Featured

Ποτέ άλλοτε η μυθολογία δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα!

Ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς "TheMythologist" αγαπά την αρχαιολογία και μας το αποδεικνύει μέσα από το κανάλι του στο YouTube. Ανακάλυψε τον!

Νίκος Γκάγιας
ποτέ-άλλοτε-η-μυθολογία-δεν-ήταν-τόσο-ε-823559
Νίκος Γκάγιας

Χαίρομαι πολύ όταν νέοι άνθρωποι με πρωτότυπες ιδέες, επιχειρούν κάτι διαφορετικό, τα καταφέρνουν και οι κόποι τους ανταμείβονται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ή αλλιώς «The Mythologist», όπως λέει και στην εισαγωγή των βίντεο του στο YouTube, ο οποίος είναι αρχαιολόγος και του αρέσει η Μυθολογία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου πλέον ζει μόνιμα. – όμως μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Επέστρεψε στην πρωτεύουσα για σπουδάσει, ενώ πέρασε λίγο και από τη Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ. Αισθάνεται πολύ τυχερός γιατί μέσα από το Youtube έχει καταφέρει να κάνει πολλά από τα ενδιαφέροντα του, κύρια ασχολία μέσα στη μέρα του.

«Μου αρέσει πολύ ό,τι είναι δημιουργικό, όπως η διαδικασία παραγωγής ενός βίντεο και ειδικά το μοντάζ. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την Αρχαιολογία, την οποία αγαπώ και χάρη στις σπουδές μου και το κανάλι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου σε επίπεδο έρευνας»

Την απόφαση πως θέλει να περάσει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας την πήρε στα χρόνια του Λυκείου. Μέσα του πάντα υπήρχε η επιθυμία να ασχοληθεί με αυτές τις επιστήμες και το τμήμα αυτό έμοιαζε (και όντως αποδείχθηκε πως ήταν) η κατάλληλη επιλογή.

«Μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία αλλά κυρίως μέσα από το μεταπτυχιακό μου στην Κλασική Αρχαιολογία ήρθα σε καθημερινή τριβή και επαφή με την αρχαία ελληνική τέχνη η οποία είναι γεμάτη αναπαραστάσεις επεισοδίων της Μυθολογίας. Κλήθηκα να μελετήσω αυτά τα επεισόδια για να μπορέσω να προσεγγίσω την αρχαία τέχνη επιστημονικά στο πλαίσιο των σπουδών μου αλλά και το κλασικό παρελθόν. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που αποκαλούμε εμείς «Μυθολογία» για τους ανθρώπους της εποχής ήταν η ιστορία τους, η ταυτότητά τους, η θρησκεία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι η αγάπη μου για τις ιστορίες, μάλλον με ακολουθεί από όταν ήμουν μικρό παιδί. Είτε ήταν βιβλίο, είτε ταινία, είτε σειρά, είτε διήγηση από κάποιον συγγενή ή φίλο, μια καλή ιστορία μπορούσε να με συνεπάρει. Στη συνέχεια, μου άρεσε εκτός από το να ακούω ιστορίες, να τις διηγούμαι και σε συνδυασμό με την επαφή μου με τη Μυθολογία αυτά τα δύο ήρθαν και κούμπωσαν»

Ένας από τους λόγους που ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να μεταδώσει όλες αυτές τις γνώσεις του μέσα από το YouTube πηγάζει από το ενδιαφέρον του για τη δημιουργική διαδικασία και την τέχνη, την αγάπη του για τις ιστορίες και την αρχαιολογία αλλά και την καθημερινή επαφή του με τη Μυθολογία. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στο ότι αργά ή γρήγορα θα έβρισκε έναν τρόπο να τα εξωτερικεύσει και το YouTube του έδωσε την ευκαιρία.

«Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή δυστυχώς δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένα κανάλι στο ελληνικό YouTube που να ασχολείται με τη Μυθολογία και την Αρχαιολογία με τρόπο επιστημονικό αλλά και ταυτόχρονα εκλαϊκευμένο (ή pop όπως έχουμε συνηθίσει πλέον να λέμε). Τα μόνα παραδείγματα που υπήρχαν ήταν ή πολύ «βαριά» βίντεο που αποξένωναν τον μέσο θεατή που θέλει να δει κάτι γρήγορο, ευχάριστο και ενδιαφέρον ή «επικίνδυνα» βίντεο που συνέδεαν τη Μυθολογία και την Αρχαιολογία με θεωρίες συνομωσίας, εξωγήινους, ανώτερους πολιτισμούς και άλλα τέτοια.

Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα τέτοια απήχηση. Ήξερα ότι θα υπάρξει κόσμος που θα ενδιαφερθεί αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι μέσα σε 1,5 χρόνο θα αγγίζουμε τους 100.000 συνδρομητές και θα έχουμε ξεπεράσει τις 5.000.000 προβολές. Είναι κάτι που με χαροποιεί, με συγκινεί και με γεμίζει με όρεξη και κίνητρο για τη συνέχεια, γιατί βλέπω ότι υπάρχει κόσμος που μοιράζεται το ίδιο ενδιαφέρον με εμένα. Επίσης, θεωρώ πολύ τιμητικό να επιλέγουν τόσες χιλιάδες άτομα να παρακολουθήσουν τα δικά μου εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά βίντεο γιατί πάει να πει ότι κάτι κάνω σωστά, αν και αυτό δημιουργεί και μια έξτρα πίεση λόγω της ευθύνης στη μετάδοση ορθών και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών»

Ο ίδιος άρχισε να συνειδητοποιεί πως έχει απήχηση όταν έβλεπε μία μεγάλη άνοδο στους αριθμούς του καναλιού. Μάλιστα, κάπου τον Μάρτιο άρχισαν να τον ακολουθούν καθημερινά εκατοντάδες νέοι συνδρομητές, ενώ υπήρχαν μέρες που έφταναν και τους 2.000.

Για τον Κωνσταντίνο αυτό που ιντριγκάρει τον κόσμο είναι ένα σύνολο πραγμάτων.

«Το γεγονός ότι στη ζωή μας (αν δεν είναι κάποιος αρκετά γενναίος για να γίνει αρχαιολόγος) ασχολούμαστε με τη Μυθολογία πολύ λίγο στα σχολικά μας χρόνια και αυτό σε μικρή ηλικία. Έπειτα, χάνουμε τελείως την επαφή με αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα κόσμο. Ακούμε διάσπαρτα μέσα από σειρές, ταινίες ή και ποδοσφαιρικές ομάδες ονόματα θεών και ηρώων της Μυθολογίας και άντε το πολύ να δούμε και κάποιο άγαλμα αν επισκεφθούμε κάποιο μουσείο, χωρίς όμως να αποκτήσουμε ποτέ μια καλύτερη εικόνα για τις ιστορίες τους. Τα συγκεκριμένα βίντεο στο YouTube έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό με έναν εύπεπτο, σύντομο και ψυχαγωγικό τρόπο και μάλιστα από κάποιον που προσπαθεί να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες με έναν επιστημονικό τρόπο.

Ακόμα πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος στον οποίον αρέσουν ο ιστορίες. Ο κόσμος έχει ήδη μια οικειότητα με τους θεούς, τους ήρωες και τα τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας και αυτό βοηθά στο να πατήσουν να δουν το βίντεο αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ιστορία τους. Ο καθένας μπορεί να βρει ενδιαφέρουσα μια τέτοια ιστορία, να ταυτιστεί με τον ήρωα ή και το τέρας ή να νιώσει ότι πραγματεύεται αξίες και έννοιες που μας απασχολούν ακόμη και σήμερα όπως η αγάπη, το μίσος, η ζήλεια, η υπομονή.

Η Ελληνική Μυθολογία είναι παντού γύρω μας και αυτό αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Το κλασικό παρελθόν που τόσο μας αρέσει να επικαλούμαστε επηρεάστηκε σε τεράστιο βαθμό από τη Μυθολογία και κατ’ επέκτασιν  και ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα»

Εσένα Κωνσταντίνε ποιος είναι ο αγαπημένος σου μύθος;

«Δύσκολη ερώτηση. Η αυτόματη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής που διαμορφώθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και πραγματεύεται ακριβώς αυτά τα οποία προσωποποιούν αυτές οι δύο έννοιες. Την ομορφιά της Ψυχής, το πάθος του Έρωτα, τις δυσκολίες συνύπαρξης αυτών των δύο στοιχείων και τον αγώνα της Ψυχής να ενωθεί με τον Έρωτα. Αλλά νιώθω ότι αδικώ πολλούς μύθους με μια μόνο απάντηση, οπότε ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ξεχωρίζω την ιστορία της Αταλάντης, μια σπάνια ιστορία ηρωίδας μέσα σε τόσους ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας κα επίσης την εκδοχή που θέλει τη Μέδουσα να έχει πέσει θύμα βιασμού του Ποσειδώνα και να μεταμορφώνεται σε τέρας σαν τιμωρία από τη θεά Αθηνά»

Μιλώντας για το μέλλον, μου αναφέρει ότι έρχεται αισίως η τρίτη σεζόν στο κανάλι του. Εκτός από ακόμα περισσότερους μύθους μου υπόσχεται πως θα δούμε και δύο νέες σειρές, τις οποίες δουλεύει εδώ και καιρό.

«Δε θα πω πολλά ακόμα, αλλά η μια θα εξερευνά το μεταφυσικό στοιχείο στους μύθους και τις ιστορίες των ανθρώπων της εποχής και η άλλη θα επικεντρωθεί στην αγγειογραφία. Αυτή την ταπεινή έκφανση της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δραστηριότητας του παρελθόντος και τους μύθους που διακοσμούσαν τα εκάστοτε αγγεία.

Φυσικά, χρόνου επιτρέποντος, θα εξερευνήσουμε και τα βάσανα του Οδυσσέα μέσα από τον Όμηρο στη νέα σεζόν του Επικού Podcast, το οποίο αποτελεί και το καμάρι μου, αλλά και τη συντροφιά πολλών εκεί έξω που ταξιδεύουν στα Έπη μέσα από αυτό podcast την ώρα που πάνε βόλτα το σκύλο τους, κινούνται με τα πολυαγαπημένα ΜΜΜ ή δεν τους παίρνει ο ύπνος και θέλουν βοήθεια!»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα