ΤΕΥΧΟΣ 259

Parallaxi Δεκεμβρίου 2021: Taste and book issue

Η Parallaxi Δεκεμβρίου κυκλοφορεί παντού στην πόλη από την Πέμπτη 25/11 με ένα χορταστικό τεύχος.

Φαγητό, η νέα θρησκεία. Ο Γιώργος Τούλας γράφει για το εντυπωσιακό άλμα γνώσεων τα τελευταία χρόνια γύρω από το φαγητό. Η Ελένη Καραϊνδρου ανοίγει την καρδιά της στην parallaxi. Η μεγάλη κυρία της ελληνικής σύνθεσης de profundis. Ο Κωστής Κεκελιάδης μας λύνει την απορία για το τι απογίνεται το φαγητό που περισσεύει στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της ημέρας. Σε μια εποχή που το ζήτημα της υπογονιμότητας, για πολλούς λόγους που αφορούν τον τρόπο ζωής απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια, ο κινηματογράφος απαντά με μια σειρά σπουδαίες δημιουργίες. Η γαστρονομία στη μετά-covid εποχή. Η Σύλβια Κουμεντάκη καταγράφει τις νέες τάσεις, αλλά και αυτές που υποχώρησαν την τελευταία διετία. Ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης μας παρουσιάζει την ανατολική καρδιά των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης. SKG Bar Stories. Άγνωστες ιστορίες από μπαρ της πόλης που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Food Guide. Ο απόλυτος οδηγός των μαγαζιών στην πόλη που ανακαινίζονται, φρεσκάρονται και παρουσιάζουν νέους καταλόγους. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τιμά την Μάτση Χατζηλαζάρου και τον Ανέστη Ευαγγέλου. Η Μαρία Ριτζαλέου ανοίγει τον φάκελο για την επόμενη μέρα στο χώρο του βιβλίου, τον μεγάλο χαμένο στην Ελλάδα της πανδημίας. Οδηγός βιβλίου. Αυτά που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σου. Ποτάμια είναι και κυλούν. Ο Χρήστος Ωραιόπουλος παρουσιάζει το άγνωστο υδάτινο στοιχείο της Θεσσαλονίκης. 

Σε ένα ολόφρεσκο design των dolphins communication design που εδώ και 23 χρόνια έχουν τη σχεδιαστική ευθύνη της parallaxi.

Φαγητό, η νέα θρησκεία

Υπάρχει ένα εντυπωσιακό άλμα γνώσεων σε σχέση με το φαγητό τα τελευταία χρόνια. Ταξιδεύοντας περισσότερο, δοκιμάζοντας περισσότερα, γράφοντας και διαβάζοντας περισσότερο για φαγητό, βλέποντας δεκάδες εκπομπές μαγειρικής, ριάλιτι μαγειρικού ανταγωνισμού, ακούγοντας σεφ να αγορεύουν, βλέποντας να δημιουργείται μια νέα σκηνή από περίβλεπτα πρόσωπα μαγείρων, ρωτώντας λεπτομέρειες σε μάγειρες που συναντάμε, ανατρέχοντας σε μνήμες που κουβαλάμε από τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας, ψάχνοντας υλικά σε μικρούς παραγωγoύς και λαϊκές, τολμώντας να δοκιμάσουμε πράγματα που δεν μας περνούσαν από το μυαλό, γινόμαστε πια μέλη μιας νέας μεγάλης κοινότητας που βάζει το φαγητό στο επίκεντρο.

Ελένη Καραϊνδρου – Κοιτάζω μόνο μπροστά

Τις μέρες αυτές συμπλήρωσε 80 χρόνια μιας συναρπαστικής ζωής. Η σημαντικότερη ελληνίδα συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, που τιμήθηκε πριν λίγο καιρό με ένα παγκόσμιο βραβείο με το οποίο έχουν τιμηθεί οι κορυφαίοι συνθέτες του κόσμου, αφηγείται τη ζωή της και μιλά για τα διαρκή της σχέδια. Η μεγάλη κυρία της ελληνικής σύνθεσης de profundis.

Τι απογίνεται το φαγητό που περισσεύει στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της ημέρας;

Πώς ζούμε; Αυτήν την απλή ερώτηση θέτει ο κυνηγός πουλιών Παπαγκένο στην όπερα “Μαγικός Αυλός”. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ από την αυλή της Βιέννης όπου ζει αφουγκράζεται τους ήχους της Γαλλικής Επανάστασης που επελαύνει από το Παρίσι και ο ήρωάς του, ο Παπαγκένο, δίνει την εξίσου απλή και αφοπλιστική απάντηση στο πρωταρχικό ερώτημα:

Ζούμε τρώ γοντας και πίνοντας! Σήμερα, που οι τιμές ακόμη και των βασικών αγαθών ανεβαίνουν μαζικά για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν είκοσι χρόνια όταν το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή,βλέπουμε την απειλητική εξάπλωση της φτώχειας και της πείνας σαν κι εκείνη του 18ου και του 19ου αιώνα. Επανέρχεται το είδος της φτώχειας για το οποίο μίλησε η Σαρλότ Μπροντέ στο βιβλίο της “Shirley” που αρχίζει με τη φράση: “Η φτώχεια γεννάει μίσος”.

Το σινεμά σπουδαία φωτίζει την υπογονιμότητα

Σε μια εποχή που το ζήτημα της υπογονιμότητας, για πολλούς λόγους που αφορούν τον τρόπο ζωής απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια, ο κινηματογράφος απαντά με μια σειρά σπουδαίες δημιουργίες, fiction και ντοκιμαντέρ σε ζητήματα και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία των ανθρώπων που μπαίνουν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Βασανιστικά ερωτήματα, απογοητεύσεις και ελπίδες, η ματιά των γυναικών, αλλά και των ανδρών, κάμερες που κοιτάζουν στα μάτια ανθρώπους που δοκιμάζονται και τελικά νικούν, ιστορίες της διπλανής πόρτας γίνονται υλικό ταινιών που αξίζει να μελετήσουμε. Παρέα με την Embryolab, την πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004 και τους κορυφαίους της επιστήμονες είδαμε έξι ταινίες και τους ζητήσαμε να τις σχολιάσουν.

Η γαστρονομία στη μετά covid εποχή

Η πανδημία σάρωσε συνήθειες, βεβαιότητες και παραδοχές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η εστίαση ήταν από εκείνους τους τομείς που οι αλλαγές υπήρξαν σαρωτικές. Στη διάρκεια αυτών των δυο παράξενων χρόνων γεννήθηκαν νέες τάσεις και άλλες υποχώρησαν.

Η Θεσσαλονίκη συναντά ξανά την ανατολίτικη καρδιά της

Αναζητώντας κανείς τη γαστριμαργική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης – είτε διαβάζοντας είτε δοκιμάζοντας – το συμπέρασμα είναι σχεδόν μετά βεβαιότητας ένα και το εξής: η Θεσσαλονίκη διατηρεί διαχρονικά τον τίτλο της πλέον κοσμοπολίτικης πόλης στον τομέα της γαστρονομίας στον ελλαδικό χώρο. Όντας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης και με ένα πολυπολιτισμικό προφίλ το οποίο καλύπτει ένα χρονικό φάσμα 500χρόνων, η πόλη είναι χαρακτηριστικό δείγμα Μεσογειακής πόλης – λιμανιού με έντονη πολιτισμική διαστρωμάτωση, προϊόν φυσικά των διαφόρων λαών που είτε απλώς πέρα σαν από τη Θεσσαλονίκη είτε συνέβαλλαν σημαντικά με τη χρόνια παρουσία τους στη διαμόρφωση του ιστορικού-πολιτισμικού προφίλ της: ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα παλιού και νέου (στον υλικό πολιτισμό και την εικόνα της πόλης) που συνιστούν μια ιδιότυπη «στρωματογραφία» όπως περιγράφει και η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη.

SKG Bar Stories

H Θεσσαλονίκη κράτησε τα σκήπτρα της διασκέδασης στα μπαρ και τη νύχτα για τριάντα χρόνια χάρη σε μια σειρά μυθικά μαγαζιά και παρέες που έγραψαν ιστορία. Τρεις πρωταγωνιστές αυτής της μυθικής περιόδου θυμούνται για χάρη μας.

Food Guide

Στους πρόποδες ενός χειμώνα, του οποίου την έκβαση ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε, η ζωή φαίνεται να κυλάει σχεδόν φυσιολογικά, με την πλειοψηφία των ανθρώπων της πόλης να δείχνουν μια διάθεση εξωστρέφειας και κοινωνικοποίησης. Τα μαγαζιά της πόλης ανακαινίζονται, φρεσκάρονται κι παρουσιάζουν τους νέους καταλόγους τους προς ακόμα μεγαλύτερη τέρψιν των θαμώνων τους. Η αστική διασκέδαση, ένα παζλ από στέκια αγαπημένα, που συνθέτουν τον χάρτη της ψυχαγωγίας μας κάθε στιγμή της ημέρας. Ο updated οδηγός της πόλης θα σας οδηγήσει εκεί ακριβώς που η διάθεσή σας θα ανθίσει και το κέφι θα επανέλθει δυναμικά. Εκεί, που σας σέβονται και σας προσφέρουν μόνο το καλύτερο. Winter, here we come!

Μάτση Χατζηλαζάρου – Ανέστης Ευαγγέλου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα τιμήσει φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου τους Θεσσαλονικείς συγγραφείς Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987) και Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994).

Το βιβλίο στη μετά covid εποχή

Μεγάλος χαμένος και στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας εξακολουθεί να είναι το βιβλίο, καθώς σημειώνει ποσοστιαία μείωση του τζίρου 18,7% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στο λιανεμπόριο το β ́ τρίμηνο του 2021 δεν αφορούν το βιβλίο και οι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν τις γιορτές των Χριστουγέννων για να τονωθεί η κίνηση.

The Book Guide

Οδηγός βιβλίου για νέες κυκλοφορίες που δεν πρέπει να χάσεις

Ποτάμια είναι και κυλούν

Το άγνωστο υδάτινο στοιχείο της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα παλίμψηστο σε οριζόντια θέση. Ξαπλωμένα στρώματα ιστορίας, ξαπλωμένα φύλλα για παραδοσιακή πίτα από αρχαίο αλεύρι. Ένας κορμός δένδρου που απλά δεν ορθώνεται προς τον ουρανό, αλλά απλώνεται σαν το νερό που κυλά στο πεζοδρόμιο και βρίσκει τις διαδρομές του στα χωρίσματα των πλακών.

Διαβάστε online την parallaxi Δεκεμβρίου εδώ

http://[responsive-flipbook id=”Τεύχος_259_12/2021″]

Σχετικά Αρθρα