Featured

Project STOP RAPE: Ένα βίντεο κατά του βιασμού από τον Γιώργο Τριανταφύλλου

Ο δημιουργός μιλά για τη δουλειά που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Parallaxi
project-stop-rape-ένα-βίντεο-κατά-του-βιασμού-από-τον-784613
Parallaxi

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα ποσοστά βιασμών αυξάνονται. Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, φωτογράφος της πόλης, αποφάσισε να πει κάτι γι’ αυτό, με όσα μέσα διαθέτει.

Χθες βράδυ, στην Πλατεία Αριστοτέλους δημιούργησε το project “STOP RAPE”.

Λέξεις: Λένα Γκαγκαβούζη

Τί είναι το project “STOP RAPE” ; «Η αρχική ιδέα, ήταν να βγει μια φωτογραφία, όπου το σύνθημα , θα είχε σχηματιστεί με ανθρώπινα σώματα. Στην πορεία, η ιδέα άλλαξε. Μοιράστηκα την ιδέα, με την φίλη μου Φανή Σκούφου, η οποία έχει σπουδάσει σκηνογραφία. Είναι ένα ευαισθητοποιημένο άτομο σε κοινωνικά ζητήματα, όπως κι εγώ και έχει τρομερές ιδέες και δυνατούς συμβολισμούς. Έτσι, το εξελίξαμε από κοινού και βγήκε το βίντεο. Στόχος, ήταν να γίνει κάτι μεγάλο και να σταματήσει πια ο καθένας να ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του. Το κάναμε τώρα, γιατί είναι επίκαιρο. Το βασικό, όμως, για μένα , είναι ότι εν έτει 2021 δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα συζήτησης ένας βιασμός, σε καμιά χώρα. Θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει.Θέλω να σταματήσουν τα θύματα να φοβούνται και να σπάσουν την σιωπή τους.»

Στο βίντεο υπάρχουν συμβολισμοί, όπως η κοινωνία μας, που είναι ένα χάος. Ο κύκλος, που υποδηλώνει την οργάνωση που χρειαζόμαστε, το μαντίλι συμβολίζει την σιωπή που πρέπει. «Όταν το δημιουργούσα και το έβλεπα, βήμα – βήμα, να παίρνει σάρκα και οστά , δεν μπορώ να σου περιγράψω πως ένιωθα. Είναι τεράστιο για μένα».Στο project συμμετείχαν 60 εθελοντές.

«Δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία. Τα άτομα ήταν συνεργάσιμα και άψογα και η τύχη ήταν με το μέρος μας. Το project υλοποιήθηκε ακριβώς όπως το φανταζόμασταν. Συμμετείχαμε κι εμείς σε αυτό. Δεν γινόταν να μην το κάνουμε. Θεωρώ πως είναι κομμάτι μας. Το μήνυμα μας εκφράζει απόλυτα. Εκτός από δημιουργεί, θέλουμε να είμαστε και μέρος αυτού. Θα χαρώ αν το αγαπήσει ο κόσμος.»

Δύο μήνες πριν, ο Γιώργος Τριανταφύλλου έκανε ακόμη ένα project κατά του βιασμού, φωτογραφίζοντας μια γυμνή κοπέλα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την γυμνή φωτογράφηση δηλώνει:

«Γενικά, όταν φωτογραφίζω κάτι ιδιαίτερο, με νοιάζει να υπάρχει και ένας μεγάλος σκοπός από πίσω. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάναμε μια συμβολική γυμνή φωτογράφηση κατά του βιασμού.

Το έκανε με την συγκεκριμένη κοπέλα, γιατί είναι και η ίδια θύμα βιασμού. Το μήνυμα ήταν συμβολικό.

«Μια γυναίκα και γυμνή να βγει στον δρόμο, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να την παρενοχλήσει, να την αγγίξει, να την βιάσει ψυχικά ή σωματικά. Δυστυχώς, η κοινωνία που ζούμε, έχει χάσει τις αξίες της», τονίζει και συμπληρώνει: «Το πραγματικό νόημα της φωτογράφησης , χάθηκε στην μετάφραση. Δεν ήθελα να αδικηθεί αυτό το εγχείρημα.»

Ας μάθουμε λίγο καλύτερα τον δημιουργό

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου είναι φωτογράφος και προγραμματιστής. Λατρεύει και τα δύο επαγγέλματα. «Αγαπώ να κάνω και τα δύο, αλλά η φωτογραφία είναι πιο δημιουργικός τρόπος έκφρασης. Δημιουργικός είναι και ο προγραμματισμός απλά σε περιορίζει σε πολλά, ενώ η φωτογραφία δεν σε περιορίζει σε τίποτα.»

Του άρεσε η φωτογραφία από πάντα, αλλά δεν είχε στο μυαλό του να γίνει φωτογράφος. Σπούδασε προγραμματισμό. Από μικρός, αυτό ήταν το κόλλημα του. Το μικρόβιο, όπως λέει, το κληρονόμησε από τον πατέρα του, που είναι καθηγητής πληροφορικής και φυσικός. «Είναι ωραία δύναμη να κάνεις τον υπολογιστή σου να κάνει ό,τι θες», σημειώνει.

Ένα λάθος κάποιου καθηγητή στη σχολή, ήταν η αφορμή να φτιάξει δική του ιστοσελίδα. Τότε ανακάλυψε κάτι που του άρεσε υπερβολικά. Ξεκίνησε να φτιάχνει και να πουλάει ιστοσελίδες από το τρίτο έτος. Παράλληλα, είχε την φωτογραφία ως χόμπι. «Μάθαινα κάποιες τεχνικές, αλλά μέχρι εκεί.»

Δούλεψε ως web designer σε διάφορες εταιρίες, αλλά ένιωθε πως ο κόσμος δεν γνώριζε πολλά για το αντικείμενο και πως τον εκμεταλλευόταν. Έτσι σταμάτησε και ίδρυσε την δική του εταιρία το 2012. Στόχος ήταν να δώσει στους πελάτες του, αυτό που αγαπά, με την ποιότητα που πίστευε ότι αρμόζει. Αυτό, δηλώνει, πως κάνει μέχρι σήμερα.

Πώς προέκυψε να θες να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος;

«Η φωτογραφία προέκυψε μέσα από αυτό. Κάποιοι πελάτες μου ζήτησαν φωτογραφίσεις, είτε για προϊόντα, είτε για το χώρο τους. Στην αρχή τα έδινα σε άλλους φωτογράφους, γιατί δεν ήμουν επαγγελματίας. Το έκανα σε γνωστούς και είδα ότι το αποτέλεσμα μου άρεσε και άρεσε και σε μένα. Κι έτσι αποφάσισα ότι θέλω να το δω επαγγελματικά, να το μάθω, να το κατέχω πλήρως.»

Η πρώτη επαγγελματική επαφή, ήταν όταν πήρε μέρος σε ένα σεμινάριο του Harvard. Εκεί , λέει πως έμαθε κάτι πολύ βασικό. «Αυτό που μου άρεσε και θα ακολουθώ μέχρι να πεθάνω, είναι αυτό που είπε ο εισηγητής στο τέλος του σεμιναρίου. Είπε πως θα ανακεφαλαιώσουμε δέκα κανόνες φωτογραφίας. Ο πρώτος είναι να προσέχεις το κάδρο σου. Ακόμη οχτώ βασικοί κανόνες και ο δέκατος – ξέχνα τους όλους, εκτός από τον πρώτο. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζεις τον κανόνα για να περεκκλίνεις από αυτόν. Αυτό είναι που κάνει για μένα την φωτογραφία τέχνη.»

Μετά, γράφτηκε στο shaw academy, όπου έλαβε το πτυχίο του. Μιλάει για τον προγραμματισμό με αγάπη, αλλά όταν ρώτησα τί αγαπά να φωτογραφίζει, το βλέμμα του άλλαξε. Ένιωσα ότι ψάχνει τις κατάλληλες λέξεις, να μου εξηγήσει. Και μου εξήγησε. «Κάνω πολλά είδη φωτογραφίας, πλέον μόνο αυτά που με εκφράζουν. Η έμπνευση μου προέρχεται από το συναίσθημα. Κάθε είδους συναίσθημα. Γι’ αυτό αγαπώ τα πορτρέτα και την φύση. Η φύση έχει δύο σημασίες για μένα. Η μία είναι το περιβάλλον, τα αστέρια, οι πλανήτες. Η άλλη είναι το γυμνό σώμα».

Θαυμάζει την Αμερικανίδα φωτογράφο, Άνι Λίμποβιτς, η οποία έχει πει: «εγώ δεν φωτογραφίζω πρόσωπα και σώματα, φωτογραφίζω ανθρώπους». Αυτό κάνει και ο ίδιος. «Για μένα είναι ιερό, όταν ένα άτομο επιλέγει να ξεγυμνωθεί μπροστά μου. Στόχος μου σε μια γυμνή φωτογράφηση, είναι να συμφιλιωθεί το κάθε μοντέλο με το σώμα του, είτε είναι 50 είτε 100 κιλά, είτε ντυμένο είτε γυμνό. Να νιώσει άνετα, ερωτισμό γι’ αυτό. Έπειτα αυτό φαίνεται και στον φακό μου. Κάνω πέντε χρόνια γυμνές φωτογραφήσεις. Δεν το έκανα κατευθείαν γιατί οι γραμμές είναι πολύ λεπτές στο πως θα χρησιμοποιήσεις τις τεχνικές, ώστε να βγει κάτι αισθησιακό και όχι πρόστυχο. Πλέον, έχω φωτογραφήσει 200 γυμνά μοντέλα».

Συνεχίζει λέγοντας πως το κάθε άτομο, που έχει φωτογραφήσει είναι ξεχωριστό. Του αρέσει η εξέλιξη και γι’ αυτό δηλώνει πως «η καλύτερη φωτογραφία, που θα πρέπει να βγάλω, είναι αυτή που θα βγάλω αύριο – και κάθε αύριο. Αν με ρωτάς για την πιο ιδιαίτερη – ιδιαίτερη θα πω, όχι αγαπημένη – είναι μια φωτογραφία που τράβηξα για την πρώτη μου έκθεση. Είναι καμπύλες γυναικείου σώματος, που μοιάζουν πολύ με καμπύλες της φύσης. Δεν βγάζουν ερωτισμό».

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου έχει τέσσερις αναλογικές και πέντε ψηφιακές κάμερες. Μου δίνει να περιεργαστώ την αγαπημένη του, όσο την περιγράφει. Μοιάζει παλιά. «Αυτή είναι μία Lubitel 2, του 1955, Σοβιετικής Ένωσης. Κάθε φορά που την παίρνω στα χέρια μου, αναρωτιέμαι τι έχει φωτογραφήσει. Αντικείμενο με Ιστορία. Ίσως να έχει δει και πόλεμο…»

Ποια είναι τα φωτογραφικά σου όνειρα για το μέλλον; «Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να ταξιδέψω. Θέλω να γνωρίσω άλλους πολιτισμούς, άλλους ανθρώπους, να δω τον τρόπο που ζουν. Να μάθω τα προβλήματά τους και να τα θίξω μέσα από τις φωτογραφίες μου».

Στο project που ολοκληρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους χθες βράδυ συμμετείχαν: Νατάσα Σκούφου, Κώστας Ευλαμπίδης, Χριστίνα Αναστασάκη, Στέλλα Βούλγαρη, Ελένη Τσαμπάζη, Ελένη Πολίτη, Μαριαλένα Συμεωνίδου, Φωτεινή Τσιμπισκάκη, Πολυξένη Τσιμπισκάκη, Ανθή Τσιμπισκάκη, Νίκος Τσιμπισκάκης, Κική Μητάκου Νάγια Μητροπούλου, Δέσποινα Πρωτογεροπούλου, Βικτώρια Καζαναράκη, Δημήτρης Κωνιάρης, Ευθυμία Κουγιώνη, Δώρα Χλιάπα, Άννα Κότογλου, Μαρία Κότογλου, Νίνα Ανδρεανίδου, Γωγώ Μπαρτζώκα, Νεφέλη Μηνοβγίδη, Βασιλική Τσακλίδου, Μαριαλίνα Παπαδοπούλου, Αλίκη Κωνσταντίνου, Σοφία Μαντά, Στεφάνια Τσίμπου, Ιωάννα Μαγοπούλου, Μιρέλλα Θεοδωρίδου, Μαίρη Αρσλάνογλου, Κατερίνα Γκαλίνα, Μαρία Μπατρά, Ροζάνα Μαμαλιόγκα, Γεωργία Κωστάκη, Νίκος Ζήσου, Μαρία Σύραλη, Ελένη Μωϊτσίδου Κική Κυρτοπούλου, Μαρία Παχή, Μαρία Λόττη, Δήμητρα Άτσου, Νάσια Ρουσιάδου, Θοδωρής Βλάμης, Σοφία Βαλάση, Πασχάλης Παναγιώτου, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Αναστασία Αλβανού, Κατερίνα Βοσνιάδου, Μυρτώ Καλαντζίδου, Στέλλα Παρίση, Φώτης Τότσικας Τάσος Ντερέμπεης, Κωνσταντίνος Τότσικας, Ξένια Καραβέλα, Αλίκη Κωνσταντίνου Αντώνης Λαμπίρης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα