Featured

Πόσες φορές πρέπει να πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη για να αναλάβει κάποιος ευθύνες;

Για τον πλημμελή και ελλιπέστατο καθαρισμό των δρόμων και των πεζοδρομίων, όπως διενεργείται σήμερα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Parallaxi
πόσες-φορές-πρέπει-να-πλημμυρίσει-η-θε-694462
Parallaxi

Xθές, 07-12-2020, ύστερα από μια βροχόπτωση που δεν είχε ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά για ακόμη μια φορά η Θεσσαλονίκη πλημμύρισε και έγινε απροσπέλαστη σε πεζούς και οχήματα. Παρόμοιες τριτοκοσμικές καταστάσεις βιώνουν οι δημότες πολύ συχνά, με αποκορύφωση την 6η Ιουνίου 2020 που ισχυρές βροχοπτώσεις “έπνιξαν” δρόμους και σπίτια της πόλης μας, ενώ η πυροσβεστική είχε δεχθεί 50 κλήσεις, αντλώντας νερά και απομακρύνοντας δέντρα.

Για το ποιος φταίει για αυτό το χάλι, γινόμαστε κάθε φορά στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθώντας ένα ιδιότυπο ΄΄πίγκ πόγκ΄΄ μετάθεσης ευθυνών, κυρίως μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας και της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η τελευταία έδωσε στην δημοσιότητα ένα εγχειρίδιο για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο των ευθυνών. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο αυτό, που είχε αποσταλεί επίσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ήτοι στους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ, τον ΟΛΘ, την Εγνατία Οδό και τη ΔΕΘ – Helexpo, η ΕΥΑΘ γνωστοποίησε ότι κύρια ευθύνη της εταιρείας είναι η λειτουργία και συντήρηση του παντορροϊκού δικτύου της Θεσσαλονίκης (του δικτύου δηλαδή που αποχετεύει όμβρια και ακάθαρτα ύδατα μαζί), όπως και των φρεατίων που αντιστοιχούν σε αυτό.

Η ΕΥΑΘ επίσης δυνάμει προγραμματικής σύμβασης διάρκειας δύο ετών, που υπέγραψε με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2019, ανέλαβε και έχει έκτοτε την σχετική ευθύνη για τον καθαρισμό και την συντήρηση και του δικτύου ομβρίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζω ότι το δίκτυο ομβρίων και ο καθαρισμός του είναι ευθύνη του εκάστοτε φορέα που συντηρεί το οδικό δίκτυο στο οποίο βρίσκεται – της ΠΚΜ εν προκειμένω, με την οποία υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση.

Συνεπώς η ΕΥΑΘ φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την τριτοκοσμική κατάσταση των πλημμυρισμένων δρόμων που βιώνουμε κάθε φορά που βρέχει λίγο περισσότερο, ωστόσο μεγάλο μερίδιο αναλογεί και στους Δήμους που ευθύνονται:

α) για την καθαριότητα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, καθώς φύλλα και σκουπίδια θα πρέπει να καθαρίζονται έγκαιρα, ώστε να μη φράζουν τις σχάρες και εμποδίζουν την είσοδο του νερού στο δίκτυο των αγωγών. Επιπροσθέτως ο καθαρισμός των δρόμων οφείλει να περιλαμβάνει και την επιφάνεια των φρεατίων υδροσυλλογής, για να είναι και τα φρεάτια λειτουργικά.

β) Όπου υπάρχουν λαϊκές αγορές αλλά και στο ιστορικό κέντρο, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα, ώστε υπολείμματα τροφών ή απορρίμματα να μη φράζουν τα στόμια των φρεατίων.

γ) θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην καλύπτονται με άσφαλτο κατά τη διάρκεια ασφαλτοστρώσεων τα καλύμματα, οι σχάρες, και τα στόμια καθαρισμού, ώστε να είναι εφικτή η συντήρησή τους.

Ειδικά για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης φέρει μεγαλύτερη ευθύνη, διότι όπως ξεκαθάρισε με το ανωτέρω εγχειρίδιο η ΕΥΑΘ ΑΕ, όπου έχουν εκτελεστεί έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων ή έργα ομβρίων, η ευθύνη καθαρισμού τους ανήκει στους φορείς που τα υλοποίησαν. Τέτοιες περιοχές είναι η πλατεία κι η οδός Αριστοτέλους, οι Αγ. Σοφίας – Αγ. Θεοδώρας – Γ. Σταύρου, η πλατεία Ναυαρίνου, η Μελενίκου, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα.

Για τον πλημμελή και ελλιπέστατο καθαρισμό των δρόμων και των πεζοδρομίων, όπως διενεργείται σήμερα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε ο κορωνιός φταίει, ούτε η μείωση των δημοτικών εσόδων, ούτε τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, απλά χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, εποπτεία και εντατικοποίηση της εργασίας.

Δεν είναι δυνατόν να ”πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό” κάθε φορά που βρέχει λίγο πιο έντονα και κανείς από τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων να μην αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Οι τοπικοί άρχοντες που τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες με συντριπτικά μεγάλα ποσοστά, θα πρέπει, όπως διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει την καλύτερη θέση στις επίσημες εκδηλώσεις και σε εγκαίνια έργων, να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και στα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι να κρύβονται στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας για να μην τσαλακωθεί η δημόσια εικόνα τους. Πόσες φορές επιτέλους χρειάζεται να πλημμυρίσει η πόλη μας για να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για αυτό και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, Α. Συντονιστής της δημοτικής παράταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ, μέλος ΔΣ – υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του ινστιτούτου καταναλωτών Ν.ΙΝΚΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα