Συγκεντρώνοντας βιβλία και χαρίζοντας χαμόγελα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Μια δράση που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο στην πόλη, βάζει χρώμα στο γκρίζο των τελευταίων ημερών.
Μέσα στο γκρίζο και βαρύ κλίμα των προηγούμενων ημερών, μια δράση που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης έρχεται να μοιράσει χαμόγελα και αισιοδοξία.
Η ΑμκΕ «Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα» και «Το Ράφι της Αγάπης» ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εθελοντική δράση συγκέντρωσης βιβλίων που θα χαριστούν σε παιδιά με αναπηρίες, αλλά και μαθητές.
Το ραντεβού θα δοθεί στο Γυάλινο Περίπτερο στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο), το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10:30 έως τις 20:00, με τους διοργανωτές να σημειώνουν ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τα βιβλία θα πρέπει να είναι ή καινούργια ή μεταχειρισμένα αλλά σε άριστη κατάσταση και να αφορούν ηλικίες 7 έως 13 ετών. Για όσους δεν μπορούν να δώσουν από κοντά το παρών, αλλά ενδιαφέρονται να στηρίξουν, μπορούν να το κάνουν στέλνοντας βιβλία μέσω ταχυδρομείου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο email [email protected]
«Η ανταπόκριση που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε παρόμοιες δράσεις είναι πάρα πολύ σημαντική. Βέβαια, την τελευταία διετία εξαιτίας της πανδημίας κατανοούμε ότι είναι επιφυλακτικός ο κόσμος και γι’ αυτό κρατάμε μικρό καλάθι ως προς την προσέλευση του κόσμου. Θέλω να πιστεύω όμως ότι ο κόσμος και τα παιδιά έχουν ανάγκη από ψυχαγωγία. Αν μη τι άλλο το βιβλίο είναι ίσως ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για να ψυχαγωγηθεί ένα παιδί, με διάφορα οφέλη φυσικά.
Καθημερινά αναδεικνύονται θλιβερά γεγονότα. Η δράση αυτή είναι μια ευκαιρία για να ακουστεί κάτι θετικό» αναφέρει στην parallaxi η ιδρύτρια της ομάδας «Το Ράφι της Αγάπης» κυρία Ευδοκία Παυλίδου.
Μάλιστα, αναφέρεται και στα συναισθήματα που υπάρχουν όταν τα βιβλία που συγκεντρώνονται παραδίδονται σε παιδιά και ενήλικες.
«Η πράξη, αλλά κυρίως η κατανόηση του γεγονότος ότι κάποιος άγνωστος τους σκέφτηκε, είναι πολύ συγκινητική».
Παράλληλα με τη συγκέντρωση των βιβλίων, παραμύθια θα αφηγηθούν η συγγραφέας – School Psychologist Γεωργία Kιζιρίδου, η συγγραφέας Αντωνία Μπατσαλή, ο συγγραφέας Ιωάννης Μαρίνος με τη θεατρολόγο Χριστίνα Ζουρίδου.
Το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30 : Παρουσίαση του παραμυθιού «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει» της Γεωργίας Κιζιρίδου.
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00: Αφήγηση παραμυθιού από τη συγγραφέα Αντωνία Μπατσαλή
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30 – 13:00 Αφήγηση Παραμυθιού από τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο και τη θεατρολόγο Χριστίνα Ζουρίδου.
«Το Ράφι της Αγάπης» – Η Ιστορία
Η εθελοντική δράση «Το Ράφι της Αγάπης» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έτος δημιουργίας το 2016, δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς μέσω της τέχνης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ποιήτριας Ευδοκίας Παυλίδου έπειτα από την αντιμετώπισε ως ασθενής με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Με άξονα την αγάπη για τον άνθρωπο και οδηγό το βιβλίο, δημιουργεί βιβλιοθήκες σε χώρους που φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αλλά και σε κοινότητες ευπαθών ομάδων.
Μέσα από αυτά τα χρόνια ενεργής δραστηριότητας συγκέντρωσε περισσότερους από 5.000 τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων και παρέδωσε βιβλιοθήκες σε φορείς που υποστηρίζουν τους χρονίως πάσχοντες αλλά και σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Από το 2016 μέχρι το 2019 δημιούργησε βιβλιοθήκες σε Θεσσαλονίκη (Σύλλογος Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Καρκινοπαθών Θεαγενείου, Άρσις, 1 ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας, Παιδικός Σταθμός),Κατερίνη (Εκκλησιαστικό Γηροκομείο),Βέροια (Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων Ημαθίας) και Βόλο (Ορφανοτροφείο Ίδρυμα Βόλου). Τέλος χαρίστηκαν βιβλία σε νοσηλευόμενους ασθενείς νοσοκομείων, όπως το Ογκολογικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Γιατί να γίνεις αρωγός της προσπάθειας
Περίπου 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν από κάποια ασθένεια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2011 στον γενικό πληθυσμό σε δείγμα 6.569 ατόμων, το ποσοστό των ανθρώπων το οποίο δήλωσε ότι έπασχε από κάποιο χρόνιο νόσημα ήταν 38%.
Ωστόσο, ο αριθμός των χρονίως πασχόντων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στο παραπάνω ποσοστό, δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις των ασυμπτωματικών ασθενών.
Η σημασία της «Θεραπευτικής Ανάγνωσης»
Η «Θεραπευτική Ανάγνωση» θεωρείται μια από τις εναλλακτικές ή και συμπληρωματικές θεραπείες που χρησιμοποιείται από ψυχοθεραπευτές κατά τη θεραπευτική διαδικασία.
Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η χρήση της δημιουργικότητας μέσω της ανάγνωσης, ώστε να βελτιωθεί η φυσική και ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ασθενή.
Επιπλέον αποδεικνύεται επιστημονικά πως βοηθά στην βελτίωση της διαχείρισης συμπεριφορών και συναισθημάτων, καθώς επίσης, βελτιώνει τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης και βοηθά τον ασθενή να νιώσει ανακούφιση, από τον χρόνιο πόνο που προκαλούν οι ασθένειες.
H μέθοδος αυτή εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά βιβλία λογοτεχνίας ως θεραπευτικό εργαλείο.
Συγγραφείς, εκδοτικοί και φίλοι αναγνώστες, στηρίζουν ακούραστα την προσπάθεια αυτή.
Στηρίζοντας την εξέλιξη αυτής της δράσης, δίνουμε τη δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τα χρόνια προβλήματα υγείας τους, οδηγώντας τους σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με την πολύτιμη συνεισφορά όλων μας, γινόμαστε βασικός αρωγός στη συνέχεια και την εξέλιξη του έργου της ομάδας, ώστε να συνεχίζει να στέκεται με ωφέλιμο τρόπο δίπλα στους ανθρώπους.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα «To Ράφι της Αγάπης» στο Facebook.