Όταν θα -ξανα-κλείνουν τις νύχτες τα bars στη Θεσσαλονίκη θα συμβαίνει και αυτό
To zeroismyhero_skg ξανα-ήρθε και καλό είναι να μείνει.
Ξεκίνησε ως ιδέα από τον Αχιλλέα Πλακίδα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού για το Worldclass το 2018 στο Βερολίνο, όταν και ο ίδιος εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό. Πρόκειται για μία μία από τις πέντε θεματικές – ζητούμενα του διαγωνισμού τότε και παρουσιάστηκε μεταξύ 67 χωρών.
Η εφαρμογή της ιδέας του να ενταχθεί η zero waste φιλοσοφία στην πραγματικότητα ενός bartender ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2018 και σήμερα, ο World Class Greece winner 2018 στην Ελλάδα, επαναφέρει την ιδέα στο προσκήνιο εξαιτίας συνθηκών και εξηγεί με απλά λόγια σε σχετική ανάρτηση για το @zeroismyhero_skg:
«Σίγουρα για όλους η δίμηνη παύση μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη. Σκοπός όλων αυτών των σκέψεων και δραστηριοτήτων, η «ξεκούραση» του πλανήτη από τις συνεχείς κακουχίες που του προκαλεί η ανθρώπινη απερισκεψία, αδιαφορία, επιπολαιότητα. Τι λες; Θα βάλεις το Μπαρ που δουλεύεις/μανατζάρεις/είσαι ιδιοκτήτης σε αυτό το δίκτυο απορρόφησης των φρούτων, λαχανικών, ζαρζαβατικών που σου μένουν μετά από κάθε βάρδια με σκοπό την δημιουργία μιας νόστιμης σόδας που θα επιστρέφεται στον χώρο σου την επόμενη μέρα; Μπορείς και μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πόλη βιώσιμη και λαμπερή. Μπορείς και μπορούμε να κάνουμε τα Μπαρ μας σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο στερέωμα.»
Η ιδέα είναι πολύ απλή και έχει προοπτικές εξέλιξης. Ο Αχιλλέας Πλακίδας μας την περιγράφει ουσιαστικά βάσει του τρόπου που λειτούργησε αρχικά στην πόλη το καλοκαίρι του 2018.
Τότε μία ομάδα παιδιών, την ώρα που κλείνουν οι βάρδιες των barς σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την οδό Βεροίας όπου είναι και το εργαστήριο του Αχιλλέα, έβγαιναν με το ποδήλατό τους και ένα κουτί.
Πήγαιναν στα bar που συμμετείχαν στο δίκτυο του zeroismyhero_skg όταν και έπαιρναν όσες “γαρνιτούρες” δεν χρησιμοποιήθηκαν από τα παιδιά που δούλευαν στην μπάρα -λεμόνια, πορτοκάλια, φλούδες, μυρωδικά-. Οι γαρνιτούρες που δεν χρησιμοποιήθηκαν συλλέγονταν στο κουτί, σημειωνόταν το όνομα του bar από το οποίο συλλέχθηκαν και έπειτα η ομάδα επέστρεφε πίσω στο εργαστήριο.
Στο εργαστήριο, όπως εξηγεί ο Αχιλλέας, επεξεργάζονταν μέσω της επαναπόσταξης τα φρούτα και τις γαρνιτούρες επαναποστάζοντας νερό. Οπότε γινόταν ουσιαστικά ένας αρωματισμό του νερού με όλο αυτό το waste. Οπότε ουσιαστικά δημιουργούσαν ένα νερό με όλα αυτά τα αρώματα. Το νερό αυτό το έκλειναν σε σακούλες κενού αέρους, σημειωνόταν στην σακούλα το όνομα του bar από το οποίο πάρθηκαν τα waste και την ημερομηνία την οποία πάρθηκαν και το πρωί της επόμενης ημέρας ένας άλλος ποδηλάτης επέστρεφε το αρωματισμένο νερό αυτό στο bar όπου ανήκε.
Το νερό αυτό, το εκάστοτε bar, το έβαζε σε ένα σιφόν σόδας και μέσω της αμπούλας σόδας το έκανε ανθρακικό και το χρησιμοποιούσε είτε σε πρωινές του χρήσης για παράδειγμα να δημιουργήσει μία σόδα με αυτό το νερό ή αργότερα το βράδυ να κάνει κάποιο ποτό.
Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των bars τα οποία μπορούν να συμμετέχουν και ο Αχιλλέας εξηγεί πως δεν κοστίζει κάτι σε κανέναν. Η ακτίνα παραμένει στα πέντε χιλιόμετρα μέχρι στιγμής ενώ τονίζει πως όσα περισσότερα bars θελήσουν να συμμετέχουν στο δίκτυο, τόσο περισσότερο θα στηριχτεί και η όλη διαδικασία.
Τα bars μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή προς το παρόν στην σελίδα του @zeroismyhero_skg στο Instagram και μελλοντικά στο website του δικτύου που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Το επόμενο βήμα – στόχος του zeroismyhero_skg είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω το δίκτυο του zero waste στην πόλη και σε άλλα πεδία όπως είναι το φαγητό και η επαναχρησιμοποίησή του στην κουζίνα και όχι μόνο στα bars.