Πριν 55 χρόνια κυκλοφόρησε το Revolver των Beatles
Όσα πρέπει να ξέρεις για το θρυλικό άλμπουμ
Σαν σήμερα το 1955 κυκλοφόρησε ένα από τα πιο θρυλικά άλμπουμ όλων των εποχών, το Revolver των Beatles.
Tο έβδομο άλμπουμ των Beatles μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου 1966 και αμέσως έφθασε στο Νο1 του καταλόγου των επιτυχιών, τόσο στη Μ. Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ.
Το Revolver είναι το έβδομο άλμπουμ των Beatles μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου 1966 και αμέσως έφθασε στο Νο1 του καταλόγου των επιτυχιών, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ. Περιέχει 14 τραγούδια και θεωρείται ένα από κορυφαία άλμπουμ των σκαθαριών. Αυτό επιβεβαιώνεται από καιρού εις καιρόν με τα διάφορα δημοψηφίσματα που διοργανώνουν μουσικά περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα και φέρνουν το Revolver, στις κορυφαίες θέσεις των ποπ άλμπουμ όλων των εποχών.
Η ηχογράφηση του Revolver άρχισε στις 6 Απριλίου 1966 και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, με παραγωγό τον Τζορτζ Μάρτιν. Στα περίφημα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές («ανάστροφες κιθάρες», «ΑDT» κ.ά.), που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο σε ορισμένα τραγούδια.
Τα 11 από τα 14 τραγούδια φέρουν την υπογραφή της συνθετικής δυάδας ΜακΚάρτνεϊ / Λένον. Το Eleanor Rigby, που κυκλοφόρησε ως σινγκλ, είναι μία από τις κορυφαίες δημιουργίες τους. Μελαγχολικό και κλασσικίζον, με τα έγχορδα να έχουν κυρίαρχο ρόλο, είναι επηρεασμένο από μουσική του σπουδαίου κινηματογραφικού συνθέτη Μπέρνταρντ Χέρμαν για την ταινία του Φρανσουά Τριφό Φάρεναϊτ 451.
Το άλμπουμ κλείνει με το τραγούδι Tomorrow Never Knows, ένα από τα πρώτα δείγματα ψυχεδελικής μουσικής, με πρωτοποριακές τεχνικές ηχογράφησης, όπως η ανάστροφη κιθάρα, τα επεξεργασμένα φωνητικά και οι λούπες.
https://www.youtube.com/watch?v=khoPQvqNmag
Το πιο φωτεινό τραγούδι του άλμπουμ είναι το Yellow Submarine, που γεννήθηκε από ένα τριπάκι με LSD του Ρίνγκο Σταρ, αν και η έμπνευσή του ανιχνεύεται σε κάποια σχολικά σχέδια του Τζον Λένον από τη δεκαετία του ’50. Στο τραγούδι, που έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων αργότερα, συμμετέχουν ο Ντόνοβαν και ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς.
Στο Reverse κάνει αισθητή την εμφάνισή του ως συνθέτης ο Τζορτζ Χάρισον με τρία τραγούδια: Taxman, Love to You και I Want to Tell You. Το πιο γνωστό είναι το Taxman, ένα πολιτικό τραγούδι, που ασκεί κριτική στην φορολογική πολιτική του «Εργατικού» πρωθυπουργού Χάρολντ Ουίλσον. Αναφέρεται στους υψηλούς φόρους που πληρώνουν οι έχοντες, όπως οι Beatles, που φθάνει και το 95% του εισοδήματός τους. Μια πολιτική που οδήγησε πολλούς διάσημους μουσικούς να εγκαταλείψουν τη Μεγάλη Βρετανία εκείνα τα χρόνια και να αναζητήσουν στο εξωτερικό φορολογικούς παραδείσους.
Το εξώφυλλο του άλμπουμ σχεδίασε ο γερμανός μπασίστας και εικαστικός καλλιτέχνης Κλάους Βούρμαν, φίλος των Beatles από την εποχή που έπαιζαν στο Star Club του Αμβούργου. Χρησιμοποίησε μικτή τεχνική, σχέδιο και κολάζ, με φωτογραφίες του Ρόμπερτ Γουίτακερ, συνεργάτη των Beatles.
Το όνομα του άλμπουμ είναι λογοπαίγνιο καθώς ένα LP περιστρέφεται με 33 και 1/3 περιστροφές το λεπτό. Ωστόσο, το όνομα ήταν ένα έργο απελπισίας καθώς ονομάστηκε ΣΧΕΔΙΑ “Beatles On Safari” ή “Abracadabra”.
Γιατί οι εκδόσεις του άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ήταν διαφορετικές;
Η αμερικανική έκδοση του άλμπουμ έχει τρία κομμάτια λιγότερα: I’m Only Sleeping, And Your Bird Can Sing and Doctor Robert. Πίσω στη δεκαετία του 1960, η αμερικανική ετικέτα Capitol προσπαθούσε να βγάλει περισσότερα LP από τον κατάλογο Fab Four, οπότε αυτές οι τρεις μελωδίες συγκεντρώθηκαν σε ένα άλμπουμ με τίτλο Yesterday And Today, το οποίο περιελάμβανε επίσης κομμάτια της Βοήθειας! και Rubber Soul. Οι Beatles δεν ήταν ευχαριστημένοι και αυτό ήταν το τελευταίο άλμπουμ που αντιμετωπίστηκε με αυτόν τον τρόπο.
Γιατί οι Beatles δεν έπαιξαν ποτέ ζωντανά κανένα από αυτά τα τραγούδια;
Έπαιξαν το καλοκαιρινό τους single 1966 Paperback Writer, στην τελευταία περιοδεία τους, αλλά μετά από τρία χρόνια Beatlemania, το συγκρότημα είχε βαρεθεί και απογοητευτεί που δεν τους άκουσαν οι οπαδοί που ουρλιάζουν και ήταν ευτυχείς να παίξουν τη συνήθη συλλογή τους . Τα τραγούδια των Revolver ήταν απλά πολύ περίπλοκα, με πάρα πολλά overdub και επιπλέον όργανα για να παιχτούν ζωντανά, για να μην αναφέρουμε την ενίσχυση των σκουπιδιών που χρησιμοποιούνταν εκείνες τις μέρες.
Ποια ήταν η πραγματική Eleanor Rigby;
Το τραγούδι σχεδιάστηκε αρχικά ως “Miss Daisy Hawkins”, αλλά η Macca άλλαξε το όνομα για να ταιριάζει στις συλλαβές. Το «Eleanor» προήλθε πιθανότατα από την ηθοποιό και κωμωδία Eleanor Bron, η οποία πρωταγωνίστησε στην ταινία των Fabs. Περιέργως, όμως, υπάρχει μια Eleanor Rigby θαμμένη κοντά στο πρώην σπίτι του Paul στο Woolton, στο Liverpool, η οποία πέθανε το 1939.
Το Got To Get You Into My Life σχετικά με τα ναρκωτικά;
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν πάντα αδέξιος για αυτό, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν «μια ωδή στο ποτ». Στο βιβλίο Πολλά Χρόνια Από Τώρα, η Macca εξομολογήθηκε: «ήμουν μάλλον απλό παιδί της εργατικής τάξης, αλλά όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την κατσαρόλα μου φάνηκε ότι ήταν αρκετά αναζωογονητικό … Το Got To Get You Into My Life is πραγματικά ένα τραγούδι για αυτό, δεν είναι για κάποιον, είναι στην πραγματικότητα για ναρκωτικά. Λέει, θα το κάνω αυτό. Αυτό δεν είναι κακή ιδέα ».
Ο γιατρός Ρόμπερτ ήταν πραγματικό πρόσωπο;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ποιος ήταν αυτός ο μαγικός σαμάνος που έδινε τα χάπια, αλλά το πιο πιθανό είναι ο Δρ Robert Freymann, ένας γιατρός της Νέας Υόρκης, ο οποίος φέρεται να προσέφερε βολές βιταμίνης Β-12, ντυμένες με αμφεταμίνες στους πλούσιους πελάτες του. Έχασε την άδειά του το 1975 και πέθανε το 1987, αφήνοντας πίσω του ένα βιβλίο με τίτλο “What’s So Bad With Feeling Good;”
Τα τραγούδια του άλμπουμ
1. Taxman (Harrison) 2:39 2. Eleanor Rigby 2:07 3. I’m Only Sleeping 3:01 4. Love You To (Harrison) 3:01 5. Here, There and Everywhere 2:25 6. Yellow Submarine 2:40 7. She Said She Said 2:37 8. Good Day Sunshine 2:09 9. And Your Bird Can Sing 2:01 10. For No One 2:01 11. Doctor Robert 2:15 12. I Want to Tell You (Harrison) 2:29 13. Got to Get You Into My Life 2:30 14. Tomorrow Never Knows 2:57
Πηγή: sansimera.gr/radiox.co.uk