ΤΕΥΧΟΣ 261

Parallaxi Φεβρουαρίου 2022: Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική αργή αλλαγή της Θεσσαλονίκης

Η Parallaxi Φεβρουαρίου κυκλοφορεί παντού στην πόλη με ένα τεύχος αφιερωμένο στην πολεοδομική και αρχιτεκτονική αργή αλλαγή της Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Τούλας γράφει για μια πόλη που βρίσκεται στο μεταίχμιο και τον καλύτερο τρόπο για να αντιληφθεί κανείς πως αλλάζει η Θεσσαλονίκη σήμερα. Ο Κωστής Κεκελιάδης αναλύει τις πολεοδομικές προκλήσεις της πόλης. Η αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Δρ. Χάρις Χριστοδούλου κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση στις αλλαγές που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη σήμερα και στο παρακάτω μιας πόλης στάσιμης. Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης αρθρογραφεί για τα κάστρα της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη και τα παραδείγματα που πρέπει να πάρουμε από αντίστοιχες περιπτώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Χριστόπουλο, Καθηγητή Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, για για την πανδημία, τη λογοκρισία, την ακροδεξιά, τα social media, τις παγκόσμιες αλλαγές, τους νέους. Τι γεύση θα έχει το 2022; Η Σόνια Ταλαντινού γράφει για τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν.

Μια πόλη στο μεταίχμιο

Ένας ενδιαφέρον τρόπος για να αντιληφθεί κανείς πως αλλάζει η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι να κάνει το εξής: Να βρεθεί στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της Θέρμης, εκεί που πολυτελή συγκροτήματα πολυκατοικιών ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πάνω στον περιφερειακό, τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα μιας εποχής μετά την μακροχρόνια κρίση της οικοδομής που απευθύνονται σε μια ανερχόμενη τάξη στελεχών πολυεθνικών που αποζητούν ένα υψηλό επίπεδο ζωής και στη συνέχεια να διασχίσουν το μεγάλο δρόμο μέχρι την απόληξη του παρατηρώντας στη δυτική πλευρά του, τις γειτονιές που ξεφυτρώνουν στην άλλη πλευρά της πόλης.

Οι πολεοδομικές προκλήσεις της Θεσσαλονίκης

Η πολεοδομική ταυτότητα της πόλης στον 21ο αιώνα, οι ελλείψεις σε υποδομές, η στατιστική αποτύπωση των κατοικιών, οι νέοι αρχιτέκτονες.

Η Θεσσαλονίκη καλειδοσκόπιο μετασχηματισμών

Μια ψύχραιμη αποτίμηση στις αλλαγές που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη σήμερα και στο παρακάτω μιας πόλης στάσιμης.

Αλλού Αλλιώς: Τα κάστρα της Βιομηχανίας

Πώς το Καρλόβασι, ο Βόλος, το Ναύπλιο, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη πρέπει να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για τη Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Χριστόπουλος: Η λογοκρισία του καιρού μας είναι η αυτολογοκρισία των επιστημόνων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών

Μια συζήτηση για την πανδημία, τη λογοκρισία, την ακροδεξιά, τα social media, τις παγκόσμιες αλλαγές, τους νέους με τον Καθηγητή Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών από το 2021. Διανοούμενος με δημόσιες παρεμβάσεις στα ζητήματα ενδιαφέροντός του και ακτιβιστής των δικαιωμάτων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, με τεράστια κοινωνική δράση.

Τι γεύση θα έχει το 2022;

Όπως κάθε χρόνο η μόδα λανσάρει τις τάσεις, εμπνέοντας τους fashionistas σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι και η κουλτούρα της διατροφής, όσον αφορά στο φαγητό και το ποτό, παρουσιάζει τα trends που θα επικρατήσουν, με τις τιμές των πρώτων υλών, τη βιωσιμότητα, τη συνεχιζόμενη πανδημία και την παγκοσμιοποίηση ν’ αποτελούν τους βασικούς ρυθμιστές του παιχνιδιού. Οι experts αποφάνθηκαν για τις νέες συνήθειες που θα υιοθετήσουμε το 2022.

Διαβάστε online την parallaxi Φεβρουαρίου εδώ

[responsive-flipbook id=”Τεύχος_261_02/2022″]

Σχετικά Αρθρα