Πως ξημέρωσε η Μ. Τετάρτη με τον ιό
Νέα εκτόξευση στις ΗΠΑ
Γουινέα
Οι αρχές της Γουινέας κατέγραψαν χθες Τρίτη τον πρώτο θάνατο στη φτωχή χώρα της Αφρικής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε αξιωματούχος στη δημόσια τηλεόραση.
Ένας Λιβανέζος υπήκοος 75 ετών, ο οποίος είχε διαγνωστεί πως μολύνθηκε αλλά προτίμησε να τεθεί σε αυτοαπομόνωση, εισήχθη σε νοσοκομείο χθες το πρωί με οξύ πρόβλημα στο αναπνευστικό. Οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν ήταν ανεπιτυχείς, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας της δημόσιας υγείας Σακομπά Κεϊτά.
Επισήμως ως χθες Τρίτη στη Γουινέα καταγράφονταν 363 κρούσματα μόλυνσης. Πάμπτωχη, παρά τους άφθονους φυσικούς πόρους της, η Γουινέα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου η κατάσταση του συστήματος υγείας εμπνέει τεράστια ανησυχία μπροστά στην πανδημία.
Η χώρα υπέστη βαρύ πλήγμα όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία του Έμπολα, του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, από το 2013 ως το 2016: τα θύματα είχαν ανέλθει σε τουλάχιστον 2.500.
Ο πρόεδρος Άλφα Κοντέ αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι είναι «ανησυχητική» η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός και επιτείνεται ο κίνδυνος η χώρα σύντομα να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Πρόσθεσε πως αποφάσισε να επιβάλει τη χρήση μάσκας υποχρεωτικά από το Σάββατο.
«Κάθε παραβάτης θα απαγορεύεται να κυκλοφορεί και θα του επιβάλλεται πρόστιμο για κοινωνική ανυπακοή ύψους 30.000 φράγκων Γουινέας (ή 2,8 ευρώ)» διευκρίνισε ο Κοντέ σε διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος αξίωσε όλες οι επιχειρήσεις, τα υπουργεία, καθώς και όλες οι ΜΚΟ, εγχώριες και διεθνείς, να μοιράσουν μάσκες στους εργαζόμενούς τους έως το Σάββατο. Ταυτόχρονα κάλεσε τον πληθυσμό να κινητοποιηθεί για να φτιάχνονται μάσκες στη χώρα, η τιμή των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2.500 φράγκα (0,23 ευρώ) ανά τεμάχιο.
Το μέτρο προστέθηκε σε σειρά άλλων που είχε ανακοινώσει ήδη: την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, το κλείσιμο των σχολείων, των συνόρων, των χώρων λατρείας, καθώς και την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων.
Γερμανία
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων που είναι θετικά στον κορωνοϊό, αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 4.974 τις τελευταίες 24 ώρες. Έτσι έφθασε συνολικά τους 108.202 επιβεβαιωμένους στον ιό ασθενείς.
Η Γερμανία είναι από τις χώρες που κάνουν τα περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού, με στόχο να απομονώνονται εκείνοι που είναι θετικοί, καθώς επίσης και εκείνοι που ήταν στο κοντινό τους περιβάλλον.
Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ό,τι τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν για τρίτη μέρα συνεχόμενα, έπειτα από τέσσερις μέρες συνεχόμενα που μειωνόταν σταδιακά. Τα δεδομένα ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Robert Koch για τις μεταδοτικές ασθένειες.
Οι νέοι θάνατοι που αναφέρθηκαν, ανήλθαν σε 246 και έφτασαν συνολικά τους 2.107.
Τουρκία
Σε 1.403 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 11η Μαρτίου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 65.111, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κοτζά.
Μέσα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 107 νέοι θάνατοι και διαγνώστηκαν 4.062 νέα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του τουρκικού υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός προέτρεψε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ έκρινε ότι ο ρυθμός της εξάπλωσης του ιού είναι υπό έλεγχο.
Εξήγησε ότι ο ρυθμός αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Κοτζά, η Τουρκία έχει ελέγξει την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού εφαρμόζοντας μια μέθοδο «συνδυασμού», που προβλέπει ότι η αλυσίδα επαφής κάθε ασθενούς αναγνωρίζεται, παρακολουθείται και ελέγχεται.
«Μέχρι σήμερα, 261.989 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί στην αλυσίδα επαφών», διευκρίνισε.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας συμπλήρωσε μέσω Twitter ότι «ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των περιστατικών, παρά την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ, τείνει να παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει αυξάνεται σταδιακά. Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι χαμηλός. Έχουμε δύο δυνατά σημεία: Μέτρα και θεραπεία. Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας».
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας κατέγραψε σήμερα μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, όμως η αύξηση των περιπτώσεων μετάδοσης στην κοινότητα στον απώτερο κινεζικό βορρά, στην περιοχή των συνόρων με τη Ρωσία, αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις κινεζικές αρχές.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας κατέγραψε 46 νέα κρούσματα μόλυνσης ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, από 89 μία ημέρα νωρίτερα. Εξ αυτών, τα 36 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Μία ημέρα νωρίτερα, ο αριθμός των κρουσμάτων που το υπουργείο αποκαλεί εισαγόμενα ανερχόταν σε 86.
Τα υπόλοιπα δέκα κρούσματα αφορούν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης του SARS-CoV-2, οκτώ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ (βορειοανατολικά) και δύο στην Γκουανγκντόνγκ (νότια).
Η Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει μετατραπεί στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η Κίνα για να αποτρέψει το ξέσπασμα δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς κινέζοι πολίτες επιστρέφουν με χερσαία μέσα μεταφοράς από τη Ρωσία μολυσμένοι.
Το Πεκίνο έκλεισε τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα στην επαρχία.
Νέα κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από τη Ρωσία έχουν επίσης καταγραφεί σε άλλες επαρχίες, όπως η βόρεια αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας καθώς και η Σαγκάη, μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο.
Κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. Δύο από τα νέα κρούσματα στη Χεϊλονγκτζιάνγκ είναι ασθενείς που δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας COVID-19 ως χθες.
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 57 χθες. Ανερχόταν σε 54 την προηγουμένη.
Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν να διενεργούν επιδημιολογική έρευνα σε εννέα επαρχίες, για να εξακριβώσουν την πλήρη έκταση των ασυμπτωματικών μολύνσεων και το επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, έγραψε η Ημερησία της Κίνας, εφημερίδα-όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στην Κίνα έφθασε χθες τα 82.295.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η χώρα θρηνεί 3.342 θύματα της ασθένειας COVID-19, καθώς χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, στην πρωτεύουσα της οποίας, την Ουχάν, έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο.
ΗΠΑ
Έπειτα από δύο ημέρες που διαπιστωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τα 25.757 στη χώρα.
Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο (2.108) είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ.
Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ έγιναν η χώρα του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον απολογισμό να γίνεται βαρύτερος από αυτούς στην Ιταλία (πάνω από 21.000 νεκροί), στην Ισπανία (πάνω από 18.000) και στη Γαλλία (πάνω από 17.500), κράτη πάντως με πολύ μικρότερους πληθυσμούς.
Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι επίσης η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τη Δευτέρα ξεπεράστηκε το όριο των 600.000 διαγνωσμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα.
Επίκεντρο της επιδημίας στην αμερικανική επικράτεια συνεχίζει να είναι η Νέα Υόρκη, όπου πάντως μοιάζουν να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της εξάπλωσης: οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώνουν πτώση.
Για «αχτίδες φωτός» μίλησε χθες στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που σύστησε για την αντιμετώπιση της κρίσης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ, κατά το μοντέλο στο οποίο γίνονται αναφορές συχνότερα (του Institute for Health Metrics and Evaluation, ή IHME) και το οποίο λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση στην Κίνα και στην Ευρώπη, είναι πως θα ανέλθουν γύρω στους 70.000 σε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας.