Σπουδαία ονόματα της Θεσσαλονίκης στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου
Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου συναντιούνται μερικά σπουδαία ονόματα του Θεσσαλονικιώτικου θεάτρου και της μουσικής που τα τελευταία χρόνια ζουν και δημιουργούν στην Αθήνα.
Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου συναντιούνται μερικά σπουδαία ονόματα του Θεσσαλονικιώτικου θεάτρου και της μουσικής που τα τελευταία χρόνια ζουν και δημιουργούν στην Αθήνα.
Ηθοποιοί και σκηνοθέτες που αγαπάμε πολύ και που θα απολαύσουμε αυτό το καλοκαίρι στις παραστάσεις που έρχονται, δίνοντας μια ανάσα στο άνυδρο λόγω πανδημίας θεατρικό τοπίο που επιστρέφει. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου κάλεσε τους σπουδαίους θεατρικούς και μουσικούς δημιουργούς της πόλης που αγαπάμε να παρουσιάσουν τις δουλειές τους.
Ο Πρόδρομος Τσινικόρης, παρουσιάζει στην Πειραιώς 360 το «Somewhere beyond the cherry trees», εμπνεόμενος από τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ. Μια post documentary παράσταση, είδος που ο Τσινικόρης δουλεύει πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τη Γερμανία, με την επίσης αγαπημένη και συνεργάτιδα της parallaxi Θεσσαλονικιά, Κορίνα Βασιλειάδου βοηθό σκηνοθέτη και τον εξαιρετικό Δημήτρη Ζάχο, κινηματογραφικό σκηνοθέτη της πόλης στα βίντεο, μεταφέρει την απώλεια του Τσέχοφ στη σημερινή τραυματική εποχή δουλεύοντας σε ύφος θεατρικού ντοκιμαντέρ.
Ο Σίμος Κακάλας, στην προγραμματισμένη από πέρσι σκηνοθεσία του Αίαντα του Σοφοκλή. Ενσαρκώνοντας τη διάψευση του αρσενικού, ο Αίαντας του Σοφοκλή μεταφέρεται από τον Σίμο Κακάλα σ’ έναν χώρο ταυτισμένο με την αρρενωπότητα: ένα καφενείο. Σαν πεδίο φαντασμάτων που στοιχειώνεται από γενιές ολόκληρες αρσενικής επίδειξης και “αναμετρήσεων”, το καφενείο θα φιλοξενήσει μια πολύ δυνατή ομάδα ερμηνευτών, που θα δώσουν ζωή στην τραγωδία του Σοφοκλή. Ένα χορικό για τον κόσμο που αλλάζει και τις μεταβαλλόμενες αξίες του. Ένα έργο αφιερωμένο σ’ ένα αρχετυπικό αουτσάιντερ, τον κοινωνικά απομονωμένο Αίαντα, που είναι καταδικασμένος στην εξαφάνιση, αντιμέτωπος με την τρέλα. Μόνη παρηγοριά η τέχνη και ο ποιητής που, μέσω της γλώσσας, θα υπερασπιστεί τον θολωμένο πολεμιστή. Με σπουδαίους ηθοποιούς της πόλης να πρωταγωνιστούν εκτός από το ίδιο το σκηνοθέτη, τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Μιχάλη Συριόπουλο ενώ στα σκηνικά ο αγαπημένος Θεσσαλονικιός σκηνογράφος και υπεύθυνος για την σκηνογραφία στην Πυρκαγιά της parallaxi, Γιάννης Κατρανίτσας. Τις μάσκες της παράστασης σχεδίασε η Μάρθα Φωκά, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και συνεργάτης του ΚΘΒΕ.
Στον κύκλο των παραστάσεων για το 1821 ο Ανέστης Αζάς σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από την καυστική «Δημοκρατία» του Μπακλαβά, στο μεταίχμιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Ένα ζευγάρι Έλληνας και Τουρκάλα, αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα δικό τους κράτος έθνος. Με το Δημήτρη Ζάχο και εδώ στα βίντεο της παράστασης. Στην Πειραιώς 260.
Δυο σπουδαίοι μουσικοί της Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους στο παραμύθι της Ελένης Φωτάκη ”Το Ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω”. Ο Φώτης Σιώτας και ο Αναστάσιος Μισυρλής ντύνουν μουσικά και ερμηνεύουν ζωντανά το παραμύθι που βασίστηκε στο γαλλικό προκλασικό τραγούδι Tourdion.
O αγαπημένος μας Παύλος Παυλίδης, συμπράττει με τον The Boy, κατά κόσμον Αλέξανδρο Βούλγαρη, σε μια μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο βασισμένη στο έργο του Παύλου (περιλαμβάνεται και ακυκλοφόρητο έργο) και τη δουλειά του The Boy που γράφτηκε μέσα στην καραντίνα. Στο βιολί ο Φώτης Σιώτας.
Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί Φοίνισσες στην Επίδαυρο. Σε μετάφραση Νικηφόρου Παπανδρέου, με την Κατερίνα Παπανδρέου να συμμετέχει στο χορό της παράστασης του έργου που έχει να ανέβει από το Εθνικό από το 1988 σε μια πρωτοποριακή εκδοχή.
Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί το έργο της Αμάντας Μιχαλοπούλου ”Η Φαίδρα καίγεται” σε μια νέα εκδοχή του μύθου στο σήμερα. Με το Γιώργο Γλάστρα σε καίριο ρόλο της παράστασης και το τραγούδι.
Ο Άκης Σακελλαρίου πρωταγωνιστεί ως Διόνυσος στις Βάκχες του Ευριπίδη που σκηνοθετεί για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων η Νικαίτη Κοντούρη και θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.
Ο Φώτης Σιώτας έχει γράψει τη μουσική για τον Προμηθέα Δεσμώτη, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το Θέατρο Πορεία στην Επίδαυρο.
Η Αγγελική Παπαθεμελή πρωταγωνιστεί ως Αγγελιοφόρος στην Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας στη Μικρή Επίδαυρο.
Και φυσικά το ΚΘΒΕ, με την Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του πρώην διευθυντή του θεάτρου Βασίλη Παπαβασιλείου. Με την Έφη Σταμούλη στο ρόλο της γερόντισσας και το δυναμικό του ΚΘΒΕ να συμπράτει στην Επίδαυρο.
Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ