Πόλεις με οικολογική ευαισθησία
Ενώ η περσινή χρονιά ήταν η πιο δραματική των τελευταίων δεκαετιών, μας δίδαξε πολλά, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς αναστείλαμε κάθε είδους ταξίδια και μετακινήσεις, η επιθυμία να βγούμε και να εξερευνήσουμε έχει τώρα ενταθεί. Αν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα και […]
Ενώ η περσινή χρονιά ήταν η πιο δραματική των τελευταίων δεκαετιών, μας δίδαξε πολλά, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς αναστείλαμε κάθε είδους ταξίδια και μετακινήσεις, η επιθυμία να βγούμε και να εξερευνήσουμε έχει τώρα ενταθεί. Αν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα και είστε eco conscious πολίτες, ενώ λατρεύετε να ανακαλύπτετε νέες κουλτούρες, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις ώστε να ζήσετε την «πράσινη εμπειρία».
Ευρώπη
Κουρνιασμένη στις γαλλικές Άλπεις, η Γκρενόμπλ, η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022, είχε πετύχει μείωση άνω του 25% στις εκπομπές αερίων, ως το 2016! Λόγω της τοπογραφίας της, αξιοποίησε κάθε χώρο πρασίνου και στράφηκε στην ανάπτυξη της αστικής κηπουρικής. Τα νέα πάρκα και οι «οικολογικές γειτονιές», όπως η Flaubert, αποδεικνύουν ότι οι τοπικές αρχές διαθέτουν υψηλή οικολογική ευαισθησία. Στόχος της, να μειώσει την εκπομπή των ρύπων κατά 50% έως το 2030, διαθέτοντας ακόμα πιο αυστηρούς κανονισμούς σε σχέση με τους εθνικούς! Κι όλα αυτά παρακολουθούνται και αξιολογούνται από έναν Χάρτη Δέσμευσης και το Παρατηρητήριο. Στην πρωτεύουσα της Δανίας, που η Telegraph χαρακτήρισε ως «την πιο πράσινη της Ευρώπης», όλα τα λεωφορεία αλλάζουν από ντίζελ σε ηλεκτροκίνητα, οι δρόμοι κατασκευάζονται ειδικά για ποδηλάτες -με ηλεκτρικά ποδήλατα, που πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος- και τα 2/3 των ξενοδοχείων έχουν πράσινο πιστοποιητικό. Επίσης, στην Κοπεγχάγη, πολλά από τα εστιατόρια διαθέτουν αποκλειστικά βιολογικά τρόφιμα, καθώς και αυτόματα μηχανήματα όπου μπορείτε να ανακυκλώσετε υλικά, κερδίζοντας μικρό χρηματικό ποσό.
Στο Βερολίνο, όπου πάνω από το 30% της έκτασής του είναι γεμάτο δασικές εκτάσεις και χώρους πρασίνου, οι πολίτες τείνουν σταδιακά προς την πλήρη εγκατάλειψη των αυτοκινήτων που κινούνται με αέριο και την αντικατάστασή τους από ηλεκτρικά, ενώ χρησιμοποιούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ποδήλατο (αύξηση ποδηλατικών διαδρομών σε app κατά 56% το 2021) και τα ΜΜΜ. Επιπλέον, κατασκευάζουν ρούχα κι έπιπλα σε εργαστήρια DIY κι ενθαρρύνονται να ανακυκλώνουν πλαστικά μέσω ενός συστήματος επιστροφής χρημάτων. Στην Ιβηρική Χερσόνησο, για να υποστηρίξει τη βιώσιμη επανάσταση της Μαδρίτης, ο δήμαρχός της ανακοίνωσε επένδυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ! Με την ενέργεια, λοιπόν, στο επίκεντρο, η αρχή της πόλης σχεδιάζει να αναβαθμίσει το 100% του οδικού φωτισμού σε ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, καθιστώντας τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εγκατάσταση στον κόσμο! Οι πολίτες της, επίσης, έχουν εμμονή με eco friendly δραστηριότητες, όπως τα τουριστικά σκάφη με ηλιακή ενέργεια, τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, που πολλαπλασιάζονται εντυπωσιακά, ενώ όσον αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών, διαθέτει, κι ένα πράσινο θεματικό πάρκο. Τέλος, η Ζυρίχη αποτελεί πρότυπο για κάθε πόλη στον κόσμο. Πάνω από το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Πάνω από το 40% των απορριμμάτων της ανακυκλώνονται. Πάνω από το 70% των ξενοδοχείων είναι πιστοποιημένα βιώσιμα. Υπάρχουν ποδήλατα σε όλη την πόλη που διατίθενται δωρεάν.
Αμερική
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πράσινες πόλεις του κόσμου. Περισσότερα συγκροτήματα διαμερισμάτων κατασκευάζονται πλέον με βάση τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πλειοψηφία των πολιτών οδηγεί υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ η αστική κηπουρική αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. Επιπλέον, έχουν τεθεί σε εφαρμογή ποικίλα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης -και για τη μείωση εκπομπών άνθρακα-, ενώ πρωτοβουλίες, όπως το GreeNYC και το πρόγραμμα Zero Waste, καθώς και οι νόμοι επιβολής της ενεργειακής απόδοσης, οδήγησαν στο να παρουσιάζει δείκτη ρύπανσης ίσο με του Ντουμπάι -έχει τον πέμπτο χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Με «οικολογική επανάσταση» απαντάει και το Σαν Φρανσίσκο -είναι η πρώτη πόλη που απαγόρευσε τα πλαστικά μπουκάλια και σακούλες-, που με πληθυσμό 860.000 κατοίκους, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής με βάση τις ανανεώσιμες πηγές. Περίπου το 77% των απορριμμάτων του ανακυκλώνεται, ενώ το 14% στα 10.000 σπίτια του χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια -διπλάσια από τον μέσο όρο στις ΗΠΑ. Με τις «Πράσινες Ημέρες» που διοργανώνουν οι αρχές, εκπαιδεύουν πολίτες κάθε ηλικίας σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα. Η λίστα Economic Intelligence αναγνώρισε το υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας του Βανκούβερ, που το ψήφισε ως την τρίτη πιο πράσινη πόλη στον κόσμο! Και δικαιολογημένα αφού χτίζει πάνω στον στόχο της για 100% χρήση ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2050, κάτι που δείχνει εφικτό, αφού πάνω από το 95% της ηλεκτρικής ενέργειάς του προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το τεράστιο δίκτυο λεωφορείων, τρόλεϊ, σιδηροδρομικών γραμμών και θαλάσσιων λεωφορείων αποτελούν μέρος του Σχεδίου Δράσης για την Πράσινη Πόλη (GCAP), το οποίο προβλέπει και την αναβάθμιση όλων των κτιρίων για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Νότια Αμερική
Αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, η Κουριτίμπα θεωρείται η πιο πράσινη πόλη της Βραζιλίας, καθώς διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για πλαστικά, χαρτί, ακόμη και ηλεκτρονικά απόβλητα, εξαιρετική δημόσια συγκοινωνία και άφθονους χώρους πρασίνου. Στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, από την άλλη, η βιώσιμη στρατηγική επικεντρώνεται στην προστασία των φυσικών οικολογικών συστημάτων και του αγροτικού περιβάλλοντος, ενώ περισσότερο από το 85% της ηλεκτρικής της ενέργειας, παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Ασία
Η πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη της Ασίας έχει ανακηρυχθεί η Σιγκαπούρη χάρη στις δυναμικές δράσεις βιωσιμότητας που αναπτύσσει. Στόχος της, να πρασινίσει το 80% των κτιρίων της έως το 2030, τη στιγμή που σχεδόν το 40% του νερού της προέρχεται από χρησιμοποιημένο νερό, που έχει καθαριστεί και περάσει από επεξεργασία. Δεύτερη πιο βιώσιμη πόλη της Ασίας θεωρείται η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, που με την ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της, έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων στο ελάχιστο. Στο «πράσινό πρόγραμμά» της Σεούλ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ολική αναβίωση του ποταμού Χαν ως το 2030, η δημιουργία χώρων πρασίνου, η αύξηση των ντιζελοκίνητων οχημάτων, οι Ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, τα προγράμματα ανακύκλωσης, η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα με σύγχρονα συστήματα και οι βιώσιμες πρακτικές για την ορθή διαχείριση λυμάτων κ.ά. Το Τόκιο, από την άλλη, ποντάρει στο ότι ως το 2030, το 50% όλων των νέων αυτοκινήτων που θα πωλούνται θα παράγουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ το 30% της πόλης θα εξυπηρετείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι εξακολουθεί να διαθέτει ένα δίκτυο δημόσιων μεταφορών με τις πιο χαμηλές εκπομπές άνθρακα στον κόσμο!