Featured

Στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας το θέμα της απαγόρευσης των θεραπειών μεταστροφής

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα καθιστά ως αδίκημα την πρακτική μεταστροφής σε οποιονδήποτε ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Parallaxi
στη-βουλή-της-νέας-ζηλανδίας-το-θέμα-τη-793926
Parallaxi

Η Νέα Ζηλανδία έχει θεσπίσει νομοθεσία για την απαγόρευση θεραπείας μεταστροφής, λέγοντας ότι αυτή η πρακτική είναι επιβλαβής και «δεν έχει θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία».

Οι θεραπείες μεταστροφής αναφέρονται στην πρακτική που ακολουθούν συχνά θρησκευτικές οργανώσεις ή οικογένειες, ανήμπορες να συμβιβαστούν με την ταυτότητα φύλου ή το σεξουαλικό προσανατολισμό μέλους τους, για να το «θεραπεύσουν».

«Αυτοί που έχουν βιώσει πρακτικές μεταστροφής μιλούν για συνεχιζόμενα προβλήματα άγχους, κατάθλιψη και στιγματισμό, ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Kris Faafoi, ενώ εισήγαγε τη νομοθεσία την Παρασκευή.

«Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία. Βασίζονται στη λανθασμένη πεποίθηση ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου ή η έκφραση του φύλου οποιουδήποτε ατόμου είναι λάθος και χρειάζεται διόρθωση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η νέα ρύθμιση μετατρέπει σε αδίκημα την εφαρμογή πρακτικών μεταστροφής σε άτομο κάτω των 18 ετών, επισύροντας ποινή φυλάκισης άνω των τριών χρόνων.  Καθιστά επίσης αδίκημα, κάθε απόπειρα μεταστροφής  που προκαλεί «σοβαρή βλάβη», ανεξάρτητα από την ηλικία, με πιθανή ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη.

Με την πλειοψηφική κυβέρνηση των Εργατικών στην εξουσία, το νομοσχέδιο είναι πιθανό να περάσει.

Η θεραπεία μεταστροφής είναι νόμιμη σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών πολιτειών στις ΗΠΑ. Μια έκθεση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλετική ταυτότητα διαπίστωσε ότι οι πρακτικές μεταταστροφής προκάλεσαν «σημαντική απώλεια αυτοεκτίμησης, άγχος, καταθλιπτικό σύνδρομο, κοινωνική απομόνωση, ντροπή και ενοχή, σεξουαλική δυσλειτουργία, απόπειρες αυτοκτονίας και συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες».

Διαπίστωσαν ότι οι πρακτικές παραβίαζαν τις συμβάσεις του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και συνέστησαν τη παγκόσμια απαγόρευση τους. Οι φορείς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της American Psychological Association, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πρακτικές μεταστροφής είναι επιτυχείς στην αλλαγή της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου.

Ο ακτιβιστής Shaneel Lal, που έχει επιβιώσει της πρακτικής αυτής και τώρα πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στις πρακτικές μεταστροφής στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι χαιρετίζει το νομοσχέδιο. Οι πρακτικές μεταταστροφής, είπε ο Lal, «ώθησαν και οδήγησαν τόσους πολλούς queer ανθρώπους σε μια ζωή με πόνο, δυστυχία και θάνατο, νομίζοντας ότι ο Θεός δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ γι ‘αυτό. Σε κάθε ιστορία που έχω ακούσει, τα θύματα αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή αν αξίζει να ζήσουν – και ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους».

«Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν εργαλειοποιήσει τη σχέση που έχουν οι queer άνθρωποι με τον Θεό και τους χειραγωγούν κάνοντας τους να νομίζουν ότι ο Θεός θα τους μισήσει αν δεν αλλάξουν. Μας λένε ότι είμαστε λάθος, ότι δεν έχουμε μέλλον και ότι θα χάσουμε τις οικογένειες και τους φίλους μας».

Αλλά ο Lal εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη διατύπωση του νομοσχεδίου και ορισμένες από τις διατάξεις του. 

Είπαν ότι η διατύπωση περί «σοβαρής βλάβης […] υπονοεί ότι είναι αποδεκτό να προκαλείται κακό, εάν αυτό δεν είναι πολύ σοβαρό» και εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από της αναφερόμενες πρακτικές, μπορεί να δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για να αποδείξουν ότι τους έχει προκληθεί σοβαρή συναισθηματική και ψυχολογική βλάβη.

Ο Faafoi είπε ότι ο ορισμός των πρακτικών μεταστροφής βάσει του νόμου απαιτεί «την εκτελέση τους με σκοπό την αλλαγή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης του φύλου».

Τίθεται επίσης ο ισχυρισμός ότι το αδίκημα δεν πρέπει να έχει όριο ηλικίας, καθώς την κοινότητα των queer θα μπορούσαν να την βλάψουν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι «προσεκτικά σχεδιασμένο» για να διασφαλίσει ότι οι νόμιμες υπηρεσίες υγείας, συμβουλευτικής και πως  «οι γενικές εκφράσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων ή αρχών σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το φύλο” δεν θα αποτυπωθούν.

«Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νέα Ζηλανδία και στο εξωτερικό έχουν μιλήσει ενάντια σε αυτές τις πρακτικές χαρακτηρίζοντας τις επιβλαβείς και ικανές να διαιωνίσουν την προκατάληψη, τις διακρίσεις και την κακοποίηση έναντι των μελών της LQBTQI+ κοινότητας», δήλωσε ο Faafoi.

Η Νέα Ζηλανδία διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των νέων στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ποσοστό που είναι ακόμη πιο υψηλό μεταξύ των νέων που ανήκουν στην LGBTQI+ κοινότητα.  Έρευνα από το 2019 διαπιστώνει πως 79% των τρανς και non binary Νεοζηλανδών σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αυτοκτονίας, ενώ τα δύο πέμπτα έχουν ήδη προκαλέσει κακό στον εαυτό τους, τους τελευταίους 12 μήνες.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα