Θανάσης Σιούλης: Χρειάζονται πραγματικές ΜΕΘ και όχι βαφτίσια

Η κυβέρνηση έσπευσε αντί να τον ακούσει να σπιλώσει έναν εξαιρετικό γιατρό και επιστήμονα. Ο ίδιος μιλά άφοβα και όλα.

Γιώργος Τούλας
θανάσης-σιούλης-χρειάζονται-πραγματ-683510
Γιώργος Τούλας

Από χθες αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο κουβέντες υπεράσπισης του Θανάση Σιούλη, του προέδρου των γιατρών του ΑΧΕΠΑ,  που περιέγραψε την εικόνα στο νοσοκομείο και έπεσαν υπουργοί και διοικητές να τον βγάλουν ψεύτη.

Τυχαίνει και γνωρίζω προσωπικά τον σπουδαίο γιατρό και άνθρωπο, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι απλά υπόδειγμα αυταπάρνησης, γενναιότητας και ανθρωπιάς, που πάνω του ακουμπούν εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, που πίνουν νερό στο όνομα του, είναι ένας άνθρωπος ακέραιος και με τεράστια προσφορά, ουσιαστική, όχι καρέκλας, στο σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης.

Μια σοβαρή περιπέτεια υγείας της μητέρας μου με έκανε να γνωρίσω από πρώτο χέρι τι σημαίνει Γιατρός με το Γ κεφαλαίο στο πρόσωπο του. Θεωρώ ότι η προσπάθεια σπίλωσης του γίνεται μόνο γιατί φοβούνται ότι ραγίζει το περίφημο success story της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Σιούλης περιγράφει όσα αντιμετωπίζει. Σε κάποιους δεν αρέσουν, λογικό. Δεν θέλουν να φαίνεται η γύμνια. Η απραξία. Έκανα μια μικρή συνέντευξη μαζί του γιατί τα πράγματα οφείλουν να μπαίνουν στη θέση τους και η αλήθεια να λάμπει: 

-Έγινες το πρόσωπο της ημέρας χθες, διέψευσαν τα λεγόμενα σου χαρακτηρίζοντας τα fake news. 

-Χθες το πρωί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε κανάλια αναφέρθηκα με δεδομένα και αριθμούς και είπα ότι μέρα γενικής εφημερίας ξεκινά με τις 25 κλίνες των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ καλυμμένες. Έκανα μια κριτική ότι παρήλθε το προηγούμενο διάστημα χωρίς να ληφθούν μέτρα και οργανωθεί η κατάσταση ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σήμερα στις ανάγκες της πανδημίας. Ευχήθηκα να μη βρεθούμε να βρεθούμε μπροστά σε εικόνες που έζησαν άλλες χώρες της Ευρώπης. Είπα ότι αν φτάσουμε στο σημείο να γίνεται επιλογή ασθενών για τη διαδικασία της διασωλήνωσης εφαρμόζονται ορθολογικά κριτήρια για το ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν και όχι μόνο τώρα στις συνθήκες πανδημίας που είναι συνθήκες πολέμου. Στη συνέχεια ασκήθηκε μια πίεση στο διευθυντή της Καρδιολογικής να απελευθερωθούν οι ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής δυναμικότητας έξι κλινών για Covid. Και έτσι προέκυψαν άλλες έξι κλίνες και προστέθηκε τέλος άλλο ένα κρεβάτι στην κανονική μονάδα και εξέδωσαν δελτίο τύπου ότι ξεκίνησε η εφημερία με 7 κενές. Απόλυτα ψευδές. Ξεκινήσαμε με 25 στις 25 κατειλημμένες και ευοδώθηκαν οι προσπάθειες το μεσημέρι. Βγήκαν με αυτόν τον απαράδεκτο τίτλο να διαψεύσουν όσα είπα το πρωί και ίσχυαν.

-Στα μάτια τα δικά μου μοιάζει με προσπάθεια απαξίωσης ενός γιατρού και επιστήμονα.  

-Ήταν απαράδεκτο. Δεν το περίμενα. Προφανώς πιέστηκαν και συνάδελφοι να βγουν πουν όσα είπαν. Εγώ τα fake news τους τα επιστρέφω. Μιλώ κόσμια. Με στοιχεία. Ευχαριστώ όσους με υπερασπίστηκαν. Είναι μια ακραία διάψευση με σκοπό να αποσοβήσουν τι; Ήρθε σήμερα εσπευσμένα ο υπουργός να κάνει τη βόλτα και να πει έχουμε 7 κλίνες στο ΑΧΕΠΑ, πέντε στην Ξάνθη κλπ. Κινήσεις εντυπωσιασμού ενώ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

-Αλήθεια έγινε τίποτε από το Μάρτη και μετά για να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που ερχόταν πάνω μας; 

-Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε απολύτως. Διαχειρίστηκαν την κατάσταση με πολύ χαλαρό τρόπο. Βαυκαλιζόντουσαν με τις ωραίες δηλώσεις ότι η Ελλάδα τα πάει καλά. Επί της ουσίας δεν λήφθηκε κανένα μέτρο. Αυτά που σπεύδουν τώρα και τα είχαν επί χάρτου μήνες, νέες κλίνες που θα μπορούσαν να κάνουν κλπ.

Δεν είμαστε Κίνα σε έξι μέρες να χτίζεις νοσοκομείο. Σε οκτώ μήνες όμως θα μπορούσαν να εξευρεθούν χώροι. Γνωρίζουμε στην πόλη μας και το Λοιμωδών και το Παναγία ότι είναι κλειστά. Αν προνοούσαν σωστά και θέλαν το χρήμα να υποστηρίξει αληθώς το ΕΣΥ θα το στέλναν εκεί. Να επάνδρωναν και να εξόπλιζαν τα δυο νοσοκομεία με νέες πραγματικά κλίνες και όχι βαφτίσια ΜΕΘ. Θέλει γιατρούς, νοσηλευτές.

Ανάγκες που δεν καλύφθηκαν ούτε στα υπάρχοντα νοσοκομεία. Στο διάστημα που παρήλθε οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν στην Ελλάδα, με το σταγονόμετρο. Συμβάσεις μονοετούς και διετούς στους νοσηλευτές. Σε μας έφεραν όλους και όλους δέκα γιατρούς συνολικά. Εδώ και ενάμιση μήνα βγάλαμε στοιχεία για τα νοσοκομεία για έλλειψη προσωπικού της τάξης του 35% σε όλους τους τομείς εργαζομένων βάσει των θέσεων που προβλέπονται από τον παλιό οργανισμό λειτουργίας των νοσοκομείων. Αποχωρήσεις, μνημόνια, μηδενικές προσλήψεις και φτάσαμε εδώ. Στο έλλειμμα προσωπικού προστέθηκαν και οι απώλειες από την προσβολή εργαζομένων από τον ιό. Αν προσθέσεις σε όσους εμφάνισαν συμπτώματα τους συναδέλφους που δεν είχαν συμπτώματα και όσους βρέθηκαν δίπλα τους και έπρεπε και αυτοί να μπουν σε καραντίνα αντιλαμβάνεσαι για τι έλλειψη μιλάμε.

-Πως είναι μια μέρα εφημερίας σε ένα μεγάλο νοσοκομείο που δέχεται ασθενείς Covid;

-Υπάρχει τεράστια μεταβολή στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, που είναι μοιρασμένο σε δυο τμήματα. Εφόσον υπάρχει η υπόνοια για τον ιό ή για εμπύρετο κλπ κατευθύνονται στο ένα τμήμα. Αν υπάρχει άλλο πρόβλημα, πχ ένα εγκεφαλικό, πονόκοιλος κλπ θα διοχετευτούν στο άλλο τμήμα θα εξεταστούν και θα πάρουν το δρόμο τους. Όμως με αυτές της συνθήκες τόσων πολλών ασθενών με covid έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός χώρου που είναι επικίνδυνος. Περιφέρονται άνθρωποι με συμπτώματα. Αυτό δημιουργεί την εικόνα ενός νοσοκομείου που ασχολείται με μία μόνο νόσο. Τα άλλα νοσήματα υποσκελίζονται, υποτιμώνται με απώτερες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η μέρα είναι δύσκολη πάντα. Υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα της δυσκολίας διαχείρισης αυτών των ασθενών που προσέρχονται και είναι θετικοί. Θα πρέπει με ειδικό τρόπο να μεταφερθούν, να υποβληθούν στον αναγκαίο έλεγχο. Αυτά απαιτούν χρόνο και πρόσθετο προσωπικό που δεν υπάρχει. Οι συνθήκες γίνονται δυσμενέστερες, με μεγαλύτερη αναμονή και όλες τις επιπτώσεις. Ας σκεφτούμε ότι σε ένα χώρο διαδρόμου των επειγόντων συνωστίζονται ασθενείς πολλοί, ίσως κάποιοι από αυτούς είναι θετικοί. Μέχρι τώρα είχαμε το καλοκαίρι στεκόταν και έξω. Από δω και μπρος δυσκολεύει.

-Ο φόβος μην κολλήσει είναι διαχειρίσιμος από έναν γιατρό; 

-Δεν το προσεγγίζουμε με φοβία. Αφορά κομμάτι της δουλειάς. Παίρνουμε τα μέτρα μας. Και προχωράμε. Υπάρχουν προσωπικότητες διάφορες. Κάποιοι μπορεί να φοβηθούν, να απογοητευτούν. Συμβαίνουν και αυτά. Ειδικά όταν οι συνθήκες είναι ελλιπείς. Υπερκόπωση, μέσα ατομικής προστασίας σε έλλειψη. Ακόμα και τόσους μήνες μετά. Φυσικά το προσωπικό αρνείται να μπει χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.

-Τι θα έχουμε μάθει στο τέλος της πανδημίας; 

-Σε ότι αφορά το ΕΣΥ αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει οργανωμένο κράτος χωρίς να βασίζεται σε ένα καλά δομημένο σύστημα υγείας. Η όποια στροφή γίνεται τώρα στον ιδιωτικό τομέα γίνεται για ελαφρότερα νοσήμερα και για να αποφέρει χρήματα στον ιδιωτικό τομέα. Η Πολιτεία χρειάζεται να επενδύει σε μόνιμη βάση. Ας σκεφτούμε τι έκαναν στον τομέα του Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που έγιναν μέσα μαζικής μετάδοσης του ιού; Δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο. Η Πολιτεία πρέπει να αλλάξει και σε αυτό το κομμάτι πολιτική, έστω και την ύστατη στιγμή. Στη Ιταλία δημιούργησαν τους προηγούμενους μήνες αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών. Εμείς τι κάναμε; Τίποτε. Η ανθρωπότητα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από νέα νοσήματα με δυσκολία διαχείρισης, άρα θα πρέπει να διαθέτει δομές για να μπορεί στοιχειωδώς να αντιδράσει έγκαιρα με αντανακλαστικά τέτοια που θα προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα