Featured

Η Ταιβάν απειλείται: Από το success story στο πισωγύρισμα, τι πήγε λάθος;

Από το «τείχος» έναντι των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, στην έντονη ανησυχία των τελευταίων ημερών και τα άδεια ράφια σούπερ μάρκετ

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-ταιβάν-απειλείται-από-το-success-story-στο-πισω-761198
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Unsplash

17 Οκτωβρίου 2020. Η Ταϊβάν συμπληρώνει 200 ημέρες χωρίς καμία εγχώρια μόλυνση Covid-19.

18 Μαΐου 2021. Στην Ταϊπέι και στα περίχωρά της καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά μέτρα.

Τι έχει συμβεί στη χώρα που πριν λίγους μήνες παρουσιάζονταν ως πρότυπο στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της πανδημίας και τώρα δίνει μάχη για να περιορίσει το νέο ξέσπασμα του ιού;

Το «success story» της Ταϊβάν ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο

Η Ταϊβάν είναι μία χώρα 23,8 εκατ. ανθρώπων και πολύ κοντά στην Κίνα με την οποία συνδέεται καθημερινά με αεροπορικές πτήσεις.

Επομένως ήταν η νούμερο ένα «υποψήφια» χώρα που θα μπορούσε να την συμπαρασύρει το πρώτο κύμα της πανδημίας και όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Τον Μάρτιο του 2020 η Ταϊβάν είχε καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων (45) με μόλις έναν νεκρό.

Η χώρα έγινε πρότυπο ως προς την αντιμετώπιση της covid-19 καθώς τα κατάφερε μόνη της, αφού δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έτσι δεν έλαβε κάποια βοήθεια. Την ένταξη της Ταϊβάν στον ΠΟΥ μπλοκάρει η Κίνα που θεωρεί την χώρα ως αποσχισθείσα περιοχή που δεν δικαιούται να λειτουργεί ανεξάρτητα, με απώτερο στόχο φυσικά την οικονομική της εξόντωση.

Πώς λοιπόν η Ταϊβάν κατάφερε (αρχικά) να υψώσει τείχος έναντι της πανδημίας;

Έγκαιρη παρέμβαση, σαφής δομή διοίκησης, εφαρμογή μιας καλά δοκιμασμένης στρατηγικής απέναντι στις επιδημίες και τέλος σαφή και ξεκάθαρη επικοινωνία με τους πολίτες, ήταν τα σημεία – κλειδιά, μιας και η χώρα πήρε πρόσφατα τα μέτρα της, μπλοκάροντας πτήσεις από χώρες που είχαν ήδη εμφανίσει κρούσματα.

Πηγή: Unsplash

Η συνεργασία αρχών και πολιτών ήταν άριστη, καθώς κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στη χώρα επισκέπτονταν άμεσα περιοχές που εμφανίζονταν κρούσματα ώστε να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Επίσης, ένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν η υποχρεωτική απολύμανση των χεριών όσων εισέρχονταν σε δημόσια κτίρια, σχολεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία και άλλους πολυσύχναστους χώρους.

Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκε έλλειψη σε μάσκες, ενώ μέσω μιας εφαρμογής ο κάθε πολίτης μπορούσε να ξέρει όποια στιγμή ήθελε σε ποια φαρμακεία υπήρχαν αποθέματα για να αποφευχθούν οι ουρές.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν τότε δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές γύρω από τον αποκλεισμό της χώρας από τον ΠΟΥ ιδιαίτερα σε μία κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού, γι’ αυτό και έπρεπε να είναι έτοιμοι να σταθούν στα πόδια τους. Τέλος, συνδύασε μέτρα σφιχτού ελέγχου των συνόρων με την ταχεία αναγνώριση των κρουσμάτων και τον άμεσο περιορισμό ύποπτων κρουσμάτων.

«Μετά από το SARS, προετοιμαζόταν ήδη για την επόμενη [επιδημία]», δήλωσε στην Telegraph ο Τζέισον Γουάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια. «Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους πριν καν οι πολίτες καταλάβουν τι συμβαίνει».

Και συμπληρώνει: «Η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης ήταν κρίσιμη. Εκεί συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που προέρχονται από τις τοπικές κυβερνήσεις και την τοπική κυβέρνηση και ενσωματώνονται» και όπως εξηγεί τα δεδομένα λαμβάνονται, υπόκεινται σε επεξεργασία και στη συνέχεια οι αρχές μπορούν να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες.

Πηγή: Unsplash

Εικόνες προ πανδημίας τον Σεπτέμβριο του 2020

Όποιος ταξίδευε στην Ταϊπέι πριν λίγους μήνες θα πίστευε ότι η πρωτεύουσα ζει σε προ πανδημίας ημέρες. Οι πολίτες κοιτούσαν να προστατευτούν από τον ήλιο, παρά να διατηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.

Εκείνη την περίοδο στη χώρα υπήρχαν 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 7 καταμετρημένοι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Και έτσι η ζωή συνέχισε να λειτουργεί κανονικά στην Ταϊβάν, με τους ανθρώπους να συνωστίζονται στα εστιατόρια για να φάνε το αγαπημένο τους γεύμα.

Στις 29 Οκτωβρίου, η χώρα συμπλήρωσε 200 ημέρες χωρίς καμία εγχώρια μόλυνση Covid-19, με τους αξιωματούχους τότε να ευχαριστούν το κοινό για το ρόλο τους στην επίτευξη του στόχου -ορόσημου, προτρέποντας τους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Πηγή: Unsplash

Το πισωγύρισμα του Μαΐου

29, 180, 250, 335. Αυτά είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα. Μία εκρηκτική αύξηση που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε συναγερμό και άρχιζε να δημιουργεί ερωτηματικά για το τι πήγε λάθος και η Ταϊβάν από χώρα πρότυπο, παλεύει τώρα για να μην ξεφύγει η πανδημία στο εσωτερικό της.

Μπορεί τα νούμερα για μια τόσο μεγάλη χώρα να είναι μικρά, αλλά δείχνουν μια εκθετική τάση που ήταν ικανή για να σπείρει την ανησυχία.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Ταϊπέι και τα περίχωρα της, με τους κατοίκους να σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και να αδειάζουν τα ράφια.

Στιγμιαία νουντλς και χαρτιά υγείας έχουν κάνει «φτερά» την ώρα που η κυβέρνηση θέτει σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα στις δημόσιες συναθροίσεις και τις μετακινήσεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον αριθμό των μασκών και των πακέτων στιγμιαίων νουντλς που μπορούν να αγοράζουν οι Ταϊβανέζοι, ζητώντας από τους πολίτες να αγοράζουν μόνο όσα χρειάζονται.

Το υπουργείο Οικονομίας δημοσιοποίησε εικόνες από αποθήκες γεμάτες ως το ταβάνι με πακέτα νουντλς, επισημαίνοντας ότι τα αποθέματα «είναι σαν βουνό», ενώ το χαρτί υγείας και οι κονσέρβες επίσης επαρκούν.

Τα σχολεία έχουν κλείσει και τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Μπαρ και εστιατόρια, σινεμά και γυμναστήρια έχουν κατεβάσει ρολά, όπως και τα περισσότερα καταστήματα. Κλειστοί είναι και οι χώροι θρησκευτικής λατρείας.

Οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται στα πέντε άτομα και σε εξωτερικούς χώρους στα δέκα.

Η μη χρήση μάσκας εκτός οικίας τιμωρείται με πρόστιμο έως και 15.000 νέων δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 440 ευρώ).

Εάν, δε, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα παραμείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, δεν μειωθούν τα νέα κρούσματα σε κάτω από 100 ημερησίως, τότε οι αρχές θα αυστηροποιήσουν τα μέτρα, στο ανώτερο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού.

Πηγή: Unsplash

Τι πήγε λάθος;

Τον Απρίλιο και ενώ δεν είχε αρχίσει καλά-καλά ο μαζικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, οι αρχές της Ταϊβάν αποφάσισαν να μειώσουν σε τρεις μόλις ημέρες το διάστημα καραντίνας για ανεμβολίαστους πιλότους και μέλη πληρώματος του κρατικού αερομεταφορέα CAL. Το ίδιο ίσχυσε και για τους πιλότους σε εμπορικές πτήσεις.

Παράλληλα τους επετράπη να διαμείνουν σε κτίριο ενός μεγάλου ξενοδοχείου στο διεθνές αεροδρόμιο Ταογουάν, στα περίχωρα της Ταϊπέι, που όπως φάνηκε εξελίχθηκε σε εστία έξαρσης της Covid-19.

Κάποιοι από αυτούς είχαν μολυνθεί και δεν το γνώριζαν και κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι σε χώρους του ξενοδοχείου που βρίσκονταν και άλλοι πελάτες.

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πιλότους καταγράφηκαν στις 20/4, όμως ήδη αυτοί είχαν διασπείρει τον ιό σε συναδέλφους τους και μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου και αυτοί με τη σειρά τους σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Ακόμη και η ταξιδιωτική «φούσκα» που είχε δημιουργηθεί στο Παλάου στον Ειρηνικό έχει μπει πλέον στο «πάγο» εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων.

Πιέζουν για τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεκινήσει την παροχή εμβολίων κατά της COVID-19 εγχώριας παραγωγής πριν από το τέλος Ιουλίου και ότι αναμένονται περισσότερες παραλαβές εμβολίων.

Η Ταϊβάν έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως της AstraZeneca αλλά και της Moderna, παρότι οι παγκόσμιες ελλείψεις έχουν περιορίσει τις προμήθειες.

Η χώρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι αναμένει περισσότερες από ένα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του προγράμματος COVAX .

Οι αρχές κάλεσαν το διπλωματικό σώμα να διασφαλίσει ταχύτερη παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19, ένα αίτημα που έχει γίνει πιο επιτακτικό από ποτέ δεδομένης της αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων και του γεγονότος ότι έχει εμβολιαστεί ποσοστό μικρότερο από το 1% του πληθυσμού.

Σε σχόλιά της που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν, η ανώτερη αξιωματούχος της Ταϊπέι στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για ένα μερίδιο των δόσεων των εμβολίων κατά της COVID-19 που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει στο εξωτερικό.

Ο Μπάιντεν έχει πει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο εξωτερικό ως το τέλος Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ, όπως οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την διεκδικούμενη από την Κίνα Ταϊβάν, αλλά είναι ο πιο σημαντικός διεθνής υποστηρικτής της.

ΠΗΓΕΣ: CNN / Guardian / ΑΠΕ / Telegraph

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα