Featured

Σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού

Ο καύσωνας, η πανδημία, η απόγνωση των επαγγελματιών του κλάδου και η αποτύπωση στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Νίκος Γκάγιας
σχεδόν-ολοκληρωτική-η-καταστροφή-στι-815497
Νίκος Γκάγιας
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί φέτος στις καλλιέργειες μυδιών του Θερμαϊκού Κόλπου, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου ένα μεγάλο ποσοστό των μυδιών της παραγωγής του 2021 χρειάστηκε να θανατωθεί.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» του Δήμου Δέλτα Κωνσταντίνος Βερβίτης στη Parallaxi, η καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες ξεκινάει από το 80% και φτάνει έως το 100% σε ορισμένες μονάδες.

Μυδοκαλλιέργειες Χαλάστρας στο Δέλτα Αξιού – Εικόνα Sooc

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2020 όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

«Οι αγορές των χωρών, στις οποίες εξάγουμε (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) ήταν κλειστές. Δεν υπήρχε τουρισμός και η ζήτηση ήταν χαμηλή. Έτσι αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε την παραγωγή σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Ένα κομμάτι της έμεινε απούλητο. Απευθείας τον Ιούλιο του 2020 προσφύγαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Μάιο του 2021 βγήκε ένα μέτρο, περίπου 672 ευρώ το στρέμμα, πρόταση του υπουργείου για να πληρωθούν οι παραγωγοί από το υπουργείο οικονομικών. Ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η πληρωμή», αναφέρει ο κ. Βερβίτης.

Οι μεγάλες καταστροφές και οι υψηλές θερμοκρασίες

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας είχαν ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή των μυδοκαλλιεργειών.

«Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που υπήρξαν στη θάλασσα, πάνω από 30-31 βαθμοί (ενώ οι φυσιολογικές τιμές θα έπρεπε να είναι 26 βαθμοί) θανατώθηκε η μισή παραγωγή που δεν είχε πωληθεί ως τότε. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, είδαμε να υπάρχουν θανατώσεις του γόνου, στην παραγωγή που είχαμε βάλει για να πάρουμε μύδια το 2022», επισημαίνει.

Μυδοκαλλιέργειες Χαλάστρας στο Δέλτα Αξιού – Εικόνα Sooc

Σύμφωνα με τις αυτοψίες που έχουν κάνει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ και τα αρμόδια τμήματα αλιείας η καταστροφή ξεκινάει από το 80% και φτάνει έως το 100% σε ορισμένες μονάδες. 

Λόγο για αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου, τονίζοντας πως εύχεται να ήταν μία χρονιά και να μην συμβεί ξανά. Μάλιστα, κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανά γίνει. Μπορεί να πάθαινε ζημιά το 10% της παραγωγής, όμως όπως ομολογεί  ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν πως θα αντιμετωπίσουν τέτοιο πρόβλημα.

«Εμείς είμαστε σε επαφή με την ΠΚΜ και από εκεί και πέρα έχουμε κάνει κάποιες επαφές με το υπουργείο. Πιστεύω πως υπάρχουν ειδικοί και επιστήμονες για να δώσουν λύση και φυσικά ελπίζω πως υπάρχει και η πολιτική βούληση να στηριχθούν οι παραγωγοί, για να μπορέσουν να υπάρχουν. Εμείς γόνους μπορούμε να βάλουμε του χρόνο τον Μάρτιο έως τον Μάιο, για να πάρουμε παραγωγή το 2023. Οπότε από του χρόνου το καλοκαίρι θα φανεί αν θα φτιάξει η κατάσταση», καταλήγει.

Μυδοκαλλιέργειες Χαλάστρας στο Δέλτα Αξιού – Εικόνα Sooc

Πωλητές στο Καπάνι Θεσσαλονίκης δηλώνουν πως ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν καταστροφές στις μυδοκαλλιέργειες. Φυσικά, όπως ήταν φυσικό επόμενο, αυξήθηκαν και οι τιμές τους, καθώς μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα τους, όπως επισημαίνουν έμποροι, εξηγώντας πως πρόκειται για θέμα προσφοράς – ζήτησης. Οι ίδιοι, όπως δηλώνουν, δεν προμηθεύονται από κάπου αλλού μύδια, καθώς η Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει αυτό το τεράστιο πλήγμα, παράγει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών μυδιών (περίπου 30.000 τόνοι ετησίως). Μάλιστα τονίζουν πως αυτό που έχει συμβεί φέτος, είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν έχει συμβεί ξανά.

Εικόνα Sooc

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, όλο αυτό που έχει συμβεί θα έχει πολλαπλές και αλυσιδωτές συνέπειες. Ήδη οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Και στο επόμενο διάστημα δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση το κομμάτι της εστίασης ανεπηρέαστο, καθώς υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με θαλασσινά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα