H Παναγία που αναδύεται μέσα από ένα λόφο

Με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο, παρουσιάζουμε μια εκκλησία μοναδική στο είδος της.

Γιώργος Τσιτιρίδης
h-παναγία-που-αναδύεται-μέσα-από-ένα-λόφ-630047
Γιώργος Τσιτιρίδης

Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με νησιά, παραλίες, ήλιο και καλό φαγητό. Πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν στα ταξίδια τους να ανακαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές, καθώς και την πλούσια ιστορία που ο κάθε τόπος έχει να διηγηθεί. Ένα από τα πιο ήσυχα, αλλά παράλληλα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος, είναι το νησί του Ηφαίστου, η Λήμνος. Τόπος με μεγάλη ιστορία, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από προϊστορικούς ναούς, σπηλιές, αρχαία θέατρα, συμμαχικά νεκροταφεία, κάστρα, μύλους και ξωκκλήσια.

Αφήνοντας την Μύρινα, το λιμάνι του νησιού, στα 4 χιλιόμετρα, μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα ξωκκλήσι μοναδικό στον κόσμο, την «Παναγία την Κακαβιώτισσα». Ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το όρος Κάκαβο μέσα στον οποίο είναι χτισμένη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εσοχή στην κορυφή του βουνού, η οποία έχει κλειστό σχήμα από τα γύρω βράχια, στην μέση της οποίας είναι χτισμένο το εκκλησάκι. Η ανάβαση παίρνει περίπου 20 με 30 λεπτά, αλλά το μοναδικό αυτό θέαμα και η θέα από ψηλά αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Χτισμένο το 1305 από ασκητές μοναχούς από τον Άι Στράτη, που επέλεξαν να εγκατασταθούν εκεί για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων, κατά τη βυζαντινή περίοδο πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες. Ακόμα και σήμερα εκτός από τις ημερήσιες επισκέψεις τουριστών και προσκυνητών, μπορεί κανείς να συναντήσει ίχνη ανθρώπων (υπνόσακους, φαγητό, εξοπλισμό) που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν. Η ιστορία λέει πως με το πέρασμα των χρόνων και όταν όλοι πια οι μοναχοί είχαν πεθάνει, ο τελευταίος εναπομείναν αποφάσισε να αφήσει την Κακαβιώτισσα για να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν φύγει, παρέδωσε την εικόνα της Παναγίας σε έναν βοσκό κάτοικο του χωριού Κοντιά, και του ζήτησε να την ανεβάζει κάθε Λαμπροτρίτη και να φροντίζει να κάνει λειτουργία στον ναό, κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα, καθώς οι κάτοικοι, κάθε Τρίτη μετά τη Λαμπρή, ανεβάζουν την εικόνα και λειτουργούν τον ναό.

Όταν φτάνει κανείς στον ναό, περνάει μέσα από την ξύλινη μπλε πόρτα. Αριστερά και δεξιά μπορεί να δει εικόνες και τάματα των πιστών, αναμμένα καντηλάκια και κεριά που μαρτυρούν πως υπήρχαν πρωτύτερα επισκέπτες.

Για όποιον λόγο και αν αποφασίσει να ανέβει κανείς στο ναό για να προσευχηθεί, να απολαύσει την θέα και την ησυχία, η Παναγία η Κακαβιώτισα είναι μια εμπειρία που αν βρεθείτε στην Λήμνο δεν πρέπει να χάσετε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα