέος, πολλά υποσχόμενος «open air» χώρος που θα λειτουργήσει από τα μέσα Ιουνίου, είναι η πλαζ της Αρετσούς στην Καλαμαριά. Εκεί, θα στηθεί μία σκηνή σχεδόν επάνω στη θάλασσα, με τραπεζάκια ώστε να τηρούνται όλες οι υγειονομικές οδηγίες. Από τη σκηνή της πλαζ Αρετσούς θα «παρελάσουν» ονόματα όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου που έχει νέα τραγούδια και την «αύρα» της επιτυχίας του μουσικού κουτιού. Θα ακολουθήσουν οι Μπλε, ο Χρήστος Θηβαίος με την ορχήστρα του, ο Δημήτρης Μυστακίδης με φουλ μπάντα στο ρεμπέτικο ρεπερτόριό του αλλά και η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Απόστολος «Τσολιάς» Μπαρμπαγιάννης. Η σκηνή θα έχει και σημαντικά ροκ και ηλεκτρικά σχήματα όπως του Εισβολέα, το Ταυ Λάθος, των Active Member, του Κώστα Μπίγαλη, της Πωλίνας και του Δάκη. Παράσταση σταντ απ κόμεντι θα πραγματοποιήσει και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ενώ από το λαϊκό ρεπερτόριο ενδέχεται να δούμε την Γλυκερία αλλά και την Ελένη Βιτάλη.
Η επιστροφή της τέχνης
Οι πέντε χώροι του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα άνοιξαν τις πόρτες τους ξανά! Τα αγαπημένα μας μουσεία μάς περιμένουν αυτό το καλοκαίρι. Στα highlights των επόμενων μηνών:
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)
Μαρία Ζερβός, «The Camp»
Η Μαρία Ζερβός εργάζεται συστηματικά εδώ και χρόνια με άξονα τις φιλοσοφικές και υπαρξιακές διαστάσεις του περπατήματος. Στο καινούργιο έργο της με τίτλο «The Camp» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, η περιπατητική ως επιλογή ζωής συνδέεται με την ανάκληση της μνήμης και τη διαμόρφωση της ταυτότητας. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα 14 Μαΐου – 26 Σεπτεμβρίου 2021
Larissa Sansour – Soren Lind, «In Vitro, 2019»
Το ζήτημα της μνήμης έχει αναχθεί σε ζωτικό πεδίο ενδιαφέροντος στη σύγχρονη τέχνη την τελευταία εικοσαετία. Με διάθεση κριτικής επισκόπησης, αυτοβιογραφικής μελέτης, αιρετικής αποδόμησης, φαντασιακής ανασύστασης ή νοσταλγικής επαναπροσέγγισης, οι εικαστικοί δημιουργοί επισκέπτονται το παρελθόν, ατομικό ή συλλογικό, για να επεξεργαστούν τα ίχνη του και ν’ αντιληφθούν το παρόν. 14 Μαΐου – 26 Σεπτεμβρίου 2021
«When The Present is History / Όταν το παρόν είναι ιστορία»
Η έκθεση «When the Present is History» (Όταν το παρόν είναι ιστορία) διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες ανατρέχουν στην ιστορία, προκειμένου να ασχοληθούν με σύγχρονα θέματα, μέσα από έργα αρχειακής τεκμηρίωσης που διατρέχουν, όχι μόνο τη μνήμη και το παρελθόν, αλλά και τη σύγχρονη εμπειρία Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη 21 Μαΐου – 12 Σεπτεμβρίου 2021
Δεληβοριάς, Βελεσιώτου, Τσαλιγοπούλου, Θηβαίος, «ζωντανά» στην πλαζ Αρετσούς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ