Η πανδημία ως αφορμή καταστολής δικαιωμάτων και όχημα πολιτικής ατζέντας;

Τα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό του κάθε έναν από εμάς και η απομόνωσή του από το κοινωνικό γίγνεσθαι

Parallaxi
η-πανδημία-ως-αφορμή-καταστολής-δικαι-717100
Parallaxi

Λέξεις: Θράσος Αξιώτης

Η κυβέρνηση έχει καταναλώσει περισσότερη ενέργεια στην χρήση της πανδημίας ως όχημα πολιτικής επιβολής παρά στην αντιμετώπιση της καθαυτής πανδημίας. Νομοσχέδια με στόχο την δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και εργασιακά ήρθαν στη Βουλή παράλληλα με αποφάσεις περιορισμού συγκεντρώσεων. Νομοσχέδια, μη επείγοντα, που κάλλιστα θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή. Από την άλλη μέτρα κατά της πανδημίας χωρίς καμία λογική και κανένα επιστημονικό δεδομένο. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή επιδημιολόγων κατά το δοκούν. Κάποιες φορές ψευδόμενη για αποφάσεις που ποτέ δεν πάρθηκαν από την επιτροπή. Μια επιτροπή αποτελούμενοι από επιστήμονες που έχουν καταπατήσει κάθε ιατρικό όρκο και έχουν ξεχάσει την επαγγελματική τους ευσυνειδησία. Ή μήπως όχι; Τα πρακτικά των συνεδριάσεων θα μας έλυναν κάθε απορία. Και αν η αρχή της πανδημίας προσέφερε απλόχερα το άλλοθι της άγνοιας της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, μετά από ένα χρόνο αυτό πλέον έχει χαθεί. Έτσι τα μέτρα που αποφασίζονται, ξεκάθαρα δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

Τα μέτρα, λοιπόν, έχουν μία βασική στόχευση. Όχι, δεν είναι ο περιορισμός της πανδημίας. Είναι ο περιορισμός του κάθε έναν από εμάς και η απομόνωσή του από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η πανδημία είναι σε δεύτερο πλάνο. Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας δεν παίζει ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο κλειστός πολιτισμός – μουσεία, θέατρα – αποδεδειγμένα είναι από τους μικρότερους παράγοντες διάδοσης. Οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικό χώρο επίσης. Μέτρα που απλόχερα λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως κρίνει αυτή την περίοδο ως μία από τις πιο αντιδημοκρατικές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αποφάσεις που άπτονται του συντάγματος όπως το δικαίωμα του συναθροιζεσθαι λαμβάνονται από την αστυνομία. ΜΜΕ κάτω από τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης είτε με την λίστα Πέτσα είτε με την απαλλαγή οικονομικών υποχρεώσεων (χρήση δημοσίων συχνοτήτων). Καταστολή οποιασδήποτε διαμαρτυρίας. Οι εκθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής τύπου και άρθρα έγκυρων ευρωπαϊκών πολιτικών περιοδικών είναι ενδεικτικά της κατάστασης της ποιότητας δημοκρατίας που βιώνει ο Έλληνας σήμερα.

Ο πολίτης οφείλει να βοηθήσει στον περιορισμό της πανδημίας. Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν βοηθούν τον πολίτη να υπακούσει στα μέτρα.  Δημιουργούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων καθώς βλέπει τα μπρος-πίσω, την αξία του χρήματος πάνω από την ανθρώπινη ζωή και την απαξίωση των μέτρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Παρόλα αυτά, ας σταθούμε οι πολίτες με την συμπεριφορά μας στο ύψος των περιστάσεων, να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε την διάδοση του ιού και να προστατευτούμε. Και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως τα δικαιώματα δύσκολα κερδίζονται και εύκολα αφαιρούνται.

ΥΣ. Δύο στιγμιότυπα θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό μου. Τον κ. Μαγιορκίνη να κάνει επιστημονικά διαγράμματα για να δικαιολογήσει τα 25 άτομα στην τάξη και η διευκρίνιση της αστυνομίας «Συγκεντρώσεις κάτω από 100 άτομα, δεν ισχύει στα εμπορικά κέντρα». Η απόδειξη πως μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας.

*Ο Θράσος Αξιώτης είναι μηχανικός 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα