Τεκτονικές αλλαγές σε τράπεζες, εστίαση, τουρισμό

Όσα φαίνονται στον ορίζοντα και αλλάζουν εντελώς το χάρτη σε 3 καίριους τομείς. 

Parallaxi
τεκτονικές-αλλαγές-σε-τράπεζες-εστία-580755
Parallaxi

Όσα φαίνονται στον ορίζοντα και αλλάζουν εντελώς το χάρτη σε 3 καίριους τομείς.

-Ο τραπεζικός κλάδος για μια ακόμα φορά δοκιμάζεται και κλονίζεται συθέμελα. Οι επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού θα είναι σαρωτικές και θα επισπεύσουν τις αλλαγές που έτσι και αλλιώς είχαν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των καταστημάτων των τραπεζών θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ενώ όσα μείνουν σε λειτουργία θα εφαρμόσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τους πελάτες τους για λόγους ασφαλείας. Η μετακύλιση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων σε on line πλατφόρμες, οι φωνές που μιλούν ακόμα και για ενοποιήσεις των 4 συστημικών τραπεζών, οι δυνατότητες αποχώρησης ακόμα περισσότερων υπαλλήλων αλλάζει το παιχνίδι.

-Η καταστροφή στην εστίαση είναι πρωτόγνωρη. Ένας κλάδος που άντεξε και αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση μοιάζει να δοκιμάζεται τρομακτικά. Το πιθανό άνοιγμα των μπαρ και εστιατορίων σταδιακά μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα με εντελώς διαφορετικούς όρους (εξωτερική λειτουργία, περιορισμένο κατά πολύ για λόγους ασφαλείας αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, καχυποψία από τους θαμώνες για τους κανόνες υγειϊνής και τους κινδύνους) οδηγεί ήδη ένα σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών να δηλώνουν πως δεν θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα τους ενώ πολλοί ακόμα αναρωτιούνται πως θα καταφέρουν υπό τις παρούσες συνθήκες και ειδικά μετά το φθινόπωρο να επιβιώσουν. Υπολογίζεται ότι στην εστίαση και τα καταλύματα εργάζονται στην Ελλάδα 410.000 άνθρωποι.

-Από την πρώτη μέρα του ξεσπάσματος της επιδημίας οι συνέπειες στον τουρισμό της χώρας φάνηκαν να είναι εφιαλτικές. Το κλείσιμο των ξενοδοχείων, η κατάρρευση των ενοικιάσεων στα airbnb, το σταμάτημα των ταξιδιών δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που παρόμοιο του έχει να εμφανιστεί από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απόφαση να ανοίξουν οι τουριστικές μονάδες την 1η Ιουλίου με περιοριστικούς όρους στον αριθμό των φιλοξενουμένων, τη διάταξη των εστιατορίων, τον τρόπο που θα σερβίρονται γεύματα και πρωϊνα, την πιθανή απαγόρευση μπουφέδων κλπ) φέρνει ακόμα και εμβληματικές τουριστικές μονάδες της χώρας κοντά στην απόφαση να μη λειτουργήσουν καθόλου φέτος. Επίσης εκδηλώνονται ήδη φόβοι ότι πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι ακόμα και μικρών μονάδων φοβούνται να εργαστούν εκεί εξαιτίας της καχυποψίας για το τι μπορεί να φέρνουν μαζί οι τουρίστες. Για την Ελλάδα είναι τεράστια καταστροφή γιατί ο τουρισμός στην Ελλάδα φτάνει το 20% του ΑΕΠ. Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μοιάζει να είναι οι πιο ωφελημένες, αφού θα πάρουν ένα κομμάτι του τουρισμού που θα τολμήσει να έρθει, έστω και οδικώς από τα Βαλκάνια και ένα μέρος του εσωτερικού τουρισμού. Η πτώση του τουριστικού κλάδου συμπαρασύρει μαζί της όλους τους προμηθευτές καθώς και τους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες που ζούσαν στην πλειοψηφία τους από τις τροφοδοσίες και τις υπηρεσίες στα ξενοδοχεία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα