Salema: Ο Ελληνικός Πολιτισμός στα καλύτερα του
Είναι λίγες οι φορές που πια ένα θέαμα με συγκινεί τόσο βαθιά, με ανεβάζει τόσο ψηλά και μου φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια καθώς το βλέπω.
Είναι λίγες οι φορές που πια ένα θέαμα με συγκινεί τόσο βαθιά, με ανεβάζει τόσο ψηλά και μου φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια καθώς το βλέπω. Και αυτό που κατάφερε ο Αντώνης Φωνιαδάκης να κάνει με το Salema εμπεριέχει όλα αυτά τα συναισθήματα και ακόμα πιο πολλά. Γιατί μέσα σε 50 λεπτά που διαρκεί αυτό το διονυσιακό ταξίδι στη γη της Κρήτης, αυτά τα πενήντα θαυματουργά λεπτά που η ψυχή φτερουγίζει μαζί με τα πόδια και τα χέρια των χορευτών του, σε αυτή τη σπουδαία παραίσθηση που τη συνοδεύει μια σπουδαία ορχήστρα που αποθεώνει την κρητική μουσική με ένα τόσο μοντέρνο τρόπο έχεις διαρκώς την αίσθηση πως αν σήμερα έχει νόημα πια να προσεγγίζουμε με ένα σύγχρονο τρόπο την παράδοση είναι αυτός.
Αυτός ο απέραντος και τόσο σημερινός φόρος τιμής στην τεράστια παράδοση της πατρίδας του γίνεται για τον Φωνιαδάκη η αφορμή για να στήσει μια γέφυρα που καθώς τη διασχίζεις κοινωνείς σε ατέλειωτα γλέντια, σε λυρικά ταξίδια, σε ηρωικές στιγμές του νησιού, σε μια υπέρβαση της στενής έννοιας του πώς τιμούμε την εθνική μας συνέχεια και την προχωράμε υποδειγματικά παρακάτω.
Ο Φωνιαδάκης δημιουργεί το απόλυτο διαβατήριο για να συστήνουμε πια τον Ελληνικό Πολιτισμό πρώτα ανάμεσα μας και μετά στους έξω. Τα δέκα λεπτά που χειροκροτούσαμε στο τέλος εκστασιασμένοι και φωνάζοντας μπράβο ήταν η ανακούφιση και η ελπίδα πως δεν τέλειωσαν όλα και πως αυτό το φως που αχνοφάνηκε μπροστά μας γεμίζοντας μας αληθινή συγκίνηση μπορεί να φωτίσει μια σκοτεινή εποχή. Σπουδαία δουλειά.
ΥΓ. Το ότι δεν κατάφερε αυτό το αριστούργημα να γεμίσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δυο μέρες δείχνει πολλά για το πως αντιλαμβάνεται πια η πόλη τον αληθινό πολιτισμό και σηματοδοτεί την αμφιβολία για σπουδαίες μετακλήσεις σε όσους τολμούν ακόμα.
Σάλεμα, μια πάλη με το χρόνο, την ακινησία και τη στιγμή.
Συνταξιδιώτες του Α. Φωνιαδάκη, ο Πάρις Περισυνάκης, ο οποίος έγραψε την πρωτότυπη μουσική της παράστασης, και οι μουσικοί Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Βαρθακούρης και Γιώργος Μακρής. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης, και τα κοστούμια ο Αναστάσιος Σοφρονίου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης Μουσική επιμέλεια-Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης, Γιώργος Σκορδαλός Πρωτότυπη μουσική: Πάρις Περυσινάκης (ακούγονται παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης σε διασκευή) Χορεύουν: Νεφέλη Αστερίου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner, Τάσος Νίκας Μουσικoί: Γιώργος Σκορδαλός κρητική λύρα, κρητικό λαούτο, τραγούδι Πάρις Περυσινάκης βιόρα, κρητική λύρα, κρητικό λαούτο, mandocaster Γιώργος Μακρής φλογέρα, ασκομαντούρα Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο Βαγγέλης Καρίπης κρουστά Βοηθοί χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Pierre Magendie Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Κοστούμια: Αναστάσιος Σοφρωνίου Παραγωγή visionary culture / Βασίλης Γρηγορόπουλος