H πανδημία δεν κατάφερε να φρενάρει την κλιματική αλλαγή
Tο 2020 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος στην ιστορία.
Μια νέα μελέτη που παρακολουθεί τα ζωτικά σημάδια του πλανήτη διαπίστωσε ότι πολλοί από τους βασικούς δείκτες της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης επιδεινώνονται και πλησιάζουν ή υπερβαίνουν, βασικά σημεία ανατροπής καθώς η γη θερμαίνεται.
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε περίπου 16 από τα 31 πλανητικά ζωτικά σημάδια που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, της περιεκτικότητας σε θερμότητα στον ωκεανό και της μάζας πάγου, θέτουν ανησυχητικά νέα αρχεία.
“Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι πλησιάζουμε ή έχουμε ήδη ξεπεράσει τα σημεία που σχετίζονται με σημαντικά μέρη του γήινου συστήματος“, δήλωσε ο William Ripple, οικολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος συνέγραψε τη νέα έρευνα, σε μια δήλωση.
«Τα ανανεωμένα πλανητικά ζωτικά σημάδια που παρουσιάζουμε αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της αδιάκοπης επιχείρησης ως συνήθως», δήλωσε ο Ripple, προσθέτοντας ότι «ένα σημαντικό μάθημα από το Covid-19 είναι ότι ακόμη και οι πολύ μειωμένες μεταφορές και κατανάλωση δεν είναι αρκετά αρκετές και ότι, αντίθετα, είναι απαιτούνται αλλαγές του συστήματος. ”
Ενώ η πανδημία έκλεισε τις οικονομίες και άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι για την εργασία, το σχολείο και τα ταξίδια, δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα. Η χρήση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε ελαφρώς το 2020, αλλά οι συγγραφείς μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience λένε ότι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου “έχουν δημιουργήσει νέα ρεκόρ για τις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις το 2020 και το 2021”.
Τον Απρίλιο του 2021, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 416 μέρη ανά εκατομμύριο, την υψηλότερη μηνιαία παγκόσμια μέση συγκέντρωση που καταγράφηκε ποτέ. Τα πέντε πιο καυτά χρόνια έχουν καταγραφεί όλα από το 2015 και το 2020 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος στην ιστορία.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα μηρυκαστικά ζώα, μια σημαντική πηγή αερίων θέρμανσης του πλανήτη, αριθμούν πλέον περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια, και η συνολική τους μάζα είναι μεγαλύτερη από εκείνη όλων των ανθρώπων και των άγριων ζώων. Ο ρυθμός απώλειας δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας αυξήθηκε τόσο το 2019 όσο και το 2020, φτάνοντας στο υψηλό 12 ετών των 1,11 εκατομμυρίων εκταρίων που αποψιλώθηκαν το 2020.
Η οξίνιση των ωκεανών βρίσκεται κοντά σε ένα ρεκόρ όλων των εποχών και όταν συνδυάζεται με θερμότερες θερμοκρασίες στον ωκεανό, απειλεί τους κοραλλιογενείς υφάλους στους οποίους εξαρτώνται περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι για τροφή, δολάρια τουρισμού και προστασία από καταιγίδες.
Ωστόσο, υπήρχαν μερικά φωτεινά σημεία στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων που έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ και της εκποίησης ορυκτών καυσίμων φθάνοντας σε ρεκόρ υψηλού επιπέδου.
Για να αλλάξει η πορεία της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, οι συγγραφείς γράφουν ότι πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές. Λένε ότι ο κόσμος πρέπει να αναπτύξει μια παγκόσμια τιμή για τον άνθρακα που συνδέεται με ένα κοινωνικά δίκαιο ταμείο για τη χρηματοδότηση πολιτικών μετριασμού και προσαρμογής του κλίματος στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για σταδιακή κατάργηση και ενδεχόμενη απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη παγκόσμιων στρατηγικών αποθεματικών για το κλίμα για την προστασία και την αποκατάσταση των φυσικών καταλοίπων άνθρακα και της βιοποικιλότητας. Η κλιματική εκπαίδευση θα πρέπει επίσης να είναι μέρος των σχολικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, λένε.
«Οι πολιτικές για την ανακούφιση της κλιματικής κρίσης ή οποιασδήποτε από τις άλλες απειλούμενες παραβιάσεις των πλανητικών ορίων δεν πρέπει να επικεντρώνονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά στην αντιμετώπιση της ρίζας τους: την υπερεκμετάλλευση της Γης», αναφέρει η έκθεση. Μόνο αναλαμβάνοντας αυτό το βασικό ζήτημα, γράφουν οι συγγραφείς, θα μπορούν οι άνθρωποι να «διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ανθρώπινου πολιτισμού και να δώσουν στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν».
Πηγή: The Gaurdian