Σε αίθουσες «κλουβιά» κάνουν μάθημα στο 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας

Το σχολείο έχει θέσεις για 350 μαθητές και φοιτούν 550

Φίλιππος Δεργιαδές
σε-αίθουσες-κλουβιά-κάνουν-μάθημα-σ-839056
Φίλιππος Δεργιαδές
Το πρώην γραφείο των καθηγητών που έχει μετατραπεί σε σχολική αίθουσα…

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προσανατολίζονται οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Πυλαίας, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων για το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο. Την περασμένη Δευτέρα οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματα τους διαμαρτυρόμενοι για το αδιαχώρητο ενώ ο Σύλλογος Γονέων ετοιμάζεται για προσφυγή ακόμα και στην δικαιοσύνη.  

Το σχολείο, όπου συστεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Πυλαίας, είναι χωρητικότητας 350 μαθητών και αυτή τη στιγμή φοιτούν 550 μαθητές. Όλα σχεδόν τα τμήματα είναι υπερπλήρη και λειτουργούν με περισσότερους από 27 μαθητές ενώ εργαστήρια, όπως αυτά της πληροφορικής και της χημείας, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τα γραφεία καθηγητών, έχουν μετατραπεί και χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας. Το πρώην γραφείο των καθηγητών έχει διαστάσεις 4,5μ x 2,5μ. Επίσης πρόσφατα, έχει διαμορφωθεί με γυψοσανίδες και στεγασμένος χώρος δίπλα στο κυλικείο, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα αίθουσα ενώ για τους καθηγητές έχει καταληφθεί μέρος ενός διαδρόμου του σχολείου που έχει μετατραπεί σε γραφείο των καθηγητών.

Το γραφείο των καθηγητών πριν μετατραπεί σε σχολική αίθουσα…

Ανάλογο πρόβλημα υφίσταται και στις υπάρχουσες 8 τουαλέτες του σχολείου, οι οποίες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των εκατοντάδων μαθητών. Επίσης όταν βρέχει, οι μαθητές αναγκάζονται να μείνουν εντός του σχολείου, καθώς στην αυλή δεν υπάρχουν στεγασμένοι ανοιχτοί χώροι. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, με την εγκατάσταση 3 προκάτ αιθουσών, τύπου «Kibo», οι οποίες μπορεί να δώσουν ανάσες χωρητικότητας, αλλά θα αφαιρέσουν ζωτικό ελεύθερο χώρο από το προαύλιο του σχολείου. Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας και με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται…

Οι γονείς μιλάνε για αυθαίρετες κατασκευές και μετατροπές που στερούνται νομιμότητας και ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους για τους μαθητές και κάνουν λόγο για ένα περιβάλλον που δεν πληρεί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Parallxi, έχει ζητηθεί από νομικό σύμβουλο να ερευνήσει το θέμα και πιθανά η υπόθεση να τεθεί υπόψη του εισαγγελέα. Σε ό,τι αφορά τα Kibo γονείς προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Όχι στις προκάτ αίθουσες  

«Ο κ. Καϊτεζίδης φαίνεται να αδιαφορεί και να μην κρίνει το στεγαστικό πρόβλημα με σοβαρότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το 15μελές Συμβούλιο του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας και σημειώνει πως «η λύση που πρότεινε ο δήμος είναι η εγκατάσταση Kibo στο προαύλιο του σχολείου. Αυτό όχι μόνο δεν επιλύει το φλέγον ζήτημα του συνωστισμού, αλλά το επιδεινώνει καθώς ο χώρος που διατίθεται στους μαθητές την ώρα των διαλειμμάτων μειώνεται. Επιπλέον, σε περίπτωση βροχόπτωσης οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αναγκάζονται να παραμείνουν στο εσωτερικό του σχολείου». Επίσης αναφέρει πως «εδώ και δύο εβδομάδες, στους διαδρόμους του σχολείου έχει χτιστεί μία αίθουσα καθηγητών, καθώς η προηγούμενη μετατράπηκε σε τάξη με 8 μαθητές, κάτι το οποίο εντείνει τον συνωστισμό σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν δεν μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο σχολείο μας, το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται απο χρονιά σε χρονιά».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζίδης θεωρεί το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την κινητοποίηση των μαθητών τόνισε πως «κανένα θέμα και αίτημα για στεγαστικό ζήτημα του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας δεν έχει τεθεί από τη διεύθυνση του σχολείου σε εμάς» και χαρακτήρισε την αποχή αναίτια.

Ωστόσο ο δήμος μέσω της αντιδήμαρχου Παιδείας Ελένης Γιαννούδη, ενημέρωσε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ότι έχει εγκριθεί η ένταξη τριών σχολείων στη λίστα των έργων για την ανέγερση σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα το 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, το 3ο Λύκειο Πυλαίας και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος.

Ο Σύλλογος Γονέων πάντως, αφού χαρακτήρισε λυπηρές τις δηλώσεις Καιτεζίδη και κάλεσε το δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη «να βγει από το καλοφτιαγμένο και άνετο γραφείο του και να κάνει τον κόπο να συνδεθεί με την πραγματικότητα», σχολίασε πως ο προγραμματισμός για τα 3 νέα σχολεία είναι θετικός αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Προτείνει να γίνει άμεσα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή της διεύθυνση τους Γυμνασίου, της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του δήμου, του Συλλόγου Γονέων και του Συλλόγου Μαθητών, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά ενώ ζητά «να δεσμευτεί γραπτώς ο Δήμος ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν kibo στην αυλή του σχολείου».

Επίσης ζητά ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, “να φροντίσει άμεσα ώστε να επισκευαστούν οι υποδομές στις τουαλέτες του σχολείου αλλά και να κατασκευαστούν και νέες, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής” όπως και “να συνεννοηθεί ο Δήμος με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ώστε από αυτή κιόλας τη στιγμή να γίνει πρόβλεψη για τον αριθμό των εγγραφών της επόμενης σχολικής χρονιάς”.

Η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι αυτή που δεν φτιάχνει καινούργια σχολεία

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου, που κατηγορούν τον δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καιτεζίδη, ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ότι  με την πολιτική που ασκεί, εντείνει το πρόβλημα.

«Σε όλο το δήμο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη σχολική στέγη και τα kibos είναι πλέον καθεστώς σε κάθε σχολική μονάδα ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία» τονίζει η Γεωργία Βουλγαρίδου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής», η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει πως «οι δηλώσεις και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν καλύπτουν τα προβλήματα».

Ανάλογη θέση εκφράζει και η «Λαική Συσπείρωση Πυλαίας Χορτιάτη», που τονίζει πως «η πολιτική του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής είναι αυτή που δεν φτιάχνει καινούργια σχολεία, που δεν απαιτεί προσωπικό που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, που δεν ζητά παραπάνω χρηματοδότηση αλλά προχωρά στην φορολογία όλων των κατοίκων του δήμου με το ειδικό τέλος για την ανέγερση σχολείων  (21 λεπτά/τετραγωνικό μέτρο το έτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ). Είναι αυτή η πολιτική, που μαζί με την πολιτική των κυβερνήσεων που πέρασαν και που κυβερνούν σήμερα, είναι που οδηγεί στην υποβάθμιση των σχολείων μας».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα