Featured

Σταυρούπολη: Μαθητές καταγγέλλουν υγειονομική «βόμβα» στα εσπερινά σχολεία

Σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους στο μέσο του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
σταυρούπολη-μαθητές-καταγγέλλουν-υγ-718582
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Facebook

Διχασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ σχετικά με την επιστροφή τους στη δια ζώσης εκπαίδευση και κατά πόσο είναι ασφαλής εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν σε αυτά.

Σε επιστολή της η Επιτροπή Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου και Μαθητικών Κοινοτήτων του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης με αποδέκτες τους αρμόδιους φορείς εκφράζει σειρά έντονων προβληματισμών για το θέμα της επαναλειτουργίας των Εσπερινών Λυκείων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που φοιτούν στο σχολείο αγγίζει τα 45 έτη, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι εργαζόμενοι που εξαιτίας των επαγγελμάτων τους δεν μπορούν να αποφύγουν την καθημερινή συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.

Όπως σημειώνουν, η φυσική τους παρουσία στο σχολείο εγκυμονεί κινδύνους για την μετάδοση της covid-19, αφού αν νοσήσουν στο σχολείο θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και δεν αποκλείεται να χάσουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι οικογενειάρχες ή έχουν ηλικιωμένους γονείς με υποκείμενα νοσήματα, με αποτέλεσμα να τους θέτουν και αυτούς σε σοβαρό κίνδυνο.

Όλα αυτά τη στιγμή, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους, ομάδες 20 – 25 ατόμων κάθε απόγευμα στο σχολείο καλούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους σε εργαστήρια περιορισμένης χωρητικότητας και μικρές αίθουσες οι οποίες δεν αερίζονται σωστά, επειδή δεν ανοίγουν τα παράθυρα.

Υπό τον κίνδυνο να μετατραπούν οι χώροι του σχολείου σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, το μαθητικό συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Σταυρούπολης ζητάει να εξαιρεθούν και τα Εσπερινά Σχολεία ενηλίκων όλης της χώρας από την δια ζώσης εκπαίδευση, όπως ακριβώς αποφασίστηκε για τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σημειώνουν, ότι δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους στο μέσο του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας και υπό το φόβο των μεταλλάξεων του ιού δηλώνουν την πρόθεση τους να απέχουν από την δια ζώσης εκπαίδευση και να συνεχίσουν τα διαδικτυακά μαθήματα.

Το μαθητικό συμβούλιου του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Σταυρούπολης εκφράζει ανοιχτά μέσω της επιστολής του, την αγανάκτηση που υπάρχει για την απόφαση επιστροφής στη δια ζώσης εκπαίδευση που τους θέτει μπροστά στο δίλλημα υγεία ή παιδεία και ζητάει άμεσες και υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του το προσεχές διάστημα.

https://www.facebook.com/1858186344462193/posts/2869238790023605/

Παρόμοια κατάσταση και στις Σέρρες

Αναβρασμός επικράτησε και στις Σέρρες σχετικά με το θέμα, όταν το απόγευμα της Δευτέρας, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των γυμνασίων και λυκείων της χώρας εκτός από τις κόκκινες περιοχές,  οι μαθητές στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ, αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις, καθώς υποστηρίζουν πως είναι πολλά τα άτομα και ο χώρος των τάξεων μικρός, με αποτέλεσμα αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, λόγω κορονοϊού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών, το μέλος του 15μελούς 4ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Σερρών, Στάθης Πολίτης είπε πως «το σχολείο λειτουργεί σε βάρδιες, και στα εργαστήρια εναλλάσσονται τρεις και τέσσερις ομάδες μαθητών και στις μηχανές και στους υπολογιστές έχουν πρόσβαση οι μαθητές και του πρωινού σχολείου. Καθώς, όμως, είναι δύσκολη η απολύμανση όλων αυτών των μηχανημάτων από την μια βάρδια στην άλλη και σε τακτά διαστήματα, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού» είπε ο κ. Πολίτης επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι δύσκολο να γίνεται και συνεχής αερισμός των αιθουσών κυρίως τις βραδινές ώρες, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών είναι περίπου 45 έτη και πολλοί εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μάλιστα μετακινούνται από διάφορα σημεία της Π.Ε Σερρών, οπότε σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού σε όλο τον Νομό».

Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ σχολείο λειτουργεί από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 10.30 το βράδυ με εγγεγραμμένους 380 μαθητές εκ των οποίων παρακολουθούν μαθήματα περίπου 300 μαθητές. Ήδη έχουν συγκεντρώσει 200 υπογραφές με το αίτημα για τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σύμφωνα με τον κ. Πολίτη εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης, οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ προχώρησαν σε κατάληψη.

«Όποιος φοβάται δεν έρχεται»

Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές εκείνες που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαίδευσης στα ΕΠΑ.Λ, αφού θεωρούν ότι η απώλεια μαθημάτων και εργαστηριακών ωρών θα δυσκολέψει στη συνέχεια τους απόφοιτους στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μέσω των παραπάνω κινήσεων τους ορισμένοι αναζητούν εύκολους τρόπους για να περάσουν την τάξη ή να πάρουν το πτυχίο τους, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο μάθημα.

Τέλος, σημειώνουν ότι από τη στιγμή που και η αγορά έχει αρχίσει να επαναλειτουργεί, το σχολείο δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό κίνδυνο για τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού και άρα μπορεί να πραγματοποιείται κανονικά η δια ζώσης λειτουργία των εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα