Pin2Clean: Το Θεσσαλονικιώτικο project στην πρόληψη των πυρκαγιών

Μια πλατφόρμα όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν σημεία τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε εστίες φωτιάς.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
pin2clean-το-θεσσαλονικιώτικο-project-στην-πρόληψη-802178
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
Εικόνα Unsplash

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης για τη χώρα μας, όπου φέτος οι δασικές πυρκαγιές άφησαν και αφήνουν το στίγμα τους, δυστυχώς καθημερινά στο περιβάλλον, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις πρασίνου.

Οι αιτίες των πυρκαγιών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, αν και υπάρχουν καταγγελίες για αμέλεια σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο, μεταξύ άλλων. Με αφορμή αυτό η MSB Technologies, μία startup εταιρεία και μέλος του Elevate Greece, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε τη δράση Pin2Clean, εν μέσω αυτής της δυσάρεστης κατάστασης. Στόχος είναι μέσω της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε, οι πολίτες να δηλώνουν μέρη τα οποία εντοπίζουν και μπορούν να αποτελέσουν εστίες φωτιάς, όπως για παράδειγμα μία παράνομη χωματερή, μια παραλία με σκουπίδια ή ένας σωρός από ξερά κλαδιά.

Μιλώντας στην Parallaxi ο συνιδρυτής της MSB, Βασίλης Μηλιώτης, σημείωσε πως η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα εντελώς δωρεάν, με τη χρήση του email του και να υποδείξει το επικίνδυνο σημείο, από το οποίο μπορεί να μοιραστεί και φωτογραφίες. Αυτόματα οι πληροφορίες θα μεταφερθούν στο σύστημα κι από εκεί θα μπορεί όποιος εθελοντικός ή πολιτειακός φορέας θέλει να αναλάβει δράση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη η ομάδα του Save Your Hood εκδήλωσε ενδιαφέρον για να καθαρίσει κάποια προβληματική περιοχή.

Ο ρόλος της πλατφόρμας δεν είναι σε καμία περίπτωση να συγκεντρώνει καταγγελίες, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτός του «διαμεσολαβητή» μεταξύ πολιτών και αρμοδίων. «Συγκεντρώνουμε και οργανώνουμε τα δεδομένα που μπορεί να είναι χρήσιμα στους φορείς που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα, όπως μπορεί να είναι μια αντιδημαρχία καθαριότητας», τόνισε. Ήδη η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν σκέψεις για να μεταφραστεί η πλατφόρμα και σε άλλες γλώσσες ώστε να εξυπηρετεί ένα μεγαλύτερο εύρος. Μάλιστα, ήδη υπήρξε κρούση και από την πλευρά της Κύπρου, ώστε να καταχωρηθεί παρόμοιο σημείο όπως αποκάλυψε ο κ. Μηλιώτης.

Στόχος της ομάδας για το μέλλον είναι μέσω ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργούν, να χρησιμοποιήσουν αυτή την πηγή δεδομένων για να βρίσκουν με αυτοματοποιημένο τρόπο άλλα γεωγραφικά σημεία με αντίστοιχες «παθογένειες», αξιοποιώντας διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα