Πώς η Χαβάη κέρδισε το στοίχημα με την πανδημία
Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ θέσπισαν αυστηρούς κανόνες για τους επισκέπτες, αλλά μόνο μία τους τήρησε πραγματικά, η Χαβάη
Από την αρχή της πανδημίας και μετά, η κατάσταση που επικρατεί στην Χαβάη είναι τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες. Λόγω του κορονοϊού και σύμφωνα με τις εντολές της πολιτείας, όσοι καταφτάνουν στο αεροδρόμιο της Χονολουλού, μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, για 14 ημέρες.
Στα μέσα Οκτώβρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους τουρίστες να παρακάμψουν την υποχρεωτική καραντίνα, με την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει το τεστ πριν το ταξίδι. Πριν από αυτό όμως, άνθρωποι από πτήσεις άλλων χωρών, κατέληξαν φυλακισμένοι στο νησί. Κάποιοι από αυτούς έσπασαν την καραντίνα, και περισσότεροι από 200 συλλήφθηκαν. Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετώπισαν πιθανή φυλάκιση ενός χρόνου (κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα) ή πρόστιμο 5.000 δολαρίων.
Η Χαβάη έχει από τα πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας στην Αμερική. Η κυβέρνηση τώρα προτείνει μία νέα ιδέα, με δυο τεστ κορονοϊού για τους τουρίστες. Ένα πριν την απογείωση και ένα μετά την προσγείωση, μαζί με 7 μέρες καραντίνας ακόμη και σε περίπτωση που τα τεστ βγουν αρνητικά. Η γεωγραφική απομόνωση του νησιού εμποδίζει την εξάπλωση του ιού όμως φέρει και κάποιες δυσκολίες. Μπορεί να είναι πιο εύκολη η επιβολή καραντίνας καθώς όλοι οι τουρίστες εισέρχονται μέσω του αεροδρομίου, όμως δεν υπάρχουν κράτη τριγύρω από τα οποία μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για την φροντίδα των ασθενών.
Πέρα από τη Χαβάη, στις υπόλοιπες πολιτείες της Αμερικής, η παραβίαση των μέτρων σπάνια οδηγεί σε πρόστιμο ή σε φυλάκιση. Ωστόσο, η συμμόρφωση στα μέτρα καραντίνας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Με το να λες απλά στον κόσμο ότι έχει εκτεθεί στον ιό και να τον αφήνεις ελεύθερο, δεν είναι αρκετό. Το να πείσεις, επίσης, τους ανθρώπους, κυρίως νοσηλευτές, που έχουν περάσει χρόνο με νοσούντες, να μπουν σε καραντίνα, φαίνεται να είναι δύσκολο.
Παρ΄όλο που η μείωση της περιόδου καραντίνας ήταν πιθανό να παροτρύνει τον κόσμο να συμμορφωθεί, δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, να πείσει τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό να κάτσουν σπίτια τους. Και μέχρι να έρθει η άνοιξη και να έχουν οι Αμερικανοί πρόσβαση στο εμβόλιο, η καραντίνα είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας που μπορεί να τους κρατήσει ασφαλείς. Οπότε, ποιος είναι ο λόγος που δεν το ακολουθούν περισσότεροι Αμερικανοί;
Στις αρχές της πανδημίας, κάποια άλλα κράτη, εκτός της Χαβάης προσπάθησαν να επιβάλλουν καραντίνα, υπό τον φόβο προστίμων και συλλήψεων. Οι περιπτώσεις ήταν πολλές και οι αρχές δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν εις πέρας. Στην πραγματικότητα, οι αστυνομικοί είχαν πιο σημαντικές προτεραιότητες από το να κυνηγούν ανθρώπους που θέλουν να το σκάσουν για να ψωνίσουν στο Target.
Επίσης, η Χαβάη αποτελεί εξαίρεση διότι δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλα κράτη. Στις περισσότερες χώρες το να απαγορεύσεις σε κόσμο που λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων θέλει να περάσει τα σύνορα, είναι αδύνατο. «Οι περιορισμοί ταξιδιών είναι κατά κάποιο τρόπο μία λυπηρή ενέργεια απελπισίας λόγω της έλλειψης αποτελεσματικής διακυβέρνησης,» είπε η Wendy Parmet, καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο Northeastern. Κάποιες άλλες χώρες έχουν επιβάλλει πιο ισχυρούς περιορισμούς μετακίνησης. Στην Ελλάδα, ο κόσμος πρέπει να στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση που εξηγεί τον λόγο που βγαίνει έξω. Η Νορβηγία επιβάλλει καραντίνα στους κατοίκους με την απειλή προστίμου ή φυλάκισης. Πολλοί δεν μπορούν ακόμα να πετάξουν για το Βιετνάμ. Όλες αυτές οι χώρες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με την Αμερική.
Η προσπάθεια της Χαβάης ενισχύθηκε με την δημιουργία μίας ομάδας ακτιβιστών, κατοίκων κυρίως της νήσου, ονόματι Kapu Breakers, με επικεφαλής την Angela Keen. Η ομάδα αυτή μέσω των social media, τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, τα ταξί και άλλα μέσα, εντοπίζει τα άτομα που σπάνε την καραντίνα και τους αποστέλλει όλες τις πληροφορίες για την επιβολή του νόμου. H Keen πιστεύει ότι οι κάτοικοι της Χαβάης είναι τόσο προσεκτικοί λόγω της μακράς ιστορίας πανδημιών που είχαν γνωρίσει: τον τελευταίο αιώνα, χιλιάδες κάτοικοι πέθαναν από την νόσο του Χάνσεν, γνωστή ως λέπρα.
Πραγματοποιήθηκαν έρευνες με στόχο να εξηγήσουν γιατί οι κάτοικοι στην Αμερική δυσκολεύονται να παραμείνουν σε καραντίνα. Ένα πρόβλημα είναι η τάση τους να αγνοούν συχνά τον νόμο. Περίπου 40 με 50% των ανθρώπων της Βόρειας Ντακότας, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό, δεν ολοκλήρωσαν την καραντίνα τους. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές υποθέσεις παράβασης της καραντίνας, που οι αρχές και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να τις διαχειριστούν. Τρίτο και κυριότερο είναι το γεγονός πώς οι περισσότεροι κάτοικοι αν και θέλουν να κάνουν το σωστό, δεν μπορούν γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν την δουλειά τους και θα πεινάσουν. Και αυτό γιατί το τμήμα Υγείας δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό για να ορίσει ποιοι αποδεδειγμένα έχουν εκτεθεί στον ιό. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, να θέλουν να μείνουν στο σπίτι αλλά να μην τους αφήνουν τα αφεντικά τους.
Αντίθετα με τους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Χαβάη, οι Αμερικανοί δεν επιζητούν κάποιου είδους διακοπές εν μέσω πανδημίας, διότι είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν. «Η Αμερική δεν πληρώνει τους ανθρώπους να δουλέψουν από το σπίτι, ενώ βρίσκονται σε καραντίνα», είπε η Polly Price, καθηγήτρια παγκόσμιας Υγείας. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Σε μία έρευνα στο Ισραήλ, φάνηκε πολύ πιο πιθανό να δεχτεί ο κόσμος να μπει σε καραντίνα μετά από έκθεση στον ιό, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται κατά τη διάρκεια της απομόνωσης. Μετά από μήνες μέσα στην πανδημία, ο μισοί Αμερικανοί δεν ήξεραν ότι έχουν το δικαίωμα στην τηλεργασία λόγω του κορονοϊού. Ακόμη και αν ήξεραν και εφόσον δεν είχαν πλέον συμπτώματα, οι εργοδότες τους τούς πίεζαν να παρευρεθούν στη δουλειά.
Η φιλελεύθερη πολιτική της Αμερικής για την πανδημία όριζε ότι κάθε πολιτεία της θα ανταπεξέρχεται μόνο του, σαν μία αυτόνομη χώρα. Τα κράτη είναι υπεύθυνα για τα δικά τους μέτρα προστασίας και νοσηλευτικές λειτουργίες. Όταν αφορά όμως την νοσηλεία άρρωστων ανθρώπων γίνεται αντιληπτό ότι τα κράτη αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους.
Η Χαβάη, στο παρελθόν, ήταν μία αυτόνομη χώρα μέχρι που η Αμερική την μετέτρεψε σε δικό της κράτος. Ο λόγος που ήταν τόσο αποτελεσματική στην καραντίνα της, ήταν ότι λειτούργησε και πάλι αυτόνομα, σαν μία χώρα με τους δικούς της συνοριακούς ελέγχους. Η στρατηγική αυτή απέδωσε. Έχει εμφανίσει σε σταθερό επίπεδο τα λιγότερα κρούσματα μεταξύ των εθνών. Όπως και πολλοί άλλοι κανόνες της πανδημίας, στους Αμερικανούς μπορεί να μην αρέσει η καραντίνα, όμως είναι αποτελεσματική.