Στρατόπεδο Κόδρα: Η μόνη ελπίδα για αύξηση του πρασίνου στα ανατολικά
Πράγματι η τελευταία ευκαιρία ανάκτησης ελεύθερων χώρων πρασίνου.
Λέξεις: Νίκος Mισυρλής
Στην Ελλάδα το αστικό πράσινο δεν το εκτιμούμε. Αυτό αποδεικνύει η ζωή, αφού σε όλες τις μεγάλες πόλεις, το ποσοστό πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο, είναι μακράν το μικρότερο από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Στις πυκνοδομημένες πόλεις μας, που οι δυνατότητες ουσιαστικών παρεμβάσεων για ανάκτηση δημοσίου χώρου με πράσινο είναι συμπιεσμένες απελπιστικά, η απόδοση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, στην κοινωνία, έμοιαζε (και μοιάζει) η τελευταία ευκαιρία ανάκτησης ελεύθερων χώρων πρασίνου.
Το Στρατόπεδο Κόδρα, ελεύθερος χώρος 400 περίπου στρεμμάτων στην Καλαμαριά, αποτελώντας κομμάτι του παραλιακού μετώπου (το χωρίζει η προέκταση της οδού Θ. Σοφούλη) είναι η ελπίδα για αύξηση του πρασίνου, στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Οι δεκαετίες εγκατάλειψής του, δημιούργησαν ένα μικρό αστικό οικοσύστημα, με φυτικά είδη οπωροφόρων δένδρων (Συκιές, κορομηλιές, ελιές, αμυγδαλιές, κάππαρη,…) αλλά και τοπική πανίδα (νυκτόβια αρπακτικά, παπαγάλους, σκαντζόχοιρους, χελώνες,…) όπως και διερχόμενα είδη από την λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, που βρίσκεται απέναντί του (διάφορα είδη Τσικνιάδων).
Η Δημοτική Αρχή που εκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές, ασχολήθηκε με τα αυτονόητα, δηλαδή με τον καθαρισμό του χώρου, την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο εσωτερικό του, την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτισμάτων και την οριοθέτηση των διατηρητέων.
Το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ήταν να γεμίσει ο χώρος με κόσμο! Σε μια περίοδο, που η διασκέδαση ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας, η κοινωνία της Καλαμαριάς- και όχι μόνο- βρήκε ένα μέρος όπου μπορεί να ασκήσει λογιών λογιών δραστηριότητες: Από περιπάτους σε ένα περιβάλλον που χάνεται από τα μάτια σου το αστικό τοπίο, αυτοσχέδια μαθήματα χορού, συνελεύσεις συλλογικοτήτων, αυτοσχέδιες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών, χώρους για δραστηριότητες με ποδήλατα, δραστηριότητες με γκράφιτι.
Μέσα στο στρατόπεδο Κόδρα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής, όπως και με όσα ορίζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2013, επιτρέπονται κυρίως ήπιας μορφής παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν τον «κοινόχρηστο πράσινο χαρακτήρα του», ενώ επιτρέπεται η αξιοποίηση των 16 διατηρητέων κτιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι ή χώροι εστίασης και πολιτιστικών δράσεων.
Όμως, η γοητεία του μπετόν και της έκφρασης σύμβολο της μεταβολής του δημόσιου χώρου ‘’βιωσιμότητα’’ έκαναν την εμφάνισή τους στην μελέτη που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς: Ακούσαμε για κατασκευή θεάτρου, κυλικεία -τέσσερα τον αριθμό- σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πάρκινγκ, και φυσικά το αίτημα της Μητρόπολης Καλαμαριάς για ανέγερση ναού- Αγίου Ευγενίου-ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σε λειτουργία τρεις ναοί, ο ένας από αυτούς, μέσα στον χώρο του στρατοπέδου.
Σε όλον τον κόσμο, σε μικρά και μεγαλύτερα αστικά κέντρα, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αντιμετωπίζονται με ήπιες ή και μηδενικές επεμβάσεις, δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους τους να έχουν μια εύκολη, κοντινή στην καθημερινότητά τους, επαφή με την φύση. Είναι πολύ χρήσιμο, να προσμετρηθεί στις σκέψεις όλων όσοι εμπλέκονται στη λήψη των αποφάσεων το μοναδικό περιβάλλον του Στρατοπέδου Κόδρα, χώρου που έχει αναπτύξει την δική του οικολογική ισορροπία, μέσα από τα χρόνια εγκατάλειψής του και την ανάγκη των περισσότερων κατοίκων της πόλης μας για χώρους αναψυχής χωρίς επιπλέον ανθρώπινες παρεμβάσεις.