Pfizer: Η στρατηγική και το όραμα της για το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Πάνω από 3.500 αιτήσεις κατατέθηκαν από Έλληνες επιστήμονες για το Ψηφιακό Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους της εταιρείας να αναλύουν τους λόγους επιλογής της πόλης, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
pfizer-η-στρατηγική-και-το-όραμα-της-για-το-ψ-695499
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: facebook

Τους λόγους που επέλεξε η Pfizer τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του Ψηφιακού Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε από Έλληνες επιστήμονες, τη διαδικασία προσλήψεων που ακολουθήθηκε, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν, ανέλυσαν σε διαδικτυακή συνέντευξη ο Nico Gariboldi (Sr Director / Site Lead of Pfizer’s Hub in Thessaloniki) και ο Jeff Hamiliton (SVP, Finance, Global Supply and Digital Hub).

Αρχικά, αναφέρθηκαν στη γενικότερη λειτουργία της Pfizer παγκοσμίως τονίζοντας το γεγονός ότι το 2019 δαπανήθηκαν 51,8 δις σε έρευνες, με περισσότερους από 324 εκατομμύρια ασθενείς να λαμβάνουν φάρμακα της εταιρείας παγκοσμίως. Τα προϊόντα της Pfizer πουλήθηκαν σε περισσότερες από 125 χώρες.

Γιατί έγινε η επιλογή της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι κ. Gariboldi και Hamilton ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους η Pfizer αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το Ηub θα αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη των δεδομένων, την μηχανική μάθηση και τον αυτοματισμό των διαδικασιών.

Ελλάδα και Θεσσαλονίκη αποτελούν ένα ψηφιακό «δίδυμο» που ενισχύει την προσπάθεια της Pfizer στον αγώνα για να παράγει καινοτομίες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Ειδικότερα, για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη καταφέρνει να συγκεντρώνει μεγάλο ψηφιακό ταλέντο, διαθέτει τοπικά εκκολαπτήρια καινοτομίας, η κυβέρνηση εστιάζει στον τομέα του «digital & technology» στην πόλη, η ώρα ζώνης επιτρέπει την μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας και παραγωγικότητας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο και εκκολαπτήριο νέων ταλέντων στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, διαθέτοντας πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το American College, αλλά και τη συνεργασία με το ΔΠΘ.

Η Ελλάδα κατετάγη 11η σε σύνολο 126 χωρών στην καινοτομία της επιστήμης και της μηχανικής, ενώ διαθέτει 9 παγκόσμια αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα.

Η χώρα μας αποτελεί μία ελκυστική τοποθεσία για ένα digital hub, όπως αυτό της Pfizer, λόγω και του σταθερού πολιτικού της περιβάλλοντος, με την εταιρεία να εστιάζει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι προσφάτως εκλεγμένη με ισχυρή εντολή και ευρεία αποδοχή, ακολουθώντας επιτυχημένη στρατηγική κρίσης covid-19. Επίσης, η κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις ξένες επενδύσεις και ακολουθεί μία ψηφιακή εθνική στρατηγική καινοτομίας, εστιασμένη στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Όλο αυτό το κλίμα οδήγησε στην υπογραφή επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει ένα διαρκώς αυξανόμενο ψηφιακό οικοσύστημα το οποίο είναι νέο και αναδυόμενο και έτσι καθίσταται ως κέντρο διαφόρων επενδυτικών πρωτοβουλιών για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον

Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Pfizer από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για το Hub της Θεσσαλονίκης.

Οι αιτήσεις άγγιξαν τις 3.500 για 200 προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 74% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, ενώ το 20% των αιτούντων είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά ζουν στο εξωτερικό κάτι που αποτελεί δείγμα της εκροής «εγκεφάλων» από τη χώρα και τέτοιες ενέργειες τους προσελκύουν πάλι πίσω.

«Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πρότυπο παγκοσμίως»

Για την εμπειρία τους όσον αφορά τη συνεργασία τους με την Pfizer μίλησαν η Κ. Σαραντοπούλου και Χ. Τσιότρας, επιστήμονες που εργάζονται στην εταιρεία και μίλησαν για την πρόκληση του hub που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι κάτι ξεχωριστό για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Παρέχονται ευκαιρίες και συνθήκες εργασίας που εντοπίζονται μόνο στο εξωτερικό. Είναι πρόκληση το γεγονός ότι χτίζουμε από το μηδέν μία εταιρεία software στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να καταφέρει να γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια το καλύτερο Hub της Pfizer και η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει πρότυπο τεχνολογίας παγκοσμίως. Θέλουμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας, μέσω της καλής μας δουλειάς».

Νέες προσλήψεις το 2021

Οι εκπρόσωποι της Pfizer δηλώνουν ότι είναι κοντά στο να επιτευχθεί ο στόχος των 200 προσλήψεων που είχε τεθεί για το Hub της Θεσσαλονίκης, ενώ αποκάλυψαν ότι νέες προσλήψεις θα γίνουν τη νέα χρονιά.

Οι επενδύσεις δε θα σταματήσουν εδώ, καθώς στα σκαριά βρίσκεται και δεύτερο Hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας να μπαίνουν σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα που έφερε στην επιφάνεια ο Α. Μπουρλά πρόσφατα με τον CEO της φαρμακευτικής εταιρείας να αναφέρεται σε ένα κέντρο υπερεθνικής διαχείρισης.

Η διαδικασία των προσλήψεων έγινε μέσω bootcamps (εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης) στα οποία 20-25 άτομα για έξι εβδομάδες καταρτίζονταν πλήρως και εν συνεχεία προσλαμβάνονταν οι πιο ταλαντούχοι. Η στελέχωση ξεκίνησε πριν το καλοκαίρι με τη διαδικασία αξιολογήσεων και προσλήψεων να συνεχίζεται και το 2021. Οι άνθρωποι της Pfizer δηλώνουν ικανοποιημένοι από την καινοτόμο αυτή στρατηγική πρόσληψης δυναμικού, ενώ τονίζουν ότι και η ανατροφοδότηση που πήραν από τους συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα θετική.

Το Hub της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται απολύτως λειτουργικό και συνεισφέρει στα παγκόσμια πρότζεκτ που «τρέχει» η εταιρεία.

Παράλληλα, η Pfizer βρίσκεται σε διαρκείς επαφή με το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ για την εύρεση νέων ταλέντων και γι’ αυτό το λόγο έχουν συναφθεί και πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στις πλευρές αυτές.

Οι κ. Gariboldi και Hamilton επεσήμαναν ότι η Pfizer δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στις πρώτες ημέρες του όλου εγχειρήματος στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο τις προκλήσεις που συνοδεύουν μία τέτοια προσπάθεια, αλλά και την γενικότερη κατάσταση που υπήρχε στη χώρα και την πόλη λόγω της πανδημίας.

Τέλος, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές, αλλά και την κυβέρνηση για την υποστήριξη που έδειξαν στο πρότζεκτ της Pfizer, καθώς και την εξαιρετική σχέση που «χτίστηκε» με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα