Featured

Τα 12 πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά έργα που περιμένουμε το 2022

Από υποβρύχιο πάρκο γλυπτών, μέχρι ένα ζεύγος πύργων που θα συνδέεται με μια γέφυρα στον ουρανό.

Parallaxi
τα-12-πιο-ενδιαφέροντα-αρχιτεκτονικά-έρ-866620
Parallaxi

Από υποβρύχιο πάρκο γλυπτών, μέχρι ένα ζεύγος πύργων που θα συνδέεται με μια γέφυρα στον ουρανό που θα μοιάζει με drone, η ιστοσελίδα dezeen.com, συγκέντρωσε τα 12 πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά έργα που περιμένουμε το 2022.

Taipei Performing Arts Center, Taiwan, by OMA

Μετά από μεγάλη προσμονή το Taipei Performing Arts Center θα ανοίξει τις πύλες του στην πρωτεύουσα της Ταιβάν τον Μάρτιο του 2022. Τρία μοναδικά θέατρα που συνδέονται μεταξύ τους με έναν κεντρικό γυάλινο κύβο. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά θέατρα, οι χώροι των παρασκηνίων θα είναι ορατοί στο κοινό μέσω.

Xi’an International Football Centre, China, by Zaha Hadid Architects

Αυτή τη χρονιά θα δούμε την ολοκλήρωση ενός σταδίου που μοιάζει με ανάκτορο ενόψει του Κυπέλλου Ασίας το 2023.

Sydney Modern, Australia, by SANAA

Στην Αυστραλία η SANAA θα ολοκληρώσει την επέκταση της Πινακοθήκης της Νέας Ουαλίας η οποία σχεδιάστηκε για να έρχεται σε αντίθεση με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της υπάρχουσας γκαλερί. Η επέκταση θα αποτελείται από μια σειρά από κιόσκια με καταρράκτες με γυάλινους τοίχους και θα ενσωματώνει μια υπόγεια γκαλερί χτισμένη σε μια μετασκευασμένη δεξαμενή πετρελαίου που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Lanternen, Denmark, by Snøhetta and WERK Arkitekter

Ένα από τα μικρότερα έργα αυτής της λίστας είναι το Lanternen, ένα ξύλινο κοινοτικό έργο για θαλάσσια σπορ που κατασκευάζεται στην ακτή του Έσμπιεργκ στη Δανία. Σχεδιασμένο από τη Snøhetta με τη WERK Arkitekter, το κτίριο έχει σκοπό να θυμίζει τη «χειροτεχνία των σκαφών» και θα διαθέτει ένα μεγάλο άνοιγμα στην πρόσοψή του που θα οδηγεί τους επισκέπτες στην άκρη του νερού.

Arkansas Museum of Fine Arts, USA, by Studio Gang

Τα κτίρια που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις ΗΠΑ φέτος περιλαμβάνουν το επανασχεδιασμένο Μουσείο Καλών Τεχνών του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ. Το Studio Gang πρόσφερε μια προεπισκόπηση του ενημερωμένου μουσείου πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε μια σειρά φωτογραφιών από το νέο του αναδιπλωμένο τοπίο. Χυτή από σκυρόδεμα και μια οροφή που καλύπτει μια σειρά καμπυλωτών περιπτέρων που στοχεύουν να ενοποιήσουν τις υπάρχουσες κατασκευές στην τοποθεσία.

DJI Headquarters, China, by Foster + Partners

Η Foster + Partners έχει μια σειρά από έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2022, αλλά ένα από τα πιο ασυνήθιστα είναι τα κεντρικά γραφεία που έχει σχεδιάσει για την εταιρεία ρομποτικής DJI στο Shenzhen. Αποτελείται από δύο πύργους με δικτυώματα από εκπεφρασμένο χάλυβα, τα οποία θα συνδέονται με μια κυρτή γέφυρα που θα κρέμεται από το έδαφος που έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει την τελευταία τεχνολογία drone της εταιρείας.

Sundby School, Denmark, by Henning Larsen Architects

Το μόνο εκπαιδευτικό κτίριο που μπήκε σε αυτόν τον κατάλογο είναι ένα δημοτικό σχολείο από τους αρχιτέκτονες Henning Larsen που θα διαθέτει μια βατή οροφή και προσαρμόσιμους εσωτερικούς χώρους. Με το όνομα Sundby School, πρόκειται να γίνει το πρώτο κτίριο του είδους του στη Δανία που θα απονεμηθεί το Nordic Ecolabel – ένα επίσημο πιστοποιητικό βιωσιμότητας για την περιοχή – που λαμβάνει υπόψη λεπτομέρειες όπως η κατανάλωση ενέργειας και η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Nanjing Zendai Himalayas Center, China, by MAD

Σχεδιασμένο από την MAD, το συγκρότημα των 560.000 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει ένα μείγμα μικρών κτιρίων, χώρων πρασίνου και υπερυψωμένων μονοπατιών που οριοθετούνται από πύργους που μοιάζουν με βουνό με καταρράκτες.

San Pellegrino Flagship Factory, Italy, BIG

Το San Pellegrino Flagship Factory by BIG θα ολοκληρωθεί σε μια ορεινή κοιλάδα στην Ιταλία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου το στούντιο κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του. Δημιουργημένο για την εταιρεία αναψυκτικών San Pellegrino, τα κεντρικά γραφεία και το εργοστάσιο εμφιάλωσης θα αποτίουν φόρο τιμής στην παραδοσιακή ιταλική αρχιτεκτονική με λεπτομέρειες όπως καμάρες και στοές.

Valley, Netherlands, by MVRDV

Στην Ολλανδία, το συγκρότημα Valley της MVRDV θα ανοίξει με τρεις πολυώροφους μικτής χρήσης που είναι επενδυμένοι με προεξέχοντα πέτρινα παράθυρα και μπαλκόνια. Ενώ η κατασκευή του κτιρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, το «πράσινο στρώμα» του από 13.000 φυτά, δέντρα και θάμνους αφήνεται τώρα να αναπτυχθεί πάνω από τα ανώμαλα άκρα του κτιρίου.

The ReefLine, USA, by OMA

Το δεύτερο έργο της OMA σε αυτήν τη λίστα είναι το The ReefLine, ένα υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτών κοντά στην παραλία του Μαϊάμι που έχει σκοπό να προστατεύσει την ακτογραμμή του από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν και το πάρκο κατασκευάζεται σταδιακά, το πρώτο κομμάτι του πρόκειται να ανοίξει τον Δεκέμβριο με τα πρώτα γλυπτά στη θέση τους. Πάνω και γύρω από τα έργα τέχνης θα υπάρχουν επίσης γεωμετρικές μονάδες από σκυρόδεμα, οι οποίες θα λειτουργούν ως τεχνητός ύφαλος.

Minamisanriku 311 Memorial, Japan, by Kengo Kuma and Associates

Η Kengo Kuma and Associates αναμένεται να ολοκληρώσει ένα μνημείο και τουριστικό κέντρο στην Ιαπωνία αφιερωμένο στον σεισμό και το τσουνάμι Tōhoku του 2011 – τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία. Το κτήριο που ονομάστηκε Minamisanriku 311 Memorial από την πόλη στην οποία βρίσκεται, θα διαθέτει επένδυση από κέδρο και μια μεγάλη προεξέχουσα οροφή που γέρνει προς τα πάνω προς τον ουρανό.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα