Featured

Στο Λόφο των Σταυρών στη Λιθουανία!

Στη βόρεια Λιθουανία και κοντά στην πόλη Siauliai, υπάρχει ο Λόφος των Σταυρών ή Hill Of Crosses.

Πάνος Γεωργιάδης
στο-λόφο-των-σταυρών-στη-λιθουανία-754775
Πάνος Γεωργιάδης

Λέξεις- Εικόνες: Πάνος Γεωργιάδης

Στη βόρεια Λιθουανία και κοντά στην πόλη Siauliai, υπάρχει ο Λόφος των Σταυρών ή Hill Of Crosses. Οι Λιθουανοί καυχιούνται πως εκεί είναι μαζεμένοι οι περισσότεροι σταυροί στον κόσμο!

Αποτελεί έναν ιδιαίτερα ιερό τόπο ειδικά για τους Καθολικούς προσκυνητές, ωστόσο το εκμεταλλεύονται και τουριστικά. Ο αριθμός των σταυρών είναι αδιευκρίνιστος ( εκτιμάται πως φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες), αφού κάθε μέρα προστίθενται εκατοντάδες νέοι από τους διερχόμενους τουρίστες και ευλαβείς προσκυνητές.

Επιπλέον στη διάρκεια των χρόνων τοποθετήθηκαν αγάλματα, γλυπτά, ενώ είδαμε και Εβραϊκό σύμβολο ανάμεσα. Το θέαμα που θα αντικρύσετε σίγουρα θα σας καθηλώσει, μα κυρίως θα σας συγκινήσει και θα σας κάνει να νιώσετε πολύ παράξενα.

Σύμφωνα με την ιστορία αναφέρεται πως οι πρώτοι σταυροί τοποθετήθηκαν στο πρώην οχυρό Jurgaičiai ή Domantai μετά τις ανεπιτυχείς επαναστάσεις του 1831 και του 1863 Πολωνών και οι Λιθουανών ενάντια στις Ρωσικές αρχές. Αυτές οι δύο εξεγέρσεις συνδέονται με αυτό το λόφο, καθώς οι οικογένειες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα σώματα των χαμένων ανταρτών και έτσι άρχισαν να τοποθετούν συμβολικά σταυρούς σε αυτή τη θέση.

Hill of Crosses. Ο ιερός τόπος των Λιθουανών

Το Hill of Crosses χρησιμοποιήθηκε ως ιερός τόπος για τους Λιθουανούς ώστε να προσεύχονται για ειρήνη, για τη χώρα τους και για τους αγαπημένους τους που είχαν χάσει κατά τη διάρκεια των διαφόρων πολέμων για την ανεξαρτησία τους. Η περιοχή πήρε ιδιαίτερη σημασία κατά τα έτη 1944-1990, όταν η Λιθουανία καταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Συνεχίζοντας να ταξιδεύουν στο λόφο και να αφήνουν τα αφιερώματά τους, οι Λιθουανοί το χρησιμοποίησαν για να δείξουν την υπακοή τους στην αρχική τους ταυτότητα, θρησκεία και κληρονομιά. Ήταν ένας τόπος ειρηνικής αντίστασης, παρόλο που οι Σοβιετικοί εργάστηκαν σκληρά για να αφαιρέσουν τους νέους σταυρούς και μάλιστα δυο φορές το 1963 και το 1973.

Υπήρχαν ακόμη φήμες ότι οι αρχές σχεδίαζαν να χτίσουν ένα φράγμα στον κοντινό ποταμό Kulvė, έναν παραπόταμο του Musa, έτσι ώστε ο λόφος να κατέληγε κάτω από το νερό.

Το σύμβολο του Σταυρού

Ο Σταυρός είναι ένα από ισχυρότερα και γνωστότερα σύμβολα όλου του κόσμου, τα νεότερα χρόνια. Έχει φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς. Τα προχριστιανικά χρόνια εξέφραζε όλη την αθλιότητα της αμαρτίας αλλά και τη διαφθορά των ανθρώπων. Προ Χριστού ο σταυρός ήταν το ακριβότερο τίμημα το οποίο διέθετε η αμαρτία, για να αμείβει τα θύματά της. Τα πάθη και η εγκληματικότητα της τότε εποχής, έκαναν τους ανθρώπους να επιβάλλουν την τάξη με έσχατη πράξη την ποινή του θανάτου. Για ορισμένα όμως είδη εγκληματιών η απλός θάνατος δεν θεωρούνταν ικανοποιητικός. Έτσι επινόησαν το οδυνηρότερο για να καλυφθεί όλη η εγκληματικότητα του κακούργου. Ο σταυρικός θάνατος !

Ήταν δηλαδή η έκφραση των ανθρωπίνων παθών στο μέγιστο βαθμό. Υπήρχαν διάφορα είδη θανατώσεως, σε κορμούς δέντρων ή πασσάλους, όπου ο κατάδικος πέθαινε αργά και βασανιστικά από πείνα, δίψα, αιμορραγία, ψύχος, καύσωνα κτλ. Ο τόπος σταυρώσεως ήταν έξω από τα τείχη των πόλεων, για να μην βρίσκεται το μίασμα μέσα στην πόλη, ενώ οι εξευτελισμοί μπροστά σε κόσμο αύξανε τη φρίκη και την ατίμωση.

Μια ένδειξη της ατιμίας του σταυρού ήταν ότι οι ειδωλολάτρες όταν ήθελαν να εμπαίξουν και να ειρωνευτούν τους χριστιανούς, τους υπενθύμιζαν το σταυρό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα