Featured

Παρουσιάστηκε το πρώτο υπό ανάπλαση κτίριο στο Παύλου Μελά

Στην πραγματοποίηση του σχεδίου συνολικής ανάπλασης των χώρων του ιστορικού στρατοπέδου Παύλου Μελά και ανάδειξης της μνημειακότητάς του προχωράει σύντομα ο Δήμος του Παύλου Μελά. Παρουσιάστηκε σήμερα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, από το δήμαρχο Δημήτρη Δερμουτζίδη, η έναρξη της ανάπλασης του κτιρίου Α2.

Parallaxi
παρουσιάστηκε-το-πρώτο-υπό-ανάπλαση-κ-613401
Parallaxi

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, από το δήμαρχο Δημήτρη Δερμουτζίδη, η έναρξη της ανάπλασης του κτιρίου Α2. Με την παρουσία όλης της ομάδας που συνέπραξε στο μεγάλο έργο.

Το πρώτο εντυπωσιακό βήμα για την αλλαγή χρήσης και την απόδοση στην κοινωνία της περιοχής του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης των τελευταίων δεκαετιών στην Θεσσαλονίκη.

Στις 30/6/2020 ολοκληρώνεται εμπρόθεσμα με πληρότητα και επιτυχία το έργο με τίτλο

“ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ για την ΕΚΠΟΝΗΣΗ των ΜΕΛΕΤΩΝ του ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ των ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ (πρώην Στρατοπέδου) ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ”.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΣΑΕ 055 με κωδικό2018ΣΕ05500038, ως Επιχορήγηση προς την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) με το ποσόν των 426.402,20 Ευρώ, το οποίο απορροφήθηκε εμπρόθεσμα και παραγωγικά στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ:

• του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ως Κυρίου του Έργου • της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ ως ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΑΧΕΙΑΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ & ΣΧΕΔΙΩΝ και φορέα υλοποίησης του έργο • της ΜΟΝΑΔΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΑΤΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΜΟΔ ΑΕ) ως φορέα υποστήριξης μέσω της ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΟΥ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2030» • του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ λόγω του χαρακτήρα του έργου που αφορά σε Ιστορικό Τόπο και κηρυγμένο κτιριακό διατηρητέο μνημείο

Το συνολικό έργο αναπτύχθηκε σε δύο σκέλη:

1. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ και ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ σε ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ του πρώην Στρατοπέδου ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ: Πρόκειται για την ανάπλαση και την περιβαλλοντική αναβάθμισή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά και μετατροπή του στο μεγαλύτερο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ της Θεσσαλονίκης έκτασης 332 στρ. εκ των οποίων 150 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος. Η ανάπλαση αφορά στην εξυγίανση και ενίσχυση του υπαιθρίου χώρου και οργάνωση του πρασίνου με ενίσχυση φυτεύσεων και κατασκευή υποδομών αναψυχής.

2. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ για την ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ: Πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα εμβαδού 3.400 m2 του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα τέλη του 19ου. Ανήκει σε συγκρότημα στρατιωτικών κτισμάτων των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης, που μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 εξυπηρέτησε ανάγκες των Συμμαχικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς πολέμους, αποτέλεσε χώρο Ναζιστικής κατοχής και εγκατάστασης στρατιωτικών δυνάμεων και φυλακών και στην συνέχεια χώρο Στρατοπέδου του Ελληνικού Στρατού. Στο κτίριο μετά την αναστήλωση του πρόκειται πλέον να λειτουργήσει το νέο Δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά καθώς και το υπο σύσταση Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Το έργο αποτέλεσε μια σύνθετη υποστηρικτική παρέμβαση της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ προς το ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ για την ωρίμανση του συνόλου των μελετών και αδειοδοτήσεων σε χρόνους μεγάλης ταχύτητας για το μέγεθος του έργου (πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης) που οδήγησε στην αξιοποίηση σημαντικών πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εφόσον οι παρασχεθείσες υπηρεσίες απέδωσαν πολλαπλά τμήματα που είναι:

• οι Μελέτες Εφαρμογής και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ», έργο π/υ Δημοπράτησης 19.600.000 Ευρώ (έχει ολοκληρωθεί η Δημοπράτηση και έχει αναδειχθεί ο Ανάδοχος) χρηματοδοτούμενο ως προς την κατασκευή του από το ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΟΧΕ ΒΑΑ – 2014 – 2020

• το σύνολο των μελετών και εγκρίσεων σε επίπεδο Τευχών Δημοπράτησης για το έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΙΣΜΟΥ» που αφορά στην αναστήλωση και απόδοση σε χρήση Δημαρχείου του ιστορικού κτηρίου Α2 χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑΝΕΚ – ΕΣΠΑ 2014 – 2020 καθώς και τις προκαταρκτικές μελέτες και μελέτες σωστικών επεμβάσεων (αποτύπωσης, μελέτη αντιστήριξης) για το δίδυμο κτίριο Α3

• την Ιστορική τεκμηρίωση, την Μουσειολογική και την Μουσειογραφική μελέτη για την συγκρότηση και εγκατάσταση της μόνιμης Έκθεσης του υπο σύσταση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον ιστορικό – μαρτυρικό τόπο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά

• την Μελέτη Στρατηγικής & Βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα καθώς και την διατύπωση σε όρους κόστους / οφέλους των όρων λειτουργίας του χώρου ο οποίος θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Ελλάδας, με σύνθετες ανάγκες συντήρησης και οικονομικής διαχείρισης

• καθώς επίσης και ένα οργανωμένο επικοινωνιακό υλικό δημοσιότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου και της θετικής και πολλαπλής επίπτωσής του στην πόλη και ειδικότερα στην Δυτική Θεσσαλονίκης όπου ιστορικά καταγράφονται σημαντικοί δείκτες περιβαλλοντικής και αστικής υστέρησης.

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ

Στην πραγματοποίηση του σχεδίου συνολικής ανάπλασης των χώρων του ιστορικού στρατοπέδου Παύλου Μελά και ανάδειξης της μνημειακότητάς του προχωράει σύντομα ο Δήμος του Παύλου Μελά με την δημιουργία, στο χώρο, Μητροπολιτικού Πάρκου και Μόνιμης Έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που στην ολοκλήρωσή του θα αποδώσει έναν χρηστικό πνεύμονα πράσινου ακάλυπτου χώρου στο πολεοδομικό συγκρότημα της δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και έναν χώρο ανάδειξης, διατήρησης και καλλιέργειας της ιστορικής μνήμης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύντομη ιστορική αναδρομή του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Η ιστορία του Στρατοπέδου Παύλου Μελά είναι στενά συνδεδεμένη με την νεότερη μεταβατική πορεία της πόλης προς τον 20ό αιώνα. Κατασκευάστηκε από την οθωμανική διοίκηση, στα τέλη του 19ου αι., σε στρατηγικής σημασίας σημείο, λόγω της γειτνίασης με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την εποχή ίδρυσης του στρατοπέδου, το ποσοστό οικιστικής κάλυψης της περιοχής ήταν πολύ χαμηλό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή ήταν εγκατεστημένα νεκροταφεία, μοναστήρια και τσιφλίκια. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, το στρατόπεδο καταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό. Το διάστημα 1915-17 τα στρατεύματα της Αντάντ που αποβιβάστηκαν στην Θεσσαλονίκη, μετέτρεψαν την ευρύτερη περιοχή σε ένα απέραντο στρατόπεδο. Μετά τη λήξη του πολέμου και την απομάκρυνση των συμμαχικών στρατευμάτων, στις πρόχειρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στεγάστηκαν σταδιακά οι πρόσφυγες δημιουργώντας τα οικιστικά κέντρα που μετεξελίχθηκαν στους σημερινούς δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η αρχική πρόχειρη εγκατάσταση δεν επέτρεψε στο κράτος την δημιουργία υποδομών και πολεοδομικών παρεμβάσεων κατάλληλων για την συγκροτημένη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής το στρατόπεδο κατελήφθη από τον γερμανικό στρατό, οπότε και ο χώρος μετατράπηκε σε τόπο μαρτυρίου για τους φυλακισμένους της Εθνικής Αντίστασης. Με το τέλος του πολέμου το στρατόπεδο ξαναπέρασε στην κατοχή του ελληνικού στρατού και έως την δεκαετία του 60 ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη των εγκαταστάσεών του με την ανέγερση κτισμάτων κυρίως στην νότια πλευρά. Από την δεκαετία του 1970 και μετά το στρατόπεδο έπαυσε να αποτελεί βάση μάχιμων μονάδων. Οι εγκαταστάσεις του υπολειτουργούσαν μέχρι το 2006, οπότε το στρατόπεδο εγκαταλείφθηκε οριστικά από τον στρατό. Το 2017, με τη Σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο Δήμο και το YΠ.ΕΘ.Α., παραδόθηκαν οι χώροι του στρατοπέδου στον Δήμο Παύλου Μελά δικαιώνοντας, έτσι, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών.

Περιοχή παρέμβασης

Η περιοχή παρέμβασης είναι η έκταση του πρώην Στρατοπέδου του Παύλου Μελά, περίπου 344 στρεμμάτων, σε κομβική τοποθεσία στον πυρήνα του βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ). Η έκταση αυτή εντάσσεται στην Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση και με την Δημοτική Κοινότητα Πολίχνης του ίδιου δήμου, την Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και την Δημοτική Κοινότητα Νεαπόλεως του δήμου Νεαπόλεως – Συκεών.

Στην ιδιαίτερα αυτή πυκνοκατοικημένη περιοχή η δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου θα λειτουργήσει υπερτοπικά δημιουργώντας πνεύμονα ζωής όχι μόνο για τον δήμο Παύλου Μελά αλλά καλύπτοντας τις ανάγκες πολύ μεγαλύτερης περιοχής που θα περιλαμβάνει και τους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς και τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του έργου εκπονήθηκε Ειδικό Χωρικό Σχέδιο από τον δήμου Παύλου Μελά για την επιβολή ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων που αποβλέπουν στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της περιοχής με κάλυψη των αναγκών παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης και την μη ανατροπή της πολεοδομικής και χωροταξικής λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής.

Στόχοι ανάπλασης

Οι στόχοι της ανάπλασης εστιάζουν στις ακόλουθες παραμέτρους:

Α. Διατήρηση της μνήμης και του ιστορικού χαρακτήρα του δομημένου και αδόμητου τοπίου εντός του οριοθετημένου ιστορικού τόπου, μέσω της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των κηρυγμένων νεότερων μνημείων.

Β. Επιδίωξη της διατήρησης, ανάδειξης και εμπλουτισμού του υπάρχοντος πρασίνου και υιοθέτηση των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού με γνώμονα την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την αειφόρο διαχείριση του τοπίου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Παύλου Μελά.

Γ. Πρόβλεψη ώστε η συνολική δόμηση να μην υπερβαίνει την ήδη υφιστάμενη στο σύνολο του χώρου, με δυνατότητα ωστόσο αναδιάταξής της όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο την βελτίωση της πολεοδομικής λειτουργίας της περιοχής.

Δ. Οι χρήσεις που προβλέπονται περιλαμβάνουν:

• Ελεύθερους χώρους και αστικό πράσινο • Χώρους εκπαίδευσης • Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις • Κτίρια αναψυχής • Διοίκηση επιπέδου Δήμου • Εμπορικά καταστήματα εξαιρουμένων υπεραγορών, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων • Μικρής κλίμακας περιοδικές / εποχικές εκθέσεις, υπαίθριες ή μη. • Θρησκευτικούς χώρους. • Την ίδρυση και λειτουργία Μόνιμης Έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση, ένα μοναδικό πλεονέκτημα για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα, με σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις σημερινές διεθνείς απαιτήσεις και τα σύγχρονα μουσειολογικά και μουσειογραφικά δεδομένα. Η κεντρική ιδέα λειτουργίας της θα συναιρείτο ανθρωποκεντρικό και εθνικό στοιχείο και θα επιτελεί τόσο τις συμβατικές λειτουργίες ενός εκθεσιακού χώρου όσο και εκείνες της έρευνας αλλά και της εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας του κοινού.

Η λειτουργία της Έκθεσης για την Εθνική Αντίσταση σε άμεση εγγύτητα με το Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής Λαζαριστών και τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζεϊτενλικ δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο στην περιοχή ικανό να προσελκύει επισκέπτες από όλη την πόλη αλλά και ευρύτερα. Η θέση του, δίπλα σε κεντρικό οδικό άξονα αλλά και στην μελλοντική επέκταση του μετρό εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη προσβασιμότητα του κοινού.

Η ανάπτυξη του προγράμματος ανάπλασης των εκτάσεων και των κτηριακών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Παύλου Μελά ενσωματώνει τον χώρο του στρατοπέδου τόσο στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό όσο και την κοινωνική ζωή της πόλης, δημιουργώντας μια όαση υπερτοπικού πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με την ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει τη δυτική Θεσσαλονίκη δημιουργώντας ένα ακόμη, νέο τοπόσημο στο σύνολο των μνημειακών έργων του πολεοδομικού συγκροτήματος ολόκληρης της πόλης.

Αποκατάσταση & Επανάχρηση Ιστορικού Κτιρίου Α2

Από το παρελθόν…

Το κτήριο με τη διακριτική ονομασία Α2 βρίσκεται εντός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και είναι χτισμένο την περίοδο 1895 – 1905. Το 2003, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το ΥΠ.ΠΟ.Α χαρακτήρισε το κέλυφος του κτηρίου ως «μνημείο» και το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής έκτασης του πρώην στρατοπέδου ως ιστορικό τόπο.

Το κτίσμα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της έκτασης του στρατοπέδου και αναπτύσσεται σε συνολικό μήκος 150 μέτρων παράλληλα προς την οδό Λαγκαδά. Φέρει νέοκλασσικίζοντα δυτικότροπα χαρακτηριστικά στην εξωτερική του όψη και εσωτερικά οργανώνεται από μεγάλες διαμπερείς αίθουσες σε σειρά. Στην αρχική του φάση το κτήριο είχε εσωτερικά διπλή φέρουσα ξύλινη κιονοστοιχία που μαζί με τους περιμετρικούς τοίχους από μεικτή πλινθοδομή στήριζαν την ξυλοκατασκευή του ορόφου και της στέγης. Στην διάρκεια όμως της ζωής του δέχθηκε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που αλλοίωσαν σε σημαντικό βαθμό τα εσωτερικά κυρίως, δομοστατικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά.

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά έχει μια μακρά ιστορία που συνδέεται με όλα τα σημαντικά γεγονότα της μεταβατικής πορείας της Θεσσαλονίκης προς τον 21ο αιώνα. Το κτήριο Α2 – το εμβληματικότερο όλων των κτισμάτων του πρώην στρατοπέδου – χρησιμοποιήθηκε, σε όλη αυτή την ιστορική πορεία, για διάφορους σκοπούς: αρχικά ως θάλαμος οπλιτών από τον Οθωμανικό και στην συνέχεια, μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1912, από τον ελληνικό στρατό αλλά και ως φυλακή γυναικών όταν το πρώην στρατόπεδο ήλεγχαν οι δυνάμεις της γερμανικής κατοχής. Από αυτή τη σκοπιά, αποτελεί ένα σημαντικό κατάλοιπο της ιστορικής μας κληρονομιάς που χρήζει άμεσα προστασίας.

…στο παρόν.

Το 2017, το Τ.ΕΘ.Α. παραχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του πρώην στρατοπέδου στον Δήμο Παύλου Μελά έναντι ανταλλάγματος 83 διαμερισμάτων συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. περίπου. Ο Δήμος εκπόνησε την γενική του στρατηγική για την αξιοποίηση της έκτασης και των κτισμάτων που αυτή περιλαμβάνει, με σκοπό την απόδοσή τους προς χρήση στο κοινό της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσονται η μελέτη και το έργο αποκατάστασης και επανάχρησης του κτίσματος Α2.

Το κτίσμα πρόκειται να στεγάσει επιτελικές υπηρεσίες του Δήμου καθώς και εκθεσιακό χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση. Η οργάνωση αυτών των λειτουργιών αποτέλεσε θέμα ημερίδας, τον Απρίλιο του 2019, στη Θεσσαλονίκη, η οποία υλοποιήθηκε με την παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, του αναπληρωτή γενικού προξένου της Γερμανίας, ιστορικών και ειδικών επιστημόνων. Οι νέες λειτουργίες του κτηρίου συμβάλλουν ώστε να ενταχθεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου στην κοινωνική ζωή της πόλης, δημιουργώντας μια εστία παροχής δημόσιων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, πολιτισμού, διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης.

Τα τεχνικά μέρη της πρότασης αποκατάστασης του κτίσματος το αναδεικνύουν εξίσου ως ένα σημαντικό δημόσιο έργο εφόσον προτείνεται η επαναφορά της αρχικής δομο-στατικής του οργάνωσης με την κατασκευή εσωτερικού ξύλινου φορέα. Παράλληλα, η μετατροπή της συνολικής έκτασης των 332 στρεμμάτων στο πολύ-αναμενόμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα μεταμορφώσει τον χώρο σε τόπο αναψυχής υπερτοπικού χαρακτήρα αυξάνοντας θεαματικά το πράσινο ισοζύγιο του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση


Οι τωρινές εικόνες


Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα