Πανδημία: Τεράστιοι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων σε πολλές χώρες

Σαρώνει σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου

Parallaxi
πανδημία-τεράστιοι-ημερήσιοι-αριθμο-630373
Parallaxi

Με τη Βραζιλία να ξεπερνά χθες τις ΗΠΑ σε ημερήσια κρούσματα, την Αμερική να έχει γονατίσει και τον ιό να καλπάζει σε όλο τον κόσμο βασίζουμε πια τις ελπίδες μας στο εμβόλιο…

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Πάνω από 1.000 θάνατοι και 60.000 μολύνσεις σε 24 ώρες

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Τετάρτη, για ένατη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Καταγράφηκαν επίσης 1.059 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 142.942 νεκρούς στη χώρα, κατά τη σχολή αυτή ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι 63.967 νέες μολύνσεις σε μια μέρα αύξησαν σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια ο κορωνοϊός, ο οποίος προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στην Κίνα τον Δεκέμβριο προτού εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 1,2 εκατ. Αμερικανοί πάντως έχουν αποθεραπευτεί.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, όδευαν να καταγράψουν κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, όμως εδώ και αρκετές εβδομάδες, η καμπύλη της μετάδοσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Χθες Τετάρτη, με περίπου 415.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Καλιφόρνια έγινε η αμερικανική πολιτεία που έχει καταγράψει τις περισσότερες μολύνσεις από τον κορωνοϊό, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη — είναι όμως η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, υπερδιπλάσιο από αυτόν της Νέας Υόρκης.

Πάνω από 7.800 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 στην Καλιφόρνια, οι 115 την Τρίτη.

Ένας εργαζόμενος σε καφετέρια κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία μελών του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, όπως ανέφερε ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου NBC News μέσω Twitter χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου (τοπική ώρα).

Οι υπηρεσίες της προεδρίας έχουν αρχίσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του εργαζομένου αυτού στο κτίριο Αϊζενχάουερ, ακριβώς δίπλα στον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε ο Τζος Λέντερμαν, ο δημοσιογράφος του NBC. Κατά τον ίδιο, η ιατρική υπηρεσία της αμερικανικής προεδρίας έκρινε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός.

Δείτε επίσης:

Γερμανία: Έξι θάνατοι – 569 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Έξι ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν άλλα 569 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή φθάνει ως σήμερα τους 9.101 νεκρούς επί συνόλου 203.368 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ονδούρα: Δωρεά 80 εκ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι αρχές έχουν καταγράψει 988 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 35.345 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έως αυτό το στάδιο

Χορηγία ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει το σύστημα υγείας της Ονδούρας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ενημέρωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Τεγκουσιγκάλπα χθες Τετάρτη.

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλει για μήνες η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, τα νοσοκομεία της χώρας δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να διαχειριστούν τον αριθμό των ασθενών.

Οι αρχές έχουν καταγράψει 988 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 35.345 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έως αυτό το στάδιο.

Το ποσό των 80 εκατ. ευρώ «θα κατανεμηθεί στον τομέα της υγείας» σε «μέτρα για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», να στηριχθούν «οι θέσεις εργασίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αλεσάντρο Παλμέρο, ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ονδούρα.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομία της Ονδούρας θα υποστεί συρρίκνωση από 2,9% ως 3,9% το τρέχον έτος ενώ θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας.

Ήδη, το 62% του πληθυσμού της Ονδούρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κίνα: 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 14 την προηγουμένη.

Τα 18 εκ των οποίων διαγνώστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ κι ένα στην επαρχία Λιαονίνγκ, ενώ τρία ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν επαληθεύεται πως ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τον εντοπισμό 31 ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 22 την προηγουμένη.

Η Κίνα δεν προσθέτει τους ασυμπτωματικούς φορείς στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, ακόμη κι όταν οι αρχές διαπιστώνουν πως παρουσιάζουν συμπτώματα.

Έτσι παρότι χθες 16 ασυμπτωματικοί φορείς μετατράπηκαν σε ασθενείς, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν τους συμπεριλαμβάνει.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 240 ασθενείς, εκ των οποίων 11 σε κρίσιμη κατάσταση, κατά το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίου του υπουργείου.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 83.729 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Περού: Ξεπερνούν τους 17.000 οι θάνατοι επισήμως

Το υπουργείο Υγείας αναθεώρησε «προς τα πάνω» τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού

Το περουβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου ότι αναθεώρησε προς το χειρότερο τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, προσθέτοντας σε αυτόν χιλιάδες θανάτους ως τον Ιούνιο που δεν αποδίδονταν στον COVID-19 μέχρι τώρα.

Η νέα υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι διευκρίνισε ότι με τη διόρθωση των δεδομένων, το Περού καταγράφει πλέον 17.455 νεκρούς εξαιτίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

«Με βάση των απολογισμό των προηγούμενων 24 ωρών, θα καταγράφαμε 13.767 θανάτους, όμως θα προσθέσουμε σε αυτόν 3.688 ανθρώπους που πέθαναν», είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει για ποιον λόγο ακριβώς αποφασίστηκε αυτή η διόρθωση χθες.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, υπέκυψαν στον COVID-19 άλλοι 188 ασθενείς.

Οι περουβιανές αρχές προειδοποιούσαν από τον Μάρτιο ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοίνωναν και ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν θα αποκαλυπτόταν παρά μετά την πανδημία.

Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.463 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 366.550. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων από τη 14η Ιουνίου, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άρσης μέρους των μέτρων περιορισμού και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τρεις εβδομάδες αφότου ήρθη επίσημα η καραντίνα σε 18 από τις 25 περιφέρειες της χώρας των Άνδεων.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού μετατράπηκε σε ζήτημα που γεννά αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα θύματα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 44.000 εάν συμπεριληφθούν τα ύποπτα κρούσματα, κατά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης του Περού.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, και στην τρίτη ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Μεξικό: 790 θάνατοι – Πάνω από 6.000 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Η μεξικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι ανακοινώνει επίσημα

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 790 νέους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 6.019 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα φθάνει έτσι τους 41.190 νεκρούς επί συνόλου 362.274 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η μεξικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι ανακοινώνει επίσημα.

Τα κρούσματα μόλυνσης στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασαν νωρίτερα τα 4 εκατομμύρια, αφού η Βραζιλία ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ νέων.

Νότια Αφρική: Ρεκόρ 572 θανάτων σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου ότι μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 572 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 5.940 μέχρι σήμερα.

«Δυστυχώς καταγράψαμε 572 νέους θανάτους που συνδέονταν με τον COVID-19. Αυτό αύξησε το σύνολο (των νεκρών) σε 5.940», είπε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Νότια Αφρική συγκαταλέγεται στις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα από την πανδημία στον πλανήτη. Είναι αυτή που καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη την Αφρική, 394.948 ως αυτό το στάδιο.

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι έχουν καταγραφεί στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, ενώ τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην επαρχία Χαουτένγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ — η οικονομική πρωτεύουσα — και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Ο δείκτης θνητότητας στη Νότια Αφρική πάντως παραμένει χαμηλός, περί το 1,5% ως τώρα. Σχεδόν το 60% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό ανέρρωσε.

Βραζιλία: 1.284 νεκροί – Ρεκόρ 67.680 μολύνσεων σε 24 ώρες

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική

Το βραζιλιανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 22 Ιουλίου ότι κατέγραψε 67.860 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ και αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη λατινοαμερικάνικη χώρα σε πάνω από 2,23 εκατομμύρια.

Πέντε μήνες αφότου ανακοινωνόταν ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν τους 82.771 χθες Τετάρτη, αυξημένοι κατά 1.284 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια μέρα είχε καταγραφεί τη 19η Ιουνίου (54.771) και η εκρηκτική αύξησή τους που ανακοινώθηκε χθες ήταν μάλλον απροσδόκητη.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε πως η πανδημία έφθασε σε «πλατό», ότι δηλαδή η καμπύλη των κρουσμάτων μόλυνσης είχε σταθεροποιηθεί, και παρότρυνε τις αρχές να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν για να ελέγξουν την κατάσταση.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας θεωρούνται πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, εξαιτίας του ότι ο αριθμός των τεστ είναι ανεπαρκής στη χώρα ο πρόεδρος της οποίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει και αυτός μολυνθεί, όπως εξάλλου αρκετά ακόμη μέλη της κυβέρνησής του.

Ο Μπολσονάρου παραμένει σε καραντίνα, αφού το τρίτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη πως ήταν θετικό, δύο εβδομάδες αφότου επιβεβαίωσε πως προσβλήθηκε.

Το σύνολο των επισήμως καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε χθες τα 4 εκατομμύρια, με τα μισά και πλέον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Βόρεια Κορέα: Σε τρίμηνη «καταναγκαστική εργασία» όσοι δεν φοράνε μάσκες Τα νέα αυστηρότερα μέτρα αποτελούν μέρος μιας …νέας προσπάθειας ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από μέσα της Άπω Ανατολής, οι Βορειοκορεάτες θα «υποβληθούν σε καταναγκαστική εργασία τριών μηνών», σε περίπτωση που εντοπιστούν από τις Αρχές της χώρας, να μην φοράνε τις προστατευτικές μάσκες κατά του COVID-19.

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα αποτελούν μέρος μιας νέας προσπάθειας ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη «μυστικοπαθή» χώρα της ανατολικής Ασίας.

Μάλιστα έχει καθοριστεί πως μαθητές σχολείων θα είναι εκείνοι που θα κάνουν τις «περιπολίες για μάσκα προσώπου» ώστε να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας στο Radio Free Asia.

North Koreans will reportedly be subjected to three months of hard labour for not wearing Covid-19 face masks under tough new rules. Above, Ryongwang Senior Middle School students have their temperatures checked before entering the school in Pyongyang Όσοι βρεθούν χωρίς μάσκα προσώπου θα υποβληθούν άμεσα, σε τρεις μήνες «πειθαρχικής εργασίας».

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει καταγράψει επίσημα καμία περίπτωση κορωνοϊού, αλλά έχει λάβει εντατικά μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, της εντολής για χρήση μάσκας και υποχρεωτικών καραντίνων για τους εργάτες που δουλεύουν κοντά στα σύνορα της χώρας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι αποκάλυψαν στους πολίτες σε δημόσιες διαλέξεις τους, ότι υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ήδη από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με το Radio Free Asia.

Το μέσο αναφέρει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι ομιλίες των αξιωματούχων, σε οργανισμούς, χώρους εργασίας και γειτονιές, ενημερώνοντας τους ότι υπήρχαν περιπτώσεις κρουσμάτων εντός της χώρας, χωρίς να δοθούν αριθμοί – με τις δύο κύριες εστίες να είναι η Πιονγκγιάνγκ και η επαρχία Ριάνγκανγκ.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι δεν έχουν περιπτώσεις κορωνοϊού.

Αίγυπτος

Τα 90.000 φτάνουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αίγυπτο, καθώς χθες καταγράφηκαν 667 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μολύνσεων, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 89.745 άτομα στην Αίγυπτο, από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά η πανδημία στη χώρα, στις 14 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, 41 άνθρωποι κατέληξαν χθες από τον COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάχει τα 4.440 άτομα. Μέχρι σήμερα, αρνητικά στον ιό παρουσιάζονται 30.075 άτομα.

Αυστραλία

Η Αυστραλία κατέγραψε σήμερα, Πέμπτη, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων λόγω του κορωνοϊού εδώ και τρεις μήνες, με την επιδημία Covid-19 να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία.

Οι αρχές της πολιτείας Βικτόρια ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 403 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ πέντε άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων στην Αυστραλία από τα μέσα Απριλίου.

Καθώς οι αρχές δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, οι κάτοικοι της Μελβούρνης και στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας πρέπει πλέον να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Όσοι δεν φορούν μάσκα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 200 δολαρίων Αυστραλίας.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί περίπου 13.000 κρούσματα covid-19 και 128 θάνατοι.

Στη Βικτόρια οι σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη.

«Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, να κάνουμε απλά πράγματα, μικρά και μεγάλα, ο κάθε ένας από εμάς να προστατεύσει τους άλλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους.

Ιαπωνία

Περισσότερα από 300 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός αυτός ρεκόρ ξεπερνάει τον προηγούμενο υψηλότερο αριθμό των 293 νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε μια ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Οι αρχές του Τόκιο κάλεσαν χθες τους πολίτες να μείνουν από σήμερα στα σπίτια τους και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ το επίπεδο συναγερμού στην ιαπωνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις από τον κορονοϊό δείχνουν να εξαπλώνονται γρήγορα και ευρύτατα.

“Ζητώ από τους κατοίκους του Τόκιο να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξόδους, κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι των οποίων η υγεία είναι ήδη εύθραυστη”, ανακοίνωσε η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε χθες ενόψει των δύο αργιών σήμερα και αύριο Παρασκευή στην Ιαπωνία και του σαββατοκύριακου.

Παπούα Νέα Γουινέα

Η Παπούα Νέα Γουινέα ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρείας επιδημίας στη χώρα αυτή η οποία διαθέτει περιορισμένους πόρους.

Αν και μέχρι πρότινος η Παπούα Νέα Γουινέα είχε αποφύγει μια έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19, εδώ και μερικές ημέρες παρατηρεί αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τρία νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, ανεβάζοντας σε 30 το σύνολο των μολύνσεων, την ώρα που την Κυριακή ήταν 11.

Με περιορισμένες δυνατότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας φοβούνται ότι η covid-19 έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο στην κοινότητα.

Ο Ντέιβιντ Μάνινγκ, αξιωματούχος αρμόδιος για τις πανδημίες, εξέφρασε “τη βαθιά μου ανησυχία για τον ανησυχητικό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 στο Πορτ Μόρεσμπι και το ενδεχόμενο εξάπλωσής της σε άλλες επαρχίες”, ενώ έκανε λόγο “για μεγάλη πιθανότητα εκτεταμένων μολύνσεων στον πληθυσμό”.

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του Ειρηνικού και το σύστημα υγείας της είναι ήδη υπό πίεση εξαιτίας της ελονοσίας, της φυματίωσης και του AIDS, ενώ το αρχιπέλαγος είναι αντιμέτωπο και με την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας.

Ο Μάνινγκ διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ έχε ξεκινήσει να οργανώνει μια έκτακτη, διεθνή ομάδα η οποία θα αναπτυχθεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει “άμεση ανάγκη” για υγειονομικό προσωπικό στη χώρα προκειμένου να διαχειριστεί τα νέα κρούσματα και να οργανώσει ειδικές εγκαταστάσεις για τους ασθενείς.

Ισημερινός

Σχεδόν τα έξι στα δέκα πρόσωπα που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 στον Ισημερινό δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους να παραμείνουν σε απομόνωση τον Ιούνιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει κλιμάκωση της εξάπλωσης, ειδικά στο Κίτο, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Χαβιέρ Σολόρσανο. «Τον Μάιο, το 54% των ανθρώπων που γνώριζαν πως είχαν μολυνθεί παραβίαζε την απομόνωσή του για ως και επτά ώρες την ημέρα (…) Τον Ιούνιο, (το ποσοστό αυτό) αυξήθηκε σε 59,5%, σε έξι στους δέκα», στηλίτευσε ο Σολόρσανο σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ecuavisa.

Ο Ισημερινός, συγκριτικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει καταγράψει περί τα 77.300 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.400 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (ή 31 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους). Οι αρχές εκτιμούν ότι άλλοι τουλάχιστον 3.400 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην πανδημία. Το Κίτο, όπου συνεχίζεται να εφαρμόζεται οκτάωρη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι η πόλη του Ισημερινού όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρωτεύουσα, με 11.741 κρούσματα μόλυνσης — ήταν 6.571 την 30ή Ιουνίου — κοντεύει να φθάσει τον αριθμό που έχει καταγράψει η Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), μια από τις πρώτες εστίες της πανδημίας στη Λατινική Αμερική. Μπροστά στην αύξηση αυτή η κυβέρνηση διέταξε να γίνονται περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτικών στις συνοικίες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότερες παραβιάσεις των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Σολόρσανο, στο Κίτο, που μετρά 2,8 εκατ. κατοίκους, «το 78% των πολιτών δεν θέλει να αποδεχθεί τους ελέγχους στην κίνηση, ούτε τη χρήση μάσκας» και ακόμη λιγότεροι «την κοινωνική απόσταση», που συνεπάγεται πως δεν θα γίνονται «ούτε συγκεντρώσεις, ούτε γιορτές». Συνολικά το 95% των κοινοτήτων του Ισημερινού, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Ο Συνήγορος του Λαού Φρέντι Καριόν, αρμόδιος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ζήτησε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει τα μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα, κάνοντας λόγο για κορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Από τον Μάιο, τα μέτρα χαλάρωσαν ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, που έχει δεχθεί πλήγμα από την πανδημία, όμως η κατάσταση εξαίρεσης, η οποία είχε κηρυχθεί τον Μάρτιο, θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Αύγουστο.

Ισραήλ

Μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο που χειρίζεται την επιδημία του κορονοϊού, αποφάσισε να διορίσει έναν επαγγελματία της δημόσιας υγείας για να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται τακτικά διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, με τους πολίτες να καταγγέλλουν τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση της επιδημίας covid-19 αλλά και των επιπτώσεών της από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Παράλληλα αυξήθηκαν οι εκκλήσεις για τον διορισμό ενός συντονιστή για την αντιμετώπιση της επιδημίας, μία θέση η οποία τελικά δόθηκε στον Ρόνι Γκάμζου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ιατρικού κέντρου Sourasky στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

“Ο καθηγητής Γκάμζου διαθέτει χρόνια διοικητικής εμπειρίας στον τομέα της υγείας”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ επαιρόταν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία, όμως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται μετά την άρση του lockdown στα τέλη Μαΐου, ενώ μεγάλη αύξηση σημείωσε και το ποσοστό ανεργίας τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας το 20%.

Η χώρα των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει περισσότερα από 56.000 κρούσματα μέχρι χθες και 430 θανάτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερά πάνω από τα 1.000, με την Τρίτη να καταγράφονται 2.000 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 5.848 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 795.038 –ο τέταρτος υψηλότερος στον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αρμόδιες αρχές της χώρας ανέφεραν ότι 147 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών στη Ρωσία να ανέρχεται σε 12.892.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα