Πέντε λάθη στη Χαλκιδική που έφεραν τον πανικό

Από τις αρχές Ιουλίου μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και ανεύθυνες συμπεριφορές έδειχναν το που πηγαίνει η κατάσταση στη Χαλκιδική

Parallaxi
πέντε-λάθη-στη-χαλκιδική-που-έφεραν-το-643736
Parallaxi

Από τις αρχές Ιουλίου μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και ανεύθυνες συμπεριφορές έδειχναν το που πηγαίνει η κατάσταση στη Χαλκιδική. Ας τα πάρουμε από την αρχή:

  1. Το άνοιγμα των συνόρων με τα Βαλκάνια χωρίς να ζητείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ότι ο τουρίστας που εισέρχεται στη χώρα είναι αρνητικός στον κορωνοϊό. Στα Βαλκάνια είχε αρχίσει ήδη να φουντώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μαζί με τους τουρίστες στη χώρα εισέρχονταν και αρκετοί Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και είχαν μεταβεί για διακοπές στη χώρα τους επιστρέφοντας νοσούντες.
  2. Τα μέτρα υγειονομικής ασφαλείας δεν τηρήθηκαν με τον ίδιο τρόπο παντού. Για παράδειγμα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο έλεγχος και τα πρωτόκολλα ήταν εξαιρετικά αυστηρά. Στα μικρά μίνι μάρκετ όμως και μικρά καταστήματα της Χαλκιδικής ακόμα και υπάλληλοι κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες και στους πελάτες δεν ζητούνταν η τήρηση των μέτρων από το φόβο της απώλειας εσόδων.
  3. Οι αρχές δεν φρόντισαν από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν εστίες υπέρ-μετάδοσης (πχ η περίπτωση του εργοστασίου της επεξεργασίας ελιάς, η βάφτιση στα Μουδανιά κλπ) και παρά τις καταγγελίες στον ΕΟΔΥ να λάβουν γρήγορα μέτρα ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα. Αντίθετα καθυστέρησαν για μέρες με αποτέλεσμα να μολυνθούν δεκάδες άνθρωποι στα χωριά. Η ολιγωρία των αρχών σε μερικές περιπτώσεις μοιάζει απίστευτη.
  4. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας τους πολλά γνωστά κέντρα διασκέδασης στην Καλλιθέα αλλά και ολόκληρη την Κασσάνδρα παρουσίασαν φαινόμενα υπέρ-συνωστισμού σε πάρτι που συγκέντρωναν χιλιάδες άτομα και συνθήκες ιδανικές για την μετάδοση του ιού. Παρά τις καταγγελίες που γινόταν από τα ΜΜΕ και πολίτες η πολιτική προστασία δεν προχώρησε σε απαγορεύσεις και έτσι μέχρι και τις αρχές Αυγούστου δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν εκεί και μετέφεραν τον ιό στη Θεσσαλονίκη στη συνέχεια.
  5. Επιχειρηματίες και πολίτες σε δεκάδες περιπτώσεις συμπεριφέρθηκαν με απόλυτη ανωριμότητα στη διαχείριση περιπτώσεων μολύνσεων αλλά και τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων σε διάφορα σημεία του νομού. Η αποφυγή δήλωσης κρουσμάτων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, η συνέχιση παρουσίας ατόμων με ελαφρά συμπτώματα, η έλλειψη αναστολής λειτουργίας καταστημάτων λειτούργησε σαν υγειονομική βόμβα που σήμερα πληρώνει όλη η Χαλκιδική. Ακόμα και ορεινές περιοχές που ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα