Featured

Πρόσωπα… αλλιώς: Δέσποινα Καραμουζά

Απαντά στο ερωτηματολόγιο Στανισλάφσκι.

Νόπη Ράντη
πρόσωπα-αλλιώς-δέσποινα-καραμουζά-791445
Νόπη Ράντη

καραμουζά 2

Εικόνες – συνέντευξη – σύλληψη ιδέας: Νόπη Ράντη

Κονσταντίν Στανισλάβσκι (1863-1938) | Σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεωρητικός του θεάτρου.

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

-Ποιος είσαι;  

Είμαι η Δέσποινα Καραμουζά και είμαι ένα αποτέλεσμα πάρα πολλών πραγμάτων. Μέσα μου συνυπάρχουν όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει, όλες οι μουσικές που έχω ακούσει και όλη η τέχνη που έχω δει. Όλοι οι άνθρωποι που με έχουν στιγματίσει και όλες οι καταστάσεις που με έχουν διαμορφώσει. Όλοι οι τόποι που έχω επισκεφτεί και όλα τα μέρη που πέρασα την καθημερινότητά μου. Όλα τα συναισθήματα που έχω νιώσει και όλες οι σκέψεις που έχω κάνει. Όλες οι συνήθειές μου και όλες οι απρόβλεπτες κινήσεις μου. Όλα τα λόγια που έχω ακούσει και όλα τα λόγια που έχω πει.

-Που είσαι;  

Είμαι παντού. Στο υπόγειο της Παλαιοβιβλιοθήκης, στον αέρα των fm, στο internet όπου αφήνω τα ψηφιακά μου αποτυπώματα, στο τηλέφωνο και στα μηνύματα όλη μέρα, στο skype όπου παραδίδω μαθήματα αγγλικών, στην καρδιά και στο μυαλό αυτών που μ’ αγαπάνε, στο σπίτι με το Δημήτρη. Είμαι όμως και παρέα με τον εαυτό μου, κάτι που για μένα είναι απαραίτητο γιατί έτσι βρίσκω τις ισορροπίες μου.

-Τι κάνεις;  

Κάνω τόσα πολλά που ακολουθώ ακριβώς ό,τι είπε ο Στανισλάβσκι για να διατηρώ σώας τας φρένας! Δρω και φέρομαι ανάλογα με τις συνθήκες κάθε φορά, αυτοσχεδιάζω συνέχεια, και προσπαθώ να παίξω όλους τους ρόλους που μου επιβάλλει η κοινωνία και η ζωή με αληθοφάνεια χωρίς να ταυτίζομαι απόλυτα. Υπάρχουν καταστάσεις στην καθημερινότητα που τις παρακολουθώ σαν θεατής και πράγματα με τα οποία παθιάζομαι και πέφτω με τα μούτρα. Γενικά οι αντιθέσεις είναι κάτι που αγαπάω στη ζωή μου και στο χαρακτήρα μου. Στην αρχή της πανδημίας έβλεπα όλη μέρα netflix και μια μέρα ξαφνικά σηκώθηκα, ανέβηκα στο στατικό ποδήλατο κι αυτό ήταν…. Έφτιαξα site για την Παλαιοβιβλιοθήκη, είμαι ενεργή στα social media και κυρίως στο bookstagram, γυρίζω video για το μαγαζί, παρακολουθώ σεμινάρια που αφορούν την τεχνολογία και το marketing, διαβάζω βιβλία, και συνεχίζω στον 1055rock από το σπίτι όπου γράφω και ηχογραφώ το ένθετο Album Of The Week και όλα τα αφιερώματα σε καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Η πανδημία άλλαξε τελείως την καθημερινότητά μου αλλά προσαρμόστηκα στα νέα δεδομένα και άλλαξα και τη ζωή μου. Επειδή πιστεύω πως ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάνουμε σχέδια, δηλαδή η καθημερινότητα, τη γέμισα με καινούργιες προκλήσεις, δουλειές και project με αποτέλεσμα να περνάω μια από τις πιο πολυάσχολες και δημιουργικές περιόδους (πάλι). Πάντα καταπιανόμουν με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και ποτέ δε λέω όχι σε καινούργιες δοκιμασίες.

καραμουζά 4

-Τι θέλεις;  

Θέλω κυρίως πράγματα που δεν γίνονται… να εξαφανιστεί η πανδημία, να σωθεί ο πλανήτης, να μην ξαναδώ σκουπίδια στις παραλίες, να υπάρξει αξιοκρατία στην Ελλάδα, να ξέρουν όλοι ποιός ήταν ο Στανισλάβσκι, ο Πεσσόα ή ο Επίκουρος, να αρέσει σε όλους η rock μουσική και άλλα τέτοια ανέφικτα. Αυτά που γίνονται τα κάνω ή τουλάχιστον προσπαθώ γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό να ξέρω πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα σε όλα τα επίπεδα.

Εάν…θα…

Εάν μπορούσα θα έφτιαχνα τη μέθοδο Καραμουζά, σύμφωνα με την οποία όλοι θα γνώριζαν πως είμαστε ένα πολύ μικρό μέρος μιας αιώνιας ροής, απόλυτα συνδεδεμένοι με όσα πέρασαν και όσα θα έρθουν και θα σκεφτόταν σαν το Λύκο Της Στέπας ενώ θα φερόταν σαν τον Ζορμπά. 

Selfie

καραμουζά 1

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είμαι καθηγήτρια αγγλικών στον ιδιωτικό τομέα με πολλές ώρες μαθημάτων σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Είμαι ραδιοφωνική παραγωγός στον 1055rock. Είμαι ιδιοκτήτρια της Παλαιοβιβλιοθήκης Της Θεσσαλονίκης , του μεγαλύτερου σύγχρονου παλαιοβιβλιοπωλείου στην Ελλάδα. Η πανδημία και τα lockdown με οδήγησαν στο διαδίκτυο και τώρα ασχολούμαι κυρίως με το καινούργιο website και τα social media του μαγαζιού. Προσπαθώ να μεταφέρω online τη μαγική ατμόσφαιρα και τα χιλιάδες βιβλία της Παλαιοβιβλιοθήκης. Είμαι ακόμα στην αρχή και μου εύχομαι καλό κουράγιο!

Παλαιοβιβλιοθήκη Της Θεσσαλονίκης Πλ. Αγίου Παντελεήμονα 5 (δίπλα στον κιν/φο Φαργκάνη) 2310 218049 

oldbookskaramouzas.com

https://www.instagram.com/palaiovivliothikibooks/

https://www.facebook.com/palaiovivliothiki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα