Πως η διένεξη Τουρκίας – Ρωσίας στη Συρία χτυπάει σήμερα την πόρτα της Ελλάδας

Το χρονικό από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Parallaxi
πως-η-διένεξη-τουρκίας-ρωσίας-στη-συρ-422512
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Η δραματική κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας μετά από αεροπορική επιδρομή συριακών δυνάμεων κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα παιχνίδι δύναμης μεταξύ Συρίας και Ρωσίας από τη μια πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη.

Ένα παιχνίδι που δεν είναι τωρινό έχει πολλές διακυμάνσεις και πρόσκαιρες συμμαχίες, με την Ελλάδα να μπαίνει στο κάδρο εξαιτίας του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Ένα σύντομο χρονολόγιο: 

  • Το 2015 μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία ξέσπασε πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών με τον Τ. Ερντογάν να αρνείται την απαίτηση του Β. Πούτιν, για άμεση έκφραση επίσημης συγγνώμης.
  • Τον Ιούνιο του 2016,  εκφράστηκε από τον Τ. Ερντογάν προς τον Β. Πούτιν η απαιτούμενη συγγνώμη και οι σχέσεις επανήλθαν στο φυσιολογικό επίπεδο τον επόμενο χρόνο.
  • Από τότε οι δύο ηγέτες άρχισαν να συνεργάζονται πολύ στενά για την εδραίωση της ειρήνης στη Συρία και ο Ερντογάν αγόρασε συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Μόσχα, εξοργίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η σχέση των δύο χωρών επέτρεψε στον Τούρκο ηγέτη να αυξήσει τη δημοτικότητά του παράλληλα να απαγκιστρωθεί από την επιρροή της Δύσης και να αναζητήσει ενεργό ρόλο σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
  • Η Ρωσία έχοντας “στο πλευρό της” τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ φάνηκε να επιτυγχάνει την αποδυνάμωση της Συμμαχίας ενδυναμώνοντας τον ρόλο του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από την έναρξη της Ρωσικής παρουσίας στην Συρία δυο σχέσεις φαίνεται πως είναι αδιαπραγμάτευτες ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων συμμαχιών.

  • Η πρώτη είναι η συμμαχική σχέση της Ρωσίας με τη Συρία καθώς ο Β. Πούτιν έχει στρατηγικά συμφέροντα στη χώρα και ο Μπασάρ Αλ Ασαντ από την άλλη δεν φαίνεται διατεθειμένος χαλάσει χατήρι στη Μόσχα.
  • Η δεύτερη είναι η ανέκαθεν εχθρική στάση που διατηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν με το Συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ θεωρώντας τον ως τον μεγάλο του εχθρό.

Τους τελευταίους μήνες οι δυνάμεις του καθεστώτος του Άσαντ προελαύνουν, και οι Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στα τουρκικά σύνορα. Επιδιώκοντας να εμποδίσει μία νίκη του Άσαντ, του μεγάλου του εχθρού, και ένα νέο κύμα προσφύγων ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει ανταρτικές οργανώσεις στην Συρία, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των δυνάμεων της Δαμασκού.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην επαρχία της Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των σύρων ανταρτών στην βορειοδυτική Συρία, αλλά και πολλά τουρκικά φυλάκια, τα οποία η Άγκυρα θεωρούσε προστατευμένα από τις συμφωνίες με τον Ρώσο προστάτη του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, βρίσκονται περικυκλωμένα στα εδάφη που έχει καταλάβει η Δαμασκός.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν, πρωταγωνιστές στην συριακή σύρραξη, έφθασαν σε συμφωνία το 2018 στο Σότσι για την εγκαθίδρυση «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην επαρχία του Ιντλίμπ για τον χωρισμό των θέσεων του καθεστώτος από τις θέσεις των ανταρτικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων. Όμως, η διευθέτηση αυτή έγινε συντρίμμια τις τελευταίες εβδομάδες και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη.

Η Τουρκία ανησυχεί για την κατάσταση στην τουρκοσυριακή μεθόριο διότι φοβάται την είσοδο νέου κύματος προσφύγων στο έδαφός της. Η Τουρκία έχει ήδη υποδεχθεί περισσότερα 3,6 εκατομμύρια Σύρους, η παρουσία των οποίων προκαλεί την εχθρότητα της τουρκικής κοινής γνώμης, και επιδιώκει να αμβλύνει το πρόβλημα με την εγκατάσταση μέρους αυτών σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από την Άγκυρα χάρη στις προηγούμενες τρεις επιθέσεις. Με αφορμή τα παραπάνω ο Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ αποφάσισε να αφήσει ανοικτό το διάδρομο προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες που η Τουρκία έχει στο έδαφος της βάζοντας στο κάδρο τόσο την Ελλάδα όσο και την Βουλγαρία.

Δείτε στο παρακάτω video εικόνες από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα με τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών ένα βήμα πριν να εισέλθουν στην χώρα μας: 

https://www.youtube.com/watch?v=CUwa6NYTSCY

Από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα: 

  • Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, καταδικάζοντας τις αεροπορικές επιθέσεις του Συριακού καθεστώτος.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην Ιντλίμπ προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί .
  • Ο αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, προειδοποίησε ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
  • Ο ρωσικός στόλος ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr στη Μεσόγειο, προς τις ακτές της Συρίας.
  • Η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι απάντησε στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στις οποίες σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 16 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς.
  • Συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Περισσότεροι από 150 έφτασαν σε ελληνικά νησιά. Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου.

  • Έκτακτα μέτρα φύλαξης των συνόρων αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.
  • Στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.
  • Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων.

  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από αίτημα του Τούρκου προέδρου.
  • Την αλληλεγγύη του στην Άγκυρα εξέφρασαν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες.
  • Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι 100 πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο φυλακίων παραμένουν στο σημείο.

  • Στη Σικαμιά της Λέσβου έφτασαν σήμερα πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με “το Νησί”, το πρωί αποβιβάστηκαν πρωί 15 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και το μεσημέρι ακόμα 54.
  • Στις 23.00 (ώρα Ελλάδας) θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία μετά από αίτημα που υπέβαλαν ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία και Δομινικανή Δημοκρατία.
  • Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να συναντηθούν στις 5 ή 6 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
  • Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό έχει συγκαλέσει για αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ποιες κινήσεις προχωρά η Βουλγαρία 

Την ενίσχυση ασφάλειας στα σύνορα της χώρας διέταξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ σημειώνοντας ότι το λιμενικό θα εντείνει τις περιπολίες του. Ο υπουργός Άμυνας, της γειτονικής χώρας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες με στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή μεταναστών. Συμπλήρωσε επίσης πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία νωρίς σήμερα μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα