Featured

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2020

Στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες και θα περάσουν στην ιστορία

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τα-γεγονότα-που-συγκλόνισαν-τον-κόσμο-701413
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: unsplash

Μία από τις πιο περίεργες και δύσκολες χρονιές για την σύγχρονη ανθρωπότητα οδεύει προς το τέλος της, με την πανδημία του κορονοϊού να βάζει τη «σφραγίδα» της, αλλά τον πλανήτη να συγκλονίζεται και από άλλα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2020.

Πριγκιπική «απόδραση»

Αίσθηση προκάλεσε στις 8 Ιανουαρίου η είδηση πως ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους αξιώματα.

Μέσω των social media έκαναν γνωστό ότι επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά ξεκινώντας μία νέα ζωή, αλλά παράλληλα να στηρίζουν την Αυτού Μεγαλειότητα και να τηρούν τα καθήκοντά τους.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι ο χρόνος τους πλέον θα μοιραστεί μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αντίδραση του Παλατιού ήταν άμεση και με μία λιτή ανακοίνωση σχολίαζε τα γεγονότα:

«Οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο. Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν άλλο δρόμο, ωστόσο χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διευθετηθούν περίπλοκα θέματα».

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και άλλα υψηλόβαθμα μέλη προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την κρίση που δημιουργήθηκε, ενώ όπως έγινε γνωστό λίγες ημέρες μετά, τόσο ο Χάρι όσο και η Μέγκαν δεν θα ήταν σε θέση πλέον να χρησιμοποιούν τους βασιλικούς τους τίτλους, αλλά και να λαμβάνουν δημόσιους πόρους.

Το καλοκαίρι οι δυο τους αποφάσισαν μαζί με το παιδί τους να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ, αφού θεώρησαν ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Όταν ξεκίνησαν όλα

Ήταν 11 Ιανουαρίου όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε επισήμως τον πρώτο θάνατο από μία μυστηριώδη μέχρι τότε ασθένεια που γρήγορα άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις σε πολλές χώρες του πλανήτη. Η Covid-19 όπως ονομάστηκε λίγο αργότερα, κηρύχθηκε ως πανδημία από τον ΠΟΥ στις 11 Μαρτίου.

Οι χώρες του πλανήτη, η μία μετά την άλλη, μπαίνουν σε ένα πρωτοφανές καθεστώς lockdown με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Το αποτέλεσμα του πρώτου lockdown αποδεικνύεται εφήμερο, καθώς τον Οκτώβριο ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ανάγκασε και πάλι πολλές χώρες να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία μάλιστα συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τον πλανήτη να είναι έτοιμος για τα πιο διαφορετικά Χριστούγεννα των τελευταίων ετών.

Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19, την ώρα που μία μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε στη χώρα προκαλεί γενικευμένο συναγερμό σε όλο τον κόσμο.

Μία πανδημία που είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει και τη νέα χρονιά, ίσως και στο μέλλον, καθώς εκτός από τους περισσότερους από 1,7 εκατ. νεκρούς (στοιχεία 23/12 John Hopkins University) και τα 78 εκατ. κρούσματα (στοιχεία 23/12 John Hopkins University) οι παράπλευρες απώλειες στον οικονομικό κυρίως τομέα μέχρι στιγμής είναι ανυπολόγιστες για κάποιες χώρες.

Επίσημο «διαζύγιο»

Μετά από κοινή πορεία 47 ετών, οι «δρόμοι» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίζουν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, με το Brexit που ψηφίστηκε το 2016 να παίρνει σάρκα και οστά.

Η πανδημία έβαλε σε… καραντίνα τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες διαταράχθηκαν στο πέρασμα των περασμένων μηνών.

Black Lives Matter

Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη των ΗΠΑ στις 25/5 προκάλεσε ένα παγκόσμιο κύμα οργής κατά της αστυνομικής βίας που εκφράστηκε μέσω του «Black Lives Matter» και του «I can’t breathe».

Διαδηλώσεις, ταραχές και βίαια επεισόδια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και στοχεύουν στο να μπει μια για τέλος στις φυλετικές ανισότητες και ο Φλόιντ να ήταν το τελευταίο θύμα της κατάχρησης της αστυνομικής εξουσίας.

Εικόνα: Unsplash

Στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2020 αποφασίζει να στρέψει τα βέλη του προς την Κίνα και να την κατηγορήσει ανοιχτά για «παγκόσμια μαζική δολοφονία» με αφορμή την διασπορά του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο διαδέχονται η μία την άλλη σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, με την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα να παίρνει φωτιά εν μέσω πανδημίας.

Η έκρηξη που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη

Σκηνές που ζει και βλέπει κανείς μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες έγιναν πραγματικότητα στις 4 Αυγούστου. Όλα τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στη Βηρυτό εκεί όπου μία τεράστια έκρηξη προκαλεί εκατόμβη νεκρών.

Πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 6.500 πολίτες τραυματίζονται, την ώρα που οι ζημιές σε κτίρια, σπίτια, μαγαζιά είναι ανυπολόγιστες.

Εικόνα twitter

Η έκρηξη σε αποθήκη που φυλάσσονταν χωρίς μέτρα προστασίας τόνοι νιτρικού αμμωνίου σκορπούν τον θάνατο στο Λίβανο, καταστρέφουν το λιμάνι της χώρας και ισοπεδώνουν δεκάδες γειτονιές, με την οικονομία της χώρας να «γκρεμίζεται» και αυτή.

Εικόνα: Twitter

Μόσχα – Βερολίνο στα «μαχαίρια»

Σκιές μέχρι και σήμερα περιβάλλουν την υπόθεση Ναβάλνι που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Ρωσίας.

Η ηγετική μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης στις 20 Αυγούστου εισάγεται σε νοσοκομείο μετά από έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε και η οποία όπως έδειξε η περαιτέρω έρευνα προήλθε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ, μια ουσία που είχαν δημιουργήσει σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ναβάλνι μεταφέρεται εκτάκτως στη Γερμανία για νοσηλεία και ένα διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Βερολίνο – Μόσχα και Βρυξέλλες ξεκινάει την ώρα που υποστηρικτές του επικριτική του Κρεμλίνο κατηγορούν ανοιχτά τον Πούτιν ως ηθικό αυτουργό της δηλητηρίασης.

Αλεξέι Ναβάλνι

Η Ε.Ε επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα από τον «κύκλο» του Πούτιν με την Μόσχα να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις όποιες κατηγορίες, αλλά το θέμα να απασχολεί ακόμη την πολιτική σκηνή της χώρας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χιλιάδες νεκροί από τις εχθροπραξίες

Το «καζάνι που βράζει», η διαφιλονικούμενη επί χρόνια περιοχή ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ήταν ένα από τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη τη χρονιά που φεύγει.

Οι μάχες μεταξύ των δύο χωρών ξεκινούν στις 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον έξι εβδομάδες με οδυνηρό απολογισμό 5.000 και πλέον νεκρών.

Πηγή: pixabay – Azerbaijan and Armenia conflict. Country flags on broken wall. Illustration.

Η Αρμενία κατηγόρησε την Τουρκία για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που απάντησε ότι οι Αρμένιοι της διασποράς ήταν εκείνοι που έλαβαν μέρος στις μάχες που γίνονταν στην περιοχή.

Τελικά, οι εχθροπραξίες λήγουν το Νοέμβριο με την υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός, με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται υπό την αιγίδα της Μόσχας και να έχουν ως αποτέλεσμα την στρατιωτική ήττα για την Αρμενία και την κατάληψη εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν.

Στο επίκεντρο των τρομοκρατών Γαλλία και Αυστρία

Σοκ προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Ιστορίας, Σαμουέλ Πατί, σε περιοχή του Παρισιού στις 16 Οκτωβρίου από έναν ισλαμιστή.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο Πατί έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα στην γελοιογραφία, ακόμη και με πρωτοσέλιδα του Charlie Hebdo που προβάλλονται σε δημόσια κτίρια, κάτι που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας και του Ερντογάν που κατηγορεί τη Γαλλία για προσβολή προς τους μουσουλμάνους, ενώ παράλληλα καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Με τις διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας σε μουσουλμανικές χώρες να «φουντώνουν», στις 29 Οκτωβρίου ακολουθεί νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι από Τυνήσιο κατά τριών πιστών στην Βασιλική της Νίκαιας.

Λίγες ημέρες μετά, στις 2 Νοεμβρίου, η Βιέννη συγκλονίζεται από την τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Νέα εποχή

Παρά τις αντίθετες απόψεις του Τραμπ μέχρι και σήμερα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αλλάξουν σελίδα με τον Μπάιντεν να αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντα του το 2021.

Στις 3 Νοεμβρίου εκατομμύρια Αμερικάνοι κλήθηκαν να επιλέξουν στις κάλπες τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας.

Σε κλίμα πόλωσης ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κόβει τελικά πρώτος το νήμα των 270 εκλεκτόρων που χρειάζονται για τον Λευκό Οίκο, με την Καμάλα Χάρις να γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν λαμβάνει το 51,3% των ψήφων του αμερικανικού λαού, με τον Τραμπ με 46,8% να παραδίδει τα ηνία, έπειτα και από την επίσημη επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: Twitter
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα